Vlaamse ouders vrezen voor Nederlandse taal kinderprogramma’s

Discussie in 'Films, televisie en nieuws' gestart door Strandbal, 13 aug 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.707
    42.540
    113
    Hoppa:eek:
     
    Niveah vindt dit leuk.
  2. Niveah

    Niveah Fanatiek lid

    4 dec 2014
    3.528
    1.391
    113
    Vrouw
    Ik zeg gewoon dat Belgen achter lopen. Er werd gevraagd waarom. En blijkbaar vinden die Belgische ouders dat maar raar want ze blijven liever in hun bubbel zitten terwijl het juist wel goed is om verder te kijken dan je neus lang is.
     
    LolaBloem vindt dit leuk.
  3. Niveah

    Niveah Fanatiek lid

    4 dec 2014
    3.528
    1.391
    113
    Vrouw
    :|
     
  4. Waterlelies

    Waterlelies Niet meer actief

    Maar bedoel je dan dat het juist goed is dat de Belgen meer Nederlandse woorden overnemen, omdat het gehele land achterstanden kent o.a. met autowegen en educatie? Ik probeer je te begrijpen..
     
  5. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Euh. Wat bazel jij nu allemaal?
     
  6. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Tja het ergert me wel omdat het gewoon niet is wie ze zijn. Ik zie mijn kinderen niet graag fake doen. En daarmee bedoel ik niet fantasiespel: in de situatie waarover ik het heb is het geen bewust lolletje om gek te doen, maar een onbewust navolgen van iemand anders. Ik vind het blijkbaar toch onprettig als ze onbewust hun gedrag aanpassen aan 'een ander'. Is dat zo gek?
     
  7. Waterlelies

    Waterlelies Niet meer actief

    Nee hoor. Het is een onderdeel van hun identiteit toch?
     
    Niveah vindt dit leuk.
  8. Niveah

    Niveah Fanatiek lid

    4 dec 2014
    3.528
    1.391
    113
    Vrouw
    Nee niet perse. Maar meer dat ouders zich daar echt druk om maken.
     
  9. Niveah

    Niveah Fanatiek lid

    4 dec 2014
    3.528
    1.391
    113
    Vrouw
    Dat gaan ze toch wel doen. Dat heet imiteren en ze gaan zich vanuit daar identificeren. Dat deed iedereen vroeger wel eens? Je probeert dingen uit in het leven. Als je hier al problemen mee hebt staat jou nog wat te wachten
     
  10. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Ik snap het wel. De taal die je gebruikt, is een onderdeel van je eigen identiteit. Natuurlijk kun je andere talen leren en gebruiken. Maar in principe heeft iedereen een moedertaal, bij die taal voel je je het meeste 'thuis'. Veel mensen zijn ook echt aan hun moedertaal verknocht.

    Onze oudste heeft ook een tijdje met zo'n Gooische R gepraat. Dat stoorde mij ook. Ik heb daar geen enkele objectieve reden voor. Het is puur gevoelsmatig: 'zo praten wij niet.'

    Dat speelt denk ik ook mee: taal hoort je identiteit en je laat ermee zien bij welke groep je hoort. Misschien dat dat onbewust ook meespeelt, een beetje een ongemakkelijk gevoel omdat je eigen kind zich in een andere groep plaatst dan waar je zelf bij hoort?

    Ik vind het in ieder geval belangrijk dat onze kinderen goed Nederlands spreken. Dus met een correctie grammatica, juist gebruik van dan / als e.d. Geen onnodig gebruik van Engels (minecraft: chest, dirt etc.) Niet schelden / vloeken. En ja: ook de uitspraak die in mijn beleving juist is.
    Dus een 'mooie' r. Een G die niet keihard is, maar ook niet te zacht. Ik weet dat die dingen niet voor heel Nederland hetzelfde zijn. En ik vind het ook echt mooi om verschillende accenten / dialecten te horen. Het is voor mij vaak ook een spelletje om te raden waar mensen hun wortels hebben liggen. Maar blijkbaar heb ik toch graag dat mijn kinderen -ongeveer- hetzelfde praten als ik.
     
    Fauna, Zara75, DQueen en 2 anderen vinden dit leuk.
  11. Niveah

    Niveah Fanatiek lid

    4 dec 2014
    3.528
    1.391
    113
    Vrouw
    Dat bedoel ik dus.
     
  12. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Maar waarom zijn Belgen dan zo achter? Ik snap het oprecht nog niet. Wat heeft die harde stelling van jou te maken met een komkommertijdartikel in een krant?
     
    tuc en Waterlelies vinden dit leuk.
  13. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Ik overleef het wel. Bedankt voor je bezorgdheid!
     
