Hoeveel schermtijd in vakantie

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door riean, 13 jul 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. riean

    riean VIP lid

    21 apr 2014
    5.527
    7.033
    113
    Wij hebben de regel dat de kinderen allemaal een half uur per dag mogen computeren, op doordeweekse dagen. We hebben geen ipad, tablet of spelcomputer, alleen 2 laptops. En een oude WII met 1 spel. Ze mogen dat ook doen in plaats van computeren. In de praktijk komt het best wel eens voor als ze een kwartiertje langer bezig zijn, maar over het algemeen blijft het daarbij.
    Op zaterdag mogen ze twee keer een half uur (in de praktijk in de ochtend meestal een uur, omdat ik dan nog in bed lig en mijn man al aan het klussen is buiten, en dan 's middags nog een half uur).
    Op zondag gaat er geen enkel scherm aan voor ze.
    Maar wat is reëel in de vakantie? Op zich kunnen we ons best houden aan die 2 keer per dag een half uur, of een uur in de ochtend en half uur in de middag, maar ik vraag me wel eens af of het voor een 10 jarige wel reëel is. Hij kan zich gelukkig nog prima vermaken met lego of een boek hoor, maar hij speelt ook erg graag spelletjes op de laptop. Schietspelletjes e.d. mag hij niet doen, het zijn dus echt onschuldige spelletjes die hij speelt, het liefst tegen klasgenootjes. Met slecht weer mogen ze ook zeker wel aan het eind van de dag een film kijken op Netflix op de tv ofzo. Maar dat gebeurt lang niet elke dag.
    Hoe lang mag jullie 10 jarige in de vakantie computeren/ipad/spelcomputer?
     
  2. vruchtje24

    vruchtje24 VIP lid

    2 jan 2007
    12.958
    408
    83
    Vrouw
    home sweet home
    Hoeveel tv kijkt hij nog daarnaast ?

    In de vakantie mits het ook zo uitkomt
    1 uur gamen in de ochtend en 1 uur gamen in de namiddag of na het avond eten. Daarnaast gok ik nog 1 uur tv kijken.

    Daarnaast doet hij ook nog genoeg andere dingen Ik vind het daardoor wel in verhouding.
     
  3. riean

    riean VIP lid

    21 apr 2014
    5.527
    7.033
    113
    Ze kijken nooit tv. We hebben hem wel hoor, maar die gaat eigenlijk alleen aan voor netflix voor hen, en pas als zij op bed liggen voor ons.

    Bedankt voor je reactie
     
  4. vruchtje24

    vruchtje24 VIP lid

    2 jan 2007
    12.958
    408
    83
    Vrouw
    home sweet home
    Oké dan is 2x een uurtje gamen wel redelijk (vind ik) :)
     
  5. Yelly

    Yelly Bekend lid

    26 jun 2019
    647
    575
    93
    Wij hebben geen regels daarvoor. Regenachtige dagen wordt er soms veel gebruik van gemaakt en sommige dagen amper tot niet.
     
  6. Fantykoekie

    Fantykoekie Fanatiek lid

    18 jul 2018
    2.646
    3.456
    113
    Vrouw
    Wij hebben er geen regels voor en we hebben veel. Tablets, Nintendo DS, Nintendo switch, tv, PS3.
    Er zijn tijden dat hij veel netflix kijkt of veel zit te gamen maar er zijn ook tijden dat hij er helemaal niet naar omkijkt.
    De laatste dagen is het ineens weer veel Minecraft spelen en dan doe ik lekker met hem mee. Mag ook wel met dat kwakkelweer.
     
  7. vruchtje24

    vruchtje24 VIP lid

    2 jan 2007
    12.958
    408
    83
    Vrouw
    home sweet home
    Hoi, wat versta je dan onder veel? Voor de één is 2 uur veel en voor een ander is dat 6 uur. Denk soms ook dat er te moeilijk over gedaan wordt. Zolang ze ook nog interesse hebben in andere dingen en niet hele dagen achter elkaar gamen etc het wel goed komt
     
  8. Fantykoekie

    Fantykoekie Fanatiek lid

    18 jul 2018
    2.646
    3.456
    113
    Vrouw
    Vandaag eigenlijk de hele dag. :oops:
    Dat komt wel echt zelden voor maar heel af en toe vinden we een echte gamedag wel oké. Heb vandaag dus pyjamadag met hem. Ik heb ook enkele huizen gebouwd bij Minecraft, hij een heel dorp. Tussendoor heb ik fresh Prince of Bel air gekeken. :oops: Denk dat het van kerst tot nu de 3e volledige gamedag is. Waarschijnlijk is hij het nu ook weer kotsbeu. :roflmao:

    Regelmatig is het een 2 a 3 uur media per dag. S'ochtends een uur en s'avonds ofzo. Regelmatig ook helemaal niet. De komende 2 weken gaan we vanalles doen dus dan is er weer weinig mediagebruik.
     
