overlijden oma

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Sweetlakecity, 11 jul 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Sweetlakecity

    Sweetlakecity Niet meer actief

    Er komt een moment (binnen korte tijd) dat mijn moeder komt te overlijden. Neem ik de kleine wel/ niet mee en iemand ervaring met het afscheid nemen?
    Ze is dol op oma en wil ook niet dat oma opeens verdwijnt.
    Ze is 3 1/2 jaar.
     
  2. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Jeetje, wat een naar voorruitzicht. Ik wil jou en de jouwe daar veel sterkte mee wensen.

    Ik denk dat - wanneer de situatie dat toelaat- het verstandig is om met je kindje in leven nog afscheid te nemen. Een uitvaart zegt een kind van deze leeftijd niets en jij moet ook volledig in de gelegenheid zijn om afscheid te nemen. Je kunt met een kindje van 3,5 er wel goed over praten en bijvoorbeeld enige tijd na de uitvaart wel naar de begraafplaats of strooiveld gaan. Hier kun je het uitleggen en bijvoorbeeld vooraf een heel mooie tekening of kleiwerk maken.

    Je kunt er ook voor kiezen om met je kindje afscheid te nemen na overlijden maar dat hangt denk ik erg af van hoe de overledenen 'erbij ligt'. Soms wil je dat toch gewoon niet omdat het een heel ander beeld is dan bij leven. Dat is iets om in te schatten.

    Ik adviseer iedereen om kleuters en jonger niet mee te nemen naar een uitvaart zodat je zelf volledig je aandacht kan richten op je eigen rouw. Voor het kind is het vooral lang en saai.

    Heel veel sterkte.
     
  3. Sweetlakecity

    Sweetlakecity Niet meer actief

    misschien iemand ervaring met schoonouders die mee gaan en en op de kleine passen? Ze is daar ook close mee.
    Ik heb als kind nog steeds het gevoel en toen was opa weg. Ik weet niets, ook niet waar hij ligt. Alleen dat ik bij de vervelende opa en oma terecht kwam.
     
  4. Sweetlakecity

    Sweetlakecity Niet meer actief

    vind je kleiwerk wel erg mooi! Die onthoud ik zeker.
     
  5. Napoleon

    Napoleon VIP lid

    19 jan 2009
    11.632
    0
    0
    Docente
    Allereerst heel veel sterkte!

    Mijn moeder is vorig jaar juli overleden en we hebben de kleintjes niet meegenomen naar de begrafenis. Als mijn moeder er nog als oma uitgezien had, hadden we ze wel naar het uitvaartcentrum meegenomen maar mijn moeder zag er niet echt meer toonbaar uit. Mijn oudste twee hebben haar ook niet gezien, dat wilden ze niet, alleen op foto.

    WIj hebben de kleintjes voortdurend verteld dat oma erg ziek is en dat ze daaraan doodgaat, dus zolang het kon gingen ze wel mee naar oma. Op een gegeven moment hebben we ze bewust afscheid laten nemen van oma, gezegd dat ze oma niet meer zullen zien en dat als je dood bent je niet meer kan praten, eten en ademen en dat je dan helemaal weg gaat en nooit meer terugkomt. Daar hebben ze vrede mee.

    Ik koos ervoor ze niet bij de uitvaart te hebben, omdat ik het zelf al veel te moeilijk had en ik wel bewust alles wilde meemaken en me ook niet met de kinderen wilde hoeven bezig te houden. De oudste twee waren er wel.

    Ik had ook nog het boekje oma pluis gekocht. Daarin gaat Nijntje haar oma ook dood.
     
  6. Sweetlakecity

    Sweetlakecity Niet meer actief

    Oma pluis heb ik gelukkig kunnen lenen. Leek me wel een mooi boek. Fijn dat die zo werkte voor jou kleintjes.
    Ze gaat het hospice in en dan is het afwachten....
     
  7. Mams136

    Mams136 VIP lid

    26 jun 2007
    22.837
    0
    0
    achterhoek
    Is er niet iets van speciale rouwbegeleiding voor kleine kinderen? Wellicht kun je daar eens naar kijken.

    Wat een vreselijk vooruitzicht :( Sterkte.
     
  8. Napoleon

    Napoleon VIP lid

    19 jan 2009
    11.632
    0
    0
    Docente
    In een hospice hebben ze ook vaak ervaring (helaas) met kleine kinderen, dus daar kan je vast wel terecht.
     
  9. Yvon1893

    Yvon1893 Fanatiek lid

    24 jun 2011
    2.177
    0
    0
    De kempen
    Van de uitvaart onderneming kregen we een boekje waarin je dingen kon opschrijven, hoe oma altijd genoemd werdt welke leuke dingen gedaan werden, er kan een tekening bij gemaakt worden en er staan stukken tekst in. Dit heeft het voor mijn nichtje 3,5 vorig jaar iets begrijpelijker gemaakt. Ze is wel mee naar de uitvaartdienst geweest, omdat het ook haar oma was, van het begin tot het eind was ze er bij zo was de overgang voor niet van wel oma naar geen oma niet zo groot. Halverwege de uitvaart is haar andere oma mee naar buiten gegaan omdat ze daar een speeltuin had gezien wat ook veel interessanter was voor haar op dat moment.
    Ze heeft het nu wel eens over oma en dan zegt ze; oma is nu dood, en de kerk heeft van haar een sterretje gemaakt...

    Ik wil jullie heel veel sterkte wensen. Het is niet niks... Knuffel
     
  10. Abri

    Abri VIP lid

    16 jun 2010
    12.423
    3
    38
    Mijn oma is overleden toen de oudste 3 jaar oud was. Ze is toen niet meegeweest, maar had ook nauwelijks een band met haar. Wel gezegd dat ze dood was gegaan ed en dat begreep ze eigenlijk gewoon:' haar hartje is gestopt en nu is ze er niet meer' waren haar woorden toen.

    Nu is afgelopen maandag mijn andere oma overleden waar ze een wat betere band mee had en ze heeft haar gezien toen het slechter ging nadat ik dat verteld had, maar toen ze overleden was wilde ze haar zelf ook nog heel graag zien. Ze zag er niet echt 'ok' uit, maar toch laten doen omdat ze het wilde. Ze gaat waarschijnlijk ook mee naar de uitvaart, maargoed ze is dus nu wel bijna 5. Jongste gaat waarschijnlijk ook mee.. Waren haar achterkleinkinderen, ze genoot enorm van ze en ze horen erbij als ik dat ook zou willen aldus mijn opa en moeder (enigst kind).
    Wel gaat er iemand mee om evt met ze weg te kunnen gaan als het niet gaat of ze er niet meer bij zou willen zijn.

    Heel veel sterkte de komende periode! Misschien kan je haar vragen wat ze wil (als ze veel begrijpt en ook dingen goed kan verwoorden) en evt ook overleggen met de andere familieleden. Hier vond dus iedereen dat ze er gewoon bij zouden mogen zijn ookal gedragen ze zich misschien als echte kids op die verdrietige momenten.
     
  11. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Wat moeilijk :( . Heel erg veel sterkte in deze periode!

    Mijn schoonvader is vorige maand overleden, maar goed, mijn dochtertje is net 2 geworden dus die nam genoegen met 'dede is bij opa' (mijn vader is ook overleden en kent ze alleen van foto's). Ze heeft er verder ook niet meer naar gevraagd dus ik laat het zo. Maar bij jouw dochtertje zal het heel anders zijn. Nogmaals veel sterkte.
     
  12. Monique27

    Monique27 Fanatiek lid

    10 mrt 2006
    2.095
    27
    48
    Gemert
    Als eerste heel veel sterkte in deze hele moeilijke periode die gaat komen.

    Wij zijn heel heel plotseling in December de vader van mijn partner verloren.
    Wij hebben alles van de meiden zelf laten afhangen.
    Omdat opa zo plots is gegaan hebben ze dus niet levend afscheid kunnen nemen, daar heb ik dus geen ervaring mee.

    Opa was thuis opgebaard en lag gewoon zoals hij was dus de meiden zijn daar wel gewoon geweest.
    Aan hun overgelaten of ze naar hem toe wilde of niet, niets gepushed.
    Wel heel duidelijk geweest tegen ze, opa slaapt niet opa is dood, hij is nu naar de hemel waar hij een sterretje is geworden.
    Dit ging echt heel heel goed, stonden we zelf van te kijken

    Ook de avondwake en crematie zijn ze dus gewoon mee geweest, ze hoorden er toch bij!!
    Wel ook mijn ouders als back-up en dat was de gouden zet.
    Wonderbaarlijk is het ook tijdens die diensten heel goed gegaan.

    Achteraf heel blij geweest met onze keuze, nu is opa niet ineens verdwenen maar hebben ze zelf kunenn zien hoe het gegaan is allemaal.
    Of de jongste het allemaal begrijpt weet ik niet maar de oudste zeer zekers wel,die komt ook nog wel eens met hele goede vragen

    Ook het sterretje is een super keuze geweest want nu kunnen we soms (niet in de zomer;)) naar Opa zwaaien en iets tegen hem zeggen
     
  13. Maartje06

    Maartje06 Fanatiek lid

    5 dec 2006
    2.143
    0
    0
    MW-er
    Noord Holland
    Ik ben afgelopen week bij een afscheidsbijeenkomst geweest waar ze voor de kleinkinderen van de overledenen begonnen met het voorlezen van 'Kikker en het vogeltje'. De overige mensen konden op een projectiescherm meekijken naar de prenten uit het boek. Ik vond het echt prachtig. Zo waren ze er ook onderdeel van. Verder hadden ze een knutseltafel bij de hand, waar ze nog wat moois konden maken. Een van de kindjes werd wat onrustig en is opgevangen door de andere oma.
    En dat alles in een kerkgebouw. Echt prachtig gedaan.

    Heel veel sterkte de komende tijd meid. Ik weet helaas wat het is om je moeder te verliezen.
     
  14. henriette

    henriette Actief lid

    12 okt 2010
    244
    1
    18
    NULL
    NULL
    Mijn dochter was 1.5 toen mijn vader overleed. Heb zoveel mogelijk haar gewoon overal bij betrokken. Ze snapte het niet heel erg. Toen me vader opgebaard lag haar mee genomen en uit gelegd dat opa er nu niet meer was. Een nu een plekje ergens anders heeft. Ze gaf zelf al aan dat opa slapen ging ergens anders. Praten al vlot. Op de begrafenis en condelaince haar thuis gelaten zodat je zelf ook je handen vrij hebt.
     
  15. TriCo77

    TriCo77 Fanatiek lid

    10 mrt 2006
    1.591
    0
    36
    mijn moeder is afgelopen oktober plotseling overleden (58jaar, hartinfarct) mijn oudste werd 2 dagen later 8 en mijn jongste de maand erop 5. ze zijn allebei mee geweest naar oma, de jongste heeft haar ook aangeraakt. ze praatten ook tegen oma, dat ze het jammer vonden dat ze dood was en lieve dingen gezegt. heb ze overal bij betrokken, ook bij het sluiten van de kist. nu lag mijn moeder er ook "mooi" bij, ze was nog gewoon oma voor hun. anders had ik het ook niet gedaan denk ik.

    mijn vriendin haar schoonmoeder overleedt toen haar zoontje bijna 4 was. hij is er ook bij geweest en aangeraakt.

    ik vind dat je zelf moet kijken hoe je moeder er bij ilgt, en de kinderen vrij moet laten of ze willen kijken/ aanraken enzo. mijn oudste vond oma haar handen eng, toen hebben we daar een tekening op gelegt. hij durfde niet aan te raken, nou dat hoeft ook niet.
    de jongste wilde dat wel, maar net toen ie oma aanraakte, kwam zijn nichtje (7) binnen, en zei hoi. nou hij schrok toch.... maar is nooit bang van oma geweest.
    dus doe wat je gevoel zegt, en luister naar de kinderen, wat hun willen.

    heel erg veel sterkte toegewenst.
    mijn moeder overleedt heel plotseling, niet aan zien komen. dat komt mal aan. maar als je weet dat het eraan komt, dat lijkt me ook moeilijk, maar je kan nog wel afscheid nemen. doe dat ook vooral! dat is wat ik gemist heb, nog 1x kunnen zeggen dat ik zoveel van haar hou (tranen biggelen alweer over mijn wangen als ik dit typ)

    heel heel veel sterkte!
     
  16. pinguin72

    pinguin72 VIP lid

    7 jan 2006
    7.831
    0
    36
  17. Smiley24

    Smiley24 Fanatiek lid

    1 jun 2008
    4.093
    1
    38
    Mijn moeder is 2 maanden geleden overleden en wij hadden de kleintjes ook niet meegenomen. De kids hebben haar wel 3 dagen voor het overlijden nog wel gezien en geknuffeld. Wel zijn we met z'n allen na een paar dagen naar het graf geweest en toen hebben we het 1 en ander ook uitgelegd.

    Heel veel sterkte!!
     
  18. Wietje79

    Wietje79 Actief lid

    7 feb 2009
    384
    0
    0
    Heel veel sterkte!

    Mijn moeder is 1 mei overleden. In overleg met haar zijn de kinderen niet meer afscheid wezen nemen en hebben ze haar ook niet gezien toen ze overleden was. Het plan was eerst wel dat zenog even zouden komen, maar het werd zo'n rare dag en mijn moeder zag het toen niet meer zitten. Ze heeft de wens uitgesproken dat ze niet wilde dat de jongens nog kwamen kijken toen ze eenmaal overleden was. We hebben dit gerespecteerd.
    Voor ons was dit een juiste keuze, maar het kan voor jullie natuurlijk heel anders zijn.

    nogmaals, sterkte!
     
  19. Sweetlakecity

    Sweetlakecity Niet meer actief

    ze leeft nog steeds en ze leeft wat op. We doen leuke dingen met elkaar maar kan merken dat het me dochter wel trekt. Ze is overhyperactief als we naar het hospice gaan. Stuiterd hier elke avond door het huis heen.
    Derk de das hebben we voorgelezen maar die was te langdradig voor mijn dochtertje.
    Als we een boekje voorlezen dan is het daarna pet. Ze is dan nog meer vanslag jammer genoeg.

    Het is zo doorkomen en pendelen tussen me moeder en werk en de gastouder en opa en oma in. Pfff heb vandaag een slechte dag en zit er doorheen. Op me werk zijn ook al 3 bewoners overleden deze week.
     

Deel Deze Pagina