hartruisje

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door Donja62, 5 okt 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Donja62

    Donja62 Actief lid

    25 jul 2010
    299
    8
    18
    hoi.
    bij het cb is bij onze drie maand oude dochter een ruisje gehoord.
    volgens cb arts minimaal en niet zorgwekkend. toch houd het me wel bezig...
    haar hartje.is vaker beluisterd,.toen niks aan de hand.
    ervaringen? tips?
     
  2. Duda

    Duda Actief lid

    13 nov 2009
    408
    8
    18
    utrecht
    Bij alledrieijn kinderen is ooit een hartruis gehoord. Ook terwijl daarvoor niets gehoord was. De KA vertelde dat bij de meeste kinderen in het eerste jaar een hartruisje gehoord wordt. Hij hield het in de gaten. Pas als met 1 jaar de ruis er nog steeds was, zou er verder onderzoek gedaan worden.

    Ook al zou het hartruisje er nog steeds zijn, hoef het niets te betekenen. Mijn moeder heeft een ruisje en toch is er niets aan de hand.
     
  3. Tuti80

    Tuti80 Fanatiek lid

    20 dec 2010
    3.855
    24
    38
    Zuid Holland
    Hier ook bij een maand Of 2. Echo en ctg gehad. Niets ernstigs. Zou me er niet druk over maken, ze sturen je echt door als ze denken dat t niet goed is. Hier is t nu nog hoorbaar.
     
  4. Anna84

    Anna84 Fanatiek lid

    20 jan 2009
    1.011
    1
    0
    Docente Engels
    Limburg
    Onze meid heeft ook een ruisje..CTG en uitgebreide hartecho gehad..Niets ernstigs aan de hand!

    Bij kleine kindjes komt een ruisje vaak doordat er een knik in de aorta zit (omdat het lijfje nog niet groot genoeg is voor de aorta om recht te trekken) Dit verdwijnt vanzelf met de groei van je kindje.

    Bij ons meisje was dit ook het geval..En ze heeft een kleine vernauwing achter de hartklep, maar dit gaat geen problemen veroorzaken (tenzij het gruwelijk zou verergeren)..Ze blijft nu gewoon jaarlijks onder controle bij de KA.

    Als je je echt heel veel zorgen maakt, zou ik gewoon eens lansgaan bij de HA en eventueel om een doorverwijzing vragen..Maak je inderdaad niet te veel zorgen..Als het zorgelijk zou zijn, had er waarschijnlijk al een doorverwijzing plaatsgevonden..
     
  5. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    29 nov 2007
    11.895
    42
    48
    Op ons CB hoorden ze ook iets bij 4 maanden, bij 2 en 3 maanden niks gehoord. Niks zorgelijks volgens de arts, maar we moesten toch even naar de huisarts.

    Bij de huisarts hetzelfde verhaal: er zit een ruisje, maar waarschijnlijk geen probleem-ruis, maar hij liet standaard de kinderarts luisteren.
    Dus volgende adres ziekenhuis: kinderarts geluisterd, die hoorde wel "iets", maar ook niks ernstigs. 2e kinderarts ook nog even meegeluisterd die toevallig voorbij liep (protocol is 2 keer luisteren, op verschillende dagen of door 2 verschillende mensen), en weer hetzelfde.

    Zoals mijn huisarts het uitlegde: het bloed kan ook een beetje ruizen door de aorta heen. Dat is onschuldig, en kan helemaal geen kwaad. Gaat ook over als de aorta groter wordt. Dat noemde hij een functionele ruis.

    En bij 6 maanden kon de CB-arts het ook niet meer horen. Dus dat was veel gedoe, om niks ;)

    Maar heb me er geen zorgen om gemaakt, omdat hij (te)goed groeide en bewoog. Geen energietekort te vinden bij mijn jochie..
     
  6. mamavanmeisje

    mamavanmeisje Fanatiek lid

    17 jan 2010
    3.076
    0
    0
    Hier ook ervaring mee. Niks aan de hand. We moesten wel naar de huisarts en het ziekenhuis. Het ziekenhuis vond ze geweldig! ze hebben daar erg leuk speelgoed in de gang. Het onderzoekje duurde 3 minuten.
     
  7. Done

    Done Fanatiek lid

    5 jan 2009
    2.634
    0
    0
    Huismoeder
    Hier ook een ruis.
    Hartecho gemaakt en het bleek dat het gaatje in het hart wat zich na de geboorte vanzelf dicht nog niet dicht was bij 5 maanden.
    Met 8 maanden hebben we opnieuw een hart echo gehad en daar was geen gaatje meer op te zien.
    Al moet ik wel zeggen dat we er behoorlijk bezorgt om waren (hartkwalen in de familie)
     
  8. guppekop

    guppekop VIP lid

    28 aug 2009
    13.271
    1
    0
    varend op schip
    daniel had het ook, Moesten wel even langs KA omdat we vaak in duitsland varen. Maar zoals we wel verwacht hadden was alles goed voor de rest. Nu is het al hele tijd weg
     
  9. sassie25

    sassie25 Fanatiek lid

    15 nov 2009
    4.613
    0
    0
    bakkersmeisje
    Bleiswijk
    Bij Tycho werd toen hij twee weken oud was ook een ruisje gehoord. Wij werden een week later voor controle naar zo'n speciaal centrum in de buurt gestuurd. Ik lag op dat moment in het ziekenhuis vanwege achtergebleven placentaresten.

    Mijn vriend en schoonmoeder zijn geweest en op het hartfilmpje was een vernauwing van beide lonslagaderen te zien. Dat kan duiden op een bepaald syndroom (ben ff de naam kwijt) maar de arts zei dat de kans erg klein was dat hij het zou hebben want er zouden ook uiterlijek kenmerken van aanwezig moeten zijn en die had Tycho niet. Er werd gezegd dat we ons geen zorgen moesten maken zolang de vernauwing niet erger zou worden en de kans was nog steeds groot dat hij erover heen zou groeien. Maarja makkelijker gezegd dan gedaan...

    Na een half jaar moesten we terug komen en nadat ze weer geluisterd hadden en weer een ecg en hartfilmpje hadden gemaakt zag het er goed uit en waren alle vernauwingen weg.

    We hoefde niet meer terug te komen voor controle want weg was weg werd gezegd tegen ons.

    Er zijn heel veel baby's met een ruisje en er zijn heel veel baby's waarbij het indd onschuldig is en die eroverheen groeien. Maar ik kon me voorstellen dat je je zorgen maakt!

    xxx
     
  10. Mukkie11

    Mukkie11 Fanatiek lid

    13 dec 2009
    3.378
    2
    0
    ten eerste: ik heb een hartruisje en ben al 38 jaar gezond! mijn vader schijnt het ook te hebben. het is totaal ongevaarlijk, is al vaak onderzocht en door artsen bevestigd dat het geen enkel kwaad kan! dus het hoeft helemaal niets te zijn. onze kleine had het in de couveuse ook maar een paar dagen later was alles ok...het komt erg vaak voor en zoals je ziet ook bij oudere mensen. hoeft dus niets te zijn!
     
  11. debbiebissels

    3 dec 2010
    49
    0
    0
    makelaarskantoor
    Berghem
    hoi hoi
    mijn dochter is 10 weken en dat daar hebben ze ook een ruisje gehoord en een verdikking op het hartje gezien maar nog niet zorgwekkends aangezien we pas halfweg oktober een keer een oproep krijgen bij de kindercardioloog voor de zekerheid dus zou me niet direct zorgen maken.. liefs debbie
     
  12. GaiaGaia

    GaiaGaia Bekend lid

    4 jul 2011
    650
    0
    0
    Bij onze dochter werd ook een licht ruisje geconstateerd toen ze 2 maanden was. De kinderarts op het cb zei ons dat we ons er echt geen zorgen over hoefden te maken omdat het heel licht was en de ervaring hem leerde dat het vaak weer verdwijnt.
    Toch vond hij dat hij het moest melden voor het geval we met onze dochter bij huisarts of in ziekenhuis zouden moeten zijn en dat ze dan iets zouden zeggen over een ruisje zonder dat wij dat dan zouden weten.
    Het ruisje is overigens niet meer te horen (toen ze 4 maanden was, was het weg).
     
  13. Vica86

    Vica86 Niet meer actief

    Bij mijn dochter ook met 3 maand. Waarom niet eerder? Omdat alle kindjes een gaatje in hun hart zouden hebben bij de geboorte en dit heelt in de loop van de tijd. Als het na 2-3 maanden er nog zit dan benoemen ze het pas als ruisje.

    Mijn dochter heeft toen een echo gehad en daar waren 2 gaten te zien waarvan 1 op een heeel onschuldige plek en de ander was niet groot genoeg om tot beperkingen te leiden.
    In dat geval wordt er gewoon gewacht.
    Met 1 jaar op controle geweest en toen was er nog maar heeel licht iets te horen en nu moet ze binnenkort weer en verwacht ik dat alles weg is.

    Haar halfbroer is 10 en heeft nog altijd een ruisje. Ook geen enkel probleem hoor. Zolang het ruisje mooi klein is en op een gunstige plek zit (wat meestal het geval is) dan is er niks aan de hand.
     
  14. senseemillia

    senseemillia VIP lid

    20 nov 2005
    8.645
    0
    0
    beleidsadviseur
    Utrecht
    Mijn dochter had dit ook alleen daar ging het niet vanzelf dicht (gaatje tussen de boezems). Ze hebben het later (toen ze bijna vier was) dichtgemakt.
     

Deel Deze Pagina