    Jessi79 vindt dit leuk.
  9. Olifantje1991

    Olifantje1991 VIP lid

    9 jan 2013
    9.259
    3.497
    113
    Zoon is pas 5, maar mag elke middag 1/2-1uur op de tablet. Tegenwoordig maakt hij alleen maar kleurplaten en doet een lego spelletje, filmpjes kijken amper meer, dus vaak zit hij nu richting een uur. Hij heeft wel de structuur en duidelijkheid nodig, dus elke middag na het eten als zn zusje naar bed gaat mag hij op de tablet en heb ik ook even geen gekakel aan mn hoofd.:roflmao:
    Daarnaast staat de tv vaak s morgens met het ontbijt even aan. Soms een half uurtje, soms wel 1,5uur. En vaak eind van de middag ook nog even als ik ga koken en de kinderen het zat zijn.
    Dit is dus in de weekenden en vakanties. Op schooldagen ziet het er anders uit.
     
  10. Peetje83

    Peetje83 Fanatiek lid

    29 jun 2011
    3.701
    2.346
    113
    Limburg
    We hebben nu een weekje vakantie en hebben gisteren even een luie dag gehad (andere dagen weg geweest). Jongste zoon kan goed zelf spelen, maar de oudste heeft zo'n beetje de hele dag afwisselend de tablet, Nintendo en Playstation aangehad. In de vakantie kijk ik naar niet zo nauw naar, maar dagen als deze komen sowieso niet zo vaak voor, met goed weer zijn we toch altijd buiten.
     
  11. Koon

    Koon Niet meer actief

    2x per dag een uurtje op de Ipad. Hij zet zelf een wekkertje en zet em dan uit.
    WII en nintendo wordt veel minder gebruikt dus mag dan nog wel extra. Maar dan hebben we het over eens per week.
    Tv verder ook niet veel. Soms een film op netflix als het regenachtig weer is of als hij zich enorm verveelt.
    Voor dochter geen echte regels, die is veel minder geïnteresseerd in beeldschermen.

    Overigens hebben wij onze zoon deze regel zelf laten bedenken voor de vakantie, om gezeur te voorkomen. Eerste week is super goed gegaan.
     
  12. HappyRabbits

    HappyRabbits Fanatiek lid

    20 jan 2014
    4.888
    4.387
    113
    Ik vind het lastig, maar op druilerige dagen en bij vermoeidheid ben ik best coulant met de schermtijd. Merk trouwens dat nu de vakantie net is begonnen zoon weinig tot geen zin heeft om in actie te komen (moe). Hij kijkt overigens nooit tv, we hebben geen netflix en dvd. Hier nu veel minecraft (net zoals bij Fantykoekie :)) en daar is hij dan ook echt heel goed in. Vaak kijkt hij op youtube hoe iets werkt (redstone of een huis of railway bouwen) en dan gaat ie zelf in minecraft aan de slag. Ik sta versteld vaak! Om dan na een uur het ‘spel’ af te breken vind ik ‘lastig’, want als het lego was dan zou hij wel door mogen. Soms doe ik zelf ook mee. Aan de andere kant: het blijft schermtijd...:rolleyes:.
     
  13. Anna009

    Anna009 VIP lid

    30 mei 2008
    9.090
    4.264
    113
    Home
    Hier geen regels enze zitten er amper op ze spelen Veel liever buiten
    Mocht het een hele dag regenen dan vind ik het niet zo erg als ze het maar afwisselen met spelen
     
  14. Jessi79

    Jessi79 Fanatiek lid

    4 jan 2012
    4.514
    2.353
    113
    Hier net zo. En op zondag vaak nog wat meer dan op andere dagen. Ik wil ook weekend
     
  15. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.502
    6.203
    113
    zuid-holland zuid
    Hier mogen ze altijd gamen als ik aan het koken ben halfuur tot een uur. Op vrije dagen mogen ze sochtends netflixen in bed.
    Als er een vriendje komt spelen en of het is slecht weer mogen ze soms wat extra game-tijd.

