terugval zindelijkheid, hoe ermee om gaan?

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Druif78, 5 sep 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Druif78

    Druif78 VIP lid

    11 feb 2008
    9.724
    0
    36
    Ons zoontje was net sinds een maand of 2 zindelijk overdag totdat zn zusje geboren werd. In het begin ging het nog wel, maar nu na een week of 2 gaat het steeds slechter.
    Logisch ook, het is een grote verandering in huis. Hij is, op meerdere vlakken, echt van de leg.
    Hij laat zn plas lopen meerdere keren per dag en gisteren had ik zelfs het idee dat hij het expres deed. Hij liep naar buiten, ging er echt voor staan en zat zo te kijken hoe de plas langs zn broek liep...
    Ook op andere manieren trekt hij op het moment op een negatieve manier de aandacht.
    Hoe moet ik hier mee omgaan? Mijn manier tot nu toe was: gewoon volhouden en hem op die manier het vertrouwen geven. Onderbroek aan, geen luier(broekje), want daarbij laat/liet hij het sowieso lopen, ook toen hij praktisch zindelijk was. Dan maar wat vaker wassen. Maar er zijn nu dagen dat ik echt 3-5 broeken kan verschonen en dat het vaker fout dan goed gaat. Word er een beetje moedeloos van.
    Ik weet het, niet goed, maar ben ook weleens boos geworden in de "hoop" dat hij het de volgende keer laat.... :)
    Of moet ik het even helemaal laten rusten en hem een luier omdoen en er even totaal geen aandacht aan geven totdat hij het zelf weer aan gaat geven?
    Ik heb mn beloningssysteem met de stickers ook weer ingevoerd, dit helpt dan 1x en vervolgens interesseert het hem niks meer :(
    Ik heb hem ook geprobeerd uit te leggen hoe het werkt: geen luier aan betekent een natte broek als hij niet op tijd naar de wc gaat...

    Daarnaast geven we hem ook echt veel aandacht nu zn zusje er is. We betrekken hem overal bij en accepteren het als hij even geen zin heeft in haar, we dringen hem niks op wat dat betreft. Ook geven we hem bewust veel 1 op 1 aandacht en doen we ook dingen alleen met hem.
    Ook leggen we zn zusje bewust weleens op dr kamer ipv steeds in de box / woonkamer, zodat we ook echt even alleentijd met hem hebben.
    Ook leggen we hem uit hoe trots we op hem zijn dat hij al zo groot is en zoveel kan...
    Maar desondanks toch deze terugval...:(
     
  2. Heel76

    Heel76 Actief lid

    15 jul 2006
    266
    0
    0
    Zuid-Holland
    Op zich is het helemaal niet raar dat er een terugval is.
    Helemaal niet met zoveel veranderingen.

    Wat ik lees, pak je het ook goed op. Kan me goed voorstellen dat je er af en toe moedeloos van wordt.

    Ik zou er persoonlijk voor kiezen toch weer even de luier om.
    Haalt wat druk bij jullie beide weg. Als hij er aan toe is, geeft hij het zelf aan. En als je een luierbroekje gebruikt, kan je hem alsnog op vaste momenten op de wc zetten en daarnaast ook vragen of hij nog moet.

    Hopelijk heb je hier wat aan.
    Gr Heel76
     
  3. Druif78

    Druif78 VIP lid

    11 feb 2008
    9.724
    0
    36
    Dank je voor je reactie. Die vaste momenten op de wc heeft hier tot nu toe nooit geholpen. Als hij niet hoeft dan wil hij ook niet op de wc :( En met luierbroekje heeft hij heel snel door dat het niet nat aanvoelt bij een ongelukje en laat hij het vervolgens gewoon gaan... dat heeft hij eigenlijk aldoor wel gehad, ook toen hij zindelijk was en we hem bijv een luierbroekje een deden als we echt een dag weggingen voor het geval we geen wc konden vinden.
    Ik vraag hem nu al vaker of hij moet maar vind mezelf dan echt een zeur want hij reageert er nauwelijks op, alsof hij denkt: klets maar een eind weg, ik heb dr toch geen zin in ;)...
    Soms twijfel ik idd of het niet beter is om even helemaal niks met de zindelijkheid te doen, dus gewoon even een luier om. Het zal idd wel wat druk weghalen. Maar hij was nog niet zo heel lang zindelijk. Ergens ben ik wel bang dat het dan helemaal versloft?
    Ook gaf hij het destijds niet zelf aan dat hij zindelijk wilde worden, denk dus niet dat hij dat dan nu wel zal aangeven? Twas meer dat ik het ben gaan proberen met oefenen en dat hij het direct oppakte.
     
  4. Heel76

    Heel76 Actief lid

    15 jul 2006
    266
    0
    0
    Zuid-Holland
    Dat klinkt heel erg hetzelfde als bij mijn zoontje.
    Na 4 maanden ging het mis. Kwam ook mede doordat zijn zicht ineens hard achteruit ging.
    Maar ik kreeg/krijg het gevoel dat hij het alleen voor ons deed. Het maakte hem echt niets uit als hij een natte of vieze broek heeft. En nog steeds niet als hij nu een ongelukje heeft.

