Spelfouten op het forum

Discussie in 'De lounge' gestart door Jusi, 18 okt 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. conny75

    conny75 Fanatiek lid

    18 jan 2007
    1.881
    0
    0
    tilburg
    pffff gaan we weer, hierover is in de loop van de jaren al zo vaak een topic geweest.
    Laat elkaar eens in haar waarde, wat maakt het uit of er een spelfout staat, niet iedereen kan foutloos het leven door.
    Zolang je begrijpt wat er bedoeld wordt, maakt het toch niets uit.

    Cybertaal vind ik wat anders maar een spelfout, kom op he. Er is veel meer in het leven dan een ander op een spelfout te wijzen :x
     
  2. Kwekijzer

    Kwekijzer Niet meer actief

    Nee, dit vind ik niet betweterig overkomen. Je geeft gewoon je mening. Als ik hier in mijn spelling door man/schoonmoeder/collega wordt gecorrigeerd vind ik dat ook wat anders. Die doen het om mij op te bouwen en om te voorkomen dat ik in een brief of dergelijke iets neer zet waardoor ik mezelf naar beneden haal. Verder hou je het bij jezelf.
     
  3. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Het maakt dus voor 'ons' wel uit.. het is verloedering van de taal.. hoe lang begrijp ik nog wat er staat als we ons niet aan een paar regels houden? Verkeersregels zijn er ook niet voor niets.. anders wordt het chaos.

    Het gaat er niet om om een ander erop te wijzen (hoewel ik persoonlijk blij zou zijn met de kans om me te verbeteren en ben dus ook blij met het feit dat ik nog altijd collegae heb die dat doen). Het gaat erom dat verslonsen niet door iedereen zomaar geaccepteerd wordt!
    Jij gaat toch ook naar de kapper? Dat is toch ook niet nodig?

    Nou, net zo nodig als de taal een beetje op orde te houden!
     
  4. Bri

    Bri Niet meer actief

    cygnet, grappige vergelijking met de kapper!
    Ik ben het met je eens dat de leesbaarheid hier al vaak in het gedrang komt, en dat maakt dat ik steeds meer posts gewoon maar niet meer lees. Ik begrijp er geen snars van, door de opeenstapeling van spel- en stijlfouten, en/of het ontbreken van interpunctie. Als iedereen hier zo zou schrijven, zou ik meteen afhaken van dit hele forum.

    Mensen, het kan altijd erger. Mijn tante stuurde vroeger ooit een liefdesbrief gecorrigeerd met rode pen retour.... (en is later met de afzender getrouwd). :D
     
  5. Sensea

    Sensea Niet meer actief

    ik vind een en ander dubbel. aan de ene kant wil ik er wel op gewezen worden. juist omdat mijn situatie zich verslechterd en ik zolang mogelijk vast wil houden ( hoe leg ik dat goed uit) aan een bepaald nivo. aan de andere kant wordt ik op het moment dat mensen dingen uit gaan leggen heel erg geconfronteerd met mijn tekortkoming vanwege die ontsteking die dus in mijn hersenen heeft huisgehouden. die uitleg die een paar pagina's geleden gegeven werd bijv, daar ben ik op zich blij mee , ik doe mijn best het te begrijpen , maar het lukt me minder goed dan vroeger en dat frustreerd me. vooral als mensen dan gaan zeggen dat het basisschool nivo is. dan voel ik me dubbel dom, terwijl ik enkel ook maar gewoon mee wil praten met andere moeders voel ik me dan toch de mindere. ik weet niet zo goed hoe ik het goed onder woorden moet brengen eigenlijk.
     
  6. Locusta

    Locusta Niet meer actief

    Ik sluit mij volledig aan bij het bovenstaande, met als toevoeging dat ik ook met name de nadruk leg op de leesbaarheid van teksten. Spelfouten maakt iedereen, ook ik, en zolang je maar bewust bezig bent met de taal, hoor je mij niet klagen. Bedenk wel dat als de leesbaarheid van een tekst in het geding komt (en dat heeft meestal te maken met grammaticale- en/of stijlfouten en het ontbreken van interpunctie), je niet meer goed de boodschap over kunt brengen en/of mensen je niet begrijpen. Wat wil je dan nog doen op een forum?
    Hilarisch!!! :D

    Ik moet ook zeggen dat ik me enigszins stoor aan mensen die gelijk roepen dat we iedereen in hun waarde moeten laten. Naar mijn idee doen we dat ook, maar mag je iemand niet meer op een spelfoutje wijzen? Dit is een "spelfouten op het forum-topic" en de titel geeft al aardig goed de inhoud weer. Als je je daar aan ergert :)D), ga hier dan niet kijken ;) Werkt preventief!
     
  7. Doortje25

    Doortje25 Fanatiek lid

    25 jul 2010
    4.056
    884
    113
    Jammer dat er mensen zijn die denken dat het maken van spelfouten te maken heeft met een bepaald intelligentieniveau. Geloof me, ook mensen met een universitaire studie kunnen dyslectisch zijn! Waar ik nog verdrietiger van word, is dat er blijkbaar dus mensen zijn die het nodig vinden dat om anderen continue op hun zwakke eigenschap te wijzen. Waarom? Voel je jezelf daar beter door? Denk je werkelijk dat die mensen, die op een openbaar forum 'gezellig' een stukje schrijven, daar op zitten te wachten?

    Niemand is perfect, kijk eerst eens naar jezelf voor je een ander op zijn tekortkoming wijst, want is dat nou werkelijk nodig? We zitten hier toch niet op school!

    En vooral; laat elkaar nou eens in zijn waarde!
     
  8. Kimmytje

    Kimmytje Niet meer actief

    Ik vind dat jij je helemaal niet moet excuseren of minder hoeft te voelen meid.
    Als sommige mensen het stoort, dan gaan ze maar naar een ander topic. Niemand vraagt om de posts te lezen toch?

    Net als ik, ik "stoor" me enkel aan posts waar geen leestekens, hoofdletters, spaties ed staan, maar ik ga daar niets van zeggen, ik sla dit gewoon over (als het me echt TE hard stoort). Simpel toch?
    MAAR, ik ga dan ook niet zeggen dat de persoon in kwestie dom is of wat dan ook.
    Ik heb zeker en vast vrienden/vriendinnen die moeizaam schrijven maar wat maakt het uit?


    Mensen, laat iedereen eens in zijn waarde!
     
  9. Sensea

    Sensea Niet meer actief

    bedankt kimmytje
     
  10. corina83

    corina83 VIP lid

    10 sep 2009
    6.038
    0
    36
    Vrouw
    IT'er
    in een huis aan het water ;)
    Nog even en ik gooi alles eerst door de spellingscontrole voor ik hier wat post hahaha *no way..*

    Met of zonder spelfouten, als je maar kunt lezen wat er bedoelt wordtdtdtdt ;)
     
  11. Doortje25

    Doortje25 Fanatiek lid

    25 jul 2010
    4.056
    884
    113
    Oh en dan heb ik het niet over het laten verslonzen van je taal, zoals mensen die bewust met fouten schrijven zoals msn-taal. Daar heb ik ook een hekel aan, maar ik herken echt wel of iemand met een zwakke spelling een stukje heeft geschreven, of iemand die zijn bericht gewoon heeft afgeraffeld.
     
  12. cerberus

    cerberus Fanatiek lid

    19 okt 2011
    3.709
    0
    36
    NULL
    NULL
    Ik begin me er steeds meer aan te storen...
    en dan heb ik het niet over een gewone "spelfout", (zeker niet hier op een forum) maar dat heel de taal met sprongen achteruit gaat.

    Ik kom zelf uit Brabant en woon nu in Rotterdam.
    Het valt me op dat ze hier (vaak) slechter Nederlands spreken.

    Echt simpele dingen zoals:
    "die en dat"... "die raam ;)"

    Dus ik ben dus ook constant mn man aan t verbeteren, want hopelijk leren de kinderen het dan goed. Mijn schoonmoeder is helemaal een toppunt.
    Ik ga stofzuigeren ;)
    Heb ik het nog niet eens over het "liggen en leggen".... maakt ook niet uit als je het zegt, als je maar weet wat het juiste is.
    (ik praat ook dialect soms)

    Nu moet ik zeggen dat tegenwoordig zelfs het taalgebruik op televisie slecht is en fouten in de ondertiteling.

    Nee... ik maak ook fouten.... maar ik vind het juist fijn om erop gewezen te worden.
    Al moet ik eerlijk zeggen dat ik hier soms ook berichten van mezelf terug lees dat ik denk: Mijn Nederlands lerares zou dood neervallen.. :D
    nouja in de haast he??!!
     
  13. Ik vind dit 0ok zO verveLenD. En dan vOorAl als het DameS zijn ergenS in de twintig met kinder3n.
    Jwt, NWLY HVJ........
     
  14. Locusta

    Locusta Niet meer actief

    JeWeetoG!! :D
     
  15. Bri

    Bri Niet meer actief

    @blup: ik zie wel dat je spelfouten maakt, maar vind je teksten erg goed leesbaar. Je leest er namelijk wel aan af dat je er zorg aan besteedt, en uiteindelijk vind ik dat het belangrijkste; dat de schrijver even nadenkt of de tekst begrijpelijk is voor wie hem gaat lezen.
    En wat ellendig dat je er zelf zo'n last van hebt, dat je achteruitgaat. Lijkt me geen fijne ervaring (en dat is een enorm understatement!)

    Hier op het forum schrijft men doorgaans namelijk niet voor zichzelf, maar om anderen iets te laten weten. Dan is het wel zo fijn als de schrijver zich even verplaatst in die anderen voordat er op Reageren wordt gedrukt.
     
  16. Locusta

    Locusta Niet meer actief

    Oh!! Dat valt mij ook steeds meer op ja! Even een zijstraatje: fouten in de vertaling vind ik ook zo erg. Met name grapjes en beeldspraak wordt slecht vertaald. Ik begrijp wel dat het moeilijk is, maar dan nog ;)

    Ik lees wel eens scripties van mijzelf terug en dan slaat de schrik mij ook om het hart. Wat was ik slecht in taal zeg (met name ww-spelling)! Maar nu ik er bewust mee bezig ben, is het stúkken beter geworden (alzegikhetzelf :)). Dat zou mijn docent Nederlands van de middelbare school goed doen ;)

    Ook ik vind het prima als men mij wijst op een foutje. Dan let ik er de volgende keer extra goed op. Sterker nog: al mijn artikelen en scripties laat ik door mijn collega's uit de sectie Nederlands nakijken en ik krijg soms rode oortjes van alle feedback die ik terugkrijg :) Dan zeggen ze ook nog: goed geschreven hoor! Maar door al het rood zie ik de tekst bijna niet meer. Toegegeven: het zijn dan met name fouten in de opbouw, argumentatie en/of stijl, maar dan nog :p
     
  17. Of dit:

    Ik vint me mannetje heel lief.
    Ik houw van je!
     
  18. Locusta

    Locusta Niet meer actief

    Ik werdt gister aangesproke door me vrient..... :p
     
  19. Maar mensen die sowieso niet goed schrijven kan ik me ook aan ergeren.
    So en zo
    Zowiezo
    zowieso
    Zo wie zo
    Heb al zoveel variaties voorbij zien komen!

    Verder ja, vindik het wel fijn als mensen punten en spaties gebruiken in een tekst wantals ze dat niet doen wordt het zo een lap tekst om te lezen en dat staat zo onoverzichtelijk maarja ik kom het op het forum ook wel vaak tegen hoor dat mensen een bericht van 100 regels typen en dan eigelijk (lees ik ook veel die fout) geen spaties en punten of kommas gebruiken helemaal geen leestekens dus dus ik had die haakjes hierboven ook niet neermoeten zetten he dan nee pfff
     
  20. Dat meen je niet meid nou ik kreeg gister tog een smsjuh van me vrient joh ongelooflijk wat een text daarin stont
     

Deel Deze Pagina