Spelfouten op het forum

Discussie in 'De lounge' gestart door Jusi, 18 okt 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Kwekijzer

    Kwekijzer Niet meer actief

    Ja en google geeft verschillende mogelijkheden aan.
     
  2. glimworm

    glimworm Niet meer actief

    niet om de taalfanaten te verdedigen, maar om het dikgedrukte proberen uit te leggen:

    misschien komt dat omdat er zoveel gradaties in dislexie zijn en er dus ook mensen met dyslexie zijn die nog best netjes kunnen schrijven. dat maakt het misschien ongeloofwaardig
     
  3. glimworm

    glimworm Niet meer actief

    ja precies! google heeft er zelf oook last van!:D
     
  4. Locusta

    Locusta Niet meer actief

    Dat vind ik absoluut te ver gaan en erg sneu voor je :( Je hebt het anders goed opgelost, maar het is inderdaad veel extra werk!

    Ik heb in ieder klas wel en aantal leerlingen zitten die een verschrikkelijk handschrift hebben, bij sommigen zelfs zó slecht leesbaar dat ze mrt-ondersteuning krijgen en toetsen/s.o.'s op de laptop mogen maken. Bepaalde leerlingen hebben inderdaad daarnaast dyslexie, anderen weer niet.
    Het is geen vooroordeel, dat is een feit. Dyslecten maken bepaalde (typische!) fouten, die er voor een kenner gemakkelijk uit te halen zijn. Daarnaast kunnen ze ook problemen hebben met o.a. leesvaardigheid en/of automatiseren. Maar dat is bij iedere dyslect anders. Zo zijn er zelfs leerlingen die geen problemen hebben met leesvaardigheid, alleen maar met spellen, en andersom! Maar het feit blijft dat de spelfouten die ze maken (dus geen werkwoordspelling) typisch zijn voor mensen met dyslexie.

    Ik vind het dan ook te gemakkelijk om daar ook interpunctie-, grammaticale- en/of spelfouten onder te scharen. Temeer omdat die fouten niets met dyslexie te maken hebben, maar meer met het niet (correct) toepassen van regels. Of het dan aan desinteresse, slordigheid, etc, ligt, maakt me eigenlijk niet zoveel uit, zolang het maar leesbaar is. Bovendien vind ik het ook te gemakkelijk om alles dan maar op dyslexie te gooien (en je doet daarbij de mensen die wél grote problemen hebben met dyslexie tekort), terwijl het misschien gewoon slordig taalgebruik kan zijn.

    Maar goed, zo denk ik erover. Zoveel mensen, zoveel meningen ;)
     
  5. Locusta

    Locusta Niet meer actief

    Google kijkt gewoon naar de manier waarop het woord door de meeste mensen is geschreven en doet aan de hand daarvan een suggestie ;) Als ik een woord opzoek via google, ja dat doe ik ook weleens :p, dan kijk ik altijd naar de officiële websites en/of zoek ik met vandale.nl ernaast.
     
  6. Kwekijzer

    Kwekijzer Niet meer actief

    Er zijn toch tal van factoren die mee spelen hoe een achterstand ontstaat en in welke mate die aanwezig is en blijft. Het heeft deels denk ik ook met ontwikkeling te maken. Als je op andere vlakken nog veel bij te spijkeren hebt, is taal vaak wel het laatste wat aan bod komt. Spijker je op andere vlakken bij, dan volgt het correct willen schrijven op de voet. Alleen je moet wel realistisch blijven in wat haalbaar is en ik denk dat zoiets persoonafhankelijk is. We zijn allemaal verschillend. De één heeft bergen energie en voor dag en dauw zijn huis al aan kant, terwijl de ander amper vooruit te branden is. Dat maakt niet dat de één het daarom wel verdiend om serieus genomen te worden en de ander niet. We zijn allemaal even belangrijk.
     
  7. Saja87

    Saja87 Niet meer actief

    Ik ben het vanaf pagina uhhhh 15 ofzo echt met Suenne eens!

    En ja ik ben gigantisch slecht in mijn Nederlands. En ja ik snap geen drol van D of DT ( Na uitleg van iemand hier met smurft ) iets meer.

    En nee het boeit mij NIET meer want zo ben ik en het is een min punt en ik geloof dat iedereen wel weer een min punt heeft toch?! Maar daar gaan we jullie toch ook niet allemaal op pakken??
     
  8. Locusta

    Locusta Niet meer actief

    Ik begrijp niet zo goed hoe mensen er toch steeds bij komen dat we er in dit topic op uit zijn om mensen te "pakken"? :( Dit topic heet "Spelfouten op het forum", dus daar hebben we het over. Als het je tegen staat, kun je toch beter ergens anders gaan kijken?

    Als ik een topic tegenkom waarbij users veel taal-/spel-/grammaticale-/interpunctie-/stijlfouten maken, dan reageer ik er niet op of ik sla het topic over. Ik denk dat de meeste van de users die hier reageren dat net zo doen. Ik zie dit topic als een topic om er met gelijkgestemden over te praten, niet om mensen af te branden. Ik vind het dan ook erg jammer dat mensen dat voor ons (mij?) zo kleuren/invullen.

    Maar goed, that's just me :)
     
  9. Saja87

    Saja87 Niet meer actief

    Nou ik vind iets als spelfouten wel iemand ( in dit geval veel mensen ) pakken op. Het is een min punt van iemand ( oke op de msn en breezer taal na dan ) Is het gewoon een tekortkoming van iemand en dus ook van mij. Ik ben mij er prima van bewust dat ik spelfouten maak en dat mijn grammatica ver beneden pijl is.

    Maar als iemand tegen mij zegt dat zijn Engels niet goed is ga ik daar toch ook geen topic over openen omdat mijn Engels wel goed is en ik me mateloos irriteer aan Engelse spelfouten?! Terwijl iemand daar dus weinig aan kan doen? ( is maar even een voorbeeld )

    Ik neem aan dat meer als de helft die hier spelfouten maakt zich daar echt wel van bewust is. En er ook echt niet trots op is dat dat gebeurd.
     
  10. Locusta

    Locusta Niet meer actief

    Dat vind ik weer kort door de bocht. Ik sluit niet uit dat het bij sommige mensen een tekortkoming is en het bij andere mensen (zoals Blub) komt door iets waar ze zelf geen invloed op hebben. Maar bij een andere groep mensen komt het door desinteresse en onwil. Dát vind ik bezwaarlijk.
    Ik heb niet de indruk dat dit topic als een persoonlijke aanval bedoeld is, of men op de man (vrouw) wil spelen. Laat die gedachte dus los, zou ik zeggen ;)
     
  11. marb

    marb VIP lid

    21 okt 2007
    11.070
    4.729
    113
    En ík begrijp niet waarom mensen zich zo aangesproken voelen. Ja, ik vind het irritant als ik spelfouten lees. Maar is niét zo dat ik iemand dan vervolgens helemaal stom vind.
    En wees eerlijk: iedereen vindt toch wel dingen irritant?
     
  12. Kimmytje

    Kimmytje Niet meer actief

    En ik begrijp niet waarom dit weer maar eens een domme discussie word... :(
     
  13. marb

    marb VIP lid

    21 okt 2007
    11.070
    4.729
    113
    Daar is het een vrouwenforum voor. Álles wordt hier een discussie :p
     
  14. glimworm

    glimworm Niet meer actief

    #194 glimworm, 19 okt 2011
    Laatst bewerkt door een moderator: 19 okt 2011
    dyslexie is in mijn ogen geen achterstand.

    ik kan me meer in onderstaande stuk vinden.
     
  15. conny75

    conny75 Fanatiek lid

    18 jan 2007
    1.881
    0
    0
    tilburg
    En voor de zoveelste keer, onvoorstelbaar dat dit onderwerp elke keer weer terug komt :x
     
  16. Locusta

    Locusta Niet meer actief

    Als je dyslexie interessant vindt, zou je het boek van Braams kunnen lezen: Dyslexie, een complex taalprobleem.

    Zijn er hier trouwens nog meer Neerlandici aanwezig? Ik maak iedere dag de test bij beterspellen.nl en zit op 3F-niveau. Soms heb ik er nog wel eens wat foutjes tussen zitten. Met name bij woorden die los/vast geschreven moeten worden, vind ik erg lastig. Bijvoorbeeld:
    - er tegen op zien?
    - er tegenop zien?
    - ertegenop zien?
    - etc. ;)

    @ Kimmytje, dan zijn er elders op ZP vast genoeg plekken te vinden waar wél interessante discussies gevoerd worden :)
     
  17. Kimmytje

    Kimmytje Niet meer actief

    Het gaat mij hier over degenen die anderen aan het "afkakken" zijn. Ongelofelijk!
     
  18. Kimmytje

    Kimmytje Niet meer actief

    Mja, beter dat je er je woorden niet aan vuil maakt. Ik heb het gevoel dat ik steeds dezelfde personen tegenkomen die het leuk vinden om elk topic om te vormen tot een discussie.
    Viswijven noemen ze dat hier...
     
  19. Nora86

    Nora86 Fanatiek lid

    17 mrt 2006
    4.738
    0
    36
    Oooh sjit ik doe het ook faut..!! ik schrijv altaid zowieso!
     
  20. Kimmytje

    Kimmytje Niet meer actief

    :$ Dad meen je tog niet! Jei bent erch!
     

Deel Deze Pagina