    Wij hebben hem toen een maand weer luiers omgedaan om de rust weer de vinden en er geen strijd van gemaakt. Daarna hem duidelijk proberen te maken dat poepen en plassen op de WC de gewoonste zaak van de wereld is en niet iets waar telkens een beloning tegenover moet staan. Hem er meer op gewezen dat alle 'grote' kindjes en papa's en mama's elke dag weer naar de WC gaan zonder ophef. MOet zeggen dat, toen het doordrong, er een omslag was en het nu geen punt van aandacht meer is.

    Succes in ieder geval!

    Gr Heel76
     
  5. Druif78

    Druif78 VIP lid

    11 feb 2008
    9.724
    0
    36
    Ik heb inderdaad soms ook het idee dat ie het meer doet om ons te plezieren!!
    Het is erg lastig aangezien het een onrustige tijd is bij ons. Zusje geboren en binnenkort naar een andere opvang... als we dan ook nog eens een luier om gaan doen is het misschien helemaal onduidelijk??
     
  6. Druif78

    Druif78 VIP lid

    11 feb 2008
    9.724
    0
    36
    Iemand anders nog tips?
     
  7. Druif78

    Druif78 VIP lid

    11 feb 2008
    9.724
    0
    36
    Hier is de situatie nu zo dat hij op het KDV meerdere malen ongelukjes heeft en thuis nagenoeg niet??
    Hoe kunnen we hier nu mee om gaan?
    Daar een luierbroekje of luier aan en het risico lopen dat ie er niks meer van snapt? Tis voor de leidsters ook niet te doen!
     
  8. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    misschien terug de luier om en wachten tot een rustigere tijd n paar maanden later. het is echt niet leuk voor hem de ongelukjes en al.ik denk dat het komt door de baby. het is toch makkelijker als hij nu gewoon met luier doorgaat. op een gegeven moment gaat hij zelf weer aan geven denk ik.
     
  9. Druif78

    Druif78 VIP lid

    11 feb 2008
    9.724
    0
    36
    hij zal dr ook best onzeker over worden denk ik?
    Pobleem is alleen wel dat hij met luierbroekje heel "lui" wordt. Zodra hij door heeft dat hij niet nat wordt bij een ongelukje laat hij het gewoon lopen.
    Ik denk dus dat we weer terug bij af zijn wanneer we daar mee gaan beginnen.
    Aan de andere kant: anders misschien alleen daar op het KDV en thuis gewoon weer in de onderbroek zolang dat wel goed blijft gaan? Alle beetjes zijn misschien meegenomen?
     
  10. Lynx

    Lynx VIP lid

    19 jul 2008
    8.501
    2.398
    113
    Hier een meisje dat op het KDV ook vaker een ongelukje heeft. Ik geef haar geen luier om. Een ongelukje is niet erg en dat weet ze ook. Ze is wel wat sip als het daar weer gebeurt.
    Thuis gebeurt het soms ook (nu vaker dan eerst, terwijl ze ook al 2 maanden zindelijk is) en dan vraag ik of ze vergeten was naar het potje te gaan of dat ze niet voelde, maar ik zeg altijd volgende keer beter.
     
  11. Druif78

    Druif78 VIP lid

    11 feb 2008
    9.724
    0
    36
    Zo ga ik er ook mee om. En tot voor kort was het ook 1 of 2 ongelukjes op het KDV, maar gisteren alweer 3 keer en dat is helaas niet de eerste keer... tsi even helemaal niks daar qua zindelijkheid terwijl het thuis dan nog wel gaat ( ook vaker ongelukjes maar hooguit een keer per dag en soms ook gewoon helemaal niet.)
    Waar ligt de grens he? Op het KDV hebben ze hem na de derde keer wel weer een luier om gedaan...
     
  12. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    ik zou ook na 2de keer n luier om doen denk ik, 3 keer teveel. op t kdv worden ze misschien niet snel genoeg geholpen of misschien niet vaak genoeg gevraagd aan het kind?hoe vaak gaat hij naar wc op t kdv?en hoe werkt het daar?
     
  13. Druif78

    Druif78 VIP lid

    11 feb 2008
    9.724
    0
    36
    Ze werken daar met toiletrondes waarin ze de kinderen aanbieden om te plassen en tussendoor moeten ze het zelf aangeven.
    Hj doet meestal wel wat tijdens de rondes maar heel vaak wil hij ook niet mee, bang dat ie wat mist op de groep of zn speeltje kwijt is :D
    Ik heb m nu maar een luierbroeje aangedaan. Geeft ie het wel aan: mooi mee genomen, en anders jammer dan, maar dan geen natte broek in ieder geval! Op de dagen dat ie thuis is gata t goed! Althans de laatste 2 dagen thuis geen enkel ongelukje! Hij KAN het dus wel... dat idee helpt me om de frustratie van het KDV een beetje los te laten! Hopelijk pakt ie het straks dan wel weer op als de situatie thuis ook wat gewoner wordt?
     

Deel Deze Pagina