Nikon D3100 OF Canon 550D

Discussie in 'De lounge' gestart door sillaah, 22 jun 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. sillaah

    sillaah Fanatiek lid

    21 sep 2006
    1.429
    0
    0
    Utrecht
    Ik wil een nieuwe camera kopen,
    maar ik twijfel tussen de nikon d3100 en de canon 550d

    heeft iemand ervaring met deze camera's en wat zijn de voor en nadelen ?

    groetjes
     
  2. Charmed72

    Charmed72 Fanatiek lid

    8 mrt 2009
    1.317
    227
    63
    Vrouw
    Digital Cameras: Digital Photography Review, News, Reviews, Forums, FAQ is een goede (Engelse) site waar veel uitgebreide informatie staat over digitale camera's. Hier kan je ze goed naast elkaar zetten zodat je weet wat de verschillen tussen de toestellen zijn.

    Ik heb trouwens onlangs de Sony A55 gekocht. Is op dit moment de snelste in zijn soort, voornamelijk qua scherpstellen waardoor je dus sneller foto's kan maken. Ik ben er hartstikke tevreden over en de kwaliteit van de foto's is top!
     
  3. meisje0123

    meisje0123 Fanatiek lid

    24 aug 2007
    3.343
    0
    0
    Noord Brabant
    Hier SUPER ervaring met een Canon EOS 550d.
    Heb me goed laten informeren, maar eigenlijk geeft iedereen wel aan dat het verschil in kwaliteit tussen de Nikon D3100 en de Canon EOS 550d zó klein is dat een niet professionele fotograaf er weinig tot niets van merkt. Ik geloof dat één van beide merken net wat beter aangeschreven staat v.w.b. de objectieven, en het andere merk wat beter v.w.b. de body's. En wat men ook vaak zegt: De keuze die je nú maakt, bepaalt waarschijnlijk het merk dat je de rest van je leven blijft gebruiken. Eens Nikon, altijd Nikon, en zo geldt dat ook voor Canon.
    Succes!
     
  4. SeaShell

    SeaShell Niet meer actief

    canon! de objectieven zijn ook een stuk goedkoper dan die van nikon
     
  5. sillaah

    sillaah Fanatiek lid

    21 sep 2006
    1.429
    0
    0
    Utrecht
    kijk das ook belangrijk voor mij :D

    ik ben momenteel canon gewend, maar hoor ook zoveel positief over nikon dat ik ben gaan twijfelen.
    ik zelf vind canon camera's soms best ingewikkeld en mischien is de nikon makkelijker in gebruik ??

    *Ik wil bewegende beelden kunnen fotograferen, denk bijv aan een rijdende auto op de snelweg (de auto moet dan helder op de pic komen te staan).
    * heeft iemand enig idee wat voor lens ik moet gebruiken om bijv zulke foto's te krijgen ? Ik wil details kunnen vastleggen.
    *grote verre afstand is voor mij niet van toepassing.
     
  6. sillaah

    sillaah Fanatiek lid

    21 sep 2006
    1.429
    0
    0
    Utrecht
    ahum.. de lens die ik bedoel kost 729 euro :$:$:$:$

    :D dat gaat dus niet gebeuren haha
    het is een fisheye lens voor de nikon.
     
  7. woezeltje1

    woezeltje1 Fanatiek lid

    17 jan 2011
    2.031
    0
    36
  8. meisje0123

    meisje0123 Fanatiek lid

    24 aug 2007
    3.343
    0
    0
    Noord Brabant
    Bewegende beelden kun je met beide goed vastleggen (bevriezen). Bij beide camera's (bij eigenlijk alle spiegel-reflexcamera's) heb je een stand waarbij je de sluitertijd kunt instellen (een korte sluitertijd als je een bewegend beeld wilt bevriezen, een lange sluitertijd als je de beweging juist vast wilt leggen op de foto, denk aan een waas achter een auto bijvoorbeeld).
    Een fish-eye lens is heel erg specifiek te gebruiken voor bijvoorbeeld de foto die je hebt gepost. Voor 'normale' foto's zonder beeldvertekening kun je daar niets mee.
    Als je niet al te veel zoom wilt hebben, kun je waarschijnlijk prima vooruit met een standaard kit-lens (bijvoorbeeld de 18-55 mm IS die vaak in cominatie met de body wordt aangeboden).
    Als je wat meer zoom wilt hebben, is het aan te raden om een ander (of extra) objectief te kopen. Overigens hoeft dat niet persé een Canon-lens te zijn, je kunt allerlei merken op zo'n Canon schroeven mits daar een bijpassende ring bij wordt geleverd.
    Succes!
     
  9. femmy

    femmy Fanatiek lid

    1 jan 2006
    4.061
    0
    0
    Administratie
    ik zeg canon heb zelf nog een (oude) canon eos400D dus ik ben niet jaloers hoor.. ;) veel plezier alvast en laat wat plaatjes zien als je hem hebt!
     
