even een keer omgekeerd. wie heeft wel genoeg te besteden

Discussie in 'De lounge' gestart door Eefke84, 10 jan 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. kristalhelder

    kristalhelder Bekend lid

    21 aug 2011
    743
    0
    16
    Ik heb dan ook de twee uiterste aangegeven lieve dames ;)...Er is nog zoveel tussenin. Ik wil absoluut niet zeggen dat thuisblijfmoeders thee met koekjesmoeders zijn hoor, helemaal niet! Mijn twee beste vriendinnen zijn ook tbm's en als ik zie hoeveel zij doen voor de maatschappij: de ene werkt als vrijwilliger bij de voedselbank en de andere gaat drie keer per week met haar oudste kindjes langs bij ouderen die behoefte hebben aan visite. Ik heb het wat zwart/wit opgeschreven, maar bedoel het zeer zeker niet zo!!
     
  2. Angela2009

    Angela2009 Niet meer actief

    Ooh wat ben ik blij dat ik nog gewoon werk. Zou er niet aan moeten denken om thuisblijfmoeder te zijn!

    Ben er het type niet voor om hele dagen thuis te zijn met die kleine en vind een dag werken soms nog fijner dan een dag met die kleine. Maar dat ligt ook aan de buien die hij die dag heeft ;)

    En ik vind het ook fijn om te weten dat ik voor mezelf kan zorgen morgen mocht het tussen mij en mijn vriend overgaan. Tuurlijk is hij de kostwinner en verdient veel meer dan dat ik doe.
    Maar dat kleine stukje wat ik bijdraag is toch een stukje onafhankelijkheid en dat vind ik gewoon fijn.
     
  3. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.179
    6.711
    113
    ja precies.

    Ik vind het altijd zo vreemd dat mensen zich alleen met een baan kunnen ontwikkelen.

    Juist niet zou ik zo zeggen.

    Waarin ontwikkel je je dan? Snap dat dus nooit.
     
  4. Umm85

    Umm85 VIP lid

    17 jun 2007
    26.310
    248
    63
    Vrouw
    huismama, doktersassistente
    Turkije
    Ik ook niet, maar ben toch tbm.. en dan heb ik het niet over bezoekjes aan de supermarkt of kinderboerderij. ;)

    Ik doe genoeg, ontvang er alleen geen geld voor.
     
  5. Kwekijzer

    Kwekijzer Niet meer actief


    Ik kan je stuk goed volgen en vind ook dat het goed in elkaar zit. Alleen dit volg ik even niet. Het is een gegeven dat mannen en vrouwen verschillen van elkaar. Ik hoef vast niet uit te leggen hoe vrouwen anders gemaakt zijn dan mannen. Om iets aan te tippen:

    De verschillen tussen mannen en vrouwen op een rijtje.
    Vrouwen kunnen zich beter emotioneel uitdrukken (zowel mondeling als schriftelijk) omdat hun hersenhelften beter samenwerken en hun limbisch systeem groter is.
    Vrouwen ruiken beter dan mannen, omdat dit vermogen in het limbisch systeem ligt.
    Vrouwen zijn beter met woorden en kunnen reeksen onsamenhangende woorden beter onthouden.
    Vrouwen zijn beter in het gebruik van een routebeschrijving waar veel herkenbare punten op staan omdat ze hun goede visuele geheugen hiervoor gebruiken, mannen kunnen door hun goede ruimtelijke inzicht beter kaarten lezen.
    Vrouwen zijn in staat om meerdere taken tegelijk uit te voeren omdat hun hersenhelften beter samenwerken.
    Vrouwen zijn beter in het herkennen van gezichten.
    Vrouwen kunnen sneller zien of twee afbeeldingen hetzelfde zijn.
    Vrouwen hebben meestal een betere fijne motoriek.
    Vrouwen gebruiken hun hersenen efficienter dan mannen, mannen compenseren dit met grotere hersenen.
    Vrouwen hebben een breder blikveld terwijl mannen een verder blikveld hebben, ook kunnen mannen zich beter op één doel concentreren.
    Vrouwen kunnen beter onsamenhangende informatie opslaan terwijl mannen beter zijn in het opslaan van geordend informatie.
    Mannen zijn minder gevoelig voor depressies omdat ze zich minder bewust van hun emoties zijn.
    Mannen hebben een beter ruimtelijk inzicht en kunnen objecten beter visualiseren.
    Mannen kunnen beter complexe technische problemen oplossen.
    Mannen zijn bij problemen meer op actie gericht terwijl vrouwen meer op communicatie gericht zijn.
    Mannen hebben meer verbindingen tussen de hersencellen dan vrouwen waardoor de informatie overdracht tussen de cellen sneller verloopt waardoor ze beter complexere problemen kunnen oplossen.

