Vegan partner

Discussie in 'De lounge' gestart door Nic1976, 28 mrt 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Nic1976

    Nic1976 Fanatiek lid

    27 okt 2009
    4.533
    729
    113
    Mijn man is vorige week begonnen met vegan te eten. Nu was dat voor mij een behoorlijke klap maar het is zijn leven en dus vind ik dat ik er wel voor open moet staan en hem daar in moet ondersteunen. Maar eerlijk ... het valt me zwaar ... we eten dus niet meer hetzelfde (waarschijnlijk gaat dat wel weer gebeuren maar dan vleesvervanging voor hem) ...

    Zijn hier meer mensen die een vegan partner hebben. Was diegene al over op deze levenswijze of is het later gekomen.

    Wat me vooral tegen valt is dat het plots is gekomen ... binnen twee weken was hij om. Ik heb het nooit geweten en ik heb zelf niet zo'n moeite met vlees en vis eten ... ik heb dan ook aangegeven dat ik best wil starten met in het weekend vegaterisch te eten en te zien tot welke level ik mee kan doen. Maar dat was niet aan de orde hij ging meteen om.

    Ik hoor graag hoe jullie dit als gemixed koppel aangepakt hebben en hoe het voor ons zou kunnen werken.

    Overigens zit ik niet te wachten op of het goed is of dat het gezond is ... ik wil echt zien dat het voor hem lukt en hoe ik er in kan staan.

    Tot hoors
     
  2. Tulp21

    Tulp21 Niet meer actief

    Hier was ik degen die vegan was/is en man at gewoon nog vlees. Aangezien ik degene ben die kookt was het thuis geen vlees/vis maar wanneer we buiten de deur aten konden ze kiezen wat ze willen. Alleen bij pizza's thuis zat er nog salami op en hadden we nog kaas. Echter is dit zo gegroeid dat mijn man zelf ook nu geen vlees en vis meer eet. Kinderen eten dit nog wel als ze ergens anders zijn (eigen keuze).

    Beste is om gewoon te koken wat jij gewend bent en partner zelf kookt wat hij wilt (of jij doet dit voor hem) maar eerlijk gezegd er zijn zoveel lekkere en gemakkelijke Vegan recepten dat je er echt aan gewend raakt. Het is alleen 'out of the box' denken.
    Doe vooral wat voor jullie goed voelt en accepteer elkaars keuze. Als hij Vegan wilt eten prima zolang hij jou niet dwingt en omgedraaid ook niet :)
     
    Nic1976 vindt dit leuk.
  3. Nic1976

    Nic1976 Fanatiek lid

    27 okt 2009
    4.533
    729
    113
    Was dit bij jullie al voordat jullie elkaar leerde kennen of is het later gekomen?
     
  4. Tulp21

    Tulp21 Niet meer actief

    Wij hebben een relatie sinds 2007 en vanaf de geboorte van onze jongste zoon in oktober 2016 wilde ik absoluut geen vlees en vis meer eten. Dit was voor mijn man ineens een omschakeling. Mijn man kwam 2 jaar geleden uit zichzelf ermee geen vlees en vis meer te eten. Het belangrijkste was dat we elkaars keuze respecteerde en het niet opdrongen aan elkaar.
     
    Zara75 en Nic1976 vinden dit leuk.
  5. Lola1982

    Lola1982 VIP lid

    16 jul 2007
    18.000
    1.841
    113
    Geen Vegan maar wel vegetarisch. Sinds anderhalf jaar. Was even schakelen.
    Ik eet nu ook vaker vegetarisch. Ik denk wel 3 a 4 keer per week. Was in het begin wel wennen. Vlees vervangers eet hij af en toe.
    Mijn kinderen eten ook zo'n 3 keer per week vlees.

    Het was in het begin wat puzzelen want ik heb ernstig allergische kinderen (pinda, noten, sesam, lijnzaad) en ik eet meestal koolhydraat arm. Soms sta ik 3 gerechten te maken op een avond.
    Mijn man eet het liefste alles met rijst dus 2 keer per week kook ik rijst wat hij dan weer kan opwarmen. Het vergt gewoon een goede planning!
     
    Nic1976 vindt dit leuk.
  6. meintje

    meintje Fanatiek lid

    9 jul 2008
    2.610
    928
    113
    Ik kook gewoon verschillend. Ik weet al zeker 18 jaar geen vlees meer. Mijn man gewoon wel een de kinderen ook. Ik kook voor ons allemaal hetzelfde, alleen 1 pannetje extra voor een vleesvervanger voor mij of ik eet gewoon de rest wel en het vlees niet. Ik vind het niet zoveel nieuwe en laat ieder zijn/haar eigen keuze hierin maken.
    Ik eet ook koolhydraat beperkt, dus vrij makkelijk om voor mij bv salade te maken en voor de rest gewoon te koken
     
    Nic1976 vindt dit leuk.
  7. S2909

    S2909 Fanatiek lid

    14 nov 2019
    2.299
    3.083
    113
    Vrouw
    Hier geen vegans in huis maar door een ei-melk allergie van ons zoontje wel moetne schakelen qua koken. Ik gaf ook nog bv tot 15 maanden en ben dus ook een aantal recepten gaan aanpassen. En meestal is het enkel dat.

    Bv:
    - bechamelsaus maak ik nu met rijstmelk/havermelk en margarine. Als het bv voor kaassaus is kan je het eerst vegan klaarmaken en dan voor jezelf nog echt kaas toevoegen. Ik kan violife geraspte kaas wel aanbevelen als alternatief als je niet een aparte pot wilt werken.
    - pizzadeeg, bladerdeeg uit de winkel is vaak vegan (ingrediënten lijst checken), dus je kan bv voor een pizza-avond gaan en dan de violife kaas voorzien voor jouw vriend
    - puree is ook lekker met havermelk of haverroom erdoor
    - producten uit de winkel: er zijn heel veel vegan producten ondertussen: speculoos en speculoospasta, oreos, vegan ijs van Alpro of magnum (aanrader), ben n Jerry; pizzadegen, puddingpoeder, diepvries pizza enz
    - moest je vaak bakken: Pinterest staat vol met vegan bakrecepten en soms is het gewoon een kwestie van melk vervangen door amandelmelk ofzo en ei vervangen door appelmoes/banaan
    - voor de rest blijven koken zoals je bezig was, inclusief vlees (aangezien jij deze niet wilt opgeven) en dan eet jouw vriend meer plantaardige producten terwijl jij jouw portie vlees eet.
     
    Zara75 en Nic1976 vinden dit leuk.
  8. Nic1976

    Nic1976 Fanatiek lid

    27 okt 2009
    4.533
    729
    113
    Thanks voor de tip. Fijn te horen dat het dus wel kan werken!
     
  9. xxmoixx

    xxmoixx VIP lid

    11 jun 2018
    5.312
    4.385
    113
    Vrouw
    Ik at als kind heel lang geen vlees. We aten vaak aardappels/vlees/groente en dan voor mij een vega burger. Als we stamppot aten deed mijn moeder pas als laatst de spekjes erdoor en haalde er eerst een portie voor mij uit. Lasagne maakt ze in 1 klein schaaltje voor mij en dan een grote voor hen zelf etc. Zelfde met nasi, 1 grote pan en dan een portie eruit en vlees erin. Je hebt sowieso veel lekkere vleesvervangers die we nu (ik eet weer vlees) nog regelmatig eten. Ook zijn er voor melk en boter prima alternatieven te vinden. Kijk eens bij de houdbare melk: je hebt soja room, soja melk etc. Soja boter in het koelvak is ook prima. Alleen kaas vind ik zelf niet top (wel eens geprobeerd). Je kunt ipv vleesvervangers ook noten of extra peulvruchten gebruiken met koken. Rijst met soejoerboontjes en cashewnoten is bijvoorbeeld mega lekker.
    Ik zou het jezelf niet meteen te moeilijk maken. En laat je man zelf ook met ideeën komen en koken, is tenslotte zijn keuze.
     
    Nic1976 vindt dit leuk.
  10. Lola1982

    Lola1982 VIP lid

    16 jul 2007
    18.000
    1.841
    113
    Voor taarten gebruikte ik vaak een website met Vegan recepten. Dat stamt nog uit de tijd dat mijn dochter allergisch voor ei was. Ook pannekoeken etc zijn prima zonder ei en melk te maken!

    Ik gebruikte vaak als alternatief voor ei wit 'No egg'.
     
    Zara75, S2909 en Nic1976 vinden dit leuk.
  11. Iris86

    Iris86 Fanatiek lid

    21 apr 2014
    2.076
    283
    83
    Emmeloord
    Hier eet mijn man vegetarisch en ik gluten/ melk vrij. Gaat prima. We eten een paar dagen vegetarisch, en een paar dagen vegaburger voor hem/ vlees voor de liefhebber. Dat houdt in als ik pasta met gehakt en groenten met rode saus maak voor ons; dan krijgt mijn man het zelfde maar dan zonder gehakt. Stamppot schep ik voor hem vast op, dan pas spekjes voor de rest. Soep zelfde: Vega basis, daarna I twee pannen en voor ieder een toevoeging Even wennen in het begin. Maar weet niet beter meer. Klein beginnen zou ik zeggen. Veel boter is al plantaardig, je heb veel alternatieven voor koemelk. Denk aan soja, rijst of haver drink/ yogurt/ room. Wel misschien wennen aan de smaak. Als je van bakken houd kun je kijken naar agar agar ipv gelatine bijvoorbeeld. Klein beginnen zou ik zeggen. En dan uitbreiden.
     
    Nic1976 vindt dit leuk.
  12. Huismuisie

    Huismuisie VIP lid

    10 aug 2016
    9.538
    11.096
    113
    Vrouw
    Noord Brabant
    Ja hoor gaat prima. Ik kook voor mezelf vegan en voor zoontje. En doe met vriend niet te moeilijk als we uit eten zijn. Maar we eten altijd op plekken waarvan je toch wel met enige zekerheid mag stellen dat het vlees van zeer hoge kwaliteit is. En van duurzame kweek.
    Maar als hij bij ons eet dan eet hij gewoon vega mee. Er zijn zoveel lekkere recepten dat je er echt niks aan hoeft te missen.

    Het enige is dat een volwaardig veganistische dieet wel echt knijter duur is. We zijn voor 1 volwassene en 1 kind echt wel 100 euro meer kwijt per maand dan toen ik nog gewoon vegetarisch at. Ik wil namelijk liever niet teveel soya en de soya die we eten van Europese bodem is.
     
    Nic1976 vindt dit leuk.
  13. Manderijntje

    Manderijntje Fanatiek lid

    23 jan 2014
    1.145
    1.295
    113
    Vegan is wel een stap verder dan vegetarisch maar heel veel dingen zijn een kwestie van wennen en ontdekken.

    Gebruik ipv boter, olie of eventueel vegan margarine. Ook voor cake bijv. Ipv ei kun je lijnzaad, appelmoes, bananen of vegan eiwit vervangers nemen.

    Oatly Barista is super lekkere havermelk voor in de koffie en voor chocolademelk maar is ook heerlijk als basis voor een lekkere pudding of room. Sojaroom kun je ipv kookroom gebruiken.

    Voor slagroom heb je klopfix. Vlees gerechten is een kwestie van het vlees apart voorbereiden of een extra pannetje erbij.
     
    Nic1976 vindt dit leuk.
  14. Iertje81

    Iertje81 VIP lid

    31 dec 2015
    17.624
    32.956
    113
    Ik denk dat anderen je hier beter mee kunnen helpen mbt je hoofdvraag maar wat ik wel even wilde zeggen is dat ik snap wat je schrijft over die omschakeling ineens.
    Mijn C is zijn hele leven lang al een jojo. En dan heb ik het niet over een kilootje of 10 maar echt 30/40 kilo kan het schelen. Het is er zó weer af en zó weer bij.
    Hij is heel zwart-wit daarin en zo gaat dat ook met afvallen.
    De ene avond kan hij alle kasten leegeten om de volgende avond te zeggen dat hij op dieet is. En dan in het extreme hè als in niets meer eten wat slecht voor hem is, enorm weinig calorieën en zijn eten wegen op een weegschaal.
    En ik ben nu al bijna 8 jaar met hem samen en toch ben ik elke keer weer geïrriteerd als het zo ver is.
    Ten eerste omdat ik denk: waarom kun jij nou nooit eens in het midden blijven zitten? Waarom meteen een heel pak koek en niet eentje? Ik kan dat toch ook? (Ben zelf ooit 50 kilo afgevallen en het is er, op 5 na de geboorte van Luc nooit meer aangekomen). En natuurlijk weet ik dat het niet zo werkt maar het is elke keer weer zo’n omschakeling. Sta ik weer apart te koken. Weer niet hetzelfde eten. Weer die verandering.
    Wat ik dus eigenlijk wil zeggen is dat ik je gevoel goed begrijp!
     
    Nic1976, Chillin, citroenrasp en 2 anderen vinden dit leuk.
  15. Nic1976

    Nic1976 Fanatiek lid

    27 okt 2009
    4.533
    729
    113
    Dank voor de leuke tips! Ik ga me er eens in verdiepen maar eerlijk is eerlijk vind dat de vervangende dingen grotendeels van hem af moeten komen ... en dat is tot nu toe het geval dus we zijn al op de goede weg.

    Nogmaals dank!
     
  16. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    13.991
    18.694
    113
    Ik had een beetje het omgekeerde.
    Toen mijn man en ik gingen samenwonen was ik vegetariër en hij een Vleeseter (met hoofdletter V :roflmao:). Wilde al wel langer flexirariër worden maar besloot dat pas te doen als ik uit huis ging omdat mijn moeder geen vlees in huis wilde en dat zeker tot irritaties zou leiden. Maar ik wilde dus niet op de manier eten zoals mijn man at. In het begin was ik erg voorzichtig uit angst dat m'n lichaam het niet aankon ofzo, maar uiteindelijk viel het erg mee. Sowieso duurde het een tijdje tot ik aan (bepaalde soorten) vlees/vis gewend was. Gelukkig hebben we na een aantal jaren een middenweg gevonden van voornamelijk vegetarische en veganistische gerechten en soms vlees.
    Ik ben nog steeds geen vleesfanaat, dus het komt wel eens voor dat ik voor mezelf iets anders kook.
     
    Nic1976 vindt dit leuk.
  17. Malbec

    Malbec VIP lid

    5 apr 2020
    5.692
    7.740
    113
    Vrouw
    Hier wil ik toch even op reageren. Jij kookte gewoon geen vlees meer. Maar inprincipe dring je het dan toch alsnog op? Je kinderen koken niet zelf, dus die hebben geen keuze. Of hoe moet ik dit zien? geen oordeel hoor, gewoon benieuwd.
     
  18. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.801
    8.666
    113
    Dat las ik dus ook zo, ben ook erg benieuwd:)
     
    Malbec vindt dit leuk.
  19. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.801
    8.666
    113
    Ik begrijp je "probleem" met de omslag. Ik zou dat ook zo hebben. Het lijkt me ook heel lastig maar meer vooral omdat ik sneller beren op de weg zie.

    Vegetarisch snap ik en is ook makkelijk aan te passen. Maar in eens veganistisch zou ik meer moeite meer hebben.

    Heel fijn om te lezen dat je er wel open voor staat. Ik zou me er in verdiepen en kijken wat je nodig hebt. Volgens mij gebruiken veganisten ook meer noten door het eten maar ik kan er ook compleet naast zitten.

    Mijn compliment voor je ondersteuning aan je man. Als je samen aan tafel gaat zitten komen jullie vast wel uit om een aantal vaste recepten te vinden.

    Heeft hij er geen problemen mee als je zelf nog wel vlees blijft eten?
     
  20. Tulp21

    Tulp21 Niet meer actief

    Jawel, in de begin periode wel. Thuis en op verjaardagen ed. maakte ik gewoon gerechten met vlees voor de gasten en voor mij zonder. Maar langzaam is het ingeslopen dat wij geen vlees thuis meer aten. Mijn man vond het onzin om steeds verschillend te koken. Toen man ook vegan is geworden hebben we besloten thuis geen vlees/vis ed. te eten. Enige dat niet vegan is zijn soms koekjes voor de kids en de pizza's (zonder vlees). Wanneer we ergens gaan eten mogen de kinderen zelf bepalen wat ze willen.
    Daarnaast kun je ook niet zeggen je dringt een kind iets op want omgedraaid gebeurd dat toch ook met vlees/vis eten. Dan dring je toch ook op dat je kind dat moet eten van je?
    Je kinderen groeien op met jouw normen en waarden. Het belangrijkste is dat een kind wel een eigen keuze mag hebben. Daarin laten wij ze vrij. Buiten de deur mogen ze kiezen wat ze willen eten (ook als we thuis wat bestellen)
    Snoep probeer ik meestal te sturen naar gelatinevrij maar als ze echt iets graag willen ga ik daar niet moeilijk om doen.
     
    Geletulpen en Athina vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina