Oudervereniging

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Liekje81, 29 jun 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Liekje81

    Liekje81 VIP lid

    6 sep 2013
    18.554
    21.038
    113
    doktersassistente
    Zevenhoven
    Ik ben uitgenodigd om bij de oudervereniging (zelfde als ouderraad?) te komen. Wie van jullie doet dat? Kost het veel tijd? En wat doen jullie zoal?
    Ik word nog gebeld door de voorzitter, maar was benieuwd naar ervaringen.
     
  2. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    Ik ben ook gevraagd voor volgens schooljaar maar heb bedankt. Er gaat volgens de mensen nu in de OR toch best nog wat tijd in zitten dus ik word vrijwillige versierder van de school bij festiviteiten en help waar nodig maar alles zonder verplichting.
     
  3. Liekje81

    Liekje81 VIP lid

    6 sep 2013
    18.554
    21.038
    113
    doktersassistente
    Zevenhoven
    Oei, nou ben benieuwd wat zij me gaat vertellen. Grootste probleem hier is dat vriend de nachten werkt en ik de doordeweekse avonden eigenlijk altijd oppas moet reglelen. Nu vin dik dat voor een keer niet erg, maar dat moet niet om de haverklap zijn. Ik heb afgelopen schooljaar ook met een hoop geholpen, ben klassenmoeder ook. Superleuk wel. Vandaar dat ze mij hebben gevraagd, wel een eer, haha.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  4. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.434
    8.282
    113
    Als de oudervereniging hetzelfde is als de OR dan ligt het een beetje aan wat je rol is en hoe de verdeling is ed of het veel werk is of niet. Wij hebben drie keer per jaar vergadering met de hele OR. En dan met je werkgroep een aantal overleggen en in de periode dat de activiteit die je organiseerde is natuurlijk veel op school ed. Ik vind het prima te doen, als er genoeg hulp is tenminste! Ik zit nu zeven jaar in de OR, zegt dat genoeg? :roflmao:
     
    Liekje81 vindt dit leuk.
  5. Athina

    Athina VIP lid

    31 okt 2007
    23.474
    3.153
    113
    zwemjuf
    zuid-holland
    hihi - hier is het niet zo'n eer hoor... er zijn niet zo veel liefhebbers :p . Veel mensen willen de 'verplichting' niet of hebben te weinig tijd. Of willen de verantwoordelijkheid niet.

    Hier worden de feesten per jaar verdeeld in commissies en je geeft zelf aan in welke commissies je gaat. De OR vergaderingen zijn vaak wel s avonds - maar de commissie vergaderingen ook overdag- hangt er net vanaf wie er in zit. Veel van het 'werk' dat je doet is tenslotte ook onder schooltijd.
    Per school zal de invulling net wat verschillend zijn denk ik. Hier zijn kerst en sinterklaas altijd een hoop werk, net als het zomerfeest. Andere dingen zijn weer wat kleiner. Nieuwjaarsborrel, pasen.

    Ik hou mezelf altijd maar aanbevolen als 'extra hulp' - mijn man is al penningmeester, dus we kunnen niet beiden weg naar de vergaderingen. En hij moet er dus altijd bij zijn in principe. Ik vind het zelf wel leuk om mee te helpen om dat je dan je kind ook meemaakt op school . Ook het contact met de andere ouders en de docenten vind ik heel gezellig.
     
  6. Liekje81

    Liekje81 VIP lid

    6 sep 2013
    18.554
    21.038
    113
    doktersassistente
    Zevenhoven
    Haha, haalt me lekker uit de droom! :roflmao:
    Denk dat het me dan teveel tijd kost. Ik werk ook gewoon 30 uur per week.
     
    Athina en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.
  7. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.434
    8.282
    113
    Zou het eerst eens vragen.

    Ik werk ook, net als vrijwel alle ouders uit de OR hier.
     
  8. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.047
    3.479
    113
    Ik zit ook in de OV van de school van mijn kinderen.
    We vergaderen elke maand/6 weken en soms een keer extra overleg voor een activiteit/feest.

    We zitten er met 8 moeders in en allemaal werken we, dus iedereen is echt niet altijd overal bij aanwezig. Voorbereidende taken worden vaak verdeeld en dan is het per keer kijken wie echt aanwezig kan zijn om te helpen en indien nodig worden er extra ouders gevraagd.
     
    Liekje81 vindt dit leuk.
  9. PotjeGoud

    PotjeGoud Bekend lid

    27 jan 2020
    665
    535
    93
    Vrouw
    Hier ook or ouder.
    Wij verdelen de activiteiten/feesten in verschillende werkgroepen en hebben 1x per 2 maanden vergadering in de avond. De rest van de bijeenkomsten van de werkgroepen zijn onder schooltijd of net daarna.

    @Athina dat klinkt leuk, een zomerfeest! Wat houdt dat in? Misschien een leuk idee voor hier op school :D
     
    Liekje81 vindt dit leuk.
  10. Athina

    Athina VIP lid

    31 okt 2007
    23.474
    3.153
    113
    zwemjuf
    zuid-holland
    Zomerfeest is hier als jaar afsluiting. Dit jaar ging/gaat het (uiteraard) niet door. Maar normaal gesproken nemen ouders hapjes mee. Worden er allerlei spelletjes gedaan op het plein, soms een luchtkussen, er wordt geschminkt (altijd favoriet) . Drinken kan voor een klein bedrag gekocht worden. Popcorn en suikerspin- machine. Verder is er altijd een open podium waarvoor kinderen zich in kunnen schrijven zodat er dus ook wat entertainment is.

