Zeer levendige fantasie (5 jaar)

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door RianDres, 26 apr 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. RianDres

    RianDres Lid

    3 feb 2011
    6
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik heb een vaag over mijn zoontje's fantasie. Ik vind het heel goed als kinderen fantasie hebben maar mijn zoon heeft het een beetje te erg. Als ik hem een voorleesverhaaltje voorlees, over bijvoorbeeld een kindje wat een drakenpak heeft gekregen van zijn opa, dan schreeuwt hij moord en brand, want dat drakenpak zit in zijn bed. Als ik hem voorlees over een kusjeskrokodil die kusjes geeft, dan zit die ook in zijn bed. Ook word hij gigantisch vaak wakker omdat er volgens hem kwallen in zijn bed zitten, en wil hij niet meer in bad met zijn plastic speelgoed zeedieren, want die eten hem op ofzo..... Echt met bijna alles verzint hij wat, en beleeft dat dan ook echt. Als ik bijvoorbeeld doe alsof ik een tijger ben en door de kamer kruip, dan gelooft hij echt dat ik een tijger ben, word zelfs bang, en als ik me dan weer gedraag als mens, komt hij me heel serieus vragen of ik weer gewoon mama ben..... Word er af en toe een beetje moe van.... heeft er iemand tips?
     
  2. Babel44

    Babel44 Niet meer actief

    Ik dacht bij het begin van je verhaal dat hij er misschien een beetje een grapje van maakte, maar het voorbeeld van de tijger doet me toch geloven dat hij het echt beleeft, aggut :)

    Ik heb geen ervaring, weet niet of het "normaal" is. Maar misschien kun je het op een of andere manier bespreken, dat een verhaaltje en een spelletje niet hetzelfde zijn als "echt"? Op een rustig moment. En als het dan gebeurt en hij is echt bang kun je hem daaraan herinneren.

    Verder weet ik wel dat kinderen nog heel lang irreele angsten kunnen hebben. Al vind je ze al "groot", daar kunnen ze heel lang kind in blijven.
     
  3. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    7 okt 2007
    7.759
    2
    0
    mama!
    Ik dacht dat kleuters juist beter in staat zijn om fantasie en werkelijkheid van elkaar te onderscheiden, zeker als je uitlegt dat iets niet echt is, nep, verzonnen. Begrijpt hij dat ook niet als je het uitlegt?

    Ik heb er zelf nog geen ervaring mee, dochter heeft er nog weinig last van. Begint nu een beetje met prinsessen en elfjes, maar laatst kon ze de draken niet vinden toen de buurjongetjes een drakenspel speelden, dus ja :)

    Mijn nichtje heeft er wel erg last van gehad rond 3,5-4 jaar, dat ze 's nachts veel droomde en bang was. Dat is nog wel normaal. Maar dit klinkt wel redelijk extreem ja..(?)

    Misschien kun je het de juf eens voorleggen?
     
  4. RianDres

    RianDres Lid

    3 feb 2011
    6
    0
    0
    NULL
    NULL
    Leg hem 20 keer per dag uit dat verhalen niet echt zijn, wat werkelijkheid is en fantasie, maar meneer kan er zo in doorslaan dat hij na mijn uitleg zegt dat hij het snapt, en vervolgens weer gaat brullen omdat er nog steeds kwallen, roggen, draken en weet ik veel wat in zijn bed zitten. Heb echt alles al geprobeerd. Hij slaapt wel goed ´s nachts, word eigenlijk nooit wakker, het is juist overdag dat hij dit heeft.
     
  5. duimerijntje

    duimerijntje Bekend lid

    22 jun 2008
    720
    0
    0
    Boekje lezen niet meer in bed doen, maar beneden? Dan blijven de enge draken ook beneden :)
     
  6. mamavanmeisje

    mamavanmeisje Fanatiek lid

    17 jan 2010
    3.076
    0
    0
    Overleg het ook even met de juf. het is belangrijk dat zij/hij ervan af weet. Volgens mij is het een fase. Begrippen zoals werkelijkheid en fantasie zijn erg moeilijk voor een 5-jarige.Kun je het niet houden op 'dat is een tekening'?

    Je kunt er een spelletje van maken. Pak eens een plaatje uit een boek en zoek de echte dingen bij de tekening. Bijvoorbeeld dit is een plant in het boek. Moet je die water geven? Nee, het is maar een tekening. Hebben wij ook een echte plant? ja. Moet je die water geven? Ja, kom dan gaan we dat doen. etc etc.
     
  7. Bizzy

    Bizzy Fanatiek lid

    30 okt 2007
    2.828
    2
    36
    thuisblijf moeder
    rotterdam
    Hier ook een mannetje die alles letterlijk neemt wel wat jonger als jou ventje maar toch ff een voorbeeld:
    Hij heeft de dvd's en een paar boekjes van de Efteling en vind dit reuze leuk om naar te kijken.
    Toen we pas geleden echt in de efteling waren en we bij de reus en kleinduimpje stonden ( kleinduimpje komt omhoog naar de laarzen van de reus en de reus stopt ff met snurken zodat het lijkt dat hij wakker gaat worden) Rende mijn zoontje een stukje weg dus ik er natuurlijk achteraan en vroeg wat is er?
    Hij zei mama de reus gaat nu opstaan he en boven op mij en kleinduimpje staan!:(:$
    Arme schat rillde gewoon van de angst.
    Ik denk dat het erbij hoort deze fase maar het is zo zielig dat ze het onderscheid gewoon niet in hun koppies nog kunnen maken.
     
  8. lennylenn

    lennylenn Niet meer actief

    hahhahahha sorry dat ik moet lachen maar meid dat is de fantasie van jouw kind en voor jou is het natuurlijk grote onzin want draken bestaan niet maar voor kinderen niet. als hij denkt dat er een draak onder zijn bed ligt dan is dat voor hem echt zo. ga dan niet zeggen nee schat dat kan niet want. voor hem is het echt zo. als hij zegt dat er een monster in zn kast zit, dan beleeft hij dat echt zo. het is normaal dat hij dat zo beleeft want dat is een stukje ontwikkeling. elk kindje heeft het maar bij de een komt het er "extremer" uit dan bij de ander. voor hem is het geen fantasie, voor hem is het de werkelijkheid.
    hij is nu 5 jaar dus redelijk goed instaat met uitleg van jullie erbij wat nou de werkelijkheid is en wat fantasie is.
     
  9. Virginie83

    Virginie83 Fanatiek lid

    3 apr 2007
    2.581
    0
    0
    Secretaresse
    Bij Brussel (België)
    Hey,

    Weinig tips hier voor jou, maar hier ook een kind met veel fantasie.

    Overdag weinig problemen, gewoon gezonde fantasie.

    Maar 's nachts heeft hij meer last, want sinds kort heeft hij nachtmerries. Hij wilt niet slapen, want hij ziet 'stoute tekeningen' ;). Hij slaapt wel hoor, maar soms wordt hij wakker, wat hij ervoor nooit deed.

    Collega's met kinderen hebben me gezegd dat dit een normale fase was met 4-5 jaar. :)


    Ik moest wel lachen met het efteling verhaal, onze zoon werd hysterisch bij de draak! :D
     
  10. Mamzie

    Mamzie VIP lid

    29 jun 2006
    7.318
    0
    0
    prov. Groningen
    heeft ie geen knuffel ofzo dat hem kan beschermen?
    Dan zeg je dat beer een superbeer is en dat ie alle monsters, draken en tijgers kan wegjagen.

    Dus een beetje in meegaan maar op zo'n manier dat je er een positieve draai aan kunt geven.

    Werkt ook vaak als kids bang zijn voor spoken of monsters. Dan ga je naar hun kamer en commandeert om alle spoken en monsters weg te gaan. Boze stem opzetten, streng zijn tegen de spoken en monsters.
    Geeft kids een veel veiliger gevoel dan dat je zegt : ach joh, dat bestaat niet en ga nu maar weer slapen.
     
  11. sassie25

    sassie25 Fanatiek lid

    15 nov 2009
    4.613
    0
    0
    bakkersmeisje
    Bleiswijk
    nou las ik laatst dat je dat juist niet moet meegaan in die fantasie omdat het dan juist zo is dat ze er zijn en daardoor de angst nog meer aangewakkert kan worden?? Dus niet als er monsters onder het bed zitten zeggen monsters ga weg.

    Sorry ik heb geen ervaring maar ik kan me voorstellen dat je even niet meer snapt hoe je hier mee om moet gaan. Ik snap het zelf ook even niet meer nadat ik dat dus gelezen had...

    xxx
     
  12. Mamzie

    Mamzie VIP lid

    29 jun 2006
    7.318
    0
    0
    prov. Groningen
    misschien verschilt het ook wel per kind of het werkt of niet.
    Mijn kids hebben autisme. De oudste heeft ook een levendige fantasie. Hij haalt dingen nogal eens door elkaar enzo.
    Bij hem helpt het dus wel om SAMEN de monsters de bestrijden. Zo krijgt ie een veiliger gevoel. Ook een superknuffel helpt enorm bij hem. Een knuffel die alle monsters aan kan. Die gaat vaak ook mee als we in drukke situaties moeten zijn. Zoals het centrum of verjaardag. Erik is dan het overzicht kwijt en krijgt last van allerlei angsten. De knuffel geeft hem houvast. Samen met zn papa en mama natuurlijk ;)
     

Deel Deze Pagina