Is dit normaal gedrag of toch een beetje vreemd?

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door fleur24, 16 apr 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. fleur24

    fleur24 Fanatiek lid

    26 sep 2008
    1.442
    1
    38
    Hallo,
    Mijn dochtertje is nu bijna 3 jaar. gecorrigeerd is zij 2 jaar en 7 maanden. Als zij speelt speelt ze weinig fantasiespel. Ja soms, dingen die wij hebben voor gedaan of dingen die we hebben meegmaakt. Op dit moment zijn alle poppetjes verdrietig :(. Verder gaat ze eigenlijk alles ordenen en rangschikken, van dieren tot potloden, van shampoo flessen tot eten op het bord echt alles! Dit doet ze al zolang ik mij kan herinneren. Ze kan ook enorm genieten al ze bijv. een berg puzzelstukjes heeft. Niemand mag eraan komen en ze kijkt er trots naar. Ook loopt ze er rondjes omheen en roept dan steeds: puzzelstukjes!! of als ze een potje verf heeft, steeds maar roepen verf verf mooie verf en ernaar kijken.
    Contact maken met andere kinderen vind ze ook erg moeilijk. Ze probeerd contact te maken door te gillen of heel overdreven te hoesten. Ze is dan naar ons wel erg knuffelig sinds kort. Maar dan doet ze haar voorhoofd tegen die van ons en maakt hoge geluidjes hihi.
    We hebben de peuterspeelzaal geprobeerd maar dat was alleen maar huilen veel te druk en teveel indrukken.
    Op dit moment krabt ze ook haar huid kapot in der neus ed een soort tik lijkt dat. Ze kan ook enorme driftbuien hebben maar dat zal wel bij de leeftijd horen.
    Als baby lachte ze erg weinig, ging in 1x lopen (viel natuurlijk wel) te hield geen tafel oid vast. Ze liep gewoon weg net zo lang tot het lukte. Ook ging ze pas daarna kruipen, nu kan dat met haar premature geboorte te maken hebben..
    Ze houd ook niet van vieze handen. Er moet altijd een handdoek in de buurt zijn, dan wil ze wel met handen fuit eten, vingerverver, met zand spelen ed. Als er maar een doek in de buurt is om der handen af te vegen. Ze is ook erg slim. Ze snap het concept van rekenen, kan in het engels tellen, nederlands kan ze ook tellen tot 30, cijfers herkennen tot 30, het alfabet en sommige woorden lezen.
    Zijn er moeders die dit herkennen bij hun peuters?
    Groetjes
     
  2. flipflop

    flipflop Fanatiek lid

    4 dec 2010
    3.182
    940
    113
    Zuid-Holland
    ordenen en rangschikken is niet iets van de meeste peuters doen. ik ben geen expert, maar ik weet wel dat het ordenen en rangschikken wel laat zien dat je kind het overzicht/structuur/duidelijkheid nodig heeft.
     
  3. XoXo

    XoXo Niet meer actief

    Heb je dit wel een bij het cb voorgelegd?
     
  4. fleur24

    fleur24 Fanatiek lid

    26 sep 2008
    1.442
    1
    38
    Bedankt voor je reactie!
    Ja dat dacht ik ook... ik heb altijd met autisten gewerkt..
    Ik was echter op het CB vorige week en daar vertelde ze dat peuters wel eens een "gekke fase" hebben. Vandaar dat ik het me afvroeg of meer kindjes dit doen.
    Ze staat inmiddels op ons verzoek via het AMC wel aangemeld voor de GGZ kind&jeugdpsychiatrie.. Die wachtlijsten zijn zo enorm lang.
     
  5. fleur24

    fleur24 Fanatiek lid

    26 sep 2008
    1.442
    1
    38
    Door haar vroeggeboorte loopt ze nog bij de neonatoloog dus was er niet mee naar het CB. Ik was er toevalling vorige week voor mijn zoon en toen kwam dit ter sprake. Zij dachten aan een gekke fase van een peuter. Toen had ik weer even de hoop dat er meer kinderen waren die dit doen :).
     
  6. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Ik herken veel van dit peutergedrag, sommige dingen ook helemaal niet, maar geen kind is ook hetzelfde.
    Ik heb een mentaal gezonde peuter.
     
  7. Uk80

    Uk80 Fanatiek lid

    Hier ook een te vroeg geboren jochie en ook veel rangschikkende spelletjes. De auto's in een rijtje of een berg maken van het een of ander.
    Ook het contact met kinderen maken doet ie pas sinds kort. Hij is nu 3 jaar en 4 maanden, 3 jaar en 1,5 maand gecorrigeerd. Hiervoor wilde hij altijd met de volwassenen zijn. Zijn fantasiespelletjes beginnen ook nu pas. Ik moet er bij zeggen dat het een behoorlijk slim jongetje is.
    Hij is heel sterk in chronologische dingen. Motorisch minder sterk.
     
  8. XoXo

    XoXo Niet meer actief

    Zijn de dingen hierboven iets wat ze altijd doet? Of is dit sinds kort, dan lijkt het mij een fase en normaal peutergedrag.
     
  9. Eppo82

    Eppo82 VIP lid

    25 jun 2007
    14.996
    5.822
    113
    Als je het allemaal zo achter elkaar leest, herken ik het niet. Maar geen kind is hetzelfde.
    Ik heb ook geen kinderen die te vroeg zijn geboren, dus daar kan ik niet iets over zeggen.
    Hoe is jouw gevoel? Heb jij het idee dat het bij haar hoort/ bij haar leeftijd of heb je een 'niet pluis-gevoel'?
     
  10. fleur24

    fleur24 Fanatiek lid

    26 sep 2008
    1.442
    1
    38
    Mijn gevoel zegt wel dat we goed bezig zijn met de aanmelding van GGZ. hun hebben er natuurlijk goede kijk op en kunnen ons vertellen of er echt iets is of niet. Ik heb zelf wel het gevoel dat het er niet bij hoort. Ze is ook enorm snel gefrustreerd kan daardoor niet op het potje plassen, uit een beker drinken, op een driewieler, loop auto ed daar raakt ze veel te gefrustreerd van. Het MOET in 1x lukken en anders gooit ze ermee en is ze helemaal over der toeren. Als we in een groot gezelschap zijn sluit ze zich ook helemaal af. en gaat ze alles weer netjes zetten wat andere kinderen verplaatsen ;). Ik heb ook het gevoel dat het niet persee uit haar prematuur zijn komt. Ik ken natuurlijk wel een hoop premature kinderen en die vertonen dit gedrag niet, geen een.. Maarja ieder kind is weer anders. Ze heeft wel erg veel meegemaakt op medisch gebied al bijna 3 jaar, misschien een trauma oid :(. ik weet het niet.. Ik heb in december al aan de bel getrokken. En we kunnen pas 23 mei terrecht. toen had ze de tik van vinger in de keel steken. Gewoon zomaar.. dat is nu vervangen door haar eigen huid kapot te pulken.
     
  11. fleur24

    fleur24 Fanatiek lid

    26 sep 2008
    1.442
    1
    38
    Dit doet ze al vanaf dat ze niet meer met het echte baby speelgoed speelde.
     
  12. fleur24

    fleur24 Fanatiek lid

    26 sep 2008
    1.442
    1
    38
    Gaat jou zoontje ook naar de psz? Hoe is hij met prikkels?
     
  13. Uk80

    Uk80 Fanatiek lid

    Tegenwoordig wel goed hoor. Toen hij kleiner was, was het moeilijker.
     
  14. XoXo

    XoXo Niet meer actief

    Dan lijkt het mij geen fase meer. Goed dat je de GGZ hebt ingeschakeld. Bij ons duurde het ook heel erg lang voordat het balletje ging rollen. Vorig jaar intergrale vroeghulp ingeschakeld en we hebben nog steeds geen duidelijkheid of diagnose. Gelukkig zit hij nu wel op een speciale vroegbehandelingsgroep.
     
  15. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    7 okt 2007
    7.759
    2
    0
    mama!
    Ik herken het rangschikken en cognitieve wel, de rest eigenlijk niet zo.

    Wist niet dat dat rangschikken en ordenen betekent dat ze veel structuur en duidelijkheid nodig hebben, maar dat is absoluut waar bij mijn dochter ;) Al doet ze t tegenwoordig wat minder.

    dat rangschrikken vond ik altijd al wel apart, maar de dingen die jij beschrijft nog wel aparter .. Dus goed dat je het verder laat nakijken, lijkt me. Succes!
     
  16. Uk80

    Uk80 Fanatiek lid

    Ik ben het overigens met iedereen eens hoor, goed dat je het laat nakijken.
    Vooral de tic om haar huid kapot te krabben lijkt me niet normaal gedrag. Succes ermee, ik hoop dat het meevalt en dat het alleen een uiting van frustratie is als iets niet lukt.
     
  17. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Hmm even een qoute.. :)
    check! en nog steeds trouwens.. ze speelt enorme rollenspellen maar heel vaak met dingen die ze zelf heeft meegemaakt of mee zou willen maken. Deed ze al toen ze heel klein was en is met 4,5 niet anders.
    Check! Ook dat bleek bij ons niet over te gaan.. maar papa heeft diezelfde "tic" en samen hebben ze er bergen lol om. Ik heb me er maar bij neergelegd :)
    bijv: altijd 9 glazen.. nooit 8, nooit 6.. nee het MOETen er 9 zijn. (papa)
    en bijv bij dochterlief.. alle badeendjes gesorteerd op kleur, grootte bewaren.
    semi-check :)
    hier een meisje wat lang moet wennen aan nieuwe situaties en alles behalve gek is op drukte en geren en gevlieg.
    toen ze op kdv van babygroep naar peutergroep ging.. (wat ze eerder deed dan andere kinderen gewoon omdat ze continu wegliep van de babygroep en dan ineens opdook bij de peuters)
    heeft ze echt 2 maanden nodig gehad om te wennen.. en nog ietsje langer om daadwerkelijk actief mee te gaan doen.
    Tegen de tijd ze er af ging.. was ze het sociale beest van de groep overigens. Zorgen voor de kleintjes en dergelijke.. heel cute.

    check! naar het strand? dan komt er zand in dr schoenen.. vallen op dr handen? dikke tranen niet omdat het pijn doet maar omdat er zand op dr handen zat etc..

    semi-check :)
    hier ook een slimme meid.. maar niet ZO slim :)
    alfabet kon ze toen ze 2 was denk ik... taal/letters vindt ze heerlijk.
    rekenen kon ze redelijk rond de tijd dat ze 3 was maar cijfers was lastiger..
    delen ging prima.. optellen/aftrekken ook.. maar dan wel met plaatjes of echte voorwerpen ipv echte cijfers.
    (bijv je hebt 5 potloden en papa krijgt er 2. hoeveel potloden heb je dan ging prima.. maar schrijf je 5-2= dan komt dat toch niet helemaal tot een antwoord)
    ze kan met 4,5 woorden lezen maar geen zinnen...
    letters schrijven maar woorden begint ze niet aan.

    Dus veel herkenning hier.. omdat we nu strubbels hebben met school zijn we naar de huisarts gestapt om te kijken wat er aan de hand is...
    Als je je echt zorgen maakt.. zou ik ook gewoon eens bellen :)
     
  18. flipflop

    flipflop Fanatiek lid

    4 dec 2010
    3.182
    940
    113
    Zuid-Holland
    Goed dat je contact met GGZ hebt gezocht. Zoals ik je verhaal lees is het denk ik wel goed om hen eens naar je dochter te laten kijken. Baat het niet schaadt het niet, is mijn mening. Maar wel balen dat het zo'n lange wachtlijst heeft. Kan je niet nog bij een ander diagnostisch kindercentrum terecht??
     
  19. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    7 okt 2007
    7.759
    2
    0
    mama!
    Qua fantasiespel, dat is toch meer iets voor kleuters?
    Mijn dochter begint nu met interesse voor prinsessen en elfjes enzo, sprookjes vindt ze al een tijdje leuk. Maar zelf fantasie verzinnen doet ze nog absoluut niet.
    Ze speelt idd na wat ze kent, het bedritueel met haar poppenhuis, of dat de papa een bruine broek en paarse trui aantrekt (dat heeft dat poppetje ook aan). Haar poppen moeten luiers om, want alle kleine kindjes hebben luiers etc.
    Laatst ging ze spelen met de buurjongetjes (bijna 4 en 5) die een heel drakenspel deden. En zij maar overal zoeken en kijken, maar ze zag die draken nergens?!
    Ook enge dromen en dingen zien of verzinnen die er niet zijn, heb ik nog nooit opgemerkt (gelukkig ;)).
    Ik weet van mijn nichtje dat die dat wel erg had rond 3,5 jaar.

    Dus volgens mij is dat ook wel redelijk normaal dat ze met 3 nog niet zo erg aan fantasie doen?
     
  20. shanandoah

    shanandoah Fanatiek lid

    21 jan 2012
    1.514
    0
    0
    Ik herken een boel en wil graag reageren.
    maar mijn 2 dames maken me op dit moment onmogelijk.
    kom er later ff op terug dus ff een abbo
     

Deel Deze Pagina