Wel of niet mee bemoeien

Discussie in 'De lounge' gestart door Mamaloe26, 4 aug 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. evenstar

    evenstar VIP lid

    22 jan 2009
    9.809
    3
    38
    postdoc/docent universiteit
    import Noorderling
    @suenne
    Ik vind dat er een principieel verschil zit tussen het gebruik van medicatie en het voor de lol blowen (of drinken, for that matter) voor je naar je werk gaat. :( Waarom vind je dat hetzelfde?

    Deze persoon heeft zelf tegenover anderen gezegd dat ze elke dag blowt, dus het argument over onschuldig tot schuld bewezen is lijkt me niet per se op gaan hier.

    Een kdv zal bij zo'n melding in eerste instantie kijken naar de persoon waar het om gaat, en dan zelf beslissen wat voor stappen er nodig zijn.
     
  2. Kwekijzer

    Kwekijzer Niet meer actief

    Tja, beïnvloed het reactievermogen en is daarom gevaarlijk bij de zorg van kinderen. Als het gevaarlijk is, dan maakt het toch niet uit wat dat reactievermogen beïnvloed?

    Ik vind alleen, dat het gevaar eerst bewezen moet zijn, ik vind gewoon niet dat je iemand bij voorbaat aan de schandpaal kan hangen.
     
  3. Rosao

    Rosao VIP lid

    3 nov 2007
    12.815
    1.271
    113
    Als iemand blowt voor die naar haar werk op een kdv gaat, dan ben je in mijn ogen sowieso onverantwoordelijk bezig! Ik hoop ook echt dat elke kdv hier regels over heeft opgesteld.

    Als je die slikt, dan hoor je je verantwoordelijkheid te nemen en dit te melden op je werk. In overleg met je leidinggevende en/of de arbodienst kan dan bepaald worden of je je werk nog kunt doen of dat je even iets anders moet gaan doen. Als ik zou merken dat iemand dat soort dingen stiekem slikt in een dergelijke baan, zou ik dat ook melden.
     
  4. Rosao

    Rosao VIP lid

    3 nov 2007
    12.815
    1.271
    113
    Het gevaar van een joint is volgens mij ruim bewezen.
     
  5. Bri

    Bri Niet meer actief

    Een melding doen bij de werkgever (die verantwoordelijk is voor het welzijn en de veiligheid van de kinderen) of bij de GGD (die verantwoordelijk is voor het toezicht) is iets anders dan aan de schandpaal nagelen.
    Die moeten vervolgens onderzoeken of er een reëel probleem is, en daarnaar handelen. Als daar niets uit komt, prima, mevrouw kan gewoon blijven werken. 't is niet alsof TS voorstelt om alles met naam en toenaam te publiceren, maar om een melding te doen bij het 'bevoegd gezag'.
     
  6. mora27

    mora27 VIP lid

    25 nov 2009
    6.381
    0
    36
    webwinkel eigenaar
    in een huis
    heb je er inmiddels al wat mee gedaan?
     
  7. Kwekijzer

    Kwekijzer Niet meer actief

    Ja nou, ik zou het gewoon niet doen, klaar. Wat jullie daar dan ook van vinden, ik vind het gewoon mijn zaak niet. Als zo'n persoon iedere dag blowt, dan zie je en merk je dat er echt wel aan als je ermee werkt en dan lijkt het me dat bovenstaand (wat jij zegt) vanzelf van kracht gaat.

    En inderdaad, ik vind de reacties in dit topic nogal overtrokken. Het lijkt wel alsof het kalf al verzonken is en zeker zal gaan worden. En ik denk dus echt niet dat het zo'n vaart zal lopen. In dat opzich, dus geen paniek, ook niet als het mijn eigen kind betrof. Ik zou in alle gevallen eerder geneigd zijn die persoon er dan rechtstreeks zelf naar te vragen. Dat vind ik dan wel zo eerlijk.
     
  8. Bri

    Bri Niet meer actief

    Nou ja, daarin verschillen we dan. Ik zou mijn kind nog geen uur in handen geven bij iemand die (vrijwel) dagelijks blowt, of ik dat nou aan hun gedrag kan merken of niet.

    TS heeft de persoon in kwestie ernaar gevraagd, en die heeft gezegd: ja ik blow iedere ochtend, ook als ik daarna moet werken.
     
  9. evenstar

    evenstar VIP lid

    22 jan 2009
    9.809
    3
    38
    postdoc/docent universiteit
    import Noorderling
    Maar het aankaarten bij het kdv is een manier om iemand meer in de gaten te houden, niet om iemand aan de schandpaal te hangen. Daarnaast is het belang van de kinderen op dat kdv de belangrijkste overweging, in principe is het mogelijk niet aantoonbaar 'beschuldigen' van een leidster die zelf zegt dagelijks te blowen - secundair wat mij betreft.

    Jij zegt hier eigenlijk dat het alleen zou uitmaken als het gevaar bewezen is, maar dat geldt voor alcoholgebruik toch ook niet? Iemand die dronken is, is strafbaar achter het stuur, of hij nu feiloos om pilonnetjes heen kan rijden of niet. Hetzelfde geldt voor onder invloed van alcohol of drugs op je werk verschijnen: dat wordt meestal niet geaccepteerd (staat denk ik algemeen in CAO's van werk waar je verantwoordelijk voor het welzijn van anderen bent, maar dat zou je moeten opzoeken). Het gaat erom dat je mogelijk een gevaar voor het welzijn voor anderen bent, lijkt me hier toch ook zeker van toepassing.

    Ik vind dat jij er wel erg makkelijk over denkt, zo van als geen van haar werkgevers of meerderen iets vreemd opmerkt (of als er geen ongelukken door nalatigheid ontstaan :$), dan is er niks aan de hand, toch? Prima dat mensen gewoon met een jointje op voor andermans kind gaan zorgen, als die dat nou leuk vinden ;) Sorry, ik kan daar gewoon niet inkomen. (maar een forum is een vrijplaats voor verschillende meningen, ;))
     
  10. Kwekijzer

    Kwekijzer Niet meer actief

    klopt wel, ik denk ook vrij makkelijk, eigenlijk over wel meer dingen:D
     
  11. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Waardeloos!:$
     
  12. Lizzy1986

    Lizzy1986 Fanatiek lid

    22 feb 2011
    4.230
    28
    48
    Vrouw
    Noord-Brabant
    Ik werk zelf op een kdv en als dit een van mijn collega's zou betreffen zou ik er ook een melding van maken. Het gaat hier meer om het welzijn van de kinderen. Die kinderen hoeven inderdaad niet "in gevaar" te zijn maar dat kunnen jij en ik niet beoordelen. Door een melding te maken word hier onderzoek naar gedaan en word van daaruit bepaald wat stappen kunnen zijn in de goede richting.. Ik vind wel dat ouders er van uit moeten kunnen gaan dat hun kinderen opgevangen worden door leidsters die niet onder de invloed zijn van wat dan ook...
     
  13. evenstar

    evenstar VIP lid

    22 jan 2009
    9.809
    3
    38
    postdoc/docent universiteit
    import Noorderling
    Dat kan, ik ben juist zo iemand die meteen op allerlei barricades staat :D
     
  14. Kwekijzer

    Kwekijzer Niet meer actief

    hm ja dat kan, jij liever dan ik:p
     
  15. MMarianne

    MMarianne Niet meer actief

    Blowen is geen "doodzonde" op zich vind ik maar er zit wel een verschil tussen 's morgens vóór of 's avonds ná het werk blowen, maar sommige reacties vind ik ook wel wat overtrokken hoor...zou me er denk ik in dit geval ook niet mee bemoeien, zou de kennis die er dichterbij staat misschien beter kunnen doen dan!?
     
  16. tulip

    tulip Niet meer actief

    ik vind gewoon dat als je met andermans kinderen werkt, je gewoon geen enkel risico mag nemen, of het nu zeker is of het haar werk beinvloed of niet. Ik vind het gewoon niet kunnen, je speelt met iemand anders goud hoor.

    Ik hoop dat ts idd een melding doet, al is het maar anoniem. Als het uitgezocht word en het blijkt toch risico's met zich mee te nemen, dan zijn alle ouders en leidsters op dat kdv je hartstikke dankbaar. Als er niks aan de hand blijkt te zijn, dan is er voor die persoon toch ook niks aan de hand. Ze is verantwoordelijk voor dr eigen daden. En is het medicinaal, dan had ze op zn minst de unitmanager op de hoogte kunnen stellen. Als die op de hoogte is, dan hoor je dat tijdens de melding vanzelf.

    Iemand vroeg of het kdv daar regels voor had: nou ik moet eerlijk zeggen dat mij bij de sollicitatie niet vertelt is dat ik niet mag blowen, maar ik heb zo het vermoeden dat ze er vanuit zijn gegaan dat ik dat zelf wel kon bedenken;)
     
  17. Jessie80

    Jessie80 VIP lid

    3 okt 2009
    6.203
    266
    83
    Dat ligt er nogal aan, hoe lang deze persoon al blowt. Ik heb een huisgenoot gehad die dagelijkse blowde, daar merkte ik in de omgang helemaal niets van.. totdat hij er mee stopte overigens!
    En ik ken helaas ook andere verhalen waar het maanden duurde voordat (bijna) dagelijks soft drugs gebruik uitkwam..

    Ikzelf moet er niet aan denken dat er iemand onder welke invloed dan ook voor mijn kindje zorgt straks, en ja, dan scheer ik soft en hard drugs heel makkelijk over 1 kam! Dus ik zou er melding van maken..
     
  18. Bri

    Bri Niet meer actief

    Bij de mensen die ik ken die héél vaak blowen (dagelijks) merk je die ene joint idd niet meer op, zij zijn in hun geheel een beetje slomig. Je kunt denken dat zo iemand gewoon rustig is, of wat introvert, tot ze langere tijd niet gebruiken. Dan merk je dat het de invloed van die joints was.

    tulip, ik ga er idd ook van uit dat een leidster zélf wel bedenkt dat ze niet onder invloed op d'r werk moet komen, zelfs al staat het nergens en is het nooit expliciet gezegd.
    Dat iemand dat blijkbaar niet kan bedenken zegt genoeg, vind ik.

    Nou ja, genoeg hierover. Blijkbaar zijn er mensen die hun kinderen daar met een gerust hart aan zouden toevertrouwen. Ik hoop van harte dat er iemand iets van zou zeggen, mocht het een leidster betreffen op het kdv van míjn kinderen.
     
  19. kaboutertje

    kaboutertje VIP lid

    10 jul 2008
    5.651
    0
    36
    in mijn droompaleis
    #79 kaboutertje, 6 aug 2011
    Laatst bewerkt: 6 aug 2011
    Suenne wat ik me eigenlijk af vraag. Als jouw kindje naar het kdv gaat, vindt jij het dus niet erg als er iemand stoned of dronken jouw kind verzorgd? ( ik bedoel met een biertje op of een joint)

    Zou je dat liever dan niet weten als een leidster wel een jointje gebruikt?
     
  20. paprika

    paprika Fanatiek lid

    29 jun 2006
    1.164
    0
    0
    Rotterdam
    Blowen tast je reactievermogen aan, en je perceptie. Ontoelaatbaar om iemand op een kdv te hebben die net geblowd heeft. Er is wat betreft de uitwerking van blowen geen verschil tussen medicinaal of niet, je lichaam reageert erop. Als ze 's morgens 2 biertjes zou drinken voordat ze gaat werken zou dat toch ook not-done zijn? En dan werkt een joint nog een stuk langer door, of je dat nou direct merkt of niet. Ik zou het absoluut melden om ongelukken te komen, en in de hoop dat de betreffende vrouw er iets mee gaat doen. Als je 's morgens voordat je gaat werken (op een kdv notabene) het al nodig hebt om te blowen heb je echt een probleem. Nu werk ik ook in de verslavingszorg maar het gevaar van softdrugs wordt ernstig onderschat. Melden hoor!
     

Deel Deze Pagina