Dreumes van 1 gedrag afleren

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door Kim31, 6 okt 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Kim31

    Kim31 Bekend lid

    7 dec 2011
    539
    3
    18
    NULL
    NULL
    Hulp gevraagd van ervaren moeders!

    Ons zoontje van een begint zo langzamerhand steeds meer dingen uit te proberen, meestal leuk, soms wat minder. Zo bijt hij ons de laatste week vaak (en hard ook) en zit onze tv onder de plakkerige vingertjes ;)

    Natuurlijk willen we dit gedrag graag afleren, maar hoe doen we dat het beste op een bij zijn leeftijd passende manier? Hij is deze week net een jaar geworden.

    Duidelijk 'nee' zeggen, levert voornamelijk herhaling op. Afleiden met iets anders werkt even, maar draagt niets bij aan het actieve afleren van het gedrag. En straffen op deze leeftijd (bijvoorbeeld even alleen in de kinderstoel zetten) lijkt me nog wat te heftig voor deze leeftijd, toch?

    Kortom, wat werkte bij jullie?

    Dank alvast!
    Kim
     
  2. Rundeeprunwild

    Rundeeprunwild Fanatiek lid

    1 apr 2011
    1.612
    38
    48
    Hier werkt heel duidelijk NEE zeggen en streng kijken nog wel heel goed. Maar ik lees even mee, voor het geval dat straks niet meer werkt (ze is nog geen jaar;))

    Ik denk dat vooral consequent blijven heel belangrijk is.. Verder geen tips sorry, succes ermee!
     
  3. MamaenMini

    MamaenMini Fanatiek lid

    6 dec 2011
    2.646
    74
    48
    Vrouw
    Utrecht
    Ik zeg nee en kijk boos en bij de zoveelste keer gaat ze op d'r kont ( dus ff uit de situatie)

    Als ze bijvoorbeeld aan een glas zit aan tafel, ik zeg nee, ze doet t weer ik zeg nee, ze doet het weer en ik zet d'r op d'r kont en ze gaat met iets anders spelen
     
  4. Gentle

    Gentle VIP lid

    10 okt 2007
    6.979
    1
    36
    Overijssel
    Vooral herhalen herhalen herhalen. Uitdagen is meestal een teken dat je ze slim moet afleiden met iets anders leuks. Even spelen, 'kijk eens wat daar buiten gebeurd', etc. Vooral niet te veel denken in 'straffen', want ze vergeten dingen zo snel weer, dat jij ze in de gang zet en ze daar eigenlijk alweer vergeten waarom ze daar ook alweer zijn. Wel duidelijk nee blijven zeggen. Mijn kleinste is nu 6 maanden en begint nu te bijten bij het drinken. Daar begint het eigenlijk al: streng kijken, nee zeggen, niet in de lach schieten (ook al kijkt ze er nog zo stralend bij) en even weg kijken (paar seconden). Bij een dreumes kun je dit uitbouwen naar bijvoorbeeld even uit de situatie halen.

    Laat je niet gek maken, want het kan soms voelen alsof ze je de hele tijd uitproberen, maar ze moeten het gewoon leren en ze hebben het geheugen van een zeef. Ze weten het na 5 minuten écht niet meer, dus laat je niet opfokken of boos maken door zijn ideeën.
     
  5. henriette

    henriette Actief lid

    12 okt 2010
    244
    1
    18
    NULL
    NULL
    Hier ook eentje die het nu nog af en toe probeert bij papa. En zij is 2. Wat ik deed en zal vast veel reactie op komen. Hetzelfde terug doen alleen dan zachtjes. Net dat ze je tanden voelen en er van schrikken. Bij mij na een paar keer deed ze het echt niet meer. Nu kunnen we haar nu duidelijk maken dat het niet mag want ze is 2.

    MEt je stem anders gebruiken als ze iets niet mogen begrijpen ze ook een hoop hoor dat er iets niet mag.
     
  6. Chrisie

    Chrisie Fanatiek lid

    16 mrt 2010
    1.010
    0
    0
    utrecht
    Ons zoontje begon rond zijn eerste jaar te slaan. Uitgelegd dat als hij boos is ons niet mag slaan omdat dat zeer doet. Tip van hier op forum en wonder boven wonder hielp dit.

    Wij zijn wel rond mnd of 12 begonnen als hij niet luisterde om hem even op een stoel bijv te laten zitten en uitleggen waarom. Had niet verwacht dat hij bleef zitten maar hij deed dit wel.
    Werkt nu nog steeds goed.
     
  7. Sunlover

    Sunlover Bekend lid

    26 jan 2011
    764
    0
    0
    NULL
    NULL
    Mijn zoontje gooit aan tafel zijn vork, tuitbeker, brood of wat dan ook op de grond.. Zo vervelend! Weet ook niet zo goed wat ik daar mee moet.

    Verder ben ik heel de dag door "nee", "dat mag niet", "is niet van D." aan het zeggen...
     
  8. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Behalve zeggen wat niet mag, zou ik steeds een alternatief bieden. "Nee, je mag niet aan de tv zitten, maar wel aan de iPad." :D;) En dan niet van een afstamdje roepen, maar echt naar je kind toegaan, eventueel handjes even vastpakken en aankijken zodat je echt de aandacht hebt. Duidelijk en kort zijn: Dit mag niet. Dat mag wel.

    En verder: herhalen herhalen herhalen, consequent zijn en oh ja: nog een keer herhalen! Niet één kind snapt dat allemaal in één of twee keer. En (zodra ze het wel snappen, doen ze nog niet altijd iets met die informatie. ;))
     
  9. siepie

    siepie Fanatiek lid

    28 apr 2010
    3.424
    3
    38
    Wij leggen het uit en geven aan dat iets anders wel mag, bijv aaien of kusje geven, naar de tv kijken en niet eraan zitten.
     
  10. Bloembloem

    Bloembloem Bekend lid

    21 okt 2010
    561
    2
    18
    Orthopedagoog
    De tv iets hoger zetten :)

    En gedrag aan/afleren.. het is geen hondje hè.

    Over het algemeen maakt 'nee' zeggen dingen alleen maar interessanter. Een tv waar je niet aan mag komen, dat is het probleem, niet het gedrag van je kind van 1 jaar.
     
  11. patje

    patje Fanatiek lid

    17 jan 2006
    3.923
    0
    0
    overijssel
    Ik lees veel herkenbare dingen, ppff onze nr3 is enfant terible! My god, dacht dat de derde zo makkelijk was....noiu bij ons dus niet.
    Hij is echt een draak, naar nee luisterd hij niet en als ik hem dan weg zet bij iets wat niet mag dan gooit ie de dingen weg wat hij in z'n hand heeft, en als hij niks in z'n hand heeft pakt hij het eerste wat ie ziet en gooit het dan weg.
    Bij hem werkt to nu toe helemaal niks. Moet zeggen dat mijn geduld soms echt op is en dat ik hem af en toe een zetje of tik over z'n vingers geef, ja dan kan ie heeeel hard krijsen, maar 2 min later doet ie het gewoon weer.
    Tja, ff een fase waar we doorheen moeten....

    Idd blijven herhalen, echt straffen heeft nog geen zin, maar idd goed uitleggen waarom het niet mag werkte bij mijn anders kids heel erg goed. ( maar zo zie je dat niet elk kind hetzelfde is, hahah)
     
  12. G89

    G89 VIP lid

    18 sep 2008
    9.906
    1.187
    113
    Nederland
    Ben ik helemaal met je eens! Tuurlijk "moeten" ze bepaalde dingen leren. Hier mag Levi niet de laten open trekken, omdat zn vingers er tussen kunnen komen. Las ergens ook het voorbeeld van een glas op tafel. Ik ben van mening dat je het dan niet binnen hand bereik van je kind moet zetten, als je niet wil dat hij/zij er aan komt.
    Dat wat je als ouder kunt voorkomen hoef je niet te "staffen" want JIJ bent daar verantwoordelijk voor. Bijv niet aan kast of tv! Oke, dat moet een kindje leren..
     

Deel Deze Pagina