Steeds minder ouders helpen op school

Discussie in 'Films, televisie en nieuws' gestart door HappyRabbits, 19 jun 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.812
    32.715
    113
    Ik help ook het liefste met een sportdag. Vind ik juist erg leuk.
     
  2. Waterlelies

    Waterlelies Niet meer actief

    Ik vind het op zn minst fatsoenlijk om te reageren als de leerkracht om hulp vraagt. Wij doen dat allemaal via een app, en er zijn 4 ouders(paren) die reageren.
    Natuurlijken het zijn dat je niet kan. Maar ik weet zeker dat een aantal ouders wel beschikbaar zijn, aangezien ze niet werken. 2 van hen hebben sowieso gezegd er gewoon geen zin in te hebben. Ik kan uiteraard niet voor andere klassen en scholen spreken, maar wel voor die van ons. En als er maar 4 ouders (paren) steeds voor alles opdraaien en moeten schuiven met werk of plannen, dan vind ik dat jammer.
    Ik zal er nooit iets van zeggen tegen die ouders, want ze zijn natuurlijk niks verplicht. Ik vind het wel jammer dat ze het makkelijk vinden dat het steeds dezelfde zijn die het toch wel doen.
     
  3. Trirani

    Trirani Fanatiek lid

    6 aug 2013
    1.260
    1.090
    113
    Vrouw
    Waar ik ben
    Ah, goed dat het niet overal zo werkt en dat sportdag ook juist populair kan zijn.

    @Eppo82 : hier inderdaad ook meer papa's bij sportdag, maar toch nog een tekort! De afgelopen 3 jaar al, en het is in ieder geval al een keer niet doorgegaan om die reden.
     
  4. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.190
    4.335
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Er wordt idd veel van ouders verwacht. Dit was bij ons ‘vroeger’ echt niet zo. Geen leesmoeders, geen uitjes tussendoor. Musical werd gewoon door de leerkracht gedaan. Wel school en speelgoed schoonmaken.
    Het zal enerzijds komen doordat er minder beschikbaar geld is oo scholen voor extra personeel. Anderzijds ‘moet’ er ook steeds meer op school. Gewoon leren, zoals vroeger, is niet meer van deze tijd. Er worden andere eisen gesteld om klaar te zijn voor de 21e eeuw...
     
  5. Jet2018

    Jet2018 Niet meer actief

    Als je mee wil op schoolreis moet je klassenmoeder worden hier. Nee dank je :roflmao:
    Maar sommige moeders staan in de rij want die willen bij elk uitstapje mee.

    Voor schoonmaakavonden worden we zo ongeveer gedwongen, "zal ik jouw naam opschrijven voor de schoonmaakavond?" Kreeg ik vorige week al te horen.

    Ik wil wel, help al veel op school, maar heb wel een baby die aan me hangt te clusteren elke avond dus dat werd 'm niet.
     
    femkes vindt dit leuk.
  6. Spectre

    Spectre VIP lid

    5 nov 2015
    18.011
    17.032
    113
    Vrouw
    Ik zou best af en toe eens willen gaan helpen, maar niet standaard om de zoveel weken of iedere week iets. Ben ook gevraagd voor de ouderraad van kdv, maar ook afgezegd.
    Ik werk 4 dagen.. Heb er gewoon geen puf voor om nog veel andere activiteiten of verplichtingen te hebben.
    Al zou ik het best leuk vinden om af en toe eens mee te helpen met een schoolreisje of activiteiten dag wanneer m'n zoontje naar school gaat.
     
  7. Strandbal

    Strandbal VIP lid

    3 mei 2013
    8.890
    3.414
    113
    @Waterlelies

    Daarom ben ik blij dat wij geen groepsapp hebben. Als er iets is kan je je bij de juf opgeven. En niemand wordt erop aangekeken als je niet kan of gewoon geen zin heb.
    We hebben wel een parroapp van school waar ze alle informatie delen.
     
  8. Salentein

    Salentein Niet meer actief

    Bij ons op school werken ze met Parro en zetten ze het wel ruim van tevoren in de app. Je kunt je dan aanmelden. Ook wel wisselende dagen. 2 keer gehad pas paar dagen van tevoren en toen hadden ze wel moeite met regelen maar verder lukt het ze eigenlijk bijna altijd.

    Wij hebben dit jaar nu ieder 3x geholpen (6 keer dus) En eind van het jaar opruimen doe ik ook nog wel. Ik werk wel 32 uur maar kan wel flexibel zijn met mijn werk dus vaak lukt het wel. Ik weet alleen niet hoe ik dat straks moet doen met 2 kinderen op school en eventueel een andere baan dan zal het minder zijn. Want ik vind wel dat ze vaak wat gaan doen (wat heel leuk is voor ze uiteraard, maar het is soms wel lastig)

    Maar hier op school gaat het eigenlijk wel aardig heb ik het idee! Ik kom overigens niet steeds dezelfde ouders tegen. Wisselend juist.
     
  9. Liekje81

    Liekje81 VIP lid

    6 sep 2013
    18.651
    21.154
    113
    doktersassistente
    Zevenhoven
    Hier zijn 3 schoonmaakavonden per schooljaar en elk ouder(paar) komt 1x aan de beurt. Aan begin schooljaar komt de lijst zodat je dan al weet wanneer dat is. Dat is op zich wel fijn.
    O en mannen kunnen ook schoonmaken he? Je man zou ook kunnen doen dan toch?
     
