Ongewenst zwanger

Ongewenst zwanger

Ongewenst zwanger
Ongewenst zwanger
Ieder jaar worden in Nederland zo’n 200.000 vrouwen zwanger. Meestal is dat de bedoeling, maar soms ook niet.

Ongewenst of onbedoeld?

Een ongewenste zwangerschap is een zwangerschap die door de betrokkene niet wordt geaccepteerd. Dit is iets anders dan een ‘onbedoelde’ zwangerschap. In dat geval was het niet de bedoeling dat je zwanger werd, maar kunnen jij en je partner het wel accepteren.

Anticonceptie

Jaarlijks raken 30.000 vrouwen in Nederland ongewenst zwanger. Een groot deel van hen is jonger dan 25 jaar. Een ongewenste zwangerschap kan ontstaan door bijvoorbeeld onregelmatige inname van de pil. Maar ook tijdens trouw gebruik van anticonceptie kan een zwangerschap ontstaan. Geen enkele anticonceptie sluit zwangerschap voor 100% uit. De pil en sterilisatie zijn heel betrouwbaar, maar desondanks komen er per 1000 vrouwen, ondanks goede inname van de pil, jaarlijks vier tot tien zwangerschappen voor. Na sterilisatie komen er jaarlijks vijf zwangerschappen per 1000 vrouwen voor. Bij condoomgebruik gaat het jaarlijks zelfs om twaalf zwangerschappen per 100 vrouwen. Ook het gebruik van antibiotica tijdens pilgebruik kan een zwangerschap veroorzaken. Het medicijn verminderd namelijk de werking van de pil, waardoor er een zwangerschap kan ontstaan. Lees hier meer over in het artikel Zwanger tijdens pilgebruik.

Hulp

Wanneer je ongewenst zwanger bent, komt er veel op je af. Wat betekent deze zwangerschap voor jou? En hoe zit het met je toekomst? Er zijn diverse instanties die vrouwen met een ongewenste zwangerschap begeleiden. Deze instanties bieden praktische hulp aan tijdens de zwangerschap, en bieden professionele begeleiding in het maken van keuzes.

Abortus

Soms is het beëindigen van je zwangerschap door een abortus de enige uitweg. Daarvoor kun je terecht in één van de abortusklinieken. Daar bespreekt de arts of verpleegkundige samen met jou je algemene gezondheid en de reden van je beslissing. Als je meer dan 16 dagen overtijd bent, schrijft de wet een bedenktijd van vijf dagen voor. Met behulp van een echo wordt de duur van de zwangerschap bepaald. Wanneer je niet meer dan 8 weken zwanger bent, gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie, kun je een zogenaamde abortuspil slikken. Dit is eigenlijk geen pil, maar een serie medicijnen die er samen voor zorgen dat de zwangerschap afgebroken wordt.

Zuigcurettage

Een andere mogelijkheid om de zwangerschap af te breken is een zuigcurettage. Dit kan tot 13 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Deze behandeling wordt gedaan door een zogenaamde abortusarts. Met een zuigbuisje wordt de baarmoederholte leeg gezogen. Tijdens de behandeling krijg je buikkrampen die te vergelijken zijn met hevige menstruatiepijn.

Rust

Voordat je een beslissing neemt, is het belangrijk rust te brengen in je situatie. Alleen op die manier kun je een weloverwogen beslissing maken. Praat met de mensen om je heen over je situatie en win zoveel mogelijk informatie in over de mogelijkheden. En onthoud één ding: er zijn altijd mensen die je kunnen helpen!