"Bonje" met de buren..

Discussie in 'De lounge' gestart door zus01, 14 dec 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. zus01

    zus01 Niet meer actief

    Wij wonen al een 4-tal jaar in een jaren '30 appartement. Bewoners onder, naast en boven ons. Bovenbuurman hebben we nooit last van (alleenstaand en vaak in het buitenland) en naaste buren ook nooit, maar sinds kort hebben we nieuwe benedenburen. Een leuk, jong stel. Ze kwamen hier wonen toen ik hoogzwanger was en hebben eigenlijk nooit echt kennis met elkaar gemaakt. Toen onze zoon net geboren was, was ik daar niet aan toe ivm een PND, waar ik nu van in remissie ben.

    Ze hadden een paar maanden geleden al aangegeven dat ze ons nogal luid vonden rond lopen. Prima, dan doen we onze schoenen niet meer aan in huis (vind sloffen toch ook veel lekkerder lopen ;)). Overigens hebben wij toen meteen even aangekaart dat wij ook hun luide muziek niet altijd op prijs stelde. Zouden ze rekening mee houden. So far so good.

    Nu kwam vandaag echter de buurvrouw langs met de 'mededeling' dat ze toch nog wel het e.e.a. hoort.
    Onze zoon is nu 10 maanden is lekker druk met kruipen en spelen. Heerlijk, maar dat brengt uiteraard wat geluid met zich mee. Ze begreep helemaal dat je kinderen niet kan vastbinden en dat ze de vrijheid moeten hebben om te spelen. Ze had daar dus ook niet echt klachten over. Het ging meer om de algemene geluiden (overigens hoort ze ons niet praten, ons kind niet huilen en ook nooit muziek..), dus het gestommel op de vloer en dingen die vallen op de grond.

    Nu loop ik, sinds de eerste klachten, al op mijn tenen. Maar ik vond dit nu toch wel een beetje te ver gaan. We houden al rekening met 'hard' speelgoed (pas na 10 uur sochtends) en stofzuigen doe ik tegenwoordig ook niet eerder dan 11 uur.
    Even voor de duidelijkheid: Zij slaapt licht en haar vriend heeft wel eens avonddiensten/onregelmatige uren. Hun slaapkamer is ook direct onder onze woon/eetkamer.

    Ik weet het nu dus even niet meer. Mijn man vindt het een overdreven 'klacht' en vind dat ik het moet negeren en gewoon door moet gaan met leven.
    Ik heb de buurvrouw ook maar even binnen uitgenodigt om te laten zien, dat we overal al kleden hebben liggen (verder laminaat) en welke maatregelen we qua speelgoed hebben genomen.

    Ze was heel begripvol, maar toch het ik het idee dat het haar allemaal enorm dwars zat. Geluiden, dus. Er kwam ook wel een aap uit de mouw: binnenkort is ze werkeloos en zal ze hele dagen thuis zitten (uh-ooh) en ze liet ook een beetje los dat ze erg ziek is geweest (ik vermoed een burn-out, zoals ze het vertelde).

    Ons huis staat te koop, maar de woningmarkt ligt op z'n gat, zoals jullie wel zullen weten. Hoe eerder ik hier weg ben, hoe beter, maar vooralsnog moeten we het met deze mensen doen.

    Ik weet nou niet of ik moet lachen, boos moet worden of medelijden met haar moet hebben. Ziek zijn is niet leuk, maar ik kan er persoonlijk niets aan doen als je dag pas om 11 uur smorgens start, licht slaapt, een vent heb die onregelmatig werkt en je binnenkort je baan kwijt ben. Moet ik (en mijn zoon) daar dan serieus de dupe van worden?

    Wat zouden jullie doen?
     
  2. Smnee

    Smnee Niet meer actief

    Tja, ik was zelf nooit zo goed geweest met de maatregelen die je al genomen hebt.
    Als ze alleen klaagt over dingen die vallen/lopen e.d. dan ligt dit meer aan haar... Je kunt een beetje rekening houden, maar dit gaat erg ver.
    Als ze de volgende keer weer komt met 'iets', dan zou ik haar uitleggen dat je het heel vervelend vind voor haar, maar dat je niet nog meer op je tenen gaat lopen...
     
  3. Ukkie2

    Ukkie2 Niet meer actief

    Tja ik heb zelf ook 3 jaar in een flat gewoond. En heb zelf altijd de instelling gehad, buren hoeven geen overlast van mij te hebben, maar NOOIT dat ik op mijn tenen ging lopen. Als ze niet tegen allerdaagse geluiden kunnen, moeten ze maar verhuizen. Als je in een flat woont weet je dat je daar meer geluid hoort dan in een gewone woning.

    Mijn advies: gewoon zo normaal mogelijk je dag vervolgen. Geen schoenen aan, want dat kan idd erg storen....En that's it! Pech voor de buuf hoor!
     
  4. Verox

    Verox Niet meer actief

    Pfff... Moeilijk dit!
    Altijd als ik mensen over overlast hoor klagen in een appartementencomplex vraag ik me af wat die mensen bezield.
    Het komt vaak aanstellerig over, als je met veel mensen bij elkaar woont heb je ook meer om rekening mee te houden, veel geven en nemen dus...
    Maar daar heb jij dus niets aan, want jij hebt zo'n aanstellerige buurvrouw, die in een appartement wil wonen, maar haar buren niet wil horen.

    Ik probeer ook altijd als een idioot rekening te houden met de buren, heb beide buren dus meteen mijn telefoonnummer gegeven zodat ze direct kunnen klagen als er iets is.
    Ik woon in een rijtjeshuis en dat is best gehorig. Ik hoor mijn buren bijvoorbeeld wel praten, de baby huilen, muziek draaien, en eigenlijk irriteert dat me zelden. Zou dat me wel irriteren dan zou ik mijn huis beter moeten isoleren...
    Denk dat je vooral je geduld moet bewaren en aantonen dat je van goede wil bent. Vraag waar je ze mee kunt helpen en blijf praten.
     
  5. shanandoah

    shanandoah Fanatiek lid

    21 jan 2012
    1.514
    0
    0
    Wij hebben het ook gehad. Toen onze dochter begon te kruipen begon hier hetzelfde gezeur.
    Veel maatregelen getroffen enorm op onze tenen gelopen.
    Maar ik kon op het laatst niet meer stofzuigen of ze sloegen al op de verwarmingsbuizen. Mijn dochter die toen nog geen 2 was,werd overal voor uitgemaakt. En er werd gezegd dat we "dat jong" maar moesten vastbinden.

    Het is inderdaad wat overdreven als een kind niet spelen mag.
    Maar probeer goede afspraken te maken want het kan enorm uit de hand lopen.Mijn tweede zwangerschap en kraamtijd hebben ze verpest. We werden door iedereen met de nek aangekeken omdat we van die "aso's" waren.
    Ze hebben ons kapot gemaakt!

    Gelukkig konden we na iets meer dan een jaar constant op onze tenen lopen een nieuwe woning betrekken.
    Wat een opluchting!
    Inmiddels zijn onze oude onderburen ook verhuisd omdat ze ook weer ruzie kregen met hun nieuwe bovenburen.
    Daardoor komen gelukkig andere mensen ook terug op hun eerder standpunt over hoe wij zijn.
    Maar het was vreselijk. Ik weet precies wat je doormaakt.
    Onze dochter heeft hoe klein ze was alles goed meegekregen waardoor ze echt een trauma heeft opgelopen.
    Gelukkig gaat het nu na een jaar in ons nieuwe huis een stuk beter.
    Al heeft ze het nog wel eens over die boze meneer als we langs ons oude huis rijden.

    Mijn advies dus. Blijf praten met elkaar!

    Mocht je je verhaal kwijt willen mag je me altijd pb-en
     
  6. SYRV

    SYRV Fanatiek lid

    29 nov 2009
    3.133
    453
    83
    Hier ook al klachten gehad, maar dan van de bovenburen. Ze vinden dat mijn zoontje te vroeg wakker is, ze kunnen zogenaamd zijn ontwikkeling op de voet volgens en ze horen het al ik en mijn vriend het 'gezellig' hebben. Wij wonen ook in een flat, en ik kan je vertellen ik hoor ook alles van hen! Ik hoor ze lopen, met stoelen schuiven, er valt regelmatig keihard wat op de grond, ik hoor muziek en wanneer ze stofzuigen klinkt het alsof er een f16 overvliegt! Ik ben heb zoiets van we wonen nou eenmaal in een flat, en het is erg gehorig maar ik kan daar mee leven. Ik snap dus je frustratie, het is niet leuk als mensen komen klagen terwijl je gewoon leeft in je huis zonder gigantisch kabaal te maken. Ik zou de buurvrouw gewoon rustig uitleggen dat je het vervelend vind maar dat het nou eenmaal gehorig is en dat jij ook gewoon het recht hebt om normaal te kunnen leven in je huis. Jij hebt al genoeg gedaan, nu is het haar beurt om wat meer te accepteren!
     
  7. mama 1984

    mama 1984 Fanatiek lid

    20 apr 2007
    3.151
    0
    36
    Nee ik zou me ook niet zo erg gaan aanpassen als dat je nu doet...
    Je moet wel normaal in je huis kunnen leven en de dingen op jou tijdstip kunnen doen wanneer dat jou uit komt.
    Ze wisten vooraf dat er mensen boven hun woonde, dat een flat vaak gehorig is.. Tja daar zullen ze het mee moeten doen.
    Ik noem lopen, spelen van je zoon dan ook geen geluidsoverlast.
    Geluidsoverlast is naar mijn mening, te harde muziek draaien, schreeuwen, continu boren...

    Ze is er gewoon te veel mee bezig waardoor ze zich aan ieder geluid ergert....en steeds meer aan gaat ergeren.
    Als ze dat niet doet hoort ze het waarschijnlijk niet eens meer of valt het minder op.
     
  8. Rozeroos

    Rozeroos Niet meer actief

    Probeer de situatie prettig te houden. Ga bv bij de buurvrouw luisteren van welke geluiden ze last heeft en andersom kan zij bij jou kijken wat de geluiden zijn die de overlast veroorzaakt. Misschien heeft ze het helemaal niet door dat jullie geluiden niet extreem zijn, ze wonen er nog maar net. Misschien komt ze wel direct van haar ouders weg uit een stil huis ofzo.

    Mocht niets werken, dan denken aan jezelf en je kindjes. Je kan ze niet vastbinden en je moet jezelf kunnen zijn in je huis. Als je buren niet tegen de geluiden kunnen moeten ze niet in een flat gaan wonen met overal buren.
     
  9. snoezelke

    snoezelke Fanatiek lid

    1 nov 2012
    1.214
    0
    0
    kinderverzorgster van opleiding
    België
    Volgens mij doe je echt al super veel om het geluid te beperken. Jou kan ze toch niets meer kwalijk nemen denk ik. Sommige mensen doen over echt alles moeilijk.
     
  10. zus01

    zus01 Niet meer actief

    Dank voor jullie reacties. Het bevestigt gelukkig wel een beetje wat ik al dacht: wij maken geen geluidsoverlast, we 'leven' gewoon.
    Uiteraard ben ik bereid begrip te tonen voor bepaalde situaties (stress, baan kwijt, ploegendienst), maar niet als dat ten koste gaat van mijn eigen levenststijl.
    Volgende keer als ze voor de deur staat, zal ik dit (nogmaals) vriendelijk aan d'r uit proberen te leggen.

    Blijf het vooral vervelend vinden dat ze er dus eigenlijk geen enorme klacht van maakte, maar het toch "even" aankaarte, dat doe je dan niet voor niets. Maalt dan toch door mijn hoofd. Ben ik inderdaad tot overlast? Kunnen we niet nog stiller doen?

    Maar mijn man en ik hebben het nog eens besproken; wij vinden gewoon dat er tussen 8.00 en 20.00 overdag geleefd mag worden in je eigen huis. Zolang ik de stereo niet op 10 heb, op klompen loop of continu een ikea-kast in elkaar loop te timmeren heeft ze absoluut geen recht van spreken.

    Nogmaals dank, dames. Die bevestigingen doen me veel goed! :D

    En nu maar hopen dat ons appartement snel verkocht wordt (en er een gezin met 4 kids hier komt wonen! :p)
     
  11. Hopefultimes

    Hopefultimes Fanatiek lid

    5 sep 2012
    2.209
    1
    0
    NULL
    NULL
    Misschien wel alle drie???

    Vervelend zo'n situatie. Kan mij voorstellen dat het je echt op de zenuwen gaat werken en dat je dus soort van niet meer vrij bent en je vrij voelt om lekker te leven in je eigen huis.
    Volgens mij zijn jullie best wel bewust bezig met sociaal leven.

    Misschien kun je eens voorstellen dat jij bij hun in huis komt luisteren als jouw kindje en man thuis zijn?
    Dan kan ze je eens specifiek vertellen wat ze bedoelt.
    Weet jij ook meteen hoe serieus je het moet nemen. En als jij niets hoort, zou ik toch gewoon proberen om de klachten naast je neer te leggen.

    Soms is het moeilijk om te bepalen wat geluidsoverlast is.
    In een (gelukkig) ver verleden hebben wij bovenburen gehad die hun vloer weigerden te isoleren en die we dus echt continu hoorden lopen.
    Gek werd ik er van.
    Niet omdat het geluid zo hard was, maar omdat het echt de hele dag door ging.
    Na veel mitsen en maren heb ik de bovenbuurvrouw kunnen overtuigen van "kom maar eens luisteren" en met het schaamrood op haar kaken heeft ze toen geluisterd.
    Ze dachten namelijk echt dat je door sloffen aan te doen, geen geluidsoverlast kon veroorzaken, maar kwam er dus achter dat wij precies wisten van welk vertrek naar welk vertrek ze liepen etc.
    De ondervloer lag er een maand later in!:D

    Probeer je in elk geval geen gast in eigen huis te gaan voelen hoor!
    Of er nu wel of niet geluidsoverlast is, volgens mij doen jullie echt je best en er zijn ook huizen, waar geluidsoverlast gewoon niet helemaal uit te sluiten is (ik weet niet of dat bij jullie ook zo is natuurlijk)
     
  12. draak86

    draak86 VIP lid

    7 mrt 2008
    5.427
    0
    0
    Thuisblijf mama
    Noord-holland
    Nee hoor, zoals ik het nu kan bekijken is ze aan het miepen. Maargoed, ik hoor het niet dus ik kan dat natuurlijk niet met 100% zekerheid zeggen. Ik vind zeker dat kids gewoon moeten kunnen spelen, maar kinderen die de hele dag door het huis heen rennen/stampen vind ik ook niet kunnen bijvoorbeeld.

    Voor de rest gewoon leven zoals je leeft hoor. Een flat is nu eenmaal gehorig. Toen wij nog in een flat woonde hoorde we ook de buren ruziën,plassen,lopen,de wekker afgaan etcetc. En dat zullen ze van ons ook gehoord hebben, het is het maar zo.
     
  13. vivianbraak

    vivianbraak Niet meer actief

    Meis je houd er al rekening mee dus dat is prima, en voor de rest mag je toch zeker wel leven in je eigen huis!
     
  14. zus01

    zus01 Niet meer actief

    Tja, het vervelende is dat we al een isolerende vloer hebben laten leggen. In tegenstelling tot onze bovenbuurman, die we dus inderdaad horen lopen (als hij thuis is, want hij verblijft dus 11 van de 12 maanden in het buitenland..) Meer isoleren zou betekenen; dikke hoogpolig vloerbedekking? maar daar ga ik nu, met oog op evt verhuizing, echt niet meer aan beginnen.

    Voor hun hadden we buren (ook een jong stel, werkten allebei veel vanuit huis. ook wel eens laat thuis door feestjes en/of door werk) en daar hebben we werkelijk nog nooit klachten van gehad! Ik heb het vaak genoeg aan ze gevraagd of ze ons konden horen lopen (mijn man wil best wel eens vroeg naar zijn werk gaan en kan me voorstellen dat ze daar dan 'last' van hadden). Volgens hun dus absoluut niet. Dus ik kan met stellige overtuiging zeggen dat het beklag van de huidige buren enigszins overdreven is :p

    En we gaan gewoon lekker door met leven....

    Dank allemaal nogmaals voor de steun en tips!
     
  15. EdelHertje

    EdelHertje Niet meer actief

    Tot op zekere hoogte kan/moet je rekening met elkaar houden.
    Maar zoals ik het nu lees ga jij zelfs nog een stapje verder, wat heel nobel is maar voor jou op den duur ook niet meer werkt en zelfs nu al niet werkt voor de buren!

    Wellicht kunnen zij een ander plafond met geluiddempers laten plaatsen?
    Daarbij moet je er zoiezo met (oudere) appartementen rekening mee houden dat ze gehoriger kunnen zijn.
     

Deel Deze Pagina