Van fruit naar alcohol?

Discussie in 'De lounge' gestart door GossipGirlxoxo, 20 feb 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    #1 GossipGirlxoxo, 20 feb 2021
    Laatst bewerkt: 20 feb 2021
    Kan fruit zonder toevoeging van gist oid veranderen in alcohol? Of beter gezegd kan er dan alcohol ontstaan? En hoe snel gaat zo een proces?
    Ik heb vanmorgen rond 10.00 uur een kan smoothies gemaakt van sinaaspalles, banaan, kiwi's en bevroren aardbei/kers/framboos/mango/ananas. Zoon had nog niets gedronken dus schonk vanavond rond 22.00 uur voor hem een glas in. Hij vond het een vieze bittere nasmaak hebben en ik herkende dat niet want de smoothie was vanmorgen super zoet. Man proeft een slokje en bevestigt de bittere nasmaak. Dus ik proef ook en inderdaad heel bitter en proefde voor mij echt als een sterke alcoholische drank qua nasmaak.
    Nu vraag ik me dus af, heb ik echt alcohol geproeft of is dat onmogelijk zo snel in de koelkast?
     
  2. LadyKikker

    LadyKikker Fanatiek lid

    12 feb 2012
    3.828
    1.677
    113
    Vrouw
    De suikers in fruit kunnen omgezet worden naar alcohol, maar dat duurt wel wat langer denk ik.

    Zat er iets van yoghurt in? De eiwitten in combi met sommige fruitsoorten worden bitter.
     
    Toverbal, Ysabella en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.
  3. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    Nee geen zuivel, alleen fruit en water zat erin.
     
  4. hummeltje5

    hummeltje5 VIP lid

    28 dec 2014
    21.561
    13.129
    113
    Vrouw
    Noord- Holland
    Volgens mij zijn het vooral de ananas, mango en kiwi die het nogal snel kunnen doen lijken alsof er alcohol in zit en het ook bitter kunnen doen smaken.

    Het omzetten naar alcohol duurt uit m'n hoofd 24 uur bij de juiste temperatuur (minimaal 15 graden uit m'n hoofd).
    Dus in de koelkast zal dat niet zo'n vaart lopen..
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  5. chrystel73

    chrystel73 VIP lid

    9 jan 2009
    6.187
    2.392
    113
    Dat kan zo snel in de koelkast echt nog niet hoor.

    Misschien komt het van de ananas.
     
  6. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    11.875
    13.041
    113
    Vrouw
    Ik dacht hoe meer suikers, hoe sneller je alcohol hebt? Maar daarvoor heb je wel gist nodig.
    Of zou er ook natuurlijke gist bestaan bij fruit? Alhoewel ik dan meer richting schimmels ga denken, maar ik neem aan dat je koelkast schoon is (vooral de jouwe :p).

    Ik denk dus dat je fruit mix zichzelf wat bitter heeft gemaakt.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  7. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Gisten leven vooral op planten en fruit. Een overrijpe vrucht kan zo dus prima alcohol bevatten, en bv sinaasappelsap die over datum raakt kan ook gaan gisten en dus alcohol gaan bevatten.

    Geen idee of er bv een overrijpe kiwi in de smoothie ging? Die willen nog wel eens snel zo’n smaakje krijgen.
     
    suus1983 vindt dit leuk.
  8. hummeltje5

    hummeltje5 VIP lid

    28 dec 2014
    21.561
    13.129
    113
    Vrouw
    Noord- Holland
    Voor wie het van-fruit-tot-alcohol-proces interessant vindt: kijk Moonshiners :)
    Woensdagavond 21.30- 22.30 op Discovery.
     
    Shay25, Cindy1977 en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.
  9. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    11.875
    13.041
    113
    Vrouw
    Nu je het zegt heb ik een 'oh ja momentje', ik heb het ooit wel geleerd maar dat was zeer diep weggezakt. Dus dank je wel voor je aanvulling!

    Overigens ben ik nu wel benieuwd of @GossipGirlxoxo er nog een lekkere cocktail van heeft kunnen maken?
     
    GossipGirlxoxo en Fuddey vinden dit leuk.
  10. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Volgens mij is het zo dat als je van (fruit-)suikers alcohol wilt maken d.m.v. gisting, dat er dan geen zuurstof bij mag komen. Met zuurstof maakt de gist geen alcohol maar.. geen idee, één of ander gas volgens mij. Was de kan echt (zo goed als) vacuüm afgesloten? Of kon er bijvoorbeeld door de schenkopening gewoon nog zuurstof bij? Bij de meeste kannen, kan er zelfs met het deksel erop nog wel lucht bij komen. Dan hoef je echt niet bang te zijn dat je wijn maakt.
     
  11. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.804
    14.144
    113
    Heb ik met mango wel vaker, als je m te vroeg van tevoren vast snijdt en later eet. Krijgt zo'n vervelend bittertje die in je tong trekt zowat. Beetje hetzelfde gevoel als een nog niet rijpe ananas, blijft ook zo irritant lang hangen.

    Denk gewoon een reactie met zuurstof. In die prefab fruitmix bakjes wordt er volgens mij co2 in gepompt voordat ze geseald worden.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  12. xxmoixx

    xxmoixx VIP lid

    11 jun 2018
    5.312
    4.385
    113
    Vrouw
    Van kiwi krijg je ook zo’n vieze bittere smaak. Alcohol zal zo snel nog niet gaan.
     
  13. Aries

    Aries Niet meer actief

    Ik denk dat er mogelijk wat overrijp fruit tussen zat? Dat kan wel alcohol bevatten.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  14. IkbenTess

    IkbenTess Fanatiek lid

    14 dec 2016
    2.115
    1.090
    113
    Vrouw
    Nederland
    De kiwi denk ik. Dat gaf bij mij ook een keer zo'n vieze bittere smaak en gebruik ik sindsdien niet meer.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  15. Champetter

    Champetter VIP lid

    5 mrt 2013
    6.825
    3.809
    113
    Ik denk dat het te lang staat, smoothies kun je beter gelijk opdrinken. Fruitsap van 1 soort heeft dat niet zo.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  16. Angeliquek

    Angeliquek Actief lid

    24 mei 2011
    156
    50
    28
    NULL
    NULL
    Kiwi breekt de eiwitten in yoghurt af waardoor een bittere smaak ontstaat. Dus de kiwi heeft het gedaan :)
     
    Shay25, Ysabella en owly vinden dit leuk.
  17. TotalBella

    TotalBella VIP lid

    11 apr 2019
    6.552
    6.246
    113
    Er zat geen yoghurt in.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  18. Angeliquek

    Angeliquek Actief lid

    24 mei 2011
    156
    50
    28
    NULL
    NULL
     
  19. Huismuisie

    Huismuisie VIP lid

    10 aug 2016
    9.597
    11.154
    113
    Vrouw
    Noord Brabant
    Als de kiwi al heel rijp was dan kan hij best snel over zn top gaan. Soms smaken ze ook al een beetje naar alcohol als je ze open maakt.

    Moest verder gelijk hier aan denken ;)
     
    Denise K en Zonnestralen vinden dit leuk.
  20. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Wij hebben ook wel eens dronken vogels in de tuin als ze overrijpe besjes van de grond eten :D

    Haha :D
     
    Huismuisie vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina