Baby en kind

Eerste hulp bij kinderongevallen

Eerste hulp bij kinderongevallen
Eerste hulp bij kinderongevallen
Je wilt er liever niet aan denken. Maar soms gebeurt het ineens; je kleine kruimel heeft een knikker in zijn mond. Meestal ben je er op tijd bij, maar wat moet je doen als het verkeerd dreigt te gaan? Hoe verleen je eerste hulp bij kinderongevallen?

Sommige dingen verhelp je makkelijk met een kus of een pleister. Maar er zijn ongelukken met kinderen, die vragen om adequate hulpverlening. Elk jaar worden gemiddeld 140.000 kinderen na een ongeval thuis behandeld op de Spoedeisende Hulp-afdeling. Vooral jonge kinderen onder de vier jaar lopen een groot risico. Zij kunnen gevaar nog niet goed inschatten, en vallen dan ook sneller ergens vanaf. Daarnaast zijn flessen met schoonmaakmiddelen ook behoorlijk gevaarlijk . Het drinken van gevaarlijke middelen kan namelijk leiden tot vergiftiging. Wanneer zoiets gebeurd, is het belangrijk dat je als ouder weet wat je moet doen. Lees ook ons artikel over de meest voorkomende ongelukken in huis.

Wat is EHBO?

EHBO betekent Eerste Hulp Bij Ongelukken. Ongelukken gebeuren vaak onverwacht. Op dat moment is het belangrijk dat je hulp kunt bieden. Hierdoor voorkom je dat letsels erger worden. EHBO is hulp die door leken geboden kan worden in afwachting van professionele eerstehulpverleners, zoals de dokter of de ambulance.

EHBO aan kinderen

Een kinderlichaam reageert anders dan dat van volwassenen. Om adequaat hulp te kunnen verlenen wanneer dat nodig is, moet je dan ook op de hoogte zijn van de verschillen tussen baby’s, kinderen en volwassenen. Je kunt daarbij denken aan verschillen in lichaamsbouw, de reactie van baby’s en kinderen op een ongeval en symptomen van gevaarlijke (kinder)ziekten. Om er zeker van te zijn dat je de juiste kennis in huis hebt, kun je het best een cursus EHBO aan kinderen volgen. Deze cursus wordt gegeven door onder andere het Rode Kruis. Tijdens de cursus leer je wat je moet doen in geval van bewusteloosheid, bloedneus, dreigende verstikking, koortsstuipen en schaaf- of snijwonden.

Gastouder en EHBO

Als gastouder of leidster van een kinderopvang, ben je tegenwoordig wettelijk verplicht om in het bezit te zijn van een diploma EHBO aan kinderen. Wanneer je dit diploma niet hebt, hebben ouders geen recht op kinderopvangtoeslag. Dit is eigenlijk wel logisch, want hiermee wordt de veiligheid van de kinderen zoveel mogelijk gewaarborgd.

Kosten cursus EHBO

Je kunt de cursus EHBO aan kinderen volgen bij jou in de buurt. Hiervoor kun je het beste terecht op de website van het Rode Kruis. De kosten van een cursus liggen meestal rond de € 100,-. Dit is inclusief het EHaK boekje, het oefenmateriaal en de kosten van een examentoets. Gelukkig vergoeden veel zorgverzekeringen, in geval van een aanvullende verzekering, de kosten voor de opleiding Eerste Hulp aan Kinderen. Controleer daarom je polisvoorwaarden om te zien of je ook recht hebt op een vergoeding. Neem bij twijfel altijd contact op met je zorgverzekeraar.

Handig

Handig om in huis te hebben is de Gifwijzer. De Gifwijzer kost €7,95 inclusief 2 gratis Gifwijzer apps en is te bestellen op www.gifwijzer.nl of via je apotheek. Tot slot heeft het Rode Kruis ook een EHBO-app. Kijk voor meer informatie over de app op de website van het Rode Kruis.