stel. ik ga dood, hoe gaat dat dan met de het huis??

Discussie in 'Samengesteld gezin' gestart door vlindermoeder, 22 mei 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. vlindermoeder

    vlindermoeder Fanatiek lid

    30 mrt 2009
    1.957
    494
    83
    Hier
    mijn nieuwe vriend en ik zijn van plan om samen een huis te kopen en mijn dochter komt natuurlijk ook bij ons wonen.
    Stel ik kom te overlijden, mijn dochter gaat dan bij haar vader wonen, maar hoe zit het dan met de erfenis.
    erft mijn dochter dan een deel van het huis en heeft zij dan dus opeens een huis met mijn vriend samen??
     
  2. Huismuisie

    Huismuisie VIP lid

    10 aug 2016
    9.537
    11.095
    113
    Vrouw
    Noord Brabant
    Je kan dit naar eigen voorkeus vastleggen bij de notaris.
     
  3. vlindermoeder

    vlindermoeder Fanatiek lid

    30 mrt 2009
    1.957
    494
    83
    Hier
    bedankt voor je reactie.

    je moet dus wel echt wat regelen?
     
  4. Amberxx

    Amberxx Fanatiek lid

    6 nov 2013
    4.513
    4.576
    113
    Bij een koophuis moet je altijd wat regelen! In dit geval een samenlevingscontract en een testament.

    Hierin leg je vast wat jullie willen. In veel gevallen zal je vriend als langslevende het huis op zijn naam krijgen.

    Vraag zo snel mogelijk en advies gesprek aan bij een notaris. Ook om zaken ten aanzien van je dochter goed te regelen.
     
  5. Spikkeltje

    Spikkeltje Fanatiek lid

    Je kan je dochter erfgenaam maken en je vriend het vruchtgebruik geven. Dan mag hij in het huis blijven wonen maar krijgt jouw dochter haar deel als jouw vriend overlijdt.
     
    vlindermoeder vindt dit leuk.
  6. Berte

    Berte VIP lid

    24 feb 2011
    6.847
    3.610
    113
    Vrouw
    Thuis
    Houd er wel rekening mee dat je vriend bij vruchtgebruik ieder jaar een grotere schuld krijgt naar je dochter toe, vanwege de rente over de erfenis.

    Mijn stiefbroer moet om die reden zijn huis verkopen, maar in zijn geval zijn zijn schoonouders de erfgenamen.

    Je kunt ook bij het afsluiten van de hypotheek met de hypotheekadviseur overleggen hoe je vriend in zo'n geval je dochter kan uitkopen.

    Uiteraard moet je ook langs bij de notaris.
     
  7. Champetter

    Champetter VIP lid

    5 mrt 2013
    6.825
    3.809
    113
    Voor zo'n constructie zou ik nooit kiezen. Waarom zou je dochter haar hele leven lang op een erfenis moeten wachten omdat een niet bloedband gerelateerde daar vruchtgebruik van heeft?

    De nieuwe partner van mijn moeder woont bij mijn moeder in haar koophuis. Als mijn moeder overlijdt heeft hij een jaar de tijd iets anders te zoeken, lijkt mij meer dan prima zo.
     
  8. Spikkeltje

    Spikkeltje Fanatiek lid

    Meestal schelen stief en bio-ouder niet zo heel veel in leeftijd, dus die paar jaar kunnen er ook nog wel bij. Waarom zou een stiefouder op zijn/haar oude dag nog moeten verkassen? Omdat de kinderen geld willen zien?

    Ik vind de man van mijn moeder een vreselijke vent, maar als m'n moeder zou overlijden hoeft hij van mij echt hun huis niet uit, daar zou ik me toch te bezwaard van voelen. Wel moet hij het successierecht dat mijn zus en ik moeten betalen voorschieten omdat wij de erfenis niet direct in handen krijgen. Dus hij betaalt de Belastingdienst, houdt het vruchtgebruik over hun goederen en vermogen, en als hij overlijdt, in en verzorgingstehuis komt of wil trouwen in gemeenschap van goederen dan krijgen zus en ik ons erfdeel. In mijn ogen prima regeling.
     
  9. Champetter

    Champetter VIP lid

    5 mrt 2013
    6.825
    3.809
    113
    In ons geval is het niet HUN huis maar is het huis 100% van mijn moeder. Dus ja, als zij er niet meer is zal hij moeten verhuizen, met een jaar de tijd. Heel fijn juist dat dat allemaal bij leven beschreven is.
     
  10. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Ik zou hiervoor echt goede voorlichting vragen aan een notaris. Wat je in ieder geval wilt voorkomen is dat als jij eerst overlijdt en jouw nieuwe man hertrouwt / kinderen krijgt (of al heeft) dat jouw dochter dan naar haar erfenis kan fluiten. Andersom ook natuurlijk, mocht jouw vriend kinderen hebben. Het is dan ook niet eerlijk als jullie samen iets kopen, hij eerder dood gaat, jij van hem erft en jouw dochter later weer van jou. En dat zijn kinderen dan niks krijgen. Een notaris kan je goed uitleggen wat de mogelijkheden zijn. Die zijn trouwens allemaal niet ideaal, vond ik toen. Maar je kunt dan wel in ieder geval met de juiste informatie de 'minst slechte' optie kiezen.
     
  11. vlindermoeder

    vlindermoeder Fanatiek lid

    30 mrt 2009
    1.957
    494
    83
    Hier
    In ons geval zou het ook zo zijn dat ik en mijn vriend samen het huis kopen. Het huis wat we op het oog hadden ging helaas niet door. Er werd flink overboden. Ik heb nu nog wel wat langer de tijd om alles uit te zoeken.
     
  12. Spikkeltje

    Spikkeltje Fanatiek lid

    Maar dat is dan toch een andere situatie? Hier gaat TS een huis kopen samen met haar vriend. Dan zal vriend waarschijnlijk (terecht!) niet accepteren dat hij het huis uit moet als er iets met TS gebeurt.
     
  13. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    11.884
    7.594
    113
    Maar dan zal hij de erfgenaam van TS (haar kind) uit moeten kopen. Ik zou ook niet willen dat er vruchtgebruik naar een stiefouder of nieuwe partner gaat. Ik heb te vaak gezien dat het enige dat de twee evribind degene is die overlijdt, en dan moet je in het slechtste geval nog jaren contact onderhouden vanwege de erfenis.

    Hoppa, geen vruchtgebruik en iedereen de kans geven om uit te kopen, en anders de boel keurig conform testament verdelen. Geeft het minste gezeur.
     
    Uuz vindt dit leuk.
  14. Spikkeltje

    Spikkeltje Fanatiek lid

    Ik begrijp wat je bedoelt Juul, maar ik kan mij niet voorstellen dat er ook maar één stiefouder te vinden is die akkoord gaat met jouw oplossing. Ikzelf in ieder geval niet. Ik zou geen huis kopen met m'n partner in de volle wetenschap dat ik moet verkassen als hij zou komen te overlijden. Zit je volop in de rouw, komt er van alles op je af en kan je als klap op de vuurpijl het huis uit, de plek waar je samen met je overleden partner woonde en mooie herinneringen hebt gemaakt.No way.

    Ik denk dat bio-ouders dat al niet eens accepteren, en dan zijn het nog wel hun eigen kinderen. Zou jouw vader accepteren dat hij binnen afzienbare tijd hun huis uit moet als jouw moeder zou overlijden? Omdat jij je geld wil hebben?

    Contact houden met de stiefouder is ook niet echt nodig trouwens, hoewel je volgens mij wel uiterlijk binnen 5 jaar na overlijden van de langstlevende je erfdeel moet opeisen. Bij wijze van volstaat dus 1x per 4 jaar een telefoontje: "Hee, leef je nog? Okee, dan wacht ik nog wel ff. Doei." (Zoiets ga ik dus doen bij de man van m'n moeder, want ik hoef 'm verder echt niet in m'n leven te hebben/houden. Hij denkt er ongetwijfeld hetzelfde over.)
     
  15. Iertje81

    Iertje81 VIP lid

    31 dec 2015
    17.624
    32.956
    113
    Maar het kan toch dat iemand al heel Jong overlijdt door bijvoorbeeld een ongeluk? Je mag hopen van niet maar het gebeurt wel... En dan? Dan heb je het niet meer over een paar jaar maar veel langer. Hier moet je ook rekening mee houden lijkt me?
     