  10. Salentein

    Salentein Niet meer actief

    Eens! Ik ben voor meer vaders die helpen. Mijn man helpt vaak (want werkt ook 4 dagen en kan net als ik flexibel zijn) maar hij is altijd 1 van de weinigen terwijl de kinderen het vet leuk vinden. Ik stoorde me er aan het begin van het jaar best aan dat er echt werd gevraagd om luizenMOEDERS en klassenMOEDERS mag van mij wel wat meer van deze tijd zijn en gewoon vragen om ouders.
     
    littlemunchkin, cowgirl80 en Liekje81 vinden dit leuk.
  11. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Ik snap eigenlijk niet waarom ouders nodig zijn voor een schoolreis? Hier wordt dat altijd gedaan met leerkrachten. En de kleine kinderen, waarvoor je nog meer toezicht nodig hebt, die gaan gewoon naar een kleine plek in de buurt waar het makkelijker is om hen in het oog te houden.
     
  12. aappie20

    aappie20 Fanatiek lid

    19 feb 2012
    3.214
    492
    83
    Hier heb ik dit jaar echt moeten zeuren om ouders die a.u.b mee wilden op schoolreisje! Dat was echt een drama. Ouders die niet reageren of met reageren met nee want ......
    Uiteindelijk heeft de juf een laatste mail gestuurd 2 dagen van te voren dat er binnen 24 uur nog 2 ouders moesten reageren om mee te gaan anders kon het schoolreisje niet doorgaan.

    Dus helaas bij onze achool is het wel een beetje een punt aan het worden
     
  13. HappyRabbits

    HappyRabbits Fanatiek lid

    20 jan 2014
    4.890
    4.387
    113
    Hier is het zo dat ze met de kleuters ook weggaan met de bus en er zijn 5 klassen... dus per groepje van 4 kinderen heb je één begeleider nodig. Elke klas heeft tussen de 20-24 kindjes. Dan zit je dus op aardig wat ouders.
    Voor korte uitjes is vervoer nodig, dat is ook wel een ‘dingetje’. Vooral in het begin vond ik het zelf lastig dat er nogal nonchalant wordt omgegaan met stoeltjes/zitverhogers. “Ach het is maar een klein stukje, ze kunnen makkelijk met drie op de achterbank”. Maar dat is een andere discussie ;).
    Maar Shakes, ben jij niet van België? Misschien is het daar sowieso anders geregeld.

    Wat betreft de verdeling moeder/vader: die gaat bij ons redelijk gelijk op. Vriend heeft ook al eens luizen geplozen en ik nog nooit ;).
     
  14. Jet2018

    Jet2018 Niet meer actief


    Hij is heel vaak weg 's avonds voor werk, dat soort avonden zijn niet vrij te plannen, ook niet ver vooraf helaas.
    Daarnaast, hij en schoonmaken, haha... Uhhhh, geen goed plan.

    Ik ben ook voor hoor, alleen in ons gezin is dat echt geen optie :roflmao:
     
  15. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Maar waarom heb je per groep van vier kleuters een begeleider nodig? Dat is toch extreem veel?

    Ik ben inderdaad van België, en hier dus schoolreisjes vanaf 2,5 jaar oud. Maar no way dat ze zo veel begeleiders meenemen. Wat ze wel doen? Schoolreis naar de boerderij in het dorp, zodat de ouders hun kinderen daar rechtstreeks kunnen afzetten. Of schoolreis naar de aardbeikwekerij, en dan weer op school afgezet worden in een kar die achter de tractor gehangen wordt. Of schoolreis naar een speeltuin in het naburige dorp, die helemaal omheind is.

    Misschien zien jullie scholen dat soort zaken wel een beetje te groots?
     
  16. HappyRabbits

    HappyRabbits Fanatiek lid

    20 jan 2014
    4.890
    4.387
    113
    Géén idee of dat eigen inzicht of wettelijk is bepaald. Maar dat ze het te groots zien: daar ben ik van overtuigd. Hier tweede jaar op rij een schoolreisje waarbij kleuters meer dan een uur in de bus zitten... van mij hoeft het niet. Maar ik hoorde ook al dat sommige ouders het ten opzichte van vorig jaar weer heel karig vonden. Ben blij dat ik niet weet welke ouders dat dan zijn, want daar zou ik dan graag mee in discussie gaan. We hebben het hier over kleuters notabene!
     
    Salentein en Shakes vinden dit leuk.
  17. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Absurd, toch? Bij ons hebben ze het twee jaar geleden ook geprobeerd: anderhalf uur op de bus met vierjarigen. Gelukkig dit jaar weer 'normaal'.
     
  18. Eppo82

    Eppo82 VIP lid

    25 jun 2007
    14.996
    5.822
    113
    Hier gingen de kleuters mee naar een pretpark (Drievliet of Duinrel zoiets) of grote dierentuin, inderdaad minimaal een uur met de bus.
    Ik vind het dan wel fijn als mijn 4-jarige niet nog met 29 andere kleuters met 1 volwassene meeloopt.

    Gelukkig splitsen ze nu en t/m groep 3 gaat inderdaad naar een kinderboerderij of speeltuin wat dichter in de buurt.
     
  19. Neilia

    Neilia Niet meer actief

    Geen idee hoe alles geregeld is bij ons op school.
    Maar als ik kan helpen dan zal ik ook gaan helpen.
     
  20. nelta

    nelta VIP lid

    28 apr 2009
    18.344
    8.804
    113
    Vrouw
    Rotterdam
    Hier gaan de kleuters ook niet op schoolreisje; wel hebben ze juffendag bij de kinderboerderij met waterspeeltuin hier een paar dorpen verder. Daar gaan ze dan een ochtend heen en dat is ook gewoon prima en genoeg voor ze.
     

Deel Deze Pagina