Wanneer was/waren jouw kindje(s) van de speen af? en hoe?

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door Olifantje, 24 sep 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Olifantje

    Olifantje Fanatiek lid

    25 sep 2008
    3.327
    298
    83
    Ik lees op internet dat het het beste is om voor de eerste verjaardag te stoppen met de speen.
    Is dit bij jullie ook gelukt? En hoe hebben jullie dit gedaan?

    Het lijkt me eerlijk gezegd onmogelijk bij ons zoontje. :) Als hij 's nachts wakker word, dan moet hij echt zijn speentje hebben om door te slapen, anders is hij klaarwakker.
     
  2. Luna86

    Luna86 VIP lid

    11 jan 2009
    13.253
    7.820
    113
    Gelderland
    Mijn oudste wordt in februari 3 en heeft nog steeds tijdenshet slapen een speen;) Vind dat zelf geen probleem hij heeft hem ook echt nodig. De jongste heeft nooit een speen gehad. Ben van plan zo rond 3 à 4 jaar de speen af te bouwen of direct te stoppen.
     
  3. Popkoorn

    Popkoorn Niet meer actief

    onze dochter heeft nooit een speen gehad, wou ze niet,

    onze zoon tot 2 jaar en 2 maanden, we zijn toen begonnen met tijdens het middagslaapje de speen weg te houden, dit heeft een week lang geschreeuw opgeleverd het eerste half uur maar na een half uur viel hij toch in slaap,

    hij kreeg dan in de avond en nacht zijn speentje gewoon bij hem in bed, en na een week protesteerde hij niet eens meer, hij wist dat het geen zin had en dat hij het die avond toch wel zou krijgen,

    na nog een week waren we in de avond zijn speen vergeten te geven, en hij zelf was het ook vergeten, dus eigenlijk na 2 weken was hij er helemaal vanaf

    niet helemaal coldturkey maar het is wel goed gegaan
     
  4. Butterfly

    Butterfly Bekend lid

    13 mrt 2006
    979
    0
    0
    Hoi,
    Mijn oudste dochter had vanaf 1 jaar alleen de speen in bed en vanaf 2 jaar helemaal van de speen af. We hebben er een verhaal van gemaakt dat er kleine konijntje was die een speen nodig had anders zouden de tandjes te groot worden ofzo.. Volgens mij had ik er een boek van. We hebben daarna de speen in een en enveloppe gedaan en zogenaamd opgestuurd. Ze heeft maar 1 keer gehuild die nacht en daarna niet meer. Alleen sliep ze gelijk overdag niet meer.
     
  5. Woefje85

    Woefje85 Fanatiek lid

    3 feb 2011
    3.396
    0
    0
    OV
    Mijn zoontje wou bij 10 maanden ineens de speen niet meer hebben.. Wat ook wel helpt is hem een klein beetje drinken (diksap) doen voor het slapen... Heeft ie ook het speen idee! Als het goed is wil hij de speen vanzelf niet meer, anders kun je gewoon gaan afbouwen met alleen ´s avonds in bed een speentje en overdag niet meer!
     
  6. yossie

    yossie Fanatiek lid

    4 jan 2011
    1.784
    0
    36
    Hier wil onze zoon al vanaf 4 mnd zijn speen niet meer. Helemaal zelf, dit is wel gekomen na het inbakeren en het feit dat we toen direct zijn gestart met inslapen zonder hulpmiddelen anders dan het inbakeren. Hij wilde hem daarna gewoon echt niet meer. Voordeel is nu dat we dat iig niet meer af hoeven te leren, nadeel is wel dat hij op sommige momenten moeilijker te troosten is waar we voorheen de speen gebruikte.
     
  7. Jalou

    Jalou Bekend lid

    5 feb 2010
    931
    0
    16
    Rotterdam
    Onze zoon heeft nog steeds zijn speen, maar alleen als hij slaapt. Zijn beestje met speen blijft in zijn bed liggen. Dit is vanaf ongeveer 18 maanden gelukt. Ik ga hem nog niet 's nachts zijn speen af leren.
     
  8. megamom

    megamom Actief lid

    26 mei 2010
    360
    0
    0
    onderwijs
    Zuid-Holland
    Mijn oudste heeft toen ze drie werd d'r spenen op de post gedaan naar de spenenfee.De jongste heeft nooit behoefte gehad aan een speen, dus dat scheelt ;) hoewel ik het altijd zo schattig vind, een speentje.
     
  9. MamaPeetje

    MamaPeetje Niet meer actief

    Heb daar nooit moeilijk over gedaan bij m'n zoontje en wat internet of anderen vinden dat heeft mij werkelijk nooit kunnen interesseren.. ;) Ik ga geen speen afpakken als hij daar echt nog behoefte aan heeft om te kunnen slapen. Niet voor niets dat ze 18+ maanden spenen verkopen bij de drogist...

    Mijn oudste zoon (3) heeft recentelijk afscheid genomen van zijn speen, hij heeft hem zelf weg gegooid omdat hij kapot gebeten was. Hij heeft er daarna nooit meer om gevraagd. Maar hij had hem alleen om in te slapen, nooit meer overdag of wat dan ook.

    Ik heb dit meerdere malen aangekaart bij het CB of het kwaad kon maar dit is altijd ontkend. Het wordt op een gegeven moment alleen wel slecht voor het gebit maar m'n zoon heeft nog steeds rechte hagelwitte tandjes. Ik heb liever dat hij 's-nachts zijn speentje pakt dan dat hij zijn duim als alternatief gaat gebruiken, wat ikzelf ben gaan doen toen ik klein was een geen speen meer had. Daardoor een prachtige overbeet gekregen wat met een beugel gecorrigeerd moest worden.
     
  10. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    29 nov 2007
    11.895
    42
    48
    De oudste met 9 maand, hij had hem alleen nodig om in slaap te komen. Maar hij kon 's nachts de speen niet vinden. Dus ik mocht er 4-8 keer per nacht eruit.
    Ik ben gewoon cold-turkey gestopt. 'S ochtend het eerste slaapje was het 20 minuten huilen. Het middagslaapje nog 10 minuten. 'S avonds 5 minuten (en ik moest mijn man tegenhouden er heen te gaan). Daarna heeft hij er nooit meer naar om gekeken..

    Wel had hij een knuffel waar hij troost aan had, daar is hij toen meer aan gaan hechten voor een poos.
    De speen geeft tot ergens tussen 6-9 maanden nog voldoening van de zuigbehoefte, maar daarna veranderd het in een gewoonte. En deze gewoonte werd bijzonder irritant, gezien de nachtelijke lopen voor ons.

    (De jongste weigert de speen sinds hij 4 maand is, dus die speelt vals ;)
     
  11. Charlie007

    Charlie007 Niet meer actief

    Onze dochter had hem altijd alleen bijna het slapen gaan en werd s nachts nooit wakker. Toen ze bijna 2 werd begon ze het een naam te geven en heb ik hem afgepakt. Het duurde niet eens 3 nachten..
     
  12. G89

    G89 VIP lid

    18 sep 2008
    9.910
    1.188
    113
    Nederland
    Hij heeft m tot een maand of 3 gehad, maar kon m moeilijk inhouden. Viel dr elke keer uit, dus hebben we m niet meer gegeven. Hij vindt het wel lekker om af en toe te zuigen op de speen van de fles terwijl dr niets uitkomt ;) Ik had al gezocht of er een speen is in die vorm, maar die is nergens te vinden.
     
  13. Duda

    Duda Actief lid

    13 nov 2009
    408
    8
    18
    utrecht
    Alledrie met een maand of vier, toen wilden ze de speentje niet meer.
     
  14. Paarse80

    Paarse80 Fanatiek lid

    5 okt 2008
    4.473
    1
    38
    Vrouw
    Thuis
    Mijn zoon was 3. Hem verteld dat de spenenfee langs zou komen. Hij heeft er niet moeilijk over gedaan, vond het mooi dat zijn speen naar een klein kindje ging. Hij was blij met de brief van de spenenfee.
    Mijn jongste wilde geen speen.
     
  15. Druif78

    Druif78 VIP lid

    11 feb 2008
    9.724
    0
    36
    Oudste vlak voor zn derde verjaardag mee gestopt en ik dacht echt dat het onmogelijk zou zijn. Hij gebruikte hem bij verdriet, in- en doorslapen, in de auto, om rustig te worden... de hele dag door zo'n beetje ;)Met 2 jaar en 10 maanden al teruggeschroefd naar alleen de slaapjes. Dat leverde wel meer moeilijke momenten op, want als hij huilerig was, dan vond hij meteen troost in de speen en nu moest ie het zelf doen.
    Voordeel van die leeftijd is wel dat je er een mooi (sprookjes) verhaal van kan maken en hem kan wijzen op gemaakte afspraken. We hadden er een mooi cadeautje tegenover gesteld. Het ging erg makkelijk maar na 2 nachten een ongelofelijke terugval waarbij we bijna waren gezwicht. Toch volgehouden en uiteindelijk echt na 2 uur jammeren viel hij in slaap en daarna was het klaar!
    De jongste hebben we meteen van begin af allee alleen de speen in bed gehouden. En daar ligt ie nog. Nadeel is dat we vaak wel een keer moeten lopen snachts als ze m niet kan vinden, maar dat nemen we op de koop toe.
    Zit er weleens over te denken om er cold turkey mee te stoppen nu ze nog jong is. Anderzijds vind ik het zo makkelijk nu... denk dat de voordelen nu nog opwegen tegen de nadelen...
     
  16. Elines

    Elines Fanatiek lid

    23 mei 2010
    1.252
    1
    36
    Holland
    We zijn gewoon gestopt ;) Ze had al maanden overdag geen behoefte meer aan de speen. Alleen om in slaap te vallen. Als hij uitviel in de nacht, sliep ze gewoon door. Voor mij genoeg reden om te stoppen voor ze wel ineens weer meer gebruik ervan zou maken. Helemaal toen ik in de supermarkt een meisje van een jaar of 5 opgekruld in de buggy met een speen in haar mond zag. Spenen vind ik echt bij babies horen, niet bij kindjes.
    3 weken voor haar eerste verjaardag heb ik m in de kast gegooid. Helaas viel die stopperiode net samen met de 11 maanden sprong dus ik weet niet of ze nou moest huilen door het gemis van de speen of door de sprong.. Na een week gingen de slaapjes prima. Helemaal nu ik de speen vervangen heb voor een flesje met water. Zodra ze naar bed gaat krijgt ze die: de fles drinkt ze leeg en daarna gaat ze slapen. En als ze thuis overdag troost zoekt (bv einde vd middag als ze helemaal moe is), krijgt ze haar knuffel.
     
  17. Kari37

    Kari37 Fanatiek lid

    19 nov 2009
    2.571
    1
    0
    Mijn dochtertje kan ook niet zonder haar 'bim' (zo heeft ze haar speen genoemd) maar wat zijn nu eigenlijk de nadelen van een speen.

    Want hier bij het cb praten ze ook over een nadelige vorming van het gehemelte en mogelijke spraak gebreken.
    Iemand daar wat info over?
     
  18. MamaTal85

    MamaTal85 Fanatiek lid

    13 sep 2011
    2.084
    199
    63
    NULL
    NULL
    Wij hebben de speen anderhalve week geleden weggelaten tijdens het slapen en het ging direct goed! Met een maand of 8 had hij.het overdag al veel te druk met van alles en nog wat, hij wilde hem toen overdag al niet meer!

    Rond 1 jaar lijkt mij ook de beste leeftijd! Mijn nichtjes kunnen allemaal niet meer zonder nu ze twee a drie zijn! Mijn nichtje van twee heeft nog de hele dag een speen, en mijn nichtje van drie alleen met slapen! Ze hebben laatst geprobeerd te stoppen, maar ze kwam gewoon niet in slaap!

    Oh ja, Levi heeft nog wel een spenendoekje (van prenatal, met zo een 'staartje') waar hij af en toe op sabbelt!
     
  19. XmoniqueX

    XmoniqueX Bekend lid

    1 jan 2011
    945
    0
    0
    Uden
    Overdag zijn we met 6 maanden gestopt met geven. Alleen als we met slaaptijd aan het winkelen ofzo zijn dan krijgt hij hem in de kinderwagen. Verder weet hij dat hij hem uit moet als hij uit bed komt. Hij gooit hem dan al meteen uit. In bed heeft hij hem dus nog wel. Meestal pakt hij hem ook zelf, ook 's nachts :)
     

Deel Deze Pagina