Geslachtsdiscriminatie

Discussie in 'De lounge' gestart door Bloem2310, 23 sep 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. toch3

    toch3 VIP lid

    28 dec 2013
    16.032
    15.039
    113
    En ik zit prima in dat hokje :)
     
    Phloxx vindt dit leuk.
  2. Sue87

    Sue87 Niet meer actief

    Schaam je er zeker niet voor! In mijn ogen gaat feminisme voor het grootste deel om gelijke rechten en je niet hoeven verantwoorden voor de keuzen die jij maakt. Als jij graag thuis wil blijven dan moet je dan kunnen doen met je hoofd omhoog, zonder er voor veroordeeld te worden.
     
    In your eyes, jojo85, RAppel en 2 anderen vinden dit leuk.
  3. Kanarie

    Kanarie Fanatiek lid

    14 mrt 2014
    1.513
    1.555
    113
    Zuid-Holland
    Een tijdje terug stond onze auto stil, ik had mijn man afgezet op zijn werk en de auto wilde niet meer starten. Ik heb de ANWB gebeld en er werd iemand gestuurd om te helpen.
    Mijn man was met de kinderen binnen en ik was bij de meneer van de Wegenwacht. Toen ik vroeg wat de auto mankeerde reageerde de man letterlijk met: 'ik kan het je wel proberen uit te leggen maar dat snap je toch niet'

    Ik heb er heeeel hard om gelachen.....
     
    Bloem2310 vindt dit leuk.
  4. Lafayette

    Lafayette Fanatiek lid

    13 okt 2012
    1.376
    1.561
    113
    Inderdaad, denk aan je hart... Over druk maken gesproken.

    Vroeger waren heel veel beroepen in het bedrijfsleven mannenberoepen. Omdat vrouwen gestimuleerd werden om thuis te blijven. Toen was er vast ook iemand die zei, waar maak je je druk over, dit is gewoon de realiteit!

    Ondertussen zijn we een stuk verder, maar wat mij betreft is de maatschappij echt nog verre van ideaal hoor. Dus ik neem niet zomaar genoegen met "dit is nu eenmaal zoals het is".

    Jammer dan als je dat gezeik vind. Stemrecht hebben we gelukkig al, en we mogen studeren, hoera! Maar nu zou ik ook best blij zijn als, wanneer er op kantoor broodjes voor het overleg gehaald moeten worden, niet iedereen naar de vrouw kijkt! Of wanneer het over het salarisverschil gaat, dat velen (inclusief vele vrouwen!) over elkaar heen struikelen om toe te lichten waarom het verschil eigenlijk heel logisch is, bah.
     
    jojo85, Shakes en Manque vinden dit leuk.
  5. LizMe

    LizMe Fanatiek lid

    7 aug 2016
    3.097
    1.995
    113
    Ik ben er vorig jaar echt flink achtergekomen hoe seksistisch Nederland soms nog is.
    Met ons huis kopen. Mijn vriend studeert er nog bij dus ik breng meer geld in het laatje maar toch was ik de partner van de koper op praktisch alle formulieren, kreeg mijn vriend de meeste mailtjes en werd hij gebeld of aangesproken. Hier meerdere malen wat van gezegd en soms kreeg je gewoon echt als antwoord dat er maar 1 naam op iets kon staan. Zo belachelijk!!

    Toen we geregistreerd partners werden kreeg alleen ik post dat ik mijn naam kon aanpassen maar hij niet terwijl hij dat ook gewoon mag.

    Waar ik nog het meeste moeite mee heb is dat onze kinderen niet onze beide achternamen mogen hebben. In praktijk word het bijna altijd een man zijn achternaam en vrouwen zoals ik die hun eigen achternaam willen houden hebben dus dat hun kind niet dezelfde naam heeft. Vind ik heel erg..
     
    Trirani vindt dit leuk.
  6. Whysteria

    Whysteria Niet meer actief

    Maar je had jezelf dan toch gewoon als koper op de formulieren kunnen zetten, met je vriend als partner?

    Betreft de achternaam van je kind: ik weet niet of dit zozeer seksistische motieven heeft alswel simpelweg praktische. Het probleem m.i. is dat er tegenwoordig veel vrouwen hun eigen achternaam willen houden, en het liefst de hele naam doorgeven aan hun kinderen (of indien ongehuwd, toch beide namen willen aanhouden). Maar dat geeft toch wel wat praktische problemen.
    Stel jouw zoon krijgt de dubbele achternaam 'Jansen-de Vries' en hij trouwt met een vrouw genaamd 'bakker-Naaktgeboren'. Zij staat erop haar eigen naam te behouden, en wil deze ook graag meegeven aan haar kind, Jantje.

    Jantje Jansen-de Vries-Bakker-Naaktgeboren ontmoet vervolgens Anna Smit-van Gastel-de Bruin-Poëpjes, en uit dit moderne huwelijk kwam een zoon voort.

    Dwayne Jansen-de Vries-Bakker-Naaktgeboren-Smit-Van Gastel-de Bruin-Poëpjes ging daarna trouwen met (vul naam in) Etc. etc.

    Je hebt nog altijd de keuze om je kinderen óf je eigen naam te geven, óf wanneer je het belangrijk vindt dat je allemaal dezelfde naam hebt, tóch de naam van je man aan te nemen.
     
    Phloxx en lies276 vinden dit leuk.
  7. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.175
    6.709
    113
    Lief...ja je hebt gelijk.

    En het is inderdaad mijn keuze en niet omdat het moet.
     
    Sue87 vindt dit leuk.
  8. EdN

    EdN VIP lid

    27 mei 2011
    8.679
    3.465
    113
    Ik heb eerlijk waar nog nooit ergens gewerkt waar specifiek naar de vrouwen werd gekeken voor ‘huishoudelijke’ klusjes, zoals broodjes halen. Net zomin als een leidinggevende mij ooit een opleiding of project heeft geweigerd omdat ik vrouw of moeder ben. Ja, toen ik zwanger was is mij de vraag gesteld wat ik ging doen na de bevalling, maar dat vind ik een reële vraag. Werkgevers leven gewoon in de echte wereld, waar veel vrouwen nadat ze kinderen krijgen iets minder gaan werken, en als dat zo is heeft dat gevolgen voor een team. Daar spreekt geen ‘je gaat toch zeker wel zelf voor je kinderen zorgen’ uit, maar een zorg voor datgene waar een leidinggevende verantwoordelijk voor is, een terechte vraag dus. En nee, die wordt niet standaard aan mannen gesteld, omdat mannen in de praktijk minder vaak ervoor kiezen minder te gaan werken. Zolang je allebei maar de mogelijkheid hebt om ervoor te kiezen volledig te blijven werken of te minderen, wat maakt het dan uit welke vraag je wordt gesteld of welke verwachting mensen hebben? Zolang mannen en vrouwen maar dezelfde mogelijkheden en rechten hebben. Die vraag is slechts een weerspiegeling van de situatie die het meeste voor komt. Het is geen waardeoordeel. Het spijt me, iedereen heeft recht op zijn mening, maar ik vind het gewoon echt heel irritant dat zoveel vrouwen zichzelf in een slachtofferrol lijken te plaatsen, terwijl we hier volgens mij precies dezelfde rechten en mogelijkheden hebben als mannen. Dat er soms andere verwachtingen meespelen kan, maar wat maakt dat uit zolang je vrij bent je eigen pad te volgen. Ik voel me en ben vrij en onafhankelijk en erger me kapot aan vrouwen die zaniken over hoe oneerlijk het is dat er in de folder van de Bart Smit een klein meisje met een stofzuiger staat.
     
    In your eyes, Betsy, Marchella en 3 anderen vinden dit leuk.
  9. Manque

    Manque Niet meer actief

    Dat JIJ geen probleem ervaart betekent niet dat het er niet is. Wereldhonger is niet opgelost omdat jij toevallig net gegeten hebt en de opwarming van de aarde is geen fabeltje omdat jij het toevallig koud hebt. Prima, je ergert je, duidelijk verhaal. Maar je snapt toch wel dat niet iedereen hetzelfde ervaart als jij? En dat jouw leven en jouw straatje en jouw werkplek niet bepaald leidend zijn? Waarom jezelf dan zo vreselijk ergeren aan een andere situatie dan die van jezelf? Mocht het zo zijn dat jezelf helemaal lekker cis-vrouw op je plek voelt in een heteroseksuele relatie in een omgeving die niks meer of minder vraagt dan dat jij wil en kan bieden, prijs jezelf dan gelukkig, maar ga niet zitten vitten op iemand die het leven anders ervaart, want DAT is pas jezelf druk maken om niks. Want het is totaal niet helpend. Dus waarom zou je? Heb je het idee dat jouw waarden hier bedreigd worden? Wat probeer je te bewerkstelligen?
     
  10. jojo85

    jojo85 Fanatiek lid

    14 okt 2012
    1.160
    497
    83
    Hmmmm ja best een lastig onderwerp omdat ook meespeelt hoe je zelf op dingen reageert en hoe je partner erin staat. Ik ben heel erg geëmancipeerd aan het ouderschap begonnen. Gewoon door gegaan qua opleiding en 4 tot 5 dagen per weer werken... maar ben er ook op vastgelopen. Hoeveel mijn man ook zij best doet hij krijgt het gezin niet in rust en harmonie gedraaid. Uiteindelijk werd dat dus voor mij fulltime het huishouden en fulltime werken en opleiding. Daar komt bij dat school, cb en kdv regelmatig nog dingen hebben waar je tijd voor moet maken. En de sociale druk die ik ervoer van iedereen die je toch laat merken dat je een ontaarde moeder bent als je veel werkt. Want ja als er dan dingen niet goed lopen komt dat omdat MAMA zoveel werkt.... blijkbaar heeft papa (waar mama deze verdeling samen mee gemaakt heeft) daar niks mee te maken... nee dat is juist zon leuke papa... toch heel bijzonder dat die ook regelmatig iets met de kinderen doet... grrr er komt weer wat frustratie naar boven haha.
    Nu ben ik partime gaan werken en is er weer balans. Ik realiseer me dat er genoeg ouders zijn die t wel geregeld krijgen, maar mij was t echt te veel.
     
  11. Regina88

    Regina88 Niet meer actief

    Oh ja, ik ook hoor. Bewust thuis met de kinderen en bewust degene die dingen doet zoals in mijn voorbeeld. Ik vind het leuk om te doen. Maar ik vind wel dat het niet vanzelfsprekend hoeft te zijn. Dat er bij zorgtaken meteen naar mij gekeken wordt alsof mijn man zonder handen door het leven gaat. Ik zou als man het idee hebben dat ze mij óf niet voor vol aanzien óf dat ze denken dat ik het niet kan.
     
  12. Lieke1989

    Lieke1989 Niet meer actief

    Vervelend, mijn man zei hier dat hij dan zou zeggen dat de kleine toch echt verschoond moet worden en dat er geen plek is bij de heren om dat te doen.maar kan mij voorstellen dat niet iedereen dat zou durven.
     
    Hopsatee vindt dit leuk.
  13. Manque

    Manque Niet meer actief

    Goed dat hij wel een beetje voor zichzelf opkomt. Ik vraag me af waar dames bang voor zijn als er een man de damestoiletten in komt.
     
    Bloem2310, Lieke1989 en Hopsatee vinden dit leuk.
  14. LolaBloem

    LolaBloem Niet meer actief


    Haha, de mindervalide mag er gebruik maken van het toilet en je kan er ook in want hebt een aparte blok waar je baby kan verschonen. En de mindervalide toilet is voor beide geslachten :)
     
  15. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Maar dat klopt gewoon niet, wat jij zegt. In theorie hebben mannen en vrouwen dezelfde rechten en mogelijkheden om minder te gaan werken. In de praktijk zijn vrouwen na een bevalling (logisch) een maand of drie thuis, en krijgen mannen tien dagen (in Nederland nog minder, geloof ik?) om thuis te blijven. Veel mannen durven die dagen niet eens op te nemen, omdat dat in sommige sectoren niet getolereerd wordt. Idem voor ouderschapsverlof.

    Vrouwen gaan vaker minder werken, niet per se omdat zij dat liever doen, maar omdat de maatschappij dat verwacht. En omdat vrouwen over het algemeen minder verdienen, wegens loonkloof en werken in zachte sectoren die sowieso minder betaald worden.

    Dat vrouwen die sterk in hun schoenen staan het ver kunnen brengen, en dat mannen die overtuigd zijn van hun rol als vader ouderschapsverlof kúnnen opnemen, betekent absoluut niet dat dat voor iedereen zo geldt.

    Écht niet. En helaas weet ik waar ik over spreek, wegens jarenlang onderzoek gedaan naar deze materie.
     
    Lafayette vindt dit leuk.
  16. Logan

    Logan Niet meer actief

    Nooit echt meegemaakt. Tja, de vraag hoe veel ik ging werken na de bevalling uiteraard wel. Man heeft een goede baan, goed salaris en werkt al 4 lange dagen. Ik daarentegen doe omgeschoold werk alleen maar om niet perse thuis te hangen. Die vraag zou ik dan als geslachtsdicriminerend op kunnen vatten, maar het is logisch. Ik blijf geen vijf dagen werken want ik heb thuis wel wat anders te doen nu. ;)
    Ik werk minder dus doe meer in het huishouden. Niet omdat ik een vrouw ben maar omdat ik er meer tijd voor heb.
    Volgens mij is het maar net hoe we iets opvatten.

    Het enige wat van mij veranderd mag zijn de verschoonruimtes op sommige plekken inderdaad.

    Dat hele gender-gebeuren, ik krijg er wat van.
     
    bosi333 vindt dit leuk.
  17. NafNaf

    NafNaf Fanatiek lid

    5 feb 2015
    1.258
    55
    48
    NULL
    NULL
    Mijn contract is niet verlengd toen bleek dat ik zwanger was. Ze waren zich ervan bewust dat dat niet mocht, maar ja 'ik kon niet werken in het nieuwe schooljaar dus het had weinig zin om me dan aan te nemen'. Heb nog altijd spijt dat ik het toen heb laten gaan, eigenlijk.
    Daarvoor had ik al eens gesolliciteerd op een school waar ik 'tweede' werd. De 'eerste keus' was nl. een man. Op zich logisch dat ze dat graag wilden, gezien het gebrek aan mannen op veel scholen. Maar toch wel zuur om te moeten horen.
    Omgekeerd krijgt mijn man vaak te horen dat het zo 'knap' is als hij op woensdag middag met 5 kinderen alleen thuis is. Dat hoor ik nooit. Hij voelt zich met zo'n vraag ook niet echt voor vol aangezien. Net als wanneer ze vragen of hij weer moet 'oppassen'.
    Zowel mijn vader als mijn schoonmoeder hebben leidinggevende functies bij grote bedrijven. Ik weet dat zij nog zeer bewust onderscheid maken tussen mannen en vrouwen zolang als de gezinnen nog niet 'af' zijn. Mijn schoonmoeder zat laatst nog te vertellen dat ze een vrouw geen promotie wilde geven omdat ze nu 30 was en vorig jaar getrouwd...dikke kans dus dat zij binnenkort kinderen zou willen krijgen en dan was het moeilijk om de inval te regelen voor die hogere functie. Zo erg vind ik dat, dat zelfs vrouwen zo weinig solidair zijn naar elkaar. Wat mij betreft geven ze mannen met ingang van morgen even veel verlof als vrouwen, om dat argument weg te nemen.
     
    Lafayette en jojo85 vinden dit leuk.
  18. Whysteria

    Whysteria Niet meer actief

    M.i. Heeft iedereen volop kansen in het leven die hij/zij kan benutten, ongeacht gender/achtergrond/opleiding of wat dan ook. Ikzelf heb een zeer onbruikbare opleiding genoten na de havo, maar ben daarna van de ene in de andere baan gerold (merendeels in het buitenland), waarbij ik kennis en tegelijkertijd contacten heb opgedaan, waardoor ik nu in een leuke situatie zit.
    Had ik meer kunnen verdienen als ik een man was? Misschien wel. Had ik dezelfde kansen gekregen gebaseerd op mijn persoonlijkheid? Waarschijnlijk niet. Ik geloof stellig dat ik ben waar ik ben vanwege mijn persoonlijkheid en werkethiek - en een beetje charme wellicht - Ik heb het in elk geval niet aan mijn opleidingsniveau te danken :D
     
  19. EdN

    EdN VIP lid

    27 mei 2011
    8.679
    3.465
    113
    Omdat ik van mening ben dat als jij een middagje de lunch overslaat, dat niet betekent dat in nederland honger heerst. Als jij als vrouw je baan kwijt raakt, dat niet automatisch betekent dat je je baan kwijtraakt omdat je vrouw bent. Als een ouderwetse schoonvader eens een lullige opmerking maakt over kinderopvang, dat niet betekent dat ‘de maatschappij’ verwacht dag je ontslag neemt. Iedereen heeft wel eens te maken met een flauwe opmerking of een ongelukkige situatie, mannen EN vrouwen. Een thuisblijfvader zal soms iets achterlijks naar zijn hoofd krijgen en een carrieremoeder ook. Maar dat maakt niet dat je onderdrukt, achtergesteld of gediscrimineerd wordt. Vrouwens die in landen leven waar ze niet mogen stemmen, autorijden, werken of zelfs maar alleen op straat lopen: die hebben met dat soort problemen te kampen. Als jij in Nederland durft te klagen over een afkeurende blik die je wel eens op het schoolplein van een andere moeder hebt waargenomen (ik noem maar wat), dan zijn je problemen objectief niet zo groot. Dat betekent niet dat er nooit eens iemand wel echt schandalig wordt behandeld, maar normaals: dat geldt voor iedereen. Incidenten zullen er altijd zijn. Maar de positie van vrouwen hier in het westen is gewoon goed. En natuurlijk mag iedereen dat anders ervaren, maar ik mag daar dan ook iets van vinden. En ik vind dat echt gezeur. Maar voel je vooral vrij om iets anders te vinden (want vrijheid hebben we ;)).
     
    Logan en Whysteria vinden dit leuk.
  20. humptydumpty

    humptydumpty Fanatiek lid

    9 apr 2014
    3.636
    1.193
    113

    Er is genoeg bewijs dat vrouwen in bijna alle beroepsgriepen minder verdienen mannen en op tal van anderen manieren dikwijls worden gediscrimineerd, maar nee... het heeft vast veel te maken met hoe je er zelf instaat :confused::confused:.

    Het is fijn voor jou dat JIJ hier geen last van hebt. Maar dat jij er geen last van hebt, wil niet zeggen dat alle anderen die er wel last van hebben er zelf mede verantwoordelijk voor zijn (want dat is in wezen wat jij zegt). Die laatste opmerking vind ik dus behoorlijk overbodig.
     

Deel Deze Pagina