Eindelijk onze caravan! Wat nu?

Discussie in 'Vakantie en vrije tijd' gestart door podiki25, 23 feb 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. podiki25

    podiki25 Fanatiek lid

    18 mei 2012
    3.897
    124
    63
    Tandheelkunde
    Barcelona
    We hebben eindelijk de knoop doorgehakt en een caravan gekocht. Tweedehands weliswaar. Nu ben ik alle fora aan het afspeuren voor tips en tricks maar ik moet zeggen dat ik niet echt wijs geraak uit de posts op de professionele caravan fora.
    En ik dacht dat het leuk zou zijn om hier tips te krijgen waar je allemaal op moet letten en meenemen als je met twee kids reist. Onze hut heeft een stapelbed en dubbel bed voor ons. Wat nemen jullie mee dat onmisbaar is en waar de meeste mensen niet aan denken? En hoe vervoeren jullie je borden en glazen zonder dat ze stuk rammelen tijdens de reis?
     
  2. Mooiezomer

    Mooiezomer Fanatiek lid

    22 apr 2017
    2.048
    874
    113
    Vrouw
    Wat leuk dat jullie een caravan hebben gekocht. Kamperen met je eigen huisje is zo leuk!!
    Borden en glazen staan bij ons in het bovenkastje. Meestal staan ze nog netjes in de kast, alleen bij een hele hobbelige weg (meestal op de camping zelf pas) vallen ze om. Maar ach, tis allemaal plastic dus het gaat niet kapot.

    Ik zal eens gaan nadenken over wat je echt mee moet nemen. Eigenlijk denk ik altijd na over wat ik NIET meeneem. Bij onze caravan zit een complete voortent/luifel. Deze nemen wij nooit helemaal mee. Wij gaan naar de zon en dan is alleen een luifel voldoende. Die paar druppels die er vallen maken niet uit.

    Mijn tip: koop een losse bbq. Wij hebben deze: https://www.obelink.nl/cadac-carri-chef-2-gasbarbecue.html
     
  3. podiki25

    podiki25 Fanatiek lid

    18 mei 2012
    3.897
    124
    63
    Tandheelkunde
    Barcelona
    Bedankt Mooie zomer,

    Ik ben ook aan het kijken naar een mooi plastieken servies. Maar tot nu toe nog niet gekocht en dacht er aan om gewoon servies mee te nemen? Dat van die voortent is een goed idee, die gaan we toch niet gebruiken in de zomer. En in de winter zitten we niet buiten denk ik. Kwestie schoonmaakbedrijf? Wat is wijs? En voor de veiligheid van de caravan?
     
  4. Mooiezomer

    Mooiezomer Fanatiek lid

    22 apr 2017
    2.048
    874
    113
    Vrouw
    Je grootste vijand bij een caravan is het totaalgewicht. Plastic servies is niet alleen onbreekbaar maar ook veel lichter dan gewoon servies.
    Bedoel je hiermee de stalling? Wij hebben de caravan in Nederland in een stalling staan. Overdekt.
     
  5. podiki25

    podiki25 Fanatiek lid

    18 mei 2012
    3.897
    124
    63
    Tandheelkunde
    Barcelona
    Met veiligheid bedoel ik sloten, anti diefstal, gas detector, etc.
     
  6. Mooiezomer

    Mooiezomer Fanatiek lid

    22 apr 2017
    2.048
    874
    113
    Vrouw
    Wij hebben een caravanslot op de dissel. https://www.aanhangwagendirect.nl/alko-safety-compact-disselslot-voor-ak-160-koppeli.html?source=googlebase&gclid=Cj0KCQiA4sjyBRC5ARIsAEHsELGaAnoHKpzjtdZvoxPQOw8iVbKv74JnbYBwVV5K2VPs9AMzfzYA-RoaAtW5EALw_wcB
    Andere sloten hebben we niet. Als je wil inbreken in een caravan ben je zo binnen. Ik zou niet weten welke sloten daar tegen beschermen. De gaskraan in de caravan zit altijd dicht, als ik ga koken (dit doe ik bijna nooit in de caravan) draai ik de kraan op de gasfles open en daarna de gastoevoer in de caravan. Een gasdetector is denk ik niet nodig. Wij hebben onze caravan nu al een aantal jaar en hebben nog steeds onze eerste gasfles. Ik geloof dat ze bij de keuring afgelopen zomer wel de gasslang hebben vervangen.
     
  7. Luppy

    Luppy VIP lid

    1 dec 2007
    7.023
    2.159
    113
    #7 Luppy, 23 feb 2020
    Laatst bewerkt: 23 feb 2020
    Wij hebben servies van Mepal. Gaat inmiddels grotendeels al 20 jaar mee en wij gebruiken het veel omdat we heel veel weg zijn met eerst tent, toen caravan en nu de camper.
    Bestek wel gewoon van metaal, lichtgewicht pannen.

    Water koken doen wij met een fluitketel. Let op dat je vaak niet veel stroom kunt gebruiken op een camping. Een waterkoker of Senseo kan de stoppen laten doorslaan. Magnetron, airfryer etc kun je niet gebruiken.


    Gewicht is inderdaad iets om op te letten. Zware dingen als buitenstoelen, tafel, bbq, skeelers etc vervoerden wij in de kofferbak van de auto voor een betere gewichtsverdeling.

    Als je veel weggaat of een seizoensplek hebt is het handig om beddengoed, handdoeken, toiletartikelen etc dubbel te hebben zodat je dat gewoon vast in de caravan hebt liggen en niet steeds mee hoeft te nemen.

    Wij hadden ook alleen een disselslot, tegen diefstal van de hele caravan. Gewone slot tegen inbraak stelt idd niks voor, maar daar doe je niet veel aan. Wij hebben wel een rookmelder, maar die gaat al af als ik een ei bak (zegt misschien wat over mijn kookkunsten), dus die zit meestal zonder batterijen.

    Ik kan niet zonder mijn 2 octopussen. Dat zijn inklapbare droogrekjes in de vorm van een octopus die je makkelijk aan een haak, de luifel of een boomtak op kunt hangen.
    Speelgoed als lego hebben wij in plastic bakken met deksel mee. Verder 1 kastje met tekenspullen, spelletjes, etc. Bal en skates in de auto. En daar moeten ze het maar mee doen haha.
    Wat wij ook heel handig vonden is zo'n klein onklopbaar krukje waar je ook een bijzettafeltje van kunt maken. Heel multifunctioneel.
    Misschien heb je ook een opstapje nodig om de caravan in te komen. En denk aan je slinger om de poten uit te draaien. Die vergaten wij met grote regelmaat, dan bleef hij weer ergens achter op een camping als we verder gingen. En een waterpasje om te kijken of je een beetje recht staat. Anders merk je dat vaak pas als je 'S nachts niet lekker kunt slapen. En eerst afkoppelen, dan poten uitdraaien en dan pas de caravan in, anders kiept hij om naar achteren.

    Een lange stroomkabel heb je ook nodig, soms sta je ver van de stroomkastjes op een camping. Altijd helemaal afrollen, ivm risico op oververhitting van de kabel. En een eurostekker als aansluiting tussen de kabel en de stroomkast, hoewel je die niet altijd nodig hebt.
     
    Mooiezomer vindt dit leuk.
  8. podiki25

    podiki25 Fanatiek lid

    18 mei 2012
    3.897
    124
    63
    Tandheelkunde
    Barcelona
    Goed om te weten, bedankt. Wij willen ook in de winter weg, dan denk ik dat we wel binnen gaan koken. Naar dat slot ga ik eens kijken, zien waar we het hier kunnen kopen. Verder iemand nog slimme truukjes?
     
  9. Luppy

    Luppy VIP lid

    1 dec 2007
    7.023
    2.159
    113
    Zorg ook voor een voorraadje 20 en 50 cent muntjes. Op veel campings moet je douchen of warm afwaswater tappen met muntjes. Douches vaak 50 cent voor 4 of 5 minuten, warm water 20 cent voor een teiltje. Teiltje is trouwens dus sowieso ook handig. Je hebt ze ook inklapbaar. En als je nog hele kleine kinderen hebt zijn flexibele emmers ideaal. Wij hadden een grote die we onderweg vulden met losse rommel en op de camping gebruikten als badje. Superhandig.
     
  10. podiki25

    podiki25 Fanatiek lid

    18 mei 2012
    3.897
    124
    63
    Tandheelkunde
    Barcelona
    Goeie tips, bedankt. Vooral dat inklapbare droogrek. Die heb ik hier maar nog niet aan gedacht om mee te nemen. Moeten lichtgewicht pannen? Heb ik niet en vind ze vrij duur....
     
  11. Catou

    Catou Fanatiek lid

    11 okt 2013
    3.441
    1.686
    113
    Heerlijk! Nu al zin om straks weer op vakantie te gaan.
    Wij gebruiken de caravan als kleedkamer en als sLaapkamer, verder doen we alles buiten.
    Wij gaan niet altijd naar het zonnige zuiden en ook in het voorjaar kan het nog fris zijn.
    Wij hebben wel een voortent als we langer dan een paar dagen gaan. Daarin hebben een los keukenblok met oven en een losse koelkast. Als we maar een paar dagen gaan koken we daar ook op, maar zetten de voortent dan niet op. En zetten we het in de auto na afloop. Of koken we op een los campingbrandertje.

    Tips: let op het aantal ampère van losse kacheltjes, koffiezetapparaat, waterkoker en oventjes e.d. Anders vliegen de stoppen eruit.
    Tips: let op de gewichtsverdeling als je gaat rijden, de onze wordt te zwaar als we de bovenkasten vol zetten met servies e.d. We zetten dan in een krat op de bodem onder ons bed.
    Tips: ik neem fleechedekentjes mee, fijn als het net te fris is s avonds, maar ook fijn als het in bed te fris is.
    Tips: neem niet te veel speelgoed mee, de onze deden er nooit veel mee en alles kwam nagenoeg ongebruikt weer mee terug naar huis.
     
  12. Mooiezomer

    Mooiezomer Fanatiek lid

    22 apr 2017
    2.048
    874
    113
    Vrouw
    Niks moet, maar het scheelt je heel veel in gewicht. En echt, gewicht is je vijand. Wij hebben deze set. Kost ongeveer 90,-
    Verder nemen wij wel altijd onze airfryer mee. De frietjes op de camping zijn vaak niet zo lekker of je moet heel lang wachten. Ik maak ze liever zelf. Daarnaast kan je er ook een eenvoudige maaltijd in maken.

    Een droogrek is inderdaad handig. Op sommige campings mag je ook een waslijn ophangen. Let op, niet iedere camping wil dit ivm schade aan de bomen. En soms zijn er gewoon geen bomen ;) Wij nemen een droogrek en een waslijn mee.

    Onder de luifel hebben wij een opvouwbare kast staan. Een beetje zoals deze.
    En heb je al een grondzeil? Wij gebruiken een antiworteldoek (eventueel regenwater wordt heel snel afgevoerd) met daaroverheen dit doek. Het heeft gaatjes waar zand tussen wegzakt. Ideaal! Een plastic zeil mag vaak niet omdat het de ondergrond verstikt. Dan staat de volgende kampeerder op een kaal vlak.

    Een verlengsnoer met stekkerdoos. Dan heb je extra stopcontacten. Hier komen we altijd te kort.

    Heb je een toilet in de caravan? Dan heb je speciale vloeistof nodig voor in het reservoir.
     
  13. Youtan

    Youtan VIP lid

    9 jun 2015
    6.390
    4.245
    113
    Vrouw
    Wij hebben een waterkoker (speciaal campingdingetje) en een een oventje, maar een Senseo kan ook prima tegenwoordig. Er zijn weinig campings waar je nog met muntjes moet douchen. En de meeste campings hebben genoeg watt. En we hebben een koelkist, die vind ik wel onmisbaar! Ondanks dat wij in de caravan een aardige koelkast hebben.
    Als je in Nederland kampeert is een voortent wel fijn hoor. Maar ook in Oostenrijk of Frankrijk. Afgelopen jaar ik Italië gingen veel luifels de lucht in, de voortenten bleven staan.

    Plastic servies heb je straks weer bij de Action, prima voor een paar jaar. Gewoon servies zou ik niet doen (op een bierglas of een wijnglas ofzo na). We hebben ook één vouwbaar kastje in de voortent, scheelt veel rommel.

    Een behoorlijk snoer voor aan de caravan is een aanrader! Zeker 20 meter, maar bij een tweedehands heb je grote kans dat dat erbij zit.
     