    Alleen al door dit gegeven kan ik me voorstellen dat het natuurlijk gezien logisch is dat vrouwen zich de verzorger voelen. Onze eigenschappen zijn daar meer op gericht. Afgezien van het feit dat een man het evengoed kan. Ik vind het dus niet onlogisch dat vrouwen het zo voelen en zeker wel wetenschappelijk te verklaren. We hebben gewoon andere eigenschappen die de neiging hebben zich sterker te ontwikkelen ten opzichte van de mannen.
     
  6. Kwekijzer

    Kwekijzer Niet meer actief

    Als je een typje bent om alleen je bezig te houden met je eigen toko wel. Iemand die het leuk vind om de wereld in te treden, dingen te lezen en graag dingen doet, heeft in mijn ogen ook geen baan nodig om actief te blijven ontwikkelen.
     
  7. Kwekijzer

    Kwekijzer Niet meer actief

    Wij hebben het normaal/goed.

    Ik heb zat kleding, niet allemaal merk en sommige kledingstukken heb ik bijna 10 jaar. Toch vind ik ze nog steeds leuk. Onze dochter heeft ook zat kleding, ook veel gekregen, maar wel heel leuk. Niet omdat we het niet kunnen betalen, maar waarom zou ik iets nieuws kopen als iets wat een ander geven wil nog goed is. Als we wat nodig hebben, dan kopen we het. Soms doen we iets van luxe, we hebben een tijd terug een nieuwe tv gekocht. We hadden nog niet zo'n platte, nu dus wel. Meubels zijn bijna allemaal 2e hands, omdat ik daar hobby aan heb. Ik hou van brocante. We hebben wel een nieuw bed gekocht, dat betekend een schotelbodem en m-line matrassen. Buitenkant van het bed is nog leuk, heeft mijn man zelf gemaakt. Ik hoef met boodschappen doen niet op de kleintjes te letten, ik kan kopen wat we willen. Alleen is het aardig gestructureerd wat wij wekelijks aan boodschappen nodig hebben en wijken we daar bijna niet vanaf. We kunnen sparen en dat is fijn.

    Ik ga vanaf feb. minder werken en alleen nog avonden en daar kan ik bijna niet op wachten.
     
  8. Rosao

    Rosao VIP lid

    3 nov 2007
    12.825
    1.280
    113
    Hoezo juist niet? Ligt misschien aan de baan die je hebt, maar ik heb in mijn baan onwijs veel mogelijkheden om mezelf te ontwikkelen. Als ik niet zou werken dan zou ik meer moeite hebben om bepaalde vlakken van mijn persoonlijkheid te ontwikkelen. Juist omdat ik van nature bijvoorbeeld niet zo snel groepen mensen zou opzoeken. Op mijn werk moet ik me wel profileren in vergaderingen en projecten etc. Daarnaast heb ik de mogelijkheid om bepaalde skils te ontwikkelen op het gebied van ict die ik thuis niet nodig zou hebben. Daarbij wordt je bij de meeste werkgevers gemotiveerd om aan je zwakkere eigenschappen/kanten te werken door allerlei ontwikkel-, functionerings- en beoordelingsgesprekken.
     
  9. danip

    danip Niet meer actief

    Dat vind ik nou altijd zo gek als mensen dat zeggen. Ik kies er bewust voor om straks parttime te gaan werken. Dat wil ik graag! Het is niet mijn man die zegt dat ik maar minder moet gaan werken (hij gaat ook een dag minder werken, en zijn uren verschuiven), niemand die vind dat ik dat moet doen. En toch wil ik het. Heel erg super graag zelfs! Volgens mij werkt het voor de meeste parttime of niet werkende moeders zo. Ze kiezen er zelf voor, dus wat is er ongeëmancipeerd aan dan? Emancipatie betekend wat mij betreft dat vrouwen kunnen kiezen wat ze ZELF willen. En dat gebeurt toch ook?
     
  10. Sennaaa

    Sennaaa Niet meer actief

    Ik heb niet het hele topic gelezen, dus reageer op de begin post...