  10. Johannal

    Johannal Fanatiek lid

    28 jan 2009
    3.119
    0
    0
    #10 Johannal, 22 jun 2011
    Laatst bewerkt: 22 jun 2011
    Een groot verschil is het verschil in kleur. Canon geeft natuurgetrouwe kleuren terwijl Nikon iets meer levendige kleuren geeft.

    Het belangrijkste van het kopen van een camera is wat voor een fotograaf ben je zelf? Ben je een professionele fotograaf die ook daadwerkelijk het beste uit zo'n camera kan halen of ben je een hobbyfotograaf die graag mooie foto's maakt van alledaagse thuis/vakantiesituaties? Zul je vaak in automatische stand schieten of ben je thuis in de theorie van sluitertijden en diagfragma's?

    Het allergrootste misverstand omtrent digitale spiegelreflexcamera's is dat 'men' denkt dat je daar automatisch mooiere foto's mee krijgt en dat is absoluut niet waar. Als je niet weet hoe je zo'n camera optimaal moet laten functioneren ben je onnodig duur uit en sleep je je ook nog eens onnodig het ongans ook :D je ziet er wel heel profi uit dat dan weer wel....

    Het voordeel van een spiegelreflexcamera is de spiegel en sensor. Door de spiegel is hij sneller en door de sensor kan hij beter resultaat geven bij weinig licht. Het voordeel van een compact camera is dat hij veel vooringestelde camerastanden heeft zodat je de beste instellingen gebruikt in elke situatie.

    Ik weet niet wat voor een fotograaf je bent maar ik verwacht een hobbyfotograaf (dit leidt ik even af uit je vraag) Als ik je een tip mag geven. Bekijk ook eens de Sony NEX serie. Dit is een nieuwe generatie camera's die het beste van twee werelden heeft gecombineerd. Het is een spiegelreflexcamera dus je hebt de snelheid en goede kwaliteit en daarbij een grote lens maar de behuizing is even gebruiksvriendelijk als een compactcamera. Deze camera heeft een enorm gebruiksvriendelijke interface en legt op het beeldscherm steeds uit wat je doet en hoe je je doel kunt bereiken. Je kan er bijvoorbeeld heel makkelijk foto's mee maken waarbij het onderwerp scherp is maar de achtergrond wazig (probeer dat maar eens op een spiegelreflexcamera) daarnaast biedt deze camera ook nog de mogelijkheid om panorama foto's te maken en HD te filmen. Je ziet er wellicht iets minder professioneel uit als met zo'n grote zwarte klos om je nek maar het resultaat is zeer waarschijnlijk vele malen bevredigender.

    En nee ik heb geen aandelen bij Sony :D

    Ik frustreer me alleen altijd mateloos aan de verkopers die iedereen maar grote spiegelreflexcamera's verkopen terwijl ze eigenlijk weten dat zo'n camera totaal ongeschikt is voor de meeste gebruikers (kijk maar eens hoeveel mensen niet standaard in de automatische stand schieten, wat zonde van het geld! Daarbij kan die ene automatische stand niet op tegen de vele voorgeprogrammeerde standen van compact camera's - even niet op de snelheid en de licht sensor gelet) en och dan verkopen ze er toch gelijk een cursusje bij hoppa cashen maar! Ik ben zelf semi proffesioneel fotograaf maar ik gebruik zelf ook de vaak de NEX voor mijn mooie vakantie/kinderfoto's ed. en ben er heel erg blij mee. Hij is heel snel en super gebruiksvriendelijk. Hij is minder zwaar makkerlijker stabiel te houden en toch kan je lenzen vervangen... Mijn ouders hebben hem ook (die wilde eerst ook een SR camera Waarom??? ze kunnen helemaal niet fotograferen! maar het staat zo gaaf???) inmiddels is mijn moeder helemaal lyrisch en volgt ze een foto cursus en al. Helemaal blij met dr NEX

    Zo nu stop ik met reclame maken. Als je echt een SR camera wilt zou ik een Nikon kiezen omdat die foto's qua kleurbeleving waarschijnlijk meer in de smaak zullen vallen.

    Bewegende beelden fotograferen heeft nauwelijks iets met de lens te maken maar alles met snelheid van je camera en het instellen van je sluitertijd. Maar als je je sluitertijd gaat veranderen moet je ook je diafragma aanpassen (met een langere sluitertijd krijg je meer licht op je film, en met een kortere minder). Om dit in te stellen moet je echt een beetje weten wat je doet. Bij de Sony NEX zijn dit soort dingen heel gebruiksvriendelijk uitgelegd. Daar kies je geen sluitertijd en diagfragma maar kies je bewegend beeld bevriezen en dan kan je nog scrollen van veel naar weinig! Wauw!
    Ik zou echt eens kijken naar deze camera dat scheelt je waarschijnlijk op den duur een hoop frustratie en levert supermooie foto's op.