    We hebben een switch, een wii en 2 tablets. Ook nog laptops en een desktop, maar daar staan geen spellen op.

    Wat speelt je zoon dan voor spellen op de laptop? Wij zijn zelf een beetje anti-fortnite, hebben dat ook niet, maar er zijn dus vriendjes die om die reden niet hier willen spelen:rolleyes:
     
  16. Majo1983

    Majo1983 Fanatiek lid

    1 feb 2013
    3.634
    2.336
    113
    Vrouw
    Broek
    Wij hebben geen "schermtijd". Ik vind dat er balans moet zijn. De oudste vind Mario op de switch fantastisch en kijkt graag tv, de jongste heeft helemaal niks met tv kijken.

    Ik vind dat zolang ze ook buiten spelen, met andere dingen spelen etc het geen probleem dat hij soms wat langer op de Switch speelt of tv kijkt. Soms gaat de tv of switch dagen niet aan en soms staat hij de halve dag aan. Is maar net hoe het uitkomt.
     
  17. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.434
    8.282
    113
    Hier mogen ze ‘s ochtends tot 9.00u en ‘s middags/‘s avonds na 17.00u (op schooldagen of dagen dat we weg moeten ‘s ochtends pas als ze helemaal klaar zijn en tijd over hebben (in de praktijk kijken ze die dagen dus geen tv ;)) en ‘s avonds tijdens het eten gaat hij uit). Soms zitten ze iedere vrije minuut tv te kijken/spelletjes te spelen, maar het is al zoveel beter dan zonder regels (dat ging soms goed, maar op een gegeven moment kwamen ze helemaal niet meer tot andere dingen). En soms een film tussendoor op een regenachtige dag oid mag zeker ook, maar dan is het een bewuste keuze i.p.v. dat dat ‘ding’ gewoon maar aanstaat omdat het kennelijk zo hoort oid.
     
  18. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    15.404
    23.913
    113
    Mijn tienjarige krijgt 2 uur per dag tablettijd, die ze zelden helemaal gebruikt, omdat ze meestal gaat spelen met vriendinnen. Maar in de vakantie, als het rustig is in de wijk en de kans op een hangdag groter is, zal ze die tijd wel op maken. En ze deelt die tijd uit zichzelf op in blokken. ‘s morgens bv een half uur, ks middags een half uur en ‘s avonds een uur. Maar dat varieert wel.

    We hebben ook een playstation en een wii. Daar zitten ze zelden op en ook dit gebeurt in de vakantie dan wat vaker. Daar zijn geen vaste afspraken bij. Meer een kwestie dat ze vragen of ze op de playstation mogen en dan spreken we een tijd af. En daarna gaat ze vanzelf weer wat anders doen. Ze snapt dan ook prima dat ze daarna niet meteen op de tablet kan, maar echt even moet gaan spelen. En daarom vind ik het ook niet nodig om dat ‘in te roosteren’ bij die tablettijd. Het loopt hier vanzelf wel los.

    Tv heb ik geen tijden bij. Dat is afhankelijk van hoe de dag eruit ziet.
     
  19. Lovetrust

    Lovetrust Actief lid

    27 jan 2010
    390
    171
    43
    Ik geloof niet in een vaste schermtijd, nooit gedaan ook. Soms dan zitten ze een halve dag op een schermpje, soms een week niet. Wel moet er gezond scherm gedrag zijn. Als ik merk dat er geen normaal gesprek meer mogelijk is en er alleen maar een ' jaaahaaaaa' of 'uhu' uit komt terwijl ze naar een scherm loopt te staren dan gaan we in gesprek. Telefoons en tablets gaan uit tijdens het eten of als we samen een film kijken of spelletje doen. Ook gaat de telefoon niet mee naar boven als het bedtijd is.
     
    Roozjuh vindt dit leuk.
  20. MamaChantal

    MamaChantal VIP lid

    14 okt 2010
    16.182
    2.833
    113
    Hier geen vaste tijd.
    Het is maar net hoe het uit komt, wat voor weer het is en hoe hun gedrag is :)
     

Deel Deze Pagina