Hulp gezocht! Werk, wonen.

Discussie in 'De lounge' gestart door Isabel Olivia, 17 mrt 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Isabel Olivia

    Isabel Olivia Niet meer actief

    Ik heb een vriendin, 10 weken zwanger (niet samen met de vader, die is buiten beeld), zelfstandig ondernemer en huurt momenteel een appartement in de vrije sector. Zij heeft dus een eigen bedrijf, samen met een partner. Door omstandigheden gaat het financieel erg slecht met het bedrijf waardoor er de aankomende tijd geen geld over is om aan privé doeleinden te besteden.

    De woning die zij momenteel huurt is relatief duur en zij heeft nu nog genoeg spaargeld achter de hand om zichzelf een halfjaar te voorzien in levensonderhoud (vaste lasten). Zij gaf zelf al aan bereid zijn werk te zoeken naast het bedrijf. Helaas verloopt dit nogal stroef, hoewel ze al tientallen sollicitatiebrieven heeft verstuurd. Ook zal zij, ook al heeft ze een baan, bij lange na niet genoeg verdienen om haar vaste lasten te betalen (huur, g/w/l, telefoon, internet) en van te leven (eten etc).

    Ze staat ingeschreven bij de woningbouw, maar helaas nog niet lang genoeg om in aanmerking te komen voor een huurhuis.

    Iemand die weet wat zij het best kan doen in deze situatie? Met wie zij het beste contact kan opnemen? Zij is door deze situatie zelf ontzettend prikkelbaar, slecht slapen, waardoor ik mij grote zorgen maak.

    Natuurlijk wil ik haar als vriendin zijnde helpen maar word niet veel wijzer van de verschillende sites die ik tegen kom.

    Bedankt voor de hulp alvast dames.
     
  2. Ludora

    Ludora Fanatiek lid

    12 sep 2011
    1.920
    0
    0
    Zwanger zijn en aftellen ;)
    Gezellig Brabant
    Poeh moeilijke situatie, ik denk namelijk dat ze net overal buiten zal vallen. Met een eigen zaak die niet goed gaat, gaan banken niets doen voor je.

    Ze verdient waarschijnlijk, ookal gaat het niet goed, vrij aardig (inkomen wordt getoetst op vorige jaren) waardoor ze niet zo maar voor een huurwoning van de woningbouw en of eventueel aanvulling in aanmerking zal komen.

    Daarbij nu ook zwanger, wie wil haar aannemen, vooral als ze een van de honderden sollicitanten is...

    Sorry voor de negative optelling, maar ik denk dat ze voor hulp van de overheid het nog allemaal te goed heeft. En dat ze aangewezen is op hulp van de mensen om haar heen...

    Sterkte voor haar!!
     
  3. dianne

    dianne Fanatiek lid

    10 apr 2007
    2.919
    0
    36
    Ze kan hulp krijgen via bureau zelfstandigen van de gemeente. Wanneer het financieel tijdelijk niet mogelijk is om in je eigen onderhoud te voorzien. Dan zal ze wel eerst haar spaargeld moeten op eten.
     
  4. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.179
    6.711
    113
    Misschien kan ze contact opnemen met het UWV werkbedrijf. Er heen is natuurlijk het beste.

    Onze ervaring met het werkbedrijf is erg positief en misschien hebben zij een idee hoe ze het beste nu verder kan.
     
  5. Isabel Olivia

    Isabel Olivia Niet meer actief

    Bedankt voor de snelle reacties!

    @ Ludora

    Het bedrijf is sinds juli (dacht ik) vorig jaar draaiende. Ik weet niet of dat iets uitmaakt? Ik heb er zoals je misschien merkt vrij weinig verstand van.

    @ dianne

    Is het dan ook nodig dat zij haar huis uit moet? Zelf vind ze dit uiteraard vervelend, maar geen probleem. Ze vind het natuurlijk in deze situatie prettiger om goedkoper te wonen. Het probleem is dan natuurlijk, waar ze een goedkopere woning vandaan haalt..
     
  6. dianne

    dianne Fanatiek lid

    10 apr 2007
    2.919
    0
    36
    Inderdaad wat bosi333 zegt, naar het UWV. Bij ons in friesland zit het bureau zelfstandigen in bij het UWV. Ze hebben spreekuur van 0900 tot 1200 uur. Ik geloof dat ze ook spreekuur hebben bij de kamer van koophandel. Als je Googled komt je een stukje tegen over wanneer je niet meer in je eigen onderhoud kunt voorzien.
     
  7. Isabel Olivia

    Isabel Olivia Niet meer actief

    Top, dankje! Daar kan ik wat mee. Ga het gelijk doorgeven. Ook bedankt bosi333 voor de tip.

    Ik krijg ook de indruk dat het haar allemaal te veel wordt en ze het niet meer zo goed ziet zitten. Ze komt nogal overspannen over. Vind dit erg lastig aangezien ik haar vriendin ben en ook redelijk machteloos sta. Fijn dat jullie meedenken.
     
  8. dianne

    dianne Fanatiek lid

    10 apr 2007
    2.919
    0
    36
    Ik heb zelf helaas ook gebruik moeten maken van deze regeling. Ik hoefde mijn huis niet uit. Ondanks ik vrij duur woon. Echter is het wel zo dat je bijgevuld wordt tot bijstand niveau. Vaak wordt die bijstand verstrekt als lening en moet je deze terug betalen wanneer je bedrijf weer goed loopt. Wij moesten aantonen dat ons bedrijf levenbaar was en werd er door gemeente een onafhankelijk bureau ingeschakeld om dit te beoordelen.

    Soms kan je via een makelaar huren of een vastgoed beheerder. Dan moet je wel kunnen aantonen dat je salaris hebt u onderneming. Wellicht is het verstandig om in te schrijven bij de woningbouw.
     
  9. mamazeyad

    mamazeyad Niet meer actief

    ik weet niet of het al gezegd is maar bij de makelaar kun je best goedkope woningen vinden en als het onder een bepaalde huurprijs is kan ze ook huursubsidie aanvragen als ze daar natuurlijk ook met haar inkomen in aanmerking komt! wel lief van je dat je zo met je vriendin meedenkt!
     
  10. Loesjuh

    Loesjuh Niet meer actief

    Zoek eens op BBZ, dat is financiele bijstand voor bedrijven die het slecht hebben.
     
  11. Isabel Olivia

    Isabel Olivia Niet meer actief

    Wederom bedankt voor de reacties!

    @ dianne

    Rot dat je helaas uit ervaring spreekt. Ik vind het nogmaals fijn dat je het wilde delen, ik kan hier zeker wel wat mee.

    @ mamazeyad

    Wat lief dat je dat zegt! Vind het meer dan normaal te doen voor haar, aangezien ik merk dat zij er zelf de kracht en energie momenteel niet voor heeft. Overigens denk ik dat zij nu niet bij een makelaar een huis kan huren gezien er nu geen euro uit het bedrijf gehaald kan worden. Ze heeft dus eigenlijk vrijwel geen inkomen.

    @ Loesjuh

    Heb ik inderdaad gevonden. Ben erg benieuwd of ze daar iets mee kan, want als ik het goed begrijp van Dianne, is het zo dat je inkomsten aangevuld worden tot bijstand niveau. Hiermee moet je je dus eigenlijk rond van zien te komen, en ook je vaste lasten van betalen? Gezien de hoge huur denk ik niet dat dit een optie is als ze moet blijven wonen waar ze nu woont..
     
  12. dianne

    dianne Fanatiek lid

    10 apr 2007
    2.919
    0
    36
    Het kan zo zijn dat je niet zo snel een andere woning vind. In sommige gevallen wordt je dan bij gevuld tot bijstand niveau en kan je extra woontoeslag krijgen. Dan wordt er wel van je verwacht dat je zo snel mogelijk een goedkopere woning vindt. Je kan maximaal 1 jaar gebruik maken van die regeling ( tenminste dat is in onze provincie zo)
     
  13. Isabel Olivia

    Isabel Olivia Niet meer actief

    Dankjewel Dianne!

    Ik ben alleen benieuwd hoe je op korte termijn aan een goedkopere woning komt (in de vrije sector, want woningbouw is nu dus geen optie door lange wachttijden) als je inkomen op bijstandsniveau is.. Lijkt me in deze regio (Den Haag) vrijwel onmogelijk.
     
  14. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.179
    6.711
    113
    Lief dat je zo voor je vriendin bezig bent. Vooral als je zwanger bent is het soms allemaal heel veel wat er op je af komt.

    Succes
     
  15. Isabel Olivia

    Isabel Olivia Niet meer actief

    Wat lief, dankjewel!! :)
     
  16. mamazeyad

    mamazeyad Niet meer actief

    ik woon ook in denhaag maar je hebt in de vrije sector wel degelijk huizen van 400/500 euro;)
    edit : oo je bedoeld met haar inkomen? ik zou gewoon bij een woningbouw of makelaar langs gaan en kijken wat er te regelen valt! soms zijn er huizen die al een hele tijd te huur staan dus misschien zijn ze dan wel wat minder veel eisig?
     
  17. Isabel Olivia

    Isabel Olivia Niet meer actief

    Nee, zo bedoelde ik het niet :)

    Ik bedoelde dat je bij een makelaar meestal 3,5 á 4 keer de huur moet verdienen om in aanmerking te komen voor een woning. Als je inkomen dus op bijstandsniveau is red je dat sowieso niet.
     
  18. mamazeyad

    mamazeyad Niet meer actief

    ik had het al aangepast;)
     
  19. Isabel Olivia

    Isabel Olivia Niet meer actief

    Ik ga inderdaad even voor haar bellen om te zien wat er eventueel mogelijk is. Nogmaals bedankt voor het meedenken! Waardeer het echt :)
     
  20. mamazeyad

    mamazeyad Niet meer actief

    ;) ik hoop dat je vriendin snel eruit komt! en nogmaals ik vind het erg lief dat jij haar helpt, dat zijn nou echte vrienden;)!
     

Deel Deze Pagina