Kinderen (3,5 en 6), even alleen in de kamer?

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Vlinderbloem, 13 jul 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. mimi83

    mimi83 Niet meer actief

    ehh mijn kids van 3 en 1,5 laat ik rustig alleen in de kamer als ik de waas doe (aanbouw), was ophang buiten, of even boven wat haal. Niet lange max. 10 min zeg maar maar dan ga ik zeker niet zeggen niet bewegen, blijf zitten.. gewoon lekker spelen en beetje tv kijken is prima lijkt me. 3,5 en 6 tjee meid geef ze wat vertrouwen.

    als colin alleen is beneden ga ik rustig was opvouwen, douchen ( in aanbouw,minimaal 15 min. ) , buiten aan de kant zitten waar hij me niet direct zien en die is nog geen 3,5 jaar. Shannon van 1,5 dat is degene die ik niet alleen durf te laten colin weet heel goed wat hij wel en niet kan en komt het anders vragen. bij douchen zorg ik wel dat ik iets neerzet/opzet wat hij echt leuk vind.
     
  2. Romy1979

    Romy1979 Niet meer actief

    Ik laat mijn zoontje van bijna 2.5 wel eens alleen in de woonkamer. Bv een wasje ophangen. Hij mag kiezen of hij mee wil of niet.
    Meestal zet ik dan de tv aan. Ik laat wel altijd t traphekje open, dan kan hij alsnog boven komen.

    Ik zou jezelf toch wat meer t vertrouwen geven dat je kinds dit best kunnen. En waarom blijven zitten? Lekker laten spelen hoor.
     
  3. Vlinderbloem

    Vlinderbloem VIP lid

    27 mrt 2008
    8.123
    1.673
    113
    Maar wat zijn jullie kinderen dan lief en rustig! Haha, die van mij klimmen op stoelen enzo om dingen te pakken. Bedankt voor de reacties tot nu toe, ik kan er zeker wel wat mee!
     
  4. Samba25

    Samba25 Fanatiek lid

    22 okt 2008
    2.082
    0
    0
    Zuid Holland
    Ik laat mn dochter bijna altijd beneden als ik ga aankleden of douchen, ze is bijna 3. Ik doe wel de buitendeur op slot en de hond naar buiten, je weet maar nooit.
     
  5. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.176
    6.710
    113
    Ik douche altijd als zij op bed liggen dus ik heb er geen ervaring mee

    Maar ik laat mijn oudste zeker wel heel even alleen. Maar goed, die is 5 jaar en speelt dus ook gewoon al met vriendinnen op haar slaapkamer.

    Mijn zoon van bijna 2 is heel netjes en klimt bijna niet maar ik doe dat liever nog niet.
    Met mijn dochter erbij wel heel eventjes maar alleen niet.

    En hier een man die vaak weken weg is ( en weken thuis, uiteraard). Ik maak wel veel gebruik van de babyfoon zodat ik ook gewoon dingen in de tuin kan doen als ze op bed liggen
     
  6. Niki

    Niki Fanatiek lid

    13 dec 2005
    1.663
    1
    0
    Venlo
    Even een andere vraag: Mag dat kind van 6 dan ook nog niet alleen buiten spelen? En dan bedoel ik buiten de poort? Want ik heb een zoontje van bijna 6 en die speelt al bijna 2 jaar buiten de poort, achterom in het paadje. Ben ik daar dan erg vroeg mee? Vertrouw ik hem dan te veel? Want ik heb nog een zoontje van net 3 en ik ben van plan om hem ook over een jaartje als hij naar de basisschool gaat wat meer vrijheid te geven...
     
  7. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    33.742
    6.923
    113
    Vrouw
    Brabant
    Ik vind dat wel vroeg, ik denk dat Eva straks met 6 jaar voor het eerst alleen buiten mag spelen, misschien pas met 7 jaar. En dan niet alleen, maar met een vriendje of vriendinnetje. Bij familie mag ze wel een rondje om het blok, met haar nichtjes van 5, bijna 7 en bijna 9.
     
  8. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Douchen doe ik niet als ik alleen met de kinderen thuis ben, omdat ik als ik onder de douche sta ze niet kan horen, vind dat geen prettig idee. Maar omdat mijn man wisselende diensten werkt is dat verder geen punt. Wel laat ik ze best wel even alleen in de woonkamer om een was op te hangen in de slaapkamer, of wat op te ruimen, etc. Zorg dan natuurlijk wel dat de jongste in de box ligt of in de wipstoel zit. De oudste kan heel goed zelf spelen en doet niet snel dingen die niet mogen, het meeste is ook gewoon afgesloten. Als er iets is roept ze wel of komt ze ook naar boven (trapje van 4 treden).
     
  9. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.434
    8.282
    113
    Ik douche als mijn man thuis is ('s avonds of in het weekend ook overdag) en dan meestal ook nog als de kinderen slapen/in bed liggen. Ik laat ze wel eens even beneden, maar dat zijn max. een paar minuten. Dan moet ik boven even iets pakken of de jongste uit bed halen ofzo. Voordeur zit sowieso altijd op slot, omdat we aan een redelijk drukke weg wonen en ik dus niet wil dat ze alleen naar buiten loopt.

    Wanneer ik haar alleen buiten ga laten spelen? Ik heb geen idee, maar in ieder geval niet met 4 jaar. Zal ook liggen aan waar je woont, denk ik. Maar hier is me iets te veel verkeer en water in de buurt. Dus ik vind dat ze minstens haar A moet hebben (en afhankelijk van hoe ze dan zwemt misschien ook wel haar B).
     
  10. Vlinderbloem

    Vlinderbloem VIP lid

    27 mrt 2008
    8.123
    1.673
    113

    Nee mijn dochter van zes speelt nog niet alleen buiten, maar dat heeft er meer mee te maken waar we wonen. Mijn ouders bijvoorbeeld wonen in een eengezinswoning aan een pleintje die maar aan een kant door auto's bereikbaar is. Daar zou ik er geen moeite mee hebben, en daar speelt ze wel alleen buiten.
    maar wij wonen in een flat in een buurt met VEEL vijvers aan de voor en de achterkant. En ze heeft nog geen zwemdiploma. (wel bezig met zwemles)
    Drie jaar geleden heb ik een klein jongetje uit het water gered (ben in de vijver gesprongen omdat dat ventje erin lag en niet kon zwemmen, het water komt bij mij tot aan mijn borst) Dit was een heel nare ervaring omdat hij al onder water was verdwenen. Dus wat dat betreft ben ik misschien wat meer paranoide over alleen buiten spelen.


    Ik heb veel om over na te denken door jullie antwoorden want ik denk inderdaad dat ik mijn kinderen best wat vrijer kan laten. Ik denk dat ik te beschermend ben.
    Het is overigens niet zo dat ik ze heel strak aan een lijntje hou hoor, maar ik zorg er wel altijd voor dat ik ze in ieder geval met een oog in de gaten kan houden.

    Thanks Ladies!
     
  11. maja82

    maja82 VIP lid

    30 jan 2007
    15.508
    1
    0
    Ik denk dat het per ouder verschillend is hoe 'vrij' je je kinderen laat.

    Zo vond ik mezelf altijd vrij relaxed maar zag bij mijn schoonzus een keer dat zij hun jongste dochter veel meer vrijheid gaven en haar meer lieten doen dan wij bij onze dochter toen die een paar maandjes ouder is. Dat opende ook wel even mijn ogen en merk dat we met onze zoon (jongste) nu eigenlijk best makkelijk zijn.

    Ik laat ze gerust even alleen in de kamer als ik bijvoorbeeld even naar boven moet. Met douchen ook, maar de badkamer is beneden dus dat scheelt al;)
    Ze spelen ook wel samen buiten (in de tuin) en dan kijk ik af en toe even.

    Echt buiten spelen buiten de tuin nog even niet. Maar we wonen aan het water en als je over de brug gaat, een doorgaande weg. Dus er wordt sowieso pas buiten de tuin gespeeld als de zwemdiploma's op zak zijn;)
     
  12. red88

    red88 VIP lid

    3 dec 2008
    13.137
    0
    0
    Hier is ze ook wel alleen beneden. Meestal was ze boven als ik ging douchen maar nu ligt de jongste vaak nog op ons bed te slapen en ik red het meestal om de oudste en mij klaar te hebben voor zij wakker wordt.
    Oudste doe ik dan in de kleren en geef ik wat te eten en drinken en zet de tv aan. Trap hekje beneden doe ik dan wel dicht en als ik afgedroogd ben, mag ze boven komen.
    Buiten mag ze alleen achter het huis spelen met de schuttingdeur op de knip.
     
  13. chantal26

    chantal26 Fanatiek lid

    25 jun 2007
    4.181
    0
    36
    Ik zal onze dochter wel alleen durven te laten beneden.
    Maar ze wil altijd mee naar boven.
    Dus gaat ze altijd bij ons op bed tv kijken of op de ipad een spel spelen.
    Als ik zeg, mama gaat boven even de was ophangen, of even vlug douchen blijf jij beneden tv kijken of spelen, zegt ze altijd nee mama dat vindt ik niet gezellig ik wil mee naar boven.
    En stel dat ze beneden blijft roept ze 100 keer aan de trap, mama ben je bijna klaar? :D
    Dus onze dochter gaat meestal mee naar boven.
     
  14. Gentle

    Gentle VIP lid

    10 okt 2007
    6.979
    1
    36
    Overijssel
    Ik doe dit nu alleen als de jongste slaapt en de oudste neem ik dan mee naar boven. Ik heb dan de deur open, dus dan kan ik haar ook echt horen. Als ze bij mijn jongste naar binnen zou gaan, dan begint die te huilen dus dat hoor ik dan zeker, maar ze is inmiddels ook wel slim genoeg dat ze dat niet zomaar zou doen. Ze gaat dan gewoon even op haar kamer spelen.

    Soms hang ik op dezelfde manier even een was op, maar dan zit zij soms beneden en ik op zolder. Als er echt iets is komt ze dan wel naar boven (en dat mag ook). Als mijn jongste erbij is doe ik dat echt niet, in geen geval. Die is te jong en als ze zou gaan miemelen in de box zou mijn oudste haar denk ik misschien wel helpen (lees: er uit proberen te halen, of er een knuffel bij in gooien).
     
  15. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Hm hier mag dochterlief best alleen voor spelen... Vorige zomer beetje geoefend voor als ze na school bij vriendinnen zou willen spelen.
    Wilde ik wel dat ze daar wat ervaring mee zou hebben en ook zou weten dat ze niet mag oversteken etc. En inmiddels speelt ze eigenlijk elke dag wel buiten.
    Als ze alleen is voor op de stoep (en dus kan ik dr zien als ik de deur uit stap) en soms met het buurmeisje mogen ze samen een blokje om maar dan mogen ze niet aan de andere kant blijven spelen.

    Gaat echt prima!
    Maar denk dat het niet alleen ligt aan waar je woont maar ook aan je kind. Ik liet dr met 2 jaar wel even beneden als ik boven even de was in de wasmachine moest doen..
    En met 3 wilde ze zelf regelmatig op dr kamer spelen.
    Maar ze is heel rustig, braaf en doordacht.
    Kan me voorstellen dat je wanneer je kind overal op/onder/achter klautert en als een ongeleid projectiel over stoep en straat vliegt is dat natuurlijk een heel ander verhaal.
     
  16. Niki

    Niki Fanatiek lid

    13 dec 2005
    1.663
    1
    0
    Venlo
    Nou ja, bij ons achter loopt een paadje tussen de huizen door en dan over een pleintje een beetje verder is een zandbak met een glijbaan, daar mag de oudste ook pas heen lopen sinds vorig jaar toen hij bijna 5 was. Het lastige is ook omdat de oudste buiten de poort mag spelen dat de jongste dat natuurlijk ook wil, dus ik denk dat ik er daarom ook wat makkelijker in ben... Bij ons achter is een woonwijk met niet zo heel veel verkeer, terwijl aan de voorkant een drukke straat loopt. De oudste heeft veel vriendjes/klasgenootjes in de buurt en mag dus van mij ook bij die jongetjes aan de deur gaan, aan de voorkant. Ik denk dat we vanaf het begin af aan al heel duidelijk zijn geweest over de drukke straat... Maar het ligt ook aan het kind, ja... zo mag ons buurkindje, die 4,5 is nog geen stap alleen buiten de poort zetten, maar als ik zie hoe hij is, zou ik dat misschien ook niet gedaan hebben! Maar de meeste kindjes van zijn leeftijd uit onze buurt mogen hetzelfde als die van mij...
     
  17. knap

    knap Niet meer actief


    Dit meen je toch niet echt he? Een kind alleen thuis laten. Mijn mond valt zo wat op de grond. Wil je echt niet veroordelen maar eigenlijk vraag je er om. Ben heel stellig in dit soort dingen. Je laat je kinderen niet alleen. Ook niet om naar school te brengen en of wat te gaan halen en de oudste alleen thuis te laten. :(
     
  18. Hamsteren

    Hamsteren Niet meer actief

    Ik vind alleen thuis laten ook nog done.... nog steeds overigens.
    Het enige wat ik doe als Mandy slaapt, 's avond nog even een de hond buiten de poort laten plassen, maar het loopgedeelte ligt echt letterlijk achter ons huis, dus das makkelijk. ik sta nog voor me poort!

    Maar met alleen beneden laten zitten ben ik daar en tegen wel erg makkelijk. Makkerlijker ook dan manlief, hihi!
    We hebbe standaard de klink op de deur zitten, omdat we ook wel een wegloop hond hebben ;) dus dat moet wel!
    Mandy vermaakt zich zelf super goed, gaat rustig tekenen/kleien, of een dvdtje kijken! Dat mag ook gewoon van ons, voor al inde ochtend.
    Ze gaat ook zelf naar beneden, en doet lekker stil!
    Zelf naar beneden gaat ze trouwens vanaf dat ze een groot bed heeft, daarvoor ging ze op haar kamer spelen.
    Als ik boven bezig ben of in de keuken, liet ik haar gewoon in de woonkamer... nooit problemen mee gehad!
     
  19. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    @kleinchrisje: mja ik zou dat zelf niet durven maar weet dat mijn moeder vroeger precies hetzelfde deed
    Wij woonden dan ook tegenover de school dus ze was inderdaad in no time weer terug.
    Terwijl een slapende tweeling uit bed halen, aankleden en meenemen niet alleen heel veel tijd kost maar ook meestal als voornaamste resultaat had dat ze heel de dag chagrijnig waren :)
    Bij thuiskomst ging ze dan pap maken en dan werden ze net wakker.
     
  20. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.176
    6.710
    113
    @klein chrisje
    Ik vind een 2 jarige alleen laten, in huis, met dvd op de bank echt niet verantwoord. Misschien als het 2 minuten zou zijn...maar 15 minuten?

    Nee vind dat wel gevaarlijk eigenlijk.
     

Deel Deze Pagina