    Kijk hier maar eens daar wordt het nog eens haarfijn uitgelegd. YouTube - ‪Sony NEX-5 and Sony NEX-3‬‏
     
  11. sillaah

    sillaah Fanatiek lid

    21 sep 2006
    1.429
    0
    0
    Utrecht
    Thnx! hier kan ik wat mee !
    Ik ben geen prof fotograaf hoor, het is puur hobby !
    Foto's van de kids, honden, dagjes uit en onze hobby.. auto tuning.
    Ik ben niet iemand die alles in auto-stand doet, dus je moet er wel mee kunnen expirimenteren.
    Bovendien moet het mogelijk zijn om een extra flitser erop te zetten, kan dat bij de nex ? (ik heb me nog niet in de nex verdiept namelijk).
    Ik wil wel graag kleine details kunnen vastleggen dus ik heb een goede lens nodig, portretfoto's en dus bewegende beelden op foto.

    Ik wil graag leren van een camera, een cursus volgen en veel expirimenteren om evt als hobby op zijn tijd wat opdrachtjes te kunnen gaan doen (dit is wat me leuk lijkt ik zeg niet dat het meteen moet gebeuren en of het lukt) :D
    Die fisheye lens wil ik dolgraag, die kan ik nu niet meteen aanschaffen, maargoed hij moet wel te verkrijgen zijn, en of dat ook voor de nex geld ?
     
  12. Johannal

    Johannal Fanatiek lid

    28 jan 2009
    3.119
    0
    0
    check dat even in de winkel van die flitser ik heb hem eigenlijk nog niet nodig gehad. Je kunt er iig wel allerlei lenzen op zetten en waarschijnlijk ook andere merken want de meeste zijn universeel. Als je een Fish eye nu te duur vind maar houdt van experimenteren kan je je ook eens verdiepen in de wereld voor Lomography maar goed dat moet je liggen want dat is een hele andere tak van fotografie. lomolomo.nl | Don't think, just shoot!

    Fisheye No.2

    fisheye lomography - Google zoeken
     
  13. Johannal

    Johannal Fanatiek lid

    28 jan 2009
    3.119
    0
    0
    Lijkt me overigens voor die auto tuning foto's ook wel leuk om je te verdiepen in photoshop dan kan je ze nog wat extra aanzetten zeg maar! Je kan een 30 dagen proefversie downloaden van photoshop.
     
  14. sillaah

    sillaah Fanatiek lid

    21 sep 2006
    1.429
    0
    0
    Utrecht
    thnx,maar heb ik al ;) ook een paar leuke apps op mn iphone, werkt ook errug leuk :D

    Ik vind het erg moeilijk hoor een keus maken.. !
    Als ik op de nex een fisheye lens zet moet ik eerst een andere lens aanschaffen, maar beide lenzen bij elkaar zijn +- 400 euro.. zou dus goedkoper dan dan de nikon of de canon.

    Maar toch vraag ik mij af of je met de nex dezelfde fotoresultaten haalt als met de canon en nikon.

    Zit er op de Nex de optie om met kleur te spelen ? Dus alles zwart wit en 1 of 2 kleuren behouden?
     
  15. Johannal

    Johannal Fanatiek lid

    28 jan 2009
    3.119
    0
    0


    Maar toch vraag ik mij af of je met de nex dezelfde fotoresultaten haalt als met de canon en nikon. VOLMONDIG JA!

    Zit er op de Nex de optie om met kleur te spelen ? Dus alles zwart wit en 1 of 2 kleuren behouden? JA Juist de NEX heeft meer 'speel' consumentenopties

    maar je moet denk ik maar eens naar een speciaalzaak gaan en hem eens vasthouden door het menu bladeren en eens dat youtube filmpje uit mijn eerste post kijken
     
  16. meisje0123

    meisje0123 Fanatiek lid

    24 aug 2007
    3.343
    0
    0
    Noord Brabant
    Ik ben het wel eens met Johanna; vaak zie je juist die 'leuke' opties (sepia standje, bijzondere kleurtonen e.d.) op compactcamera's omdat die juist meer voor de 'standaard' consument gemaakt zijn! Bij spiegelreflex-camera's zijn die opties vaak ondergeschikt aan de techniek in het toestel (zoals Johanna al zei: de snelheid van het toestel e.d.).
    Zeker een goede optie om je eens in te verdiepen, die Nex!
     
  17. sillaah

    sillaah Fanatiek lid

    21 sep 2006
    1.429
    0
    0
    Utrecht
    thnx voor de reacties ! ik ga me er nog eens in verdiepen ook in de nex !
    Maar ik denk toch dat die het niet gaat worden.. ik wil nu een camera kopen waar ik toekomst mee in kan en die mijn wensen vervult :D
    Ik heb me verder in de nikon verdiept en het word mischien de nikon d5100.

    een hele andere haha maar wel met alles erop en eraan wat ik van een camera verwacht. ;)
     
  18. anne8

    anne8 Lid

    25 aug 2009
    46
    0
    6
    NULL
    NULL
    Hoi TS,

    Ik vroeg me af of je ondertussen al een van bovengenoemde camera's hebt aangeschaft en hoe die bevalt. Zit ook te twijfelen tussen een nikon of een canon dus hoor graag je reactie...
     

Deel Deze Pagina