  16. Spikkeltje

    Spikkeltje Fanatiek lid

    Dat kan je ondervangen door in je testament op te nemen dat het kind/de kinderen het erfdeel op mag/mogen eisen als de stiefouder met een ander trouwt, failliet gaat of in een verpleeghuis terechtkomt.
     
  17. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    11.884
    7.594
    113
    Maar dat betekent weer dat je altijd contact met elkaar moet houden en minimaal op de hoogte moet zijn van de leefsituatie van elkaar.


    Ik snap je redenatie en zou het er denk ik zelf ook niet mee eens zijn. Maar tegelijkertijd kom je in samengestelde gezinnen deze problematiek steeds tegen. Niet alleen qua vastgoed maar eigenlijk voor alle erfdelen. Als bijvoorbeeld de eerste partner overleden is en er dus vruchtgebruik op het kindererfdeel van de biologische ouder rust, en die gaat hertrouwen in gemeenschap van goederen, dan is er een goede kans dat dit gedonder gaat geven.

    Trouwens, mijn ouders hebben geen vruchtgebruik opgenomen in hun testament. Dus in theorie zouden we ons erfdeel op kunnen eisen als het zover komt. Maar er is genoeg geld om ons uit te kopen :) En we zouden dat niet doen omdat de band met beide ouders heel sterk is. Maar ik denk dat ik dat ook bedoel. Laat de beslissing gewoon bij de erfgenaam zelf. Het huis is maar voor de helft van jou, en voor de helft van je partner. Als je partner overlijdt is nog steeds maar de helft van het huis van jou en zijn deel wordt verdeeld conform de wet of het testament. Ik vind eigenlijk altijd dat de erfgenamen moeten kunnen beslissen en niet de overledene.

    Ik heb de financien van samengestelde gezinnen eigenlijk alleen maar goed zien gaan zolang de financien van de nieuwe partners gescheiden blijven. Dus: trouwen onder huwelijkse voorwaarden en de boedels gescheiden houden. Is een stuk minder romantisch dan iedereen zou willen maar wel praktischer in afhandelingen.
     
  18. Spikkeltje

    Spikkeltje Fanatiek lid

    Waarom zouden de erfgenamen moeten beslissen, en niet de overledene? Het is toch het bezit van de overledene dat verdeeld wordt? Daarnaast is het ook de overledene die bepaalt wie er überhaupt de erfgena(a)m(en) is/zijn, binnen de grenzen van de wet uiteraard.

    Ik zou nooit een huis kopen met mijn man als dat zou betekenen dat ik het huis in de verkoop moet gooien zodra hij overleden is, zou wat zijn ook als dat net in een tijd gebeurt dat de huizen onder water staan. Blijft de stiefouder met een schuld achter want tja stief moest zijn/haar geld hebben. Mijn man zou zich daar net zomin voor lenen, dat weet ik zeker.

    In geval van bio-ouders die na het overlijden van de eerste ouder hertrouwen in gemeenschap van goederen: volgens mij mag je dan als kind je wilsrecht uitoefenen (je erfdeel van de eerstoverledene opeisen). Dat wilsrecht kan wel afgenomen worden per testament.
     
  19. Young Flower

    Young Flower Fanatiek lid

    25 jul 2006
    3.294
    477
    83
    near rotterdam
    Als ik overlijd is het huis voor mijn partner. En omgekeerd ook. Dit heel bewust gedaan want ik wil niet dat hij er ineens uit moet. Als hij het huis verkoopt moet hij wel mijn deel aan de kidd geven
     
  20. vlindermoeder

    vlindermoeder Fanatiek lid

    30 mrt 2009
    1.957
    494
    83
    Hier
    Ik heb ondertussen wat oriënterende gesprekken gehad. Er werd onderandere gezegd.

    Je dochter erft alleen de eventuele overwaarde en daar dus de helft van. Meestal is dit wel een bedrag wat je partner tegen die tijd kan betalen aan je dochter. Plus dat er een overlijdensrisicoverzekering gaat uit betalen, dus er is dan alle financiële ruimte.
    Dit is wat de financiële man zei. Ik moet nog een afspraak maken met de notaris
     

Deel Deze Pagina