Kutzooi!

Discussie in 'Borstvoeding' gestart door DragonBerry, 26 sep 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Line

    Line Fanatiek lid

    7 jan 2007
    2.694
    265
    83
    Dat klinkt toch super! Ga zo door. En die emoties en hormonen horen erbij. Het is ook zo overweldigend om moeder te worden! Dat gaat niet vanzelf, alle emoties, ervaringen en gevoelens moeten een plekje krijgen. Neem daarvoor de tijd en praat of huil ( wat heb ik toen veel gehuild :p) erover.

    Succes meis!
     
  2. maartje84

    maartje84 VIP lid

    8 okt 2008
    12.712
    4.218
    113
    Punnikexpert
    Import ergens
    Mag ik je nog 1 tip geven: gooi dat pak kunstmelk in de container en laat je kindje continue, als ze aangeeft dorst te hebben, drinken drinken en nog eens drinken.

    Je schreef dat jullie heerlijk hadden geslapen. Tuurlijk is nachtrust lekker voor jezelf. Voor je melkproductie niet. Want jij zit zoals anderen ook al schreven in de beruchte regeldagen. Dit is een typische periode waarin vele vrouwen stoppen met BV geven omdat zij onzeker zijn of worden. Dit kan door geen goede voorbereiding te hebben gepleegd (informatie van te voren gelezen of cursus) of door bijvoorbeeld mensen in je omgeving die jou gaan lopen vertellen dat je een speen, een flesje kunstmelk of wat dan ook moet geven. Of mensen die jou gaan vertellen dat jouw melk niet voedzaam of wat dan ook is omdat jouw kindje meer dan 4 keer per dag wil drinken ;)


    Als jij gaat aanleggen, aanleggen en nog eens aanleggen, je niet gek laat maken door 'borstvoedingskenners' die jou gaan adviseren spenen aan te schaffen, kunstmelk te gaan geven of wat dan ook... Dan heb je 98% kans dat de melk gewoon goed blijft gaan.

    Als je kindje goed alert is, genoeg plasluiers heeft... Dan gaat het gewoon goed. Mocht je toch nog twijfels hebben, neem dan contact op met een erkende lactatiedeskundige.


    Of, als je vind dat je kindje alweer lang genoeg bv heeft gehad, dan vervang je steeds een bv voor kv. Dan weet je wel vrijwel zeker dat je snel helemaal over zult zijn. Met nog geen twee weken is je productie nog lang niet stabiel genoeg om dat aan te kunnen.

    Gr. Maartje (inmiddels 15 maanden BV)
     
  3. DragonBerry

    DragonBerry Bekend lid

    27 dec 2011
    671
    0
    16
    Ze heeft verder ook geen fv meer gehad, borstvoeding loopt nu ook weer. Gisteravond is ze ook nog een tijdje wakker geweest, wou verder ook niet meer drinken, dus om half 1 heb ik haar bij me op de borst gelegd, en om half 5 werd vriendlief wakker, en ik dus ook....
    Dus beide een goede nacht gehad.....
     
  4. maartje84

    maartje84 VIP lid

    8 okt 2008
    12.712
    4.218
    113
    Punnikexpert
    Import ergens
    Fijn :)

    En bij twijfels oid: Lactatiedeskundige inroepen hoor! Misschien kun je alvast op onderzoek uitgaan of er eentje bij je in de buurt zit en het nr vast opslaan zodat als je ooit weer stress hebt, je direct kunt bellen.

    Veel succes gewenst en ik hoop dat jij en je kindje nog lang samen van de BV mogen genieten.
     
  5. Ronja

    Ronja Actief lid

    8 feb 2011
    459
    0
    0
    (kinder)fotograaf
    Den Bosch
    Ik herken je onzekerheid. Probeer eerst bij jezelf na te gaan wat je wil. Ik wilde borstvoeding geven, op verzoek en zo lang mogelijk. Dat was mijn uitgangspunt en daar ging ik voor. Ik heb veel gelezen, gepraat met mensen die ook op deze manier voeden en twee keer een lactatiedeskundige ingeschakeld.

    Wat hier al wordt gezegd, aanleggen zodra je kindje erom vraagt. Als mij ook gevraagd wordt hoeveel uur ertussen zit kan ik daar amper een antwoord op geven. Goed teken vind ik. Hij vraagt namelijk en krijgt meteen. Dat kan om het uur zijn, om de twee uur en soms wel vaker binnen een uur.

    Verder kreeg ik de tip goed naar de luiers te kijken. Deze kunnen ook laten zien of je kindje genoeg binnenkrijgt.

    Maar vooral zelf proberen te ontspannen. Stress is echt niet goed. Niet te onzeker zijn. Kijk naar je kleintje. Hij/zij is de enige die kan vertellen hoe het gaat.
     
