Vruchtbaarheid en cyclus

Inzicht in je cyclus door te temperaturen

Inzicht in je cyclus door te temperaturen
Inzicht in je cyclus door te temperaturen
Wanneer je zwanger wilt worden kan het handig zijn om je cyclus te kennen. Er zijn een aantal manieren om meer te weten te komen over je cyclus. Een aantal van die manieren zijn de Billings ovulatiemethode, het gebruik van ovulatietesten, een vruchtbaarheidscalculator, de speekseltest en temperaturen.

Inzicht in je cyclus door te temperaturen

Bij het temperaturen gaan we uit van je lichaamstemperatuur in rust. Deze temperatuur meet je daarom het beste voor je ’s ochtends uit je bed komt. Deze temperatuur is zeker niet voor iedereen hetzelfde. Je lichaamstemperatuur stijgt na je eisprong met 0,2 tot 0,5 graad. Je temperatuur stijgt door een toename van het hormoon progesteron.

Hoe werkt het temperaturen?

Begin met temperaturen op de 1e dag van je cyclus (dat is dus de 1e dag van je menstruatie). Je doet dit ’s morgens voordat je opstaat, dus bij voorkeur terwijl je nog in bed ligt. Het gaat om de temperatuur in rust, dus ga niet eerst andere dingen doen zoals bijvoorbeeld naar het toilet. Je kan je temperatuur rectaal (via de anus) of of vaginaal opnemen met een gewone koortsthermometer.

Het is belangrijk dat je iedere dag op hetzelfde tijdstip meet en met dezelfde thermometer. Een kleine verandering maakt de uitslag minder betrouwbaar. Leg de thermometer dus naast je bed. De uitkomsten kan je in een grafiek bijhouden zodat je na een tijdje de meest vruchtbare dagen zult herkennen. Er bestaan verschillende websites waar je je temperatuur ook online bij kan houden. De meest bekende is de Amerikaanse website van Fertility Friend. In de kaartjes kun je niet alleen je temperatuur bijhouden, maar bijvoorbeeld ook wanneer je gemeenschap hebt gehad, hoe je afscheiding eruit ziet, wat de uitslagen van je testen zijn, enzovoorts.

Stijging van temperatuur

Na je eisprong stijgt je temperatuur dus iets en deze blijft verhoogd tot aan het einde van je cyclus. Als je niet zwanger bent en er dus een menstruatie volgt zal je temperatuur weer dalen tot de lichaamstemperatuur die je had aan het begin van de cyclus. De zogenaamde basale lichaamstemperatuur. Blijft je temperatuur hoog dan zou je zwanger kunnen zijn.

Omdat de stijging pas zichtbaar is na je eisprong ben je net te laat voor je vruchtbare periode. Daarom is het van belang dat je het temperaturen een paar maanden volhoudt. Deze periode leer je je eigen lijf beter kennen en zal je beter je vruchtbare dagen kunnen inschatten.

Nadelen

Het temperaturen is een intensieve manier om je cyclus in beeld te krijgen. Je moet het heel precies uitvoeren omdat er anders makkelijk afwijkingen in de uitslag ontstaan. Als je een simpele verkoudheid hebt, kan je temperatuur stijgen, waardoor er een verkeerd beeld kan ontstaan. Je kunt de methode eigenlijk ook niet gebruiken om je eisprong van de lopende cyclus te bepalen. Je bent op het moment dat je je temperatuur ziet stijgen namelijk eigenlijk al te laat om te vrijen in deze cyclus. Deze methode leert je vooral inzicht te krijgen in je ‘gewone’ cyclus zodat je weet wat je in een volgende cyclus kan verwachten.

Langere tijd bezig zijn met zwanger worden

Als je al langere tijd bezig bent om zwanger te worden, dan is het verstandig om tenminste voor drie cyclussen je temperatuur bij te hebben gehouden. Je kunt je temperatuurkaartjes dan meenemen naar de afspraak met je arts. Het is tegenwoordig gebruikelijk dat artsen je eerst drie maanden laten temperaturen alvorens men met verdere onderzoeken verder gaat. Het is daarom verstandig daar alvast op voorbereid te zijn, zodat je niet voor teleurstellingen komt te staan.