    Wij hebben het ook niet slecht. Mijn vriend heeft een eigen zaak en ik werk daarnaast ook nog eens 4 dagen.
    Mijn vriend geeft veel geld uit aan merkkleding, ik geef daar persoonlijk niet zoveel om. Verder gaan we graag weekendjes weg, dagjes naar een pretpark en hoeven we niet zo op het geld te letten.
    Mijn ouders hebben mij wel erg geleerd om goed met geld om te gaan.. daarom blijf ik bewust over wat we uitgeven en maken we het niet te gek! Soms mopper ik wel eens op mijn vriend, als hij weer een hele dure broek heeft gekocht (vind dat dan niet zo nodig).. aan de andere kant hij werkt er hard genoeg voor, dus tja hij moet het zelf weten.
    We hebben het goed en dat maakt het soms net even wat makkelijker zeker in deze tijd..
     
  11. Sennaaa

    Sennaaa Niet meer actief

    Toevallig toch even wat gelezen.. mijn oog viel op iets waar ik toch even op moet reageren;)!

    Wat betreft Nikki.. zij woont in het buitenland en het is me al meerdere keren opgevallen dat zij altijd vrij negatief over Nederland praten:(.
    Lekker boeiend wat jij zegt, dat is toch onze keuze en als wij daar gelukkig van worden wat kan jou het schelen dat nederland daar niet goed/slecht om bekend staat. Jij woont hier toch helemaal niet!
    Ik vond het altijd heerlijk een dagje samen met mijn dochter (nu ze op school zit, is het nog maar een middagje) en bij ons werkt iedereen partime en niemand fulltime..
     
  12. Umm85

    Umm85 VIP lid

    17 jun 2007
    26.310
    248
    63
    Vrouw
    huismama, doktersassistente
    Turkije
    In Europa staan de Nederlandse vrouw juist redelijk aan de top dus volgens mij valt het best mee!

    Nederlandse vrouw tweede van Europa op het gebied van arbeidsdeelname
    Ook de arbeidsdeelname van Nederlandse vrouwen is zeer hoog. Alleen in Denemarken is de arbeidsdeelname in verhouding nog iets hoger. Bovendien zijn Nederlandse vrouwen ook hoger opgeleid dan gemiddeld in de EU. Naar Europese maatstaven is de arbeidsdeelname van vrouwen in Nederland met 71,5 procent zeer hoog. Van de 27 landen van de Europese Unie hebben alleen in Denemarken naar verhouding meer vrouwen een betaalde baan. Zweedse en Finse vrouwen staan op de ranglijst net onder Nederlandse. In Hongarije, Griekenland, Italië en vooral Malta ligt de arbeidsdeelname van vrouwen onder de 50 procent.

    Bron: CBS 7 maart 2011
     
  13. Bri

    Bri Niet meer actief


    Als jij mijn post leest als afzeiken, geef ik je groot gelijk dat dit zwak is.
    Het is niet bedoeld als afzeiken, en ook bij opnieuw lezen vind ik dat er geen cynische en snerende toon in zit. Wat mij betreft is dat wat je er zelf uit opmaakt, niet wat ik er heb geschreven. Ik noem (en vind) bewust thuisblijvende moeders geen idioten. Als een bewust thuisblijvende moeder mijn post toch zo opvat, dan vind ik dat erg jammer. Ik blijf erbij dat ik de keuze om bewust thuis te blijven niet erg geëmancipeerd vind, maar van mij hoeft niemand zich geëmancipeerd te gedragen. Dat is jouw, mijn en ieders eigen keuze.

    Het is niet mijn gewoonte te reageren op een post die tig pagina's geleden is, maar omdat ik hier zo rechtstreeks word aangesproken doe ik het nu toch maar. Sorry aan TS hiervoor.
     
  14. Papaver

    Papaver Niet meer actief

    Jammer dat dit topic is verzand in een werkende moeders versus thuisblijfmoeders discussie. Eveneens jammer dat het blijkbaar als een achteruitgang van de samenleving gezien wordt wanneer moeders thuisblijven bij de kinderen. Was het vroeger juist niet de norm? En ja, ik ben van mening dat de samenleving vroeger een stuk beter geregeld was.

    Ik heb 14 jaar in Londen gewoond, en hoewel ik het op zich erg naar mijn zin heb gehad, was ik ook erg blij er eindelijk weg te kunnen. Het leven daar is m.i. veel te gejaagd, en tweeverdienerschap inderdaad de norm. Niet uit vrije keuze, maar omdat het nodig is om rond te komen, aangezien de eerste levensbehoeften steeds duurder worden).

    En om heel eerlijk te zijn denk ik dat het leven deels alleen maar duurder is geworden juist omdát er steeds meer tweeverdieners zijn. Hoe meer er te besteden is, des te meer er berekend kan worden voor zaken/goederen...
     
  15. lynn1986

    lynn1986 VIP lid

    7 jan 2008
    5.901
    56
    48
    Vrouw
    Dit denk ik ook... Of het echt waar is, is een 2e...
    Mijn vader is een gewone hardwerker met een gewoon salaris maar mijn ouders konde wel een koophuis kopen en een auto rijden terwijl mijn moeder thuis moeder was... oja elk jaar op vakantie..
    Tegenwoordig hebben we meer vaste lasten en willen meer luxe, hebbendingen en genieten tot we erbij neervallen en dat kost geld!
     
  16. Fem

    Fem VIP lid

    28 dec 2006
    5.292
    1
    0
    Sr. Accountmanager
    Capelle ad IJssel
    Ik ga even reageren op het eerste bericht ;). Ik denk dat wij het best goed hebben. We hebben voldoende geld op de rekening om het een jaar uit te kunnen zingen. Mijn man is ziek en werkt amper (dus ook amper inkomsten), ik werk 4 dagen en hiervan komen we prima rond.

    Eens per jaar gaan we ca. 2 weken met het hele gezin op vakantie, 2 keer per jaar gaan we saampjes een weekendje weg en 1 keer per een midweekje met de kids. Verder besteden we ons geld met name aan dagjes uit met de kids (en dat kan van alles zijn). Ik ben gék op kleding maar mag daar van mezelf niet teveel aan uitgeven, ik geef ook behoorlijk wat geld uit aan kleding voor de kinderen, maar koop ook vaak veel weg in de uitverkoop (net zoals nu, koop ik gewoon zomerkleding in). We wonen in een normale eengezinswoning en rooien het eigenlijk prima zo.

    Als mijn man volledig word afgekeurd zal hij wat meer voor de kinderen gaan zorgen en ik ga volledig werken, wij draaien het gewoon om. En weet je; het gras is altijd groener.....
     
  17. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.179
    6.711
    113
    Ik ben super geemancipeerd en kan dus juist mijn eigen weg kiezen. Waar ik dat doe ( thuis of werk) kan ik zelf bepalen.

    Ik snap niet dat je zegt dat thuisblijven niet geemancipeerd zou zijn. Heeft naar mijn idee niks te maken met emacipatie, wel of niet thuisblijven.

    Omdat veel vrouwen vroeger moesten thuisblijven is er wel door emancipatie verandering in gekomen.

    Maar later, toen dus vrouwen gewoon gelijk waren, is het verder een non-issue geworden.

    Mannen blijven thuis, vrouwen blijven thuis. Gewoon omdat ze daar voor kiezen.

    Ik vat trouwens je post ook zo op. Geef zogelukkig daarin gelijk.
     
  18. lieselot84

    lieselot84 Fanatiek lid

    11 okt 2008
    4.362
    0
    36
    Adm. mw.
    Overijssel
    Hier ben ik het erg mee eens.
     
  19. Kwek

    Kwek Fanatiek lid

    16 mei 2009
    3.052
    1.163
    113
    Centrum België

    Nikki verwees dat er héél vee NLse vrouwen deeltijds werken om voor de kinderen te zorgen en ze linkt dit aan emancipatie
    Wat dat betreft moet je wel zorgen dat je de relevantie info uit deze studie ook aanhaalt:

    Drie kwart van de Nederlandse vrouwen werkt in deeltijd. Daarmee zijn ze met afstand de nummer 1 in Europa. Duitsland staat met een aandeel van 45 procent in deeltijd werkende vrouwen op de tweede plaats.

    Voor 5 FT werkende vrouwen in het ene land werken er mss 12 NLse op deeltijdse basis. Is geen waardeoordeel, maar een vaststelling...
     
  20. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Rosao: ik heb een serieuze vraag voor je en ik hoop dat je me kan laten weten hoe jij dat beleeft, want dat vind ik interessant; de persoonlijke ontwikkeling door je werk.
    Zo te lezen is die grotendeels werk-gerelateerd. Je mensenschuwheid/verlegenheid kan je ook 'afleren' door naar bijeenkomsten of clubs te gaan bijv. En die ICT, heb jij daar in de thuissituatie nog wat aan als je zou stoppen met werken?

    Ik heb heel veel geleerd en aan mijn karakter geschaafd door het zijn van moeder. Verder kan ik -terwijl ik aan het moederen ben- me bezighouden met zaken waar mijn interesses liggen; een win-win situatie dus. Zo zie ik dat. Ik ontwikkel mezelf door het zijn van mezelf.;)
     

Deel Deze Pagina