  6. veulentje

    veulentje Actief lid

    30 sep 2012
    166
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ondanks dat mijn productie prima was heb ik me ook een ongeluk gelezen op internet over borstvoeding. Want wat was ik onzeker.
    Zelfs met ontploffende borsten dacht ik nog; zal ze wel genoeg hebben.
    En soms lag ik 3 a 4 uur lang te voeden (achteraf dus clusteren). Ik snapte er geen hout van!
    Nu weet ik wel, als ik de boel wil opkrippen, vaak aanleggen! Zuipen zal ze haha

    De neusspray hielp bij mij alleen als ik in beide neusgaten een flinke spray deed (gebruiksaanwijzing zegt maar 1 neusgat). Maar dat was zonder baby in de buurt in een stoffig kamertje op mijn werk....
     
  7. DragonBerry

    DragonBerry Bekend lid

    27 dec 2011
    671
    0
    16
    Gisteren is er ook iemand van het cb langs geweest en heb ik het ook weer besproken, ook omdat ze niet zo heel hard groeit... Maegan zit nog steeds onder haar geboortegewicht. Laatste dagen heeft ze toch weer flesvoeding gehad en afgekolfde melk en dat heeft zijn vruchten af geworpen! Ze is bijna op haar geboortegewicht! Nu weet ik dat de meeste dit niet goed vinden, maar mijn tepels konden het ook gewoon even niet meer aan en Maegan had gewoon even wat extra nodig. Nu heb ik haar net weer aan de borst gehad en dit ging weer goed :-D alsof ze nooit een fles heeft gehad, wat een heerlijk meisje is het toch ook!
    Straks krijgt ze ook de andere borst nog. De afgelopen dagen heb ik er wel heel veel over nagedacht, mede doordat ze waarschijnlijk aan alleen de borstvoeding niet voldoende heeft (waarschijnlijk niet genoeg voedingsstoffen) Maar ik wil haar zo graag wat borstvoeding meegeven dat ik het dus weer probeer en anders dus afkolf en dit in flesjes geef en aanvul met flesvoeding.
    het is misschien niet de ideale manier van voeden maar op zich werkt het wel voor ons beide, mijn tepels raken niet over geirriteerd, ik dus niet verdrietig en Maegan krijgt genoeg voeding om te groeien. Ook de vrouw van het consultatie bureau vond dat dit zo wel kon omdat Maegan het zo er wel goed op doet.
     
  8. Emmarijn

    Emmarijn Fanatiek lid

    21 jun 2011
    2.548
    1
    0
    Rond 2 weken zit er sowieso vaak een omslagpunt qua groeien. Onze jongste zat met precies 2 weken iets van 10 gram boven geboortegewicht. Zo wat heb ik die eerste 2 weken getwijfeld! En ben onzeker geweest. En toen had ze de smaak te pakken en groeide ze gewoon goed. Op alleen borstvoeding dus.
    Sommige kindjes doen er gewoon wat langer over. Heeft meestal niks te maken met evt. voedingsstoffen. Mijn oudste groeide namelijk vanaf het begin super hard. Vandaar ook dat ik bij de 2e zo onzeker was. Vergeleek alles met de 1e en vond dat kindjes harder moesten groeien... Heel moeilijk om dat los te laten.

    Wat betreft je tepels: weet je zeker dat ze goed is aangelegd? Juiste houdjng tov je borst? Maakt ze een grote hap? Lipjes naar buiten gekruld?
     
  9. DragonBerry

    DragonBerry Bekend lid

    27 dec 2011
    671
    0
    16
    Het aanleggen gaat wel goed en ook het aanhappen.... Maar ik heb altijd al hele gevoelige tepels gehad, dus dat ligt ook wel aan mij.
    Maar goed met frisse moed gaan we het weer wat proberen en kijken hoe het nu gaat. Ik heb me er in elk geval bij neergelegd dat als het niet lukt /gaat ik me eigen er niet weer zo druk over ga maken. Want dat is niet goed voor me kleine meisje en ook niet voor mij, vind het belangrijker dat we er allebei plezier aan beleven en het ons momentje is en blijft. Ik ben al lang blij dat ze in elk geval het begin heeft gehad, misschien dat het nu met die instelling ook wat beter gaat lukken :)
     
  10. Emmarijn

    Emmarijn Fanatiek lid

    21 jun 2011
    2.548
    1
    0
    Hopelijk groeit ze de komende tijd gewoon goed! En dan wordt het een stuk makkelijker :) en anders heeft ze idd het begin gehad. Ik had diezelfde instelling en uiteindelijk heb ik m'n gehele verlofperiode bv gegeven. Daarna overgestapt ivm kolven wat niet lukte.

    Zorg overigens dat je vanaf een week of 5 wel met regelmaat oefent met een flesje. Dit verkleint de kans op een flesweigeraar. Voorkomt het niet, maar maakt de kans kleiner.
     
  11. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Dat is bullshit. Jouw melk bevat voldoende voedingsstoffen voor je kind. Jammer van die CB-mevrouw, dat klinkt als eentje van de bv-verpest-brigade.
     
  12. veulentje

    veulentje Actief lid

    30 sep 2012
    166
    0
    0
    NULL
    NULL
    Als je flesvoeding bij blijft geven raken je borsten en baby nooit goed op elkaar ingesteld. Het is een heel natuurlijk proces wat wel wat geduld en doorzettingsvermogen vraagt.
    Maar echt, als je door die eerste onzekere fase heen bent is het echt het allermooiste wat er is en ben je supertrots dat je hebt volgehouden!

    Je doet het hartstikke goed. Vooral jezelf moed in blijven praten!

    Ik had in het begin ook zere tepels, maar met goed aanleggen voorkom je een hele hoop.
    Schroom niet om hulp te vragen, vooral aan de mensen die borstvoedingskennis hebben.
    Volg vooral je gevoel, als mama heb je altijd genoeg (gevoel en melk :D)
     
  13. Andrea85

    Andrea85 Fanatiek lid

    18 mrt 2011
    4.859
    1
    0
    Zelfs in gevallen van hongersnood blijft je bv nog lang genoeg voedingsstoffen bevatten (behalve vitB12, geloof ik), dus kan me echt absoluut niet voorstellen dat je te weinig voedingsstoffen hebt! Je kindje is echt nog jong, het is nu echt nog een kwestie van vraag en aanbod continu op elkaar afstemmen; zodra je kv bij gaat geven, wordt er dus niet meer afgestemd en zal je productie eronder lijden. Kwestie van aanleggen, aanleggen en nog eens aanleggen. Ook al is het maar voor 1 slokje, ook al is het iedere 20 minuten.
     
  14. Ronja

    Ronja Actief lid

    8 feb 2011
    459
    0
    0
    (kinder)fotograaf
    Den Bosch
    Je kunt echt beter hulp vragen aan een lactatiedeskundige en/of ervaren voeders dan iemand van het consultatiebureau. Zij zijn vaak niet ervaren of hebben niet de tijd om er goed op in te gaan.
    Als je écht graag borstvoeding wilt geven dan moet je daar voor gaan. Maar dan is het (nu nog) niet en en maar alleen aanleggen. Geen flesjes, enkel jij. Ja, dat kost enorm veel energie. De eerste regeldagen die ik meemaakte, ik dacht dat ik gek werd. Snapte er niks van, werd superonzeker.
    Maar mijn zoontje (6 weken) groeit inmiddels als kool. Wel krijgt hij alle aandacht van me zodat ik nu continu op zijn vraag kan reageren. Hij slaapt dus ook bij mij in de buurt. Ik let op tekenen die wijzen op vraag en voed dan meteen. Zo komt er vanzelf wat ritme in. En zelfs die ritme is eigenlijk meer gemak voor ons. Voor een baby hoeft een ritme namelijk niet.

    Maar nogmaals, bedenk je wat je werkelijk wilt en geef niet op. Jij en je kindje zijn echt sterk genoeg.
     
  15. Marlett

    Marlett Fanatiek lid

    13 jun 2009
    1.276
    10
    0
    Kunstvoeding in huis, een speen én het CB raadplegen om borstvoedingsadvies zijn wel drie dingen die je borstvoeding om zeep kunnen helpen... (En ja, soms is kv nodig, een speen kán goed gaan, cb's kunnen bv-vriendelijk zijn)

    Wat de anderen al zeiden: raadpleeg een lactatiekundige als je verder wilt met bv! En verder veel aanleggen, ook korte slokjes, ook na een half uurtje "alweer". Aanleggen, aanleggen aanleggen.

    Succes!
     
  16. Marlett

    Marlett Fanatiek lid

    13 jun 2009
    1.276
    10
    0
    Hoe gaat het?
     
  17. san68

    san68 Actief lid

    27 feb 2007
    213
    0
    16
    Ik denk dat je jezelf de vraag moet stellen of je borstvoeding wil blijven geven.

    Zo ja, géén kunstvoeding meer, lactatiekundige bellen en voldoende aanleggen en ervoor gaan.

    Zo nee, dan inderdaad "afbouwen" met borstvoeding en geloof me als je zo doorgaat ben je daar al hard mee bezig.

    Het begin is altijd heel moeilijk heb het zelf ook ondervonden: Fingerfeeding, max 3 uur tussen de voeding in het begin ook 's nachts, clusteren avonden achter elkaaar etc, maar voed nu toch alweer 2 jaar.

    Succes!
     
  18. Kimmeding

    Kimmeding VIP lid

    13 mrt 2008
    6.167
    1
    38
    begeleidster verstandelijk gehandicapten
    lelystad
    Leuk he borstvoeding geven....

    Ik vond de eerste 8 weken heel zwaar en moeilijk maar als je door zet en je over geeft aan wat je kindje wil komt het allemaal goed.
    Bij regeldagen ging ik gewoon op de bank liggen met drinken en een film en dan ieder uur wisselen van kant.
    Hier ook een speen gegeven omdat ze enorm zuigbehoefte had en mijn tepels na 5 dagen het niet meer aan konden. Nou was onze eerste heel makkelijk dus het heeft geen invloed gehad.

    Meid ga na of je borstvoeding echt wel wil geven want op deze manier gaat het alleen maar heel erg terug lopen tot je echt niets meer heb.
    Wil je er echt voor gaan doe dan niet eigenwijs en raadpleeg een lactatiedeskundige die weet waar ze het over heeft.
     

Deel Deze Pagina