Baby en kind

Meest voorkomende ongelukken in huis

Meest voorkomende ongelukken in huis
Meest voorkomende ongelukken in huis

Jaarlijks raken zo’n 7000 kinderen onder de vijf jaar dusdanig gewond na een ongeluk dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis en iedere twee weken sterft er in Nederland een kind als gevolg van een ongeval. Meer dan de helft van deze ongevallen vinden in en om het huis plaats en vaak op dezelfde, voorspelbare wijze. Een kind valt van de trap en landt op zijn hoofd. Een kind trekt aan het bungelende snoer van de waterkoker en loopt ernstige brandwonden op. Een kind stikt in een ongesneden druif of verdrinkt in bad. De gevolgen zijn zeer groot, niet alleen voor het kind maar ook voor zijn familie.

Ongelukken voorkomen

Veel van dit soort ernstige ongevallen zijn gelukkig te voorkomen. De tien top tips van de auteurs van ‘Pas op, kijk uit!’ voor je op een rijtje.

Meest voorkomende ongelukken in huis

  1. Een val van de trap is de meest voorkomende oorzaak van een ziekenhuisopname. Plaats een traphek boven én onderaan de trap en plaats het juiste hek op de juiste plek. Zorg dat het traphek boven aan de trap bevestigd wordt middels schroeven in de muur in plaats van drukknoppen.
  2. Vergiftiging is na valongevallen de meest voorkomende oorzaak van een eerste hulp bezoek. Een kindveilige sluiting betekent niet dat een kind de fles niet kan open maken, maar alleen dat het merendeel van de kinderen er langer (5 minuten) over doet om het te openen. Dus berg medicijnen en schoonmaakmiddelen direct veilig op; hoog en achter slot en grendel.
  3. Afwasmiddelblokjes en liquid tabs ogen zeer onschuldig maar kunnen zeer ernstige schade geven. Houd beiden buiten het bereik van je kinderen.
  4. Verdrinking is in Nederland doodsoorzaak nummer twee. Laat je kind nooit alleen in bad achter en leeg ook je emmers. Een kind kan al verdrinken in 2 cm water.
  5. Snijd cherry tomaten en druiven in vieren voor kinderen onder de 5 jaar. Verslikking in dit ronde, samendrukbaar voedsel kan de toegang van zuurstof naar de longen volledig blokkeren.
  6. Zet de waterkoker hoog op het aanrecht en houd het snoer kort. Driekwart van de verbrandingen bij jonge kinderen ontstaan door hete vloeistoffen en niet door vuur.
  7. Zorg dat je (rol)gordijn geen koorden heeft. Iedere 2 weken overlijdt er een kind in de Verenigde Staten door verhanging aan het koord van een gordijn, niet alleen het optrek koord, maar ook de binnenkoorden zijn gevaarlijk gebleken.
  8. Voldoen je tweedehands spullen aan de veiligheidseisen? Check op speciale websites vooraf of een product niet is afgekeurd omdat er eerder ernstige ongevallen door ontstaan zijn.
  9. Mocht er toch iets ernstigs gebeuren, durf te handelen! Mocht je onverhoopt je kind bewusteloos en niet ademend aantreffen start de beademing dan zo snel mogelijk. Bij een kind is namelijk de kans het grootst dat zijn hart gestopt is door zuurstofgebrek.
  10. Plaats de uitscheurpagina’s met kinderreanimatie uit het boek ‘Pas op, kijk uit!’ op de deur van je koelkast als geheugensteuntje.

Bovenstaande tips komen uit het boek Pas op, kijk uit! van Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum. Het boek kost rond de 20 euro en is geschreven door Fieke Slee en Marielle Vehmeijer, beiden arts en moeder. Voor elke moeder een must have!