Geslachtsdiscriminatie

Discussie in 'De lounge' gestart door Bloem2310, 23 sep 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. EdN

    EdN VIP lid

    27 mei 2011
    8.680
    3.465
    113
    Nee, de wereld is niet perfect en niemand krijgt in alle gevallen precies wat hij of zij wil, maar zoals je zelf al aangeeft: dat geldt voor mannen EN vrouwen. In de sectoren waarin ouderschapsverlof niet wordt getolereerd zal dat ook voor vrouwen een probleem zijn. Voor de mannen die in ‘zachte’ beroepen werken geldt ook dat zij minder verdienen. Je kan niet zomaar kijken wat de gevolgen zijn van keuzes die mensen maken en dan vervolgens doen alsof dat gevolgen zijn van seksediscriminatie. Er kiezen nu eenmaal meer vrouwen voor ‘zachte’ beroepen, dus gaat daarmee het gemiddelde salaris omlaag. Er zijn nu eenmaal meer vrouwen die ervoor kiezen minder te gaan werken als er kinderen zijn, dus gaat het gemiddelde omlaag. Kies jij er als vrouw voor een fulltime carrière op te bouwen, dan kan dat gewoon. Niemand die je zal zeggen dat dat niet mag. Er zal misschien best eens een schoolpleinmoeder afkeurend naar je kijken, maar als dat nou al een groot maatschappelijk probleem is, dan hebben we echt met z’n allen tijd te veel.
     
    amdaa en Logan vinden dit leuk.
  2. Tweedeopkomst

    Tweedeopkomst Niet meer actief

    Uhmmmm ik zeg toch dat het GEVOEL van gediscrimineerd worden te maken heeft met hoe je er zelf in staat?
    ik voel mij niet gediscrimineerd, omdat ik stereotyperen en daarmee discrimineren als onwetendheid zie. En ik laat mijn gevoelens niet aantasten door de onwetenheid van een ander en als een ander mij niet op waarde weet te schatten is dat zijn gemis.
     
  3. Tal1987

    Tal1987 Actief lid

    18 jul 2012
    117
    41
    28
    NULL
    NULL
    Haha daar ergeren wij ons ook aan..mijn man gaat dan gewoon heel droog de vrouwentoiletten binnen met kind..hij vindt ook dat we het samen moeten doen (hier wisselen we zelfs automatisch af als we samen thuis zijn: heeft man de vorige luierwissel gedaan, dan doe ik de volgende en omgedraaid.
     
  4. Aegyo

    Aegyo Fanatiek lid

    3 jan 2015
    2.319
    1.341
    113
    Ik had het in de Blokker terwijl ik een nieuw vleesmes uit stond te kiezen :p Kwam er een oudere man langs me gelopen..."Kan uw man dat niet beter doen?" :roflmao:
     
    Lumihiutale en jojo85 vinden dit leuk.
  5. jojo85

    jojo85 Fanatiek lid

    14 okt 2012
    1.160
    497
    83
    Ik snap aan de ene kant je pubt wel. Get is zeker geen onderwerp om je heel erg slachtoffer over te voelen. Aan de andere kant zouden we volgens jouw redenering in nederland nooit meer ergens over mogen zeuren/ervaringen uitwisselen/verbeterpunten zoeken. Met echt alles wat wij hier in nederland hebben kun je immers landen aanwijzen waarin dat veel slechter is. En ja ik ben het met je eens dat discriminatie een wat groot woord is, maar ik vind het wel goed om met elkaar te blijven kijken naar wat we zelf doen.
    Daarbij vind ik afentoe een afkeurende blik op t schoolplein wel heel iets anders dan zeer regelmatig opmerkingen of je niet beter toch minder kan gaan werken van allerlei verschillende mensen. Als t was zoals in jouw voorbeeld zou t niet eens tot me doordringen.
     
    Hopsatee vindt dit leuk.
  6. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Nee. Klopt niet. Mannen worden gediscrimineerd in die zin dat zij bewust of onbewust het signaal krijgen in de hardere sectoren dat ouderschapsverlof voor vrouwen is, niet voor stoere mannen. Daardoor zijn het enkel de mannen die doorzetten of het écht graag willen, die het opnemen.

    Vrouwen kiezen vaker voor zachte sectoren, ja. Vaak omdat ze dat graag willen. Maar ook genoeg omdat, zoals hierboven al ergens gezegd werd, vrouwen bewust of onbewust door leerkrachten, begeleiders, de maatschappij... het signaal krijgen dat dat van hen verwacht wordt. Ook daar: assertieve vrouwen die weten waar ze naartoe willen, die kiezen misschien anders. Jij hebt het misschien niet meegemaakt. Geweldig dan! Maar dat verandert het feit van maatschappelijke onderstromen niet.
     
    Manque vindt dit leuk.
  7. Lumihiutale

    Lumihiutale Bekend lid

    9 okt 2016
    899
    286
    63
    Dit lijkt mij idd heerlijk! Zodra het financieel kan stop ik ook met werken. Kan ik ook fijn bezig met mijn hobby (koken/taarten bakken) en dat uitbreiden :D
     
  8. Natasja

    Natasja VIP lid

    1 aug 2005
    25.784
    22
    38
    docente engels
    Capelle aan den IJss
    Ik vind het functioneel. ;)
     
  9. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.502
    6.204
    113
    zuid-holland zuid
    Mijn man en ik zorgen allebei evenveel voor de kinderen. Met name mijn man krijgt hier veel reacties over. Bijvoorbeeld op zijn werk: Dat hij toch wel weer fulltime gaat werken als de jongste naar school is... dat hij in de avonden wel een paar uur nog iets kan doen. Maar ook andere vaders die het knap vinden dat hij zo op blijft komen voor zn papadag.

    Ook op school en in de buurt krijgt mijn man tot op het irritante af complimenten voor zijn zorgtaken. Bij babyzwemmen, cb, huisarts, kapper... ik krijg daar echt kromme tenen van. Dat het zo bijzonder is dat een man iets voor zn kinderen doet dat je hem daarmee moet complimenteren!

    Laatst was ik in mijn eentje naar de kapper. En de kapster bleef maar door gaan dat het zo bijzonder was dat mijn man met de kinderen naar de kapper gaat en dat "ik toch wel mijn handjes mocht dicht knijpen dat ik zo'n leuke man gevonden had". Dat vond ik toch wel echt op het beledigende af.
     
    RAppel, Champetter en Hopsatee vinden dit leuk.
  10. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.711
    32.572
    113
    Ik zou dat heel anders opvatten. Ik zou het zielig voor haar vinden dat ze blijkbaar zulke bekrompen ideeen heeft of een ouderwetse rotvent.
     
    Aegyo, Champetter en Regina88 vinden dit leuk.
  11. Champetter

    Champetter VIP lid

    5 mrt 2013
    6.825
    3.809
    113
    @suus1983 & @cowgirl80, ik snap jullie beiden!

    Toevallig was mijn man dit weekend kamperen met de tweeling en onze vriendengroep. Ik bleef ziek thuis met de kleinste.

    Via de app werd hij door alle vrouwen de hemel in geprezen. Toen hij thuis kwam zei ik ook, lieverd ik kan je ook de hemel in prijzen maar als ik dat doe zou dat zijn omdat mijn verwachting van je als vader heel laag zou zijn en je er wonderwaar iets van gemaakt had. Maar ik heb je hoog zitten dus die veren in je kont zijn dan juist misplaatst.

    Overigens hebben wij geen gelijke zorgverdeling van de kinderen. Mijn man runt een aantal mkb bedrijven en ik freelance tussendoor en maak het mezelf daarbij niet onnodig moeilijk qua aantal uren en reistijden. Mijn man is wel op vaste momenten thuis, werkt regelmatig vanuit huis en zit nooit moe te zijn op de bank. Ook een keuze waar we beiden achterstaan. En dan is het goed is mijn mening.
     
    Aegyo en cowgirl80 vinden dit leuk.
  12. EdN

    EdN VIP lid

    27 mei 2011
    8.680
    3.465
    113
    Oh, maar daar ben ik het ook zeker mee eens hoor, je moet altijd kritisch blijven kijken en accepteren dat dingen verbeterd kunnen worden. Ik krijg alleen een beetje jeuk van grote woorden als discriminatie, omdat ik daar gewoon echt geen sprake van vind. Maar natuurlijk zijn er altijd wel puntjes die beter kunnn.
     
  13. jojo85

    jojo85 Fanatiek lid

    14 okt 2012
    1.160
    497
    83
    Nou dan zijn we t nog best met elkaar eens. Ik denk trouwens ook dat er in nederland vaak situaties zijn waarbij je als vrouw juist in het voordeel bent.
     
  14. Mythique

    Mythique Fanatiek lid

    3 apr 2015
    4.628
    3.754
    113
    Ik heb toch niet de ervaring die veel van jullie hebben maar zoals eerder door @jojo85 aangegeven denk ik ook dat een grote factor is hoe je zelf dingen opvat. Is mij vaker opgevallen in bepaalde topics dat ik misschien wat stoicijns ben en dingen makkelijk van me af laat glijden ofzo, of ik heb gewoon het geluk om nooit tegen dat soort dingen aan te lopen maar dat kan ik me eigenlijk niet voorstellen...

    Mijn man was directielid in een bedrijf met zo'n 100 werknemers toen de eerste geboren werd en nam een dag ouderschapsverlof op om voor onze zoon te zorgen. Ik heb nog nooit iemand hem hier voor horen prijzen... ik werk zelf in een mannenwereld maar heb nooit het idee gehad niet serieus te worden genomen. In ons team van 13 heb ik 3 mannelijke collega's met kinderen waarvan er twee ouderschapsverlof opnemen. Niemand vind dat bijzonder. Na 5 weken ziekte in verband met zwangerschap begin dit jaar kreeg ik promotie ondanks dat mijn manager wist dat ik de rest van het jaar min of meer uitgeschakeld zou zijn.