  14. Krulpeterselie

    Krulpeterselie Fanatiek lid

    27 apr 2015
    2.483
    1.089
    113
    Smalle maar hoge pannen (te koop bij obelink) want op het kooktoestel binnen kun je anders maar een pan tegelijk gebruiken. Goede toiletvloeistof als je een toilet in de caravan hebt anders kots je je longen eruit. Als je in de winter ook ermee weg gaat koop dan antivriestoiletvloeistof. Onze casette wordt meeverwarmd met de kachel maar anders kan de inhoud van het vuilwatertankje bevriezen.
    Verder heb je aan ons qua tips niet zoveel want wij hebben een jaarplaats in Oostenrijk met een vaste Ben Eilers wintertent van 24m2 aan de caravan dus het meeste wat wij gebruiken zijn gewoon normale spullen.
     
  15. NdNk

    NdNk Fanatiek lid

    8 mrt 2012
    2.321
    1.421
    113
    Vrouw
    Een skottelbraai vind ik onmisbaar. Lekker buiten koken, pannenkoeken bakken, bbquen, alles in 1.
    En wij hebben een inklapbare picknicktafel voor de kinderen. Ook redelijk onmisbaar.
    Voor de rest gewoon een basisuitzet, stoelen, tafel etc.
    Wij slepen eigenlijk altijd te veel mee :oops:
     
  16. mamameer

    mamameer VIP lid

    21 jan 2014
    7.560
    3.949
    113
    Wij hebben alleen een caravan met seizoensplaats. Dat is echt anders omdat we niet rijden.

    Maar naast de tips van alle andere:

    Als je een tv in je caravan hebt, dan kun je digitenne nemen dan heb je in nederland iig nog televisiezenders.

    Vergeet niet bij het schoonmaken en langer wegzetten van je caravan niet alle water reservoirs leeg te maken. Vooral in de winter, want dit kan bevriezen, of er gaan algen ingroeien.

    Ook een extra kacheltje kan fijn zijn, wij hebben een klein elektrisch kacheltje en die blaast even wat warme lucht in de caravan dat is wel fijn.

    in de winter kamperen kan heel koud zijn, vooral kou vanaf de grond in bed. Denk dan aan wat extra isolerende matjes o.i.d. onder je matras.
     
  17. Mooiezomer

    Mooiezomer Fanatiek lid

    22 apr 2017
    2.048
    874
    113
    Vrouw
    Wij bakken er ook kant en klare pizza's op.
     
    NdNk vindt dit leuk.
  18. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.554
    3.456
    113
    Onze caravan hebben we verkocht, maar wij gebruikten ook een skottelbraai, een octupus voor de was, verder waren onze fietsen ook handige wasrekjes, mepal servies, pannetje was ook niet zwaar, waterkoker was geschikt voor de caravan enz. Wij namen de voortent altijd in zijn geheel mee. Ik vind het ook fijn dat je gewoon alles wat beter af kunt sluiten, overal zaten muggenhorren in en net als hierboven al gezegd, met storm rits je snel alles dicht en dat ging gewoon goed (mega storm gehad).
    Maar wij namen ook onze hond regelmatig mee en die kon dan gewoon in de voortent liggen als wij weg waren.
    Action heeft binnenkort ook weer een hoop goedkope, handige dingen voor de caravan.
    En we hadden een tafelventilator mee naar warme bestemmingen. Ook fijn als je ‘s nachts niet je bed uit wilt drijven.
     
  19. Mooiezomer

    Mooiezomer Fanatiek lid

    22 apr 2017
    2.048
    874
    113
    Vrouw
    Onze ervaring is juist dat de warmte in een volledige voortent blijft hangen. Het wordt een soort broeikas. Bij alleen een luifel waait het de hele dag door. Daardoor wordt het in de caravan ook minder warm. Een hond zou hier (Zuid Frankrijk echt niet kunnen hoor, beetje zoals in een auto). Het biedt wel meer bescherming bij storm, daarom moeten wij al bij het opzetten rekening houden met waar de mistral (wind) vandaan kan komen. En nog een tip voor @podiki25 Neem goede stormbanden mee. Ook een extra scheerlijntje aan de middenpoot van de luifel/voortent stok is geen overbodige luxe.
     
  20. Mooiezomer

    Mooiezomer Fanatiek lid

    22 apr 2017
    2.048
    874
    113
    Vrouw
    @podiki25 Naar welke bestemmingen zou je willen gaan? Dit bepaalt voor een deel wat je mee moet nemen.
     

Deel Deze Pagina