    Het feest betaalt zich voor een groot deel zelf door de verkoop van het drinken. En natuurlijk door de hulp van ouders die schminken en kraampjes bemannen etc. Kinderen krijgen een 'strippenkaart' waarop ze alles een keer kunnen doen.
    Nouja, dat dus zo'n beetje ;) .
    Heel gezellig met iedereen.
     
    PotjeGoud en owly vinden dit leuk.
  11. Linda86

    Linda86 VIP lid

    Bij ons in de OR werkt iedereen volgens mij. Ik ben zelf voorzitter van de OC en dat kost me best veel tijd, maar voor de rest van de leden valt het best mee denk ik. Maar dat zal ook wel per OR verschillen.
    Wij hebben 6 vergaderingen op jaarbasis, waarvan je er maximaal 2 mag missen. En dan wordt per vergadering alles ingepland wie wanneer kan. Kun je niet, ook goed, er is altijd wel iemand anders die kan. Alleen met de jaarlijkse boekenmarkt en het versieren voor kerst is het fijn als iedereen er bij is (maar ook dan geldt, als het echt niet lukt, geen probleem).
    Verder heeft iedereen wel zijn eigen taak, maar we zijn met 10 en zoveel vaste grote dingen zijn er niet, dus sommigen hebben iets kleins als vaste taak. Kaartjes sturen bij speciale geledenheden/ziektes bijvoorbeeld of alles omtrent de schoolfotograaf regelen. Dat is dan wel een paar dagen veel werk, maar de rest van het jaar valt het heel erg mee. Of de prikborden bij de kleuters versieren bij wisseling van thema (en dat kun je zelf inplannen wanneer het jou uitkomt).
     
    Liekje81 vindt dit leuk.
  12. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.705
    42.533
    113
    Hier ook een OR ouder. Het kost bij ons zoveel tijd als dat je erin wil steken. Dat is voor de 1 meer dan de ander. Op mijn vrije dagen ben ik regelmatig op school bezig, vind ik gezellig en leuk. Zo zijn er nog meer, ook een paar die alleen bij het hoognodige helpen.
    Ik vind het contact met de kinderen en leerkrachten het leukst.
     
  13. PotjeGoud

    PotjeGoud Bekend lid

    27 jan 2020
    665
    535
    93
    Vrouw
    Oh leuk zeg! Dus het is voor kinderen én alle ouders? En is dat dan op een middag of avond?
    Hoe is de opkomst meestal? En moeten mensen laten weten of ze komen? (Ivm inkoop van drank etc?)
     
  14. Athina

    Athina VIP lid

    31 okt 2007
    23.474
    3.153
    113
    zwemjuf
    zuid-holland
    Voor kinderen én ouders. De opkomst is wel groot . Ik weet niet zeker of het onder uitgestelde schooltijd valt (smiddags eerder uit en dan s avonds naar 'school' ) maar eigenlijk komen bijna alle kinderen in elk geval.
    Tijd is dan tussen 17.30 en 19.30 /20.00 uur. Voor wat betreft het drinken: We kunnen eigenlijk altijd wel afspraken maken met de supermarkt dat het drinken wat niet opengaat, terug mag. Dus dat scheelt enorm. Verder worden er muntjes verkocht om te betalen, in de 2 weken voor het zomerfeest. Zodat er geen geld in omloop is op de avond zelf.
     
  15. Roozjuh

    Roozjuh VIP lid

    1 okt 2007
    18.378
    1.286
    113
    Flevoland
    We zitten al ver in Juli maar wilde toch even reageren. Ik zit al zo'n 3jaar in de oudervereniging. Is niet hetzelfde als Ouderraad, die gaan over adviezen wat betreft school en ov is het plannen van activiteiten zoals schoolfeesten, sinterklaas enz. Ik doe het al jaren met plezier, nu tijdelijk gestopt omdat we een zeer dominante ouder in ons midden hadden die de hele groep uit elkaar liet vallen helaas.

    Nieuw schoojaar, nieuwe kansen. Wat betreft tijd dat je erin kwijt bent is de tijd die jij zelf erin wil steken. Geef vanaf het begin duidelijk aan in hoeverre jij kan en wil helpen. Buiten de ov ledrn, kan je ook gewoon nog meer ouders vragen per feest(commissie) om te komen helpen. Ver van tevoren aangeven welk feest eraan komt en ouders oproepen. Zo kunnen ouders optijd regening houden in hun agenda
     
  16. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.434
    8.282
    113
    @Roozjuh: Wat jij beschrijft over wat de OV doet, dat doet de OR ook. De MR (medezeggenschapsraad) is (in ieder geval hier) voor de adviezen ed.
     
    Athina en Linda86 vinden dit leuk.
  17. Linda86

    Linda86 VIP lid

    Zo is het bij ons ook inderdaad.
     
  18. Roozjuh

    Roozjuh VIP lid

    1 okt 2007
    18.378
    1.286
    113
    Flevoland
    O duh, MR is dat inderdaad...klopt. haha je heb gelijk
     
    NiekeKris vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina