Zwangerschap

Zwemmen en fitness tijdens de zwangerschap

Zwemmen en fitness tijdens de zwangerschap
Zwemmen en fitness tijdens de zwangerschap
Tijdens je zwangerschap krijgt je lichaam veel te verduren. Het is daarom belangrijk dat je lichaam in goede conditie blijft. Zwemmen en fitness tijdens de zwangerschap kan hier goed bij helpen.

Er zijn verschillende cursussen die je lekker fit houden tijdens je zwangerschap. De eerste paar maanden van je zwangerschap kun je natuurlijk nog van alles doen. Maar naarmate je zwangerschap vordert, wordt het steeds lastiger om te sporten. Omdat je lichaam al behoorlijk belast wordt door de baby in je buik, is het belangrijk om je beweging daarop aan te passen. Zwemmen en fitness tijdens de zwangerschap zijn dan ook helemaal aangepast op je veranderende lichaam.

Zwangerschapszwemmen

Als je buik in omvang toeneemt, wordt bewegen steeds lastiger. In het water kun je echter vrijwel alle bewegingen probleemloos maken. Dit heeft alles te maken met de opwaartse kracht van het water, waardoor je je bijna gewichtloos voelt. Zwemmen is daarom heerlijk ontspannend en het houdt je tegelijkertijd in conditie. Tijdens de cursus zwangerschapszwemmen worden conditionele en spierversterkende oefeningen afgewisseld met ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Al deze oefeningen kunnen op eigen tempo en niveau worden uitgevoerd. Samen met andere zwangere vrouwen bewegen heeft nog een leuk voordeel: je kunt je ervaringen met anderen delen. Informeer bij het zwembad wanneer er een speciaal uurtje zwangerschapszwemmen is. Je kunt blijven zwemmen tot aan de bevalling. Door je groeiende buik is je gewone bikini of badpak waarschijnlijk niet meer comfortabel. Tijd voor zwangerschapsbadmode!

Zwangerschapsfitness

Hou je niet van zwemmen, maar wil je wel onder professionele begeleiding lekker in beweging blijven? Dan is zwangerschapsfitness misschien iets voor je. Met zwangerschapsfitness ben je voornamelijk fysiek bezig om je conditie op peil en je spieren soepel te houden. In tegenstelling tot de meeste zwangerschapscursussen leer je tijdens de fitnesslessen geen ademhalingsoefeningen of perstechnieken. Zwangerschapsfitness is geen voorbereiding op de bevalling, maar wel een goede manier om gezond en fit te blijven tijdens je zwangerschap.

Waar kan ik zwangerschapsfitness doen?

Zwangerschapsfitness doe je bij een sportschool of centrum voor fysiotherapie. Meestal zijn er speciale uren die bedoeld zijn voor zwangeren. Een speciaal opgeleide fysiotherapeut is dan aanwezig om je te begeleiden tijdens het sporten. Vaak bestaat een les uit twee delen: conditie en kracht. De meeste oefeningen doe je op fitnessapparatuur. Natuurlijk is er speciale aandacht voor de spiergroepen die het tijdens je zwangerschap het zwaarst hebben: rug, buik, benen en bekkenbodem. Je kunt beginnen met zwangerschapsfitness zodra je buik begint te groeien. De fitness is ook geschikt voor aanstaande mama’s die kampen met bekkenproblemen. Juist door de versterking van de spieren in dat gebied, kun je de klachten behoorlijk beperken.

Waarom sporten tijdens de zwangerschap?

Een goede conditie helpt je beter door de bevalling heen. Je spieren zijn krachtiger dan normaal en kunnen daardoor de zware belasting tijdens de bevalling beter aan. Na je bevalling kun je ook deelnemen aan een speciaal postpartum fitnesstraject. Tijdens deze periode leer je oefeningen die speciaal gericht zijn op het herstel van je lichaam na de bevalling. Deze oefeningen zorgen ervoor dat je niet alleen lichamelijk snel herstelt, maar dat je ook geestelijk in een goede conditie blijft. Iets wat elke mama wel kan gebruiken in de pittige periode van gebroken nachten en nieuwe verantwoordelijkheden. Lees hier meer over in ons artikel over sporten tijdens de zwangerschap.

Je kunt bij vrijwel elke sportschool terecht voor zwangerschapsfitness. Kijk ook eens in het folderrek bij je verloskundige; je vindt daar ongetwijfeld een folder van een sportschool bij jou in de buurt.