Wie keizersnede zonder medische indicatie?

Discussie in 'De bevalling' gestart door 11oktober, 27 sep 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. 11oktober

    11oktober Actief lid

    28 jul 2011
    266
    0
    0
    NULL
    NULL
    Wegens het feit dat ons kindje heel groot wordt geschat wil de VK me niet te lang laten doorlopen (ben nu 38w). Komende maandag word ik nog gestript en als dat geen effect heeft word ik voor een consult doorgestuurd naar de gyn. Waarschijnlijk wordt het dan inleiden of een keizersnede.
    Sinds ik dit nieuws gisteren te horen heb gekregen zit ik enorm in de stress hierover. Mijn bevallingsscenario heb ik nu al zo vaak moeten bijstellen en sinds gisteren vind ik het ineens doodeng.
    Ik ben dus nu aan het overwegen of ik de VK niet ga bellen om te vragen of ik een keizersnede mag.

    Ik vraag me af wie er hier een keizersnede heeft gekregen 'op eigen verzoek' (mag dit überhaupt altijd of verschilt het per gyn of ze toestemming geven) en hoe voel(de) je je hierover??
     
  2. Xaph

    Xaph Bekend lid

    3 okt 2009
    876
    1
    0
    NULL
    Zuid-Holland
    Bij mij verwachtten ze ook een groot kindje (met 34 weken al geschat op 7,5 pond en met 39 op 10 pond). Omdat ik ook de eerste tekenen van zwangerschapsvergiftiging had, mijn kindje steeds dipjes had op zijn CTG en mijn man een zusje verloren heeft dat in de laatste dagen voor de bevalling is overleden heb ik gesmeekt om een keizersnede. Het hele team van gynaecologen heeft dat geweigerd omdat ze de risico's voor mij niet in verhouding vonden staan tot de risico's voor het kind. Zelfs toen de bevalling na 48 uur gebroken vliezen en meerdere mislukte pogingen tot inleiden niet op gang was gekomen bleven ze weigeren. Ik was woest! Uiteindelijk werd na ruim 80 uur de keizersnede ingepland, maar mijn zoontje was hun toch net te snel af met een natuurlijke bevalling. Hij was uiteindelijk (met 39 weken) precies de 7,5 pond die ze 5 weken daarvoor al hadden geschat. Omdat ik zo lang met gebroken vliezen had rondgelopen had hij wel een infectie opgelopen en hij heeft nog een week in het ziekenhuis gelegen terwijl ik naar huis werd gestuurd.

    Ik weet niet of ze daar in alle ziekenhuizen zo in zitten, maar ik heb dus de indruk dat ze in Nederland echt enorm overdreven terughoudend zijn met keizersnedes :x:x:x Dat je er niet te licht over moet denken snap ik wel, dus ik denk niet dat je er een krijgt als je er om vraagt zonder verdere medische noodzaak.
     
  3. natalie78

    natalie78 Actief lid

    5 aug 2009
    380
    0
    0
    Bij mij verwachten ze ook een groot kindje.
    wordt maandag ingeleid en gaat dat niet dan en keizersnede.
    Begrijp niet dat ze moeilijk doen over een keizersnede.
    Mijn dochter is geboren met gbs dus zullen ze geen risico nemen met mij.
    maar ze zullen niet zo makkelijk over een verzoek van keizersnede ja zeggen moet wel een goede reden zijn.
     
  4. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    11.884
    7.594
    113
    Ik heb een keizersnede gehad vanwege HELLP en kan je vertellen, ik hoop dat ik het nu kan redden om natuurlijk te bevallen. Ze zijn extreem terughoudend met sectio's en daar is een goede reden voor. Het is nl. een grote buikoperatie met veel kans op complicaties, en je hebt er weken last van (sommige mensen zelfs maanden) Dus ze zullen je geen sectio doen zonder dat op alle mogelijke manieren is geprobeerd het kidnje via de natuurlijke weg te laten komen. Ik heb nog nooit gehoord (behalve van Victoria Beckham ;)) dat ze een keizersnede 'op verzoek' doen.
     
  5. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    @Juul.. dank je.

    Ongelofelijk hoe lichtzinnig er gedacht wordt over een grote chirurgische ingreep waar een stevige verdoving voor nodig is. De risico's zijn niet gering! Wens niet iets wat je niet nodig hebt! Wanneer het nodig is, moeten gyn's minder terughoudend zijn, helemaal eens. Maar als het medische niet nodig is.. waarom het risico opzoeken? Je hebt toch 9 maanden geen Filet Americain gegeten, geen rauwmelkse kazen, niet gerookt, geen alcohol etc etc..

    GROTE CHIRURGISCHE INGREEP MET KANS OP INFECTIE GEVAAAR.

    zo, het kan er maar eens staan.

    persoonlijk ben ik als de dood voor een KZ maar goed, dat ben ik...
     
  6. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.008
    4.182
    113
    Gyn en vk denken nog wel eens verschillend over welke weg te volgen.

    Ook mijn eerste werd groot geschat en daardoor wilde de vk dat ik in het ziekenhuis zou bevallen.
    Ook toen na een goeiecho bleek dat er een flinke baby in mij huisde was er geen sprake van inleiden en al helemaal niet van een keizersnee.

    Vanaf week 41 moest ik om de dag naar het ziekenhuis voor echo, ctg, bloeddruk en urine check, en elke keer was het goed en moest ik weer naar huis.
    Een groot kind is geen reden om in te grijpen omdat daar ook risico's aan hangen.

    Uiteindelijk begonnen dan toch eindelijk met 42 + 4 dagen de weeën, met 42 + 5 moest ik weer op controle en smeekte ik om ingrijpen, ook de vk was het hier mee eens maar de gyn niet en we moesten de natuur zijn gang laten gaan.

    Uiteindelijk met 42+6 is s'morgens heel vroeg de gyn uit zijn bed gebeld voor een spoedkeizersnee want zelfs na 2 uur persen was er geen vooruitgang (lekker puh had hij maar naar me moeten luisteren)

    Als het echt nodig is dat je een keizersnede nodig hebt lig je in een oogwenk op de ok. Wel kun je een medische indicatie krijgen (ivm grote van je kindje) om in het ziekenhuis te bevallen.

    Mr K bleek trouwens 10 pond te wegen.

    Bij de 2de kreeg ik het allemaal weer te horen, wederom een grote baby en wederom moesten we de natuur afwachten.
    Tot met 38 + 5 bleek dat de natuur zich even in stuit had gedraait :D, 4 dagen later lag ik op de ok voor een geplande keizersnede en bleek het helemaal niet zo'n groot kindje te zijn Ms woog maar 3840 gram

    Gezien mijn ervaring denk ik niet dat je een keizersnede zult krijgen omdat jij dat wilt er zal toch echt een flinke medische indicatie voor nodig moeten zijn.
     
  7. Orchidee26

    Orchidee26 Niet meer actief

    Het verschilt per gynecoloog mijn vriendin heeft bij eerste bevalling keizersnee gekregen omdat baby in de stuit lag, en bij de tweede zwangerschap lag de baby weer in de stuit ligging maar eind zwangerschap was de baby toch ingedaald en ze kon normaal bevallen maar de gynecoloog zei tegen haar wat wilt u normaal bevalling of keizersnee ze mocht zelf kiezen....

    Ze heeft voor keizersnee gekozen omdat ze de pijn niet wilt ervaren, en na de keizersnee 2 weken later zat ze met de babywagen lekker aan het wandelen...

    Je moet een heel goed gesprek voeren als ze er niet mee eens zijn ga je naar andere ziekenhuis waar ze je wel sereuis nemen...

    Groetjes,

    Orchidee
     
  8. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Een eerdere keizersnee is voor sommige gyn's al genoeg indicatie voor een nieuwe keizersnede...
    De meeste vrouwen lopen niet met een keizersnede na 2 weken al achter de kinderwagen wel.. het aantal vrouwen met een vaginale bevalling die dat wel kunnen is veel groter :D
     
  9. Puck1

    Puck1 Bekend lid

    3 feb 2009
    979
    8
    18
    Idd is een keizersnede een flinke ingreep, maar ik vind dat er ook te makkelijk word gedacht over een vaginale bevalling. Ik zal jullie mijn verhaal besparen en de nasleep, maar als ik mocht kiezen doe mij nu maar een keizersnede want ik zie er gigantisch tegenop om weer "normaal" te moeten bevallen en de evt rest wat er achteraan (kan) kom(en)t.
     
  10. Bri

    Bri Niet meer actief

    Precies dat vind ik een heel wezenlijke reden om niet te kiezen voor een keizersnede als je wat te kiezen hebt. Sowieso wordt dan meestal aangeraden om minstens een jaar te wachten voor je weer zwanger raakt. En daarna is het de vraag of je een natuurlijke bevalling kunt hebben. Vaak wel, maar soms niet. Na 2 keizersnedes is de kans op een natuurlijke bevalling héél gering en na 3 keizersnedes wordt een volgende zwangerschap vaak in z'n geheel afgeraden omdat er een reëel risico is dat je baarmoeder het begeeft.

    Misschien wil je hierna geen kinderen meer. Dan kun je in theorie kiezen. Hoop je op een groter gezin, dan zou ik me twintig keer bedenken voordat ik om een keizersnede zou vragen die niet noodzakelijk is.

    Natuurlijk zijn er ook vaginale bevallingen die complicaties opleveren en keizersnedes die fantastisch gaan. Maar de statistieken zijn héél duidelijk: onder normale omstandigheden verdient een vaginale bevalling de voorkeur boven een keizersnede.

    Enne... gewichtsschattingen zijn vaak ongelooflijk onnauwkeurig. Zelfs al worden ze met echo's bepaald, door meerdere mensen bekeken. Ik heb al zó vaak gehoord dat ze er een kilo of meer naast zaten, dat ik om die enkele reden zelf niet voor een keizersnede zou kiezen.
     
  11. gien

    gien Fanatiek lid

    30 jan 2008
    1.876
    2
    38
    huismoedertje ;)
    ergens!
    ik ben persoonlijk banger voor een keizersnede dan voor een gewone bevalling, mijn dochter schatten ze op 6 pond via echo en via buikvoelen op 7 pond, ze was mooi ruim 8,5 pond en het was een super bevalling met maar 10 min persen! zou me dus niet te druk maken over een 'groot' kind, ze zitten er vaker naast dan dat ze het goed hebben, zowel groter als kleiner dan verwacht...

    ik weet haast wel zeker dat je zelf niets te kiezen hebt als je kijkt hoe moeilijk ze al doen over pijnbestrijding ;)

    nu ligt onze kleine dwars en ik ben doodsbang dat het niet meer goed zal gaan liggen.. dan heb ik natuurlijk een probleem...
     
  12. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.710
    32.571
    113
    Hier 2 keer grote kindjes van 10 pond. De eerste keer met 42 weken ingeleid en daarna een spoedks gehad, want het pastte niet.

    De tweede keer moest ik het weer gewoon proberen (maar dat wilde ik ook, want een keizersnede is geen pretje hoor!) en werd uiteindelijk weer een keizersnede.

    HIer geen keuze dus, ook niet na eerdere keizersnede.

    Ik vind het ook wel heel voorbarig om direct voor een keizersnede te kiezen moet ik zeggen. Een keizersnede doet pijn en niet een klein beetje als je pech hebt. Het herstel duurt langer en je loopt meer risico op complicaties.

    Mocht ik nog een keer zwanger mogen raken wordt het waarschijnlijk wel weer een keizersnede omdat ik al 2 keizersnedes heb gehad. Ook niet leuk, want de keuze voor een groot gezin is er niet meer, je kunt namelijk niet onbeperkt keizersnedes krijgen.
     
  13. natalie78

    natalie78 Actief lid

    5 aug 2009
    380
    0
    0
    Maandag hoop ik dat het inleiden lukt wil geen keizersnede.
    Alleen als laatste optie.
    Bij de bevalling van mijn dochter heb ik een zware bevalling gehad, ben blij dat ik op de gewone manier bevallen ben, ze wilde een keizersnede doen maar omdat ik een alleenstaande ouder was toen toch een gewone bevalling.
     
  14. Hester

    Hester Niet meer actief

    Ik heb beide mogen meemaken (gewone bevalling van de oudste, geplande keizersnede van de jongste) en vond het allebei prachtige ervaringen.
    Qua pijn is het eigenlijk precies hetzelfde naar mijn idee, alleen bij de keizersnede komt de pijn erna. Qua herstel na de eerste paar dagen vond ik het wel vergelijkbaar qua beperkingen en ongemakken.
    Succes ermee!
     
  15. senseemillia

    senseemillia VIP lid

    20 nov 2005
    8.645
    0
    0
    beleidsadviseur
    Utrecht
    Mijn eerste lag in stuit en ik heb toen voor een keizersnede gekozen. Die is mij zoooo meegevallen. Ik had wel al voor jaime niet ging draaien zoiets van angst ook voor een normale bevalling.

    Sacha is ook met keizersnede gehaald. Ik heb daar bewust voor gekozen. Eerst gesprek met vk en die liep maar je moet de ervaring meemaken bla bla. Ik heb toen gezegd ik neig echt naar keizersnede. Ze heeft mij toen doorverwezen naar de gyn voor een gesprek.
    In dat gesprek ben ik redelijk to the point gekomen en vrij snel: ik wil eigenlijk gewoon weer een keizersnede. Ik mocht er nog over nadenken en dat heb ik gedaan, welliswaar kort.
    Spijt van mijn keizersnede heb ik niet want bleek dat ik de kleine man er niet zelf uit had kunnen krijgen. Hij zweefde nog boven het bekken met 40 wkn zwangerschap.

    De tweede keizersnedes was trouwens nog meer appeltje eitje...
    Bij een derde zou ik dus gewoon weer voor een keizersnede gaan.
     
  16. Karoke

    Karoke Niet meer actief

    Ikzelf heb na 22 uur een spoedkeizersnee gekregen, ons ventje zijn hartslag daalde geregeld erg hard.
    Hoewel ik het herstel erg goed vond meevallen, toen de kraamhulp weg was kon ik alle huishoudelijke taken terug zelf doen, hoop ik toch dat het bij een volgende op de normale manier kan.

    Het blijft toch een operatie, inclusief alle risico's, ik vind het dan ook een beetje apart dat iemand hier voor zou kiezen zonder medische indicatie.
    En wat ik persoonlijk zeker ook vind meespelen is dat je toch enkele dagen in het ziekenhuis moet blijven. Dat vond ik de eerste keer al niet prettig, maar nu ik al een zoontje heb, vind ik dit een heel erg onprettig idee.
     

Deel Deze Pagina