  14. Niveah

    Niveah Fanatiek lid

    4 dec 2014
    3.528
    1.391
    113
    Vrouw
    Natuurlijk overleef je dat wel. Zal wel moeten. :cool:
     
  15. Niveah

    Niveah Fanatiek lid

    4 dec 2014
    3.528
    1.391
    113
    Vrouw
    Vergeet wat ik gezegd heb. Ik moest er gewoon bij dat artikel aan denken.
    Maar heb jij geen idee wat ik bedoel? Het had niks met het artikel te maken maar gewoon omdat België al achter loopt in bepaalde dingen en ik dit nu ook weer las en bij mijzelf denk het zal wel. Hoe kun je je hier zo druk over maken? Misschien komt dat omdat mijn dochter ook Turkse of Marokkaanse vriendinnen heeft en soms die taal na probeert te praten. Tja dan doen kinderen. Wat maakt dat uit?
     
  16. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Ik snap je wel. Sinds de oudste wat vloggers volgt op youtube, verandert zijn taalgebruik ook. En dan niet alleen bepaalde woorden en uitspraak, maar ook non-verbaal. Bepaalde gezichtsuitdrukkingen en handbewegingen. En de manier van praten daarbij komt vaak negatief over: of heel indringend en een beetje beledigd of juist verdreven nonchalant / ongeïnteresseerd. En als het positief is, dan op zo'n tell-sell achtige manier

    Hoe dan ook vaak een erg overdreven en aangezet toontje. Het komt inderdaad erg nep over. Ik mis dan gewoon het eigen, spontane taalgebruik met oprecht enthousiasme.

    Ik zie en hoor dat niet alleen bij hem, maar ook bij andere leeftijdsgenootjes. Natuurlijk heeft elke generatie z'n eigen 'dingetjes' en dat hoort ook bij het vormen van hun identiteit. Maar het hoort er dan ook weer bij dat de generatie daarboven zich verwonderd en erover klaagt. Dus bij deze. :p

    Ik heb een allergie voor al diezelfde youtube-typetjes die onze kinderen blijkbaar imiteren. Ik vind de manier van praten, kijken en bewegen overdreven en irritant.
     
    Daniellexxx, DQueen, Shakes en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  17. Waterlelies

    Waterlelies Niet meer actief

    Ik ben naar een ander deel van Nederland verhuisd. Hoewel ik het dialect van hier best leuk vind, krijg ik nog steeds kriebels in mijn buik als ik iemand het dialect hoor praten waar ik mee opgegroeid ben. Dan denk ik; JA, jij lijkt op mij!
    Onzin natuurlijk, want alleen onze manier van praten is hetzelfde. Maar het voelt vertrouwt. Ik kan aardig ABN en alleen een geoefend oor kan horen waar mijn roots liggen, maar als ik enthousiast of juist boos ben schiet ik meteen weer in mijn Utregs:D
    En ik vind het stiekem wel fijn dat onze kinderen de harde g van mij hebben en niet de zachte g van papa of onze woonplaats.:oops:
     
    Shakes vindt dit leuk.
  18. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Er zijn trouwens aardig wat Nederlanders in het grensgebied die juist vanwege die aanpak voor het Belgische onderwijs kiezen. Het systeem in België is anders. Er zit ook echt een andere visie achter wat je onderwijst en hoe. Anders, maar niet per se slechter.

    De wegen zijn er wel echt slecht.

    Rioollucht? Uhm? Ik woon al meer dan 25 jaar op steenworp afstand van de Belgische grens en kom er geregeld. Ook leuke vakanties gehad in de Ardennen en de historische steden. Maar die putlucht herken ik echt niet.

    Ook de mode vind ik er niet direct opvallend anders. Gewoon dezelfde H&M als in NL hoor.

    Ik vind dat je een vreemd beeld hebt van België. Natuurlijk zijn er dingen anders dan in NL. Sommige dingen minder (echt, die wegen! Ik geef in België fooi bij de tol omdat ik denk dat ze het echt veel harder nodig hebben dan ik :cool:)
    Maar er zijn ook dingen veel beter hoor! Als ik hoor hoe het daar qua zorg geregeld is, vind ik echt dat de overheid daar veel fijnere keuzes maakt dan bij ons! Blijkbaar gaat betaalbare zorg ten koste van een goed wegdek. Maar een goed wegdek gaat dus ten koste van betaalbare zorg...
     
    Fauna, Poolvos, Fuddey en 4 anderen vinden dit leuk.
  19. DQueen

    DQueen Niet meer actief

    ik kan me er wel wat bij voorstellen. Mijn zoon heeft dat met "straattaal" een mix van turks/marokkaans/surinaamse worden en met bijbehorend accent. Ik stoor me eraan en roep ook vaak praat normaal! Ik vind het geen gehoor in ieder geval.
     
    Bloem2310, Zara75 en Shakes vinden dit leuk.
  20. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    8.660
    9.575
    113
    Dit klinkt mij een beetje als een calimero reactie in de oren.
    Mijn mening? Als je kinds eigen accent verandert door de televisie, kijkt hij misschien te veel tv?
    Onze kinderen groeien op in een multiculturele omgeving en horen diverse accenten, grammaticale fouten en straattaal, maar ze praten toch gewoon zoals wij het ze geleerd hebben hoor.
     
    Poolvos en Maslov vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina