Spelfouten op het forum

Discussie in 'De lounge' gestart door Jusi, 18 okt 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Locusta

    Locusta Niet meer actief

    Verhuizen, verven, etc. ;)

    Kijken naar de laatste letter van de stam en aan de hand daarvan een -d of -t op het einde.
     
  2. Napoleon

    Napoleon VIP lid

    19 jan 2009
    11.632
    0
    0
    Docente
    Het moet wel onderhouden worden. Ik zit zelf op school in de werkgroep taalbeleid (geef zelf zaakvakken) en merk dat docenten steeds minder op de spelling letten wanneer zij zelf geen Nederlands geven. Gelukkig moet dit wel veranderen, straks krijg je geen diploma meer wanneer je niet op een bepaald niveau de taal beheerst (passend bij het schoolniveau, vmbo moet niveau 2 halen, havo niveau 3, vwo niveau 4). Ik denk toch ook dat zeker bij docenten in het VO (en mbo/hbo/wo) een taak ligt om hier beter op te letten!

    Op de lerarenopleiding moesten wij in het eerste jaar een spellingstoets doen, 2/3e zakte voor die toets. Op de Pabo zitten studenten die niet kunnen spellen. Ik heb zelfs collega's Nederlands die niet op de hoogte zijn van alle spellingsregels...

    Doordat er bij de andere vakken niet gelet wordt op de spelling, denken leerlingen ook dat ze bij de andere vakken niet op de spelling hoeven te letten en zullen ze dus ook alleen maar op hun spelling letten wanneer dit van ze verwacht wordt, en zo gaat het ook hier op het forum ;).
     
  3. Allistair

    Allistair Bekend lid

    8 jun 2010
    979
    0
    0
    Natuurlijk is dat niet vanzelfsprekend zo. Maar wanneer iets goed klinkt, wordt er makkelijk aangenomen dat dit ook goed is. Dus als je naar de vervoeging van de verleden tijd gaat kijken om de juiste schrijfwijze van het voltooid deelwoord te bepalen, moet je wel eerst bepalen hoe je de verleden tijd schrijft. Doe je dat verkeerd, dan doe je het voltooid deelwoord dus ook verkeerd.

    Het zou dus beter zijn om 't kofschip te gebruiken.
     
  4. Allistair

    Allistair Bekend lid

    8 jun 2010
    979
    0
    0
    Ook dat kan verwarring geven: "straf" en "verf".

    Ik leer de kinderen altijd naar het hele werkwoord te kijken en dan naar de letter voor de -en. Daarna naar 't kofschip kijken en dan weet je waar het op eindigt.
     
  5. Niki

    Niki Fanatiek lid

    13 dec 2005
    1.663
    1
    0
    Venlo
    Ik erger me er niet direct aan, maar het valt me wel op, bijv. ma ipv van maar, soms denk ik dan, denken ze nu dat dit zo moet... of is het gewoon makkelijk? Ik vind het vreemd.
    Maar waar ik me wel aan kan storen is als mensen bijv. zeggen dat hun water is gebroken of ze vertellebn wanneer ze zijn uitgeteld.... het zijn de vliezen die breken en je bent niet uitgeteld, maar uitgerekend! Ook zoiets als mensen zeggen dat ze iets gaan nachecken, het is nakijken of checken... maar ja, zo stoor ik me ook aan mijn moeder die dan probeert engels te praten of een engels woord (wat steeds vaker in het NL voorkomt) uit te spreken... en er klopt helemaal niks van...
     
  6. Janna

    Janna Fanatiek lid

    Ik ben het helemaal eens met je verhaal. Maar... Het kost me al genoeg tijd om toetsen e.d. na te kijken op de biologische vakinhoud (ik geef bio), zonder dat ik ook nog eens de spelfouten moet verbeteren. Ik doe het af en toe trouwens wel, hoor, maar dat kost toch echt meer tijd en ik vind mijn baan al tijdrovend genoeg. Bovendien komen leerlingen altijd op hoge poten naar me toe met de vraag of er punten afgehaald zijn voor hun spelfouten. Als ik dan nee zeg, zie je ze denken "waarom zet u er dan een streep door / verbetert u het dan?!"

    @Allistar: ik ben het met je eens dat je het kofschip nodig hebt hoor. Ik had mijn eerdere post al gewijzigd, omdat ik zelf zag dat die opmerking miste in mijn verhaal.
     
  7. Napoleon

    Napoleon VIP lid

    19 jan 2009
    11.632
    0
    0
    Docente
    Maar wanneer je uitgerekend bent, kan je ook best uitgeteld zijn :p
     
  8. Janna

    Janna Fanatiek lid

    Dit soort stijlfouten vind ik inderdaad irritanter dan spelfouten.

    Nou dames, het was gezellig, maar ik ga nu mijn bedje eens opzoeken!
     
  9. Napoleon

    Napoleon VIP lid

    19 jan 2009
    11.632
    0
    0
    Docente
    @janna, ja dat heb ik zelf ook hoor, maar feit is wel dat je vroeger bij elk vak wel aantekeningen kreeg op je spelling en nu bijna nooit meer ;). Maar ik moet zeggen, als ik dus een poosje goed op de spelling let bij de toetsen en werkboeken, ze vanzelf beter hun best doen op de spelling bij de toetsen, ook al trek je er geen punten vanaf ;)
     
  10. LuckyMommy

    LuckyMommy Fanatiek lid

    17 feb 2010
    3.632
    1
    38
    Overdag bij mijn kids, Avonden & weekenden werken
    Beautiful wist ik die was bewust me 2 ll waarom weet ik eigenlijk niet lol, die anderen wist ik niet:D

    Spreek de taal wel zoals nederlands maar schrijven ach daar word ik nooit een ster in;)
     
  11. Niki

    Niki Fanatiek lid

    13 dec 2005
    1.663
    1
    0
    Venlo
    Jaja, ik snap wat je bedoelt... :D
     
  12. Kimmytje

    Kimmytje Niet meer actief

    Ikke ook foledig me acoord ;)
     
  13. Kwekijzer

    Kwekijzer Niet meer actief

    #133 Kwekijzer, 19 okt 2011
    Laatst bewerkt door een moderator: 19 okt 2011
    Ik erger me aan jouw betweterige toontje. En het is ook nog eens complete bull shit. Is geen nederlands, maar ik durf te wedden dat je het snapt. Doel bereikt.
     
  14. Kwekijzer

    Kwekijzer Niet meer actief

    Zo is dat. Als je lekker in je vrije tijd, voor je hobby op een forum zit, dan heb je er inderdaad geen zin in om voor andere mensen zo lang op een stuk te gaan zitten prutsen. Dan is de lol er gewoon vanaf. Ik vind niet dat je andere mensen zoiets op mag leggen en het komt op mij van sommige mensen hier echt ontzettend arrogant over. Fijn dat jullie het al goed deden toen je van de basisschool kwam, maar echt hoor, niet iedereen heeft gelijke kansen gekregen. Ik vind ook niet dat je andere mensen in een positie moet gaan duwen waarin ze uit gaan leggen hoe zoiets ontstaan is. Laat een ander gewoon in zijn/haar waarde!
     
  15. futuremama

    futuremama Fanatiek lid

    10 okt 2008
    2.507
    0
    0
    pedagogisch medewerker
    lekkerkerk
    Amen!
     
  16. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    11.885
    7.595
    113
    Maar hieruit begrijp ik dat je vindt dat je iemand niet in zijn waarde laat, of omlaag haalt, als je die persoon wijst op een fout. Betekent dat dat je vind dat fouten maken iemand omlaag haalt? Hoe kan je ooit iets leren dan? Dat vind ik pas min, iedereen maakt fouten en ik vind een fout die ik maak een mogelijkheid om mezelf te verbeteren, en wat te leren, en vind het dus niet erg als ik daar op gewezen word.

    Wat is nu precies het probleem volgens jou? Het feit dat er op een fout gewezen wordt, of de toon waarop? En hoe zou dat anders moeten dan?
     
  17. Kwekijzer

    Kwekijzer Niet meer actief

    Onzin hoor, je verdraaid het vind ik. We zitten hier op een forum, ik ben hier niet beroepsmatig aan het werk. Dat geld ook voor anderen. Je mag elkaar best wijzen op fouten, maar dan moet het wel in de context passen. Er wordt hier niet gevraagd 'ik maak spelfouten, wil je me erbij helpen', want dat maakt het verhaal heel anders!
     
  18. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    11.885
    7.595
    113
    Ah, nu begrijp ik waar je irritatie vandaan komt. Maar dan moeten we het helaas maar eens zijn dat we het oneens zijn. Ik vind dat je mensen best op fouten aan mag spreken, ook als ze daar niet om vargen, en ik loop trouwens hier zelden op het forum over spelling te klagen, tenzij het echt de spuigaten uitloopt. Maar als jongeren rotzooi maken op straat zeg ik daar ook wat van, ondanks dat zij niet om een correctie vragen. Als een fietser zijn hand niet uitsteekt zeg ik daar ook wat van en zo kan ik nog wel doorgaan. Maar wat ik ook doe, ik probeer het wel met respect te doen. Jij vindt dus dat je mensen hun gang moet laten gaan tenzij ze vragen om iets te leren. Dat is een verschil in opvatting.
     
  19. Kwekijzer

    Kwekijzer Niet meer actief

    Je hebt het hier niet over jongeren op straat. Ik vind dat nogal denigrerend overkomen. Het heeft ook niet met negatief gedrag te maken, maar met een een vaardigheid die de ene beter beheerst dan de andere -om welke reden dan ook!-.

    Ik vind niet dat je mensen maar hun gang moet laten gaan als ze over de scheef gaan. Als iemand zich ongepast gedraagt kan je daar wat van zeggen, doe ik ook. Ik zeg er nu ook wat van dat de houding die hier wordt aangenomen om anderen te wijzen op spelfouten op mij heel arrogant en hoogmoedig over komt. Muggenzifterij waarbij je ander nogal te kijk kan zetten op een vervelende manier.
     
  20. Bri

    Bri Niet meer actief

    Ik zal mensen hier zéker niet aanspreken op spel- en taalfouten (terwijl ik dat in real life wel doe - als ik een document lees kan ik het niet laten om fouten te verbeteren), maar de manier waarop iemand haar posts typt bepaalt wel het beeld dat ik van haar heb.

    Iemand die fout op fout stapelt, en dan heb ik niet eens over d en dt fouten, maar over dingen als men ipv mijn, der ipv haar, zoiezo, tog, komt op mij niet zo heel erg snugger over. Als je zo schrijft, praat je waarschijnlijk ook zo: slordig, plat en zonder er lang over na te denken. Niet iemand die ik erg serieus hoef te nemen, dat doet ze schijnbaar zelf ook niet.

    Prima hoor, alles mag, ik vind iemand die slordig en plat praat zonder er lang over na te denken geen slecht mens en van mij mag je rustig blijven schrijven zoals je wilt. Misschien zit ik er helemaal naast en denkt diegene altijd na over wat ze gaat zeggen, maar lukt het haar alleen niet om dat netjes uit het toetsenbord te krijgen.
    Maar wees je ervan bewust wat voor indruk je maakt en vraag je eens af of dat een indruk is die je wílt maken.

    (zal ik een voorzet doen: ik kom zelf over als een betweterige kakker die alles precies wil doen. prima, met die indruk kan ik leven.)
     

Deel Deze Pagina