    Dus misschien heb ik geluk of misschien is het ook mijn instelling, is mijn man wel geprezen voor het opnemen van verlof en heb ik het gewoon niet gehoord...
     
  15. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Maar opnieuw: het is toch niet omdat jij er gelukkig niet mee te maken krijgt, dat het een kwestie van perceptie is? Er zijn genoeg bewijzen dat er wel discriminatie op basis van gender is, in België maar ik gok in Nederland ook. Wegens: wereldwijd probleem.
     
  16. Mythique

    Mythique Fanatiek lid

    3 apr 2015
    4.628
    3.754
    113
    Maar opnieuw: ik mag toch mijn mening geven? Ik zeg toch niet dat het er niet is. Ik denk wel dat perceptie ermee te maken heeft ja..
     
  17. Manque

    Manque Niet meer actief

    Tja, er zijn ook mensen die het fijn vinden om in hun gezicht gemept te worden. Kwestie van perceptie. Maar laten we gewoon afspreken dat we dat niet zomaar doen, voor het geval dat iemand het toch niet echt waardeert en/of kan relativeren.
     
  18. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Natuurlijk mag je je mening geven. En zeggen dat jij er gelukkig geen last van hebt.

    Ik heb er zelf ook niet vaak rechtstreeks mee te maken. Maar ik weet dat het bestaat, en sommige anderen echt honger in hun leven. Dus ik ijver er professioneel voor die issues weg te werken.
     
  19. Manque

    Manque Niet meer actief

    #99 Manque, 26 sep 2017
    Laatst bewerkt door een moderator: 26 sep 2017
    Ik wil trouwens nog wel even kwijt dat ik het een kulargument vind dat vrouwen flauwe opmerkingen maar moeten accepteren omdat mannen die ook wel eens krijgen. Wat dacht je van: laten we ook geen flauwe opmerkingen naar mannen maken? Dus niet:
    "Wat doe je verwijfd."
    "Kerel, ben je ongesteld ofzo?"
    "Je zit wel flink onder de plak he."
    "Wat ben jij nou voor vent?"
    "Verman jezelf."
    Want die opmerkingen zijn helemaal niet zo onschuldig als je denkt.
    Volgens mij is het uitbannen van geslachtsdiscriminatie in het voordeel van iedereen, niet alleen van vrouwen. En die opmerkingen hier, dat het gezeur is, zijn niet alleen enorm navelstaarderig, maar ook erg contraproductief en zelfs kwetsend voor mensen die echt een probleem ervaren (hoe lastig dat ook is voor sommigen om zich voor te stellen). Evenals het belachelijk maken van mannen die misschien wel een rok of jurk aanwillen.
    Als vrouw kun je ook broeken aantrekken omdat er een paar mensen zich hevig verzet hebben tegen het toen geldende beeld van hoe een vrouw erbij moest lopen. Mannen hebben wat dat betreft een enorme achterstand en ik gun hen ook de vrijheid die ikzelf ervaar wat betreft mijn kledingkeuze.
     
    ShampooL, Bloem2310, In your eyes en 3 anderen vinden dit leuk.
  20. Me28

    Me28 Bekend lid

    4 nov 2012
    648
    181
    43
    Ik denk dat er nog wel een dieper niveau meespeelt. In onze maatschappij worden zaken die vooral met 'mannelijk' geassocieerd worden, zoals carriere maken, fulltime werken, veel geld verdienen, stoer gedrag etc. als wenselijk en statusverhogend gezien. Dingen die als 'typisch vrouwelijk' gezien worden, zoals zorgen voor anderen, zachtaardigheid, weinig werken of thuis blijven voor de kinderen zijn een stuk minder cool. Betaald werk hebben wordt als belangrijker gezien dan veel tijd willen vrijmaken voor je kinderen. Je bent uiteraard vrij om daar voor te kiezen, maar je daalt dan wel een stuk in status maarschappelijk gezien. En als je in de zorg wil werken, dan is dat heel mooi en nobel, maar je status in de maatschappij is wel lager dan als je directeur van een groot bedrijf bent.
    Daarom voelt het als vrouw misschien wel eerder beledigend of discriminerend als je bij een zwangerschap gevraagd wordt of je minder gaat werken. Dan wordt er namelijk automatisch vanuit gegaan dat je als vrouw wel kiest voor het 'mindere' deel. Als een man dat zou doen, is het ineens heel nobel en opofferend..... Je krijgt dan ook dat vrouwelijke kwaliteiten minder gewaardeerd worden en dat je als vrouw pas echt voor vol wordt aangezien als je ook goed bent in typisch mannelijke dingen. Het zou volgens mij al heel erg helpen als kwaliteiten en dingen die als typisch vrouwelijk gezien worden ook hoger gewaardeerd zouden worden.
     
    ShampooL, Bloem2310, Poppy4 en 2 anderen vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina