Geen adoptie maar pleegzorg

Discussie in 'Adoptie en pleegzorg' gestart door Nicoletta, 16 apr 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. riv

    riv Fanatiek lid

    12 jan 2009
    1.339
    0
    0
    Drenthe
    Hoi allemaal,

    Ik was even wat aan het lezen op het forum. Petje af wat jullie doen, willen doen. Geweldig. Deze kinderen verdienen ook een thuis.
    Familie van mij heeft zich ook ingeschreven voor pleegzorg in Drenthe. Ze hebben 18 jan voor het eerst een gesprek thuis.
    Wie kan mij vertellen wat er dan nog meer gaat komen en hoelang duurt zoiets allemaal in drenthe wanneer je een kindje toegewezen krijgt... Waar je voor mag zorgen.
    Liefs Riv.
     
  2. Janneke21

    Janneke21 Fanatiek lid

    25 jul 2008
    1.945
    0
    0
    Kinderopvang en studerend
    Ik heb het informatiepakket voor pleegzorg aangevraagd...

    Hier is de situatie op papier misschien niet ideaal, maar ik wil het al jaren. Ik ben bijna 25, ik heb totaal 3 jaar ervaring in de kinderopvang, maar ook een jaar stage +gewerkt in een jeugdgevangenis en met zeer moeilijk lerende (verstandelijk gehandicapte) kinderen...
    Ik heb SPW... en aantal jaren verschillende hbo-opleidingen gevolgd. Ik heb 2 hele makkelijke kindjes en woon in een redelijk groot huurhuis.
    Ik zou er zo een bedje bij kunnen plaatsen, mijn voorkeur gaat dan wel uit naar een kindje niet ouder dan 3 jaar in verband met mijn eigen kindjes.

    Officieel ben ik nog alleenstaand, maar ik heb me altijd prima gered in mijn eentje dus ook dit zou niet uit hoeven maken lijkt me. Mijn vriend is zelf geadopteerd, is opgegroeid in internaten en pleeggezinnen dus hij heeft dezelfde wens om anderen te helpen. En ook al liep onze relatie stuk, voor kinderen is hij echt geweldig, minstens net zo geduldig en liefdevol als ik.

    Ik doe het niet voor mezelf, ik gun een kindje natuurlijk veel eerder aan iemand die minder 'geluk' heeft met kindjes krijgen, maar als er een kindje in nood is en bijvoorbeeld crisisopvang nodig heeft dan zou ik hem/haar zo in huis willen nemen.

    Ik zit alleen te denken hoe het zit met bijvoorbeeld kinderopvang. Voorlopig heb ik nog WW, wel in training bij een nieuwe baan. Ik ga hooguit 2,5 dag werken en mijn gastouder is waarschijnlijk zo bereid een 3e kindje erbij op te vangen (ze heeft buiten mijn kinderen geen andere kinderen), maar krijg ik dat dan ook gewoon vergoed... Het lijkt mij wel, ik zag dat je ook een vergoeding krijgt dus ook al ben ik geen miljonair, ik zou me wel kunnen redden.

    Maar goed, ik moet het informatiepakket nog doorlezen en eventueel een bijeenkomst bijwonen.... Wie weet wacht ik nog wel een paar jaar, maar wie weet.... :)
     
  3. marjah

    marjah Fanatiek lid

    12 sep 2009
    4.275
    1
    0
    bejaardestokkiesland
    Hallo!

    Lobi heeft me net uitgenodigd om hier weer eens te komen kijken en ik lees gelijk iets over cursussen etc.

    Zo ver ik nu kan inschatten is het bij de instantie waar wij ons gaan inschrijven als volgt:

    Wij zijn nog niet helemaal over uit wat we gaan doen. We hebben nog 1 cryo over en we staan ingeschreven voor adoptie. Pleegzorg is voor ons nog een beetje het volgende plan. Maar weekend pleegzorg is wel iets waar we op kortere termijn zouden willen starten.

    We staan gewoon nog niet helemaal positief tegenover de instanties. Iets te veel negatieve verhalen (uit eerste hand) en te weinig positieve verhalen daar tegenover. Ik heb o.a. gezien hoe een gezin bijna kapot ging.

    Dus wij willen eerst eens kennismaken met de organisatie en dan verder gaan orienteren of we denken dat we het aan kunnen. Een kind van een ander is altijd welkom, maar niet ten koste van "ons".

    Succes meiden met alles rondom pleegzorg (in welk stadium jullie ook mogen zitten)
     
  4. Nuage

    Nuage VIP lid

    12 mrt 2008
    9.020
    659
    113
    Ik heb vandaag de hele procedure op pauze moeten zetten. We zijn namelijk zomaar opeens toch zwanger! Pas als het kindje er is (als alles goed gaat natuurlijk) en alles weer stabiel is kunnen we de procedure weer voortzetten.
     
  5. Towser

    Towser Fanatiek lid

    9 aug 2009
    1.222
    1
    0
    Gelderland
    Heb niet het hele topic gelezen, kom hier even 'buurten', ik heb zelf ooit een pleegkindje gehad.
    @Janneke21, voor een pleegkindje kun je gewoon kinderopvangtoeslag aanvragen
    @Nuage, gefeliciteerd, wat fijn voor jullie!
     
  6. Marjah, welkom hier! Er wordt hier eigenlijk niet meer echt gekletst. We zijn een clubje begonnen waar niet iedereen kan meelezen, zodat we iets meer privacy hebben zeg maar. Ik zal je er een uitnodiging voor sturen!

    Ik denk dat het heel begrijpelijk is dat je kritisch staat tegenover pleegzorg en wat er allemaal mis kan gaan, helemaal als je zoveel slechte voorbeelden hebt. Bij mij in de omgeving is het juist net andersom, waardoor ik er zelf heel positief insta. Ben iig benieuwd hoe jullie het verder gaan ervaren!

    En jullie staan dus ook ingeschreven voor adoptie... Schiet dat al een beetje op?

    Nuage, WAUW!!! Gefeliciteerd meid!! Wat een wonder!! Ik hoop voor je dat alles goed mag gaan!!

    Towser, zijn jullie helemaal klaar met pleegzorg of willen jullie id toekomst misschien wel weer gaan plegen?
     
  7. Towser

    Towser Fanatiek lid

    9 aug 2009
    1.222
    1
    0
    Gelderland
    Wij hebben niet zulke goeie ervaringen met pleegzorg, dus ik denk niet dat we er oit nog aan beginnen, maar ik wil hier heen enthousiastelingen ontmoedigen!
     
  8. Je maakt me wel nieuwsgierig... Beide kanten zijn het waard om gehoord te worden toch?!
     
  9. Towser

    Towser Fanatiek lid

    9 aug 2009
    1.222
    1
    0
    Gelderland
    We hadden een kindje via de William Schrikker stichting, dus dat is sowieso al anders dan 'gewone' pleegzorg. Niet alleen het kindje, maar ook de moeder had een beperking. Wat ik vooral lastig vond was het omgaan met de (groot)ouders, voor mijn gevoel bleef het anders dan mijn 'eigen' kindjes. Het idee dat het kindje ook weer weg kon gaan versterkte dat nog. Het kindje kwam als baby, dus dan is het ook lastig in te schatten hoe ernstig de beperking uiteindelijk zal zijn. We hadden zelf al twee kindjes van toen 1 en 3 jaar. Het pleegkindje en het hele gebeuren er omheen (met bezoek ouders, ziekenhuizen, fysio) vroegen op een gegeven erg veel van het gezin, terwijl we nul begeleiding kregen. Uiteindelijk is het kindje na anderhalf jaar overgeplaatst naar een ander gezin en ook daar ging het niet goed. Misschien is het nu allemaal wel beter geregeld, het is ondertussen alweer 10 jaar geleden.
     
  10. Towser zijn het dan wellicht niet vooral jullie eigen verkeerde/niet juist ingeschatte verwachtingen t.a.v. pleegzorg die gezorgd hebben voor deze slechte ervaring? Ik lees wel dat jullie geen enkele begeleiding hebben gekregen en ik kan me voorstellen dat dat erg tegengevallen is. Maar de andere factoren lijken me niet geheel te wijten aan het pleegzorgtraject an sich maar meer met jullie eigen verwachtingen waar het niet aan voldeed?
     
  11. Towser

    Towser Fanatiek lid

    9 aug 2009
    1.222
    1
    0
    Gelderland
    We kregen wel begeleiding van een pleegzorgbegeleider, maar dat was dan elke maand een andere, zodat je nooit verder kwam dan kennismaken. Het kindje had zowel een verstandelijke als een lichamelijke beperking. We hebben ons aangemeld bij MEE en toen bleek de wachttijd een jaar te zijn, voor een baby ... Het hechten aan een baby, die ook nog gewoon ouders heeft en weer weg kan gaan, dat is misschien wel iets wat we zelf moeilijk konden inschatten van tevoren.
     
  12. Nicoletta

    Nicoletta Fanatiek lid

    11 jan 2008
    1.520
    0
    0
    Ik ben blij dat hier weer 'leven' is. Natuurlijk is het fijn om enige privacy te hebben maar wanneer het doodbloed hier en men gaat op zoek naar andere mogelijkheden om een kinderwens te vervullen kan dit topic een eye-opener zijn.

    De ervaringen die je direct of indirect meemaakt maken dat je een bepaald beeld van een organisatie. Ik denk Marjah, dat als ik een klein beetje tussen de lijnen bij je doorlees, het hangt of staat met de persoon die verbonden zal zijn aan het pleegkindje. Hiermee bedoel ik dus de pleegzorgwerker, de gezinsvoogd en wellicht ook de ouders. Dat gevoel herken ik op zich wel. Hoe een gezinsvoogd en een pleegzorgwerker functioneren kan uitmaken of een plaatsing aldanniet haalbaar is. Ook is denk ik goed om te kijken naar het type organisatie. De William Schrikker Groep (hierna: wsg) is er inderdaad voor danwel kinderen danwel ouders met een beperking. Dat je dan een kindje kunt krijgen met (ernstige) beperkingen is mogelijk maar ook hier speelt het matchingsverhaal een rol. Tegenwoordig is dat steeds belangrijker om 'vraag' en 'aanbod' op elkaar af te stemmen. Wanneer je een crisisplaatsing doet, is dat weer heel moeilijk maar bij langdurig kan het vaak al beter. Ook moet je je inderdaad realiseren dat een kindje weg kan gaan. Persoonlijk had ik met de eerste plaatsing hier de grootste moeite mee. Gaandeweg kon ik me toch aan een kindje hechten maar het toch ook loslaten. Heel dubbel gevoel en bijna niet uit te leggen. Maar weet je, dat IS pleegzorg. Pleegzorg is geen adoptie. Het is het zorgen van een kindje al krijgen pleegouders steeds meer rechten, de rechten van ouders zijn zoveel belangrijker en zoveel zwaarwegender dat zelfs de rechten van het kind in mijn ogen geregeld wordt vergeten.

    Daarnaast functioneer je als pleegouders in een soort van grijsgebied. In principe heb je voor vrijwel alle behandelingen een handtekening van tenminste de gezinsvoogd nodig en vaak ook nog van de ouders als deze het gezag nog hebben. Dat maakt dat dingen moeizaam en traag kunnen verlopen. Simpel voorbeeldje; we hadden een jongetje hier in huis met de een na de andere oorontsteking. Dat ventje moest zsm buisjes omdat hij anders zijn gehoor zou kunnen verliezen (wat in de familie bij hem ook voorkwam). Dus ik belde de gzv met dit verhaal. Zij gaf natuurlijk (en gelukkig wat ook dat moet je maar afwachten) toestemming. Maar ouders hadden nog steeds het gezag. Dus ook die moeten toestemming geven. Maar dat wilden ze niet omdat ze de gezinsvoogd niet vertrouwden...... Tja daar sta je dan.... Gelukkig vertrouwde moeder mij wel en heb ik haar middels een doventolk haar aan haar verstand kunnen peuteren dat het echt moest. Ze gaf toestemming. Als blijk van waardering heb ik bij het ziekenhuis hemel en aarde bewogen dat we samen erbij mochten zijn op de OK toen het kleine mannetje in slaap gebracht werd en we er samen waren toen hij wakker werd. Hierdoor is moeder gerustgesteld en kreeg weer een beetje vertrouwen in alles. Maar dat kost echt enige investering en vooral ook als pleegouders het gevoel voor ouders niet uit het oog te verliezen.
     
  13. taliaa

    taliaa VIP lid

    2 mrt 2007
    15.463
    1.642
    113
    Brabant
    Wauw nicoletta, 35 wekenwonderinbuik!!

    Hier ff jubelen, we gaan ons opgeven voor infoavond!
    Hier al eens gezegd dat er een rijtje was wat eerst ging..
    En dat is allemaal gebeurd/ gekregen/ verwerkt.
    Dus nu op naar de infoavond. Vind het wel spannend hoor..
     
  14. Taliaa spannend hoor!! Ben heel benieuwd naar jouw ervaringen!
     
  15. murphy

    murphy Bekend lid

    8 okt 2010
    877
    1
    18
    Ben erg benieuwd hoe jullie erover denken na de infoavond, Taliaa. Spannend!

    Wow Nicoletta, 35 weken .... !!
     
  16. murphy

    murphy Bekend lid

    8 okt 2010
    877
    1
    18
    Hi Lobi, bijna tegelijk gepost!
     
  17. Taliaa als je lid wilt worden van het besloten clubje, dan geef je maar een gil!

    Murphy mooie banner!!!:D
     
  18. Nicoletta

    Nicoletta Fanatiek lid

    11 jan 2008
    1.520
    0
    0
    MURPHY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! woww!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! meid wat ben ik blij voor je!!! wow wow wow wow wow wow dikke kus!!!!!!

    Hey Taliaaa, daar ben je weer! Fijn je weer te zien meid en dat je het nog steeds wilt! Toppie!!
     
  19. murphy

    murphy Bekend lid

    8 okt 2010
    877
    1
    18
    Whahaha, wat een leuke reactie, Nicoletta! :D
    We zijn zelf ook heel voorzichtig een beetje blij, eerst maar even de echo afwachten...bibber bibber:)
     
  20. Nicoletta

    Nicoletta Fanatiek lid

    11 jan 2008
    1.520
    0
    0
    Ja die echo's zijn doodeng he? Ik was ook doodsbenauwd in het begin maar daarna gaven ze vetrouwen Murphy! Helemaal toppie meid.
     

Deel Deze Pagina