straffen

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door lunaatje, 13 dec 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. lunaatje

    lunaatje Actief lid

    4 dec 2006
    297
    0
    0
    dienster
    deurne(antwerpen)
    hallo iedereen!
    Even jullie advies...
    sinds een tijdje is mijn zoon van 5j zijn gedrag echt niet meer te doen.
    We proberen hem consequent te straffen,maar wonen en een appartement en hebben hier echt weinig straf plaatsen zal ik maar zeggen...
    gewoonlijk zetten we hem in de badkamer,maar sinds kort begint hij dan niets anders te doen dan tegen de deur te stampen(en geen klein beetje!) moet ik dit gewoon negeren,want als ik er op in ga dan krijgt hij toch de aandacht die hij wil??
    gewoonlijk doet hij ook niets anders dan vloeken heel de tijd (alle vloek woorden) en hier wordt echt bijna nooit gevloekt..
    in het begin reageerde ik hier ook op,maar vandaag heb ik ook geprobeerd om het te negeren,waardoor hij zeker 3 minuten gevloekt heeft.
    ook komt hij regelmatig uit de badkamer,als ik dan afkom om hem terug te zetten,dan lacht hij en gaat hij vanzelf terug..hij maakt er echt een spelletje van.
    iemand tips hoe ik dit het beste aanpak???
    zit echt met mijn handen in mijn haren...
    moet ik elke keer hij eruit komt terug opnieuw 5 minuten timen of niet?

    En hij was altijd zo een braaf ,lief ventje...zelf mijn moeder verschoot er van en mijn zussen,omdat zij hem ook altijd kende als een braaf manneke...

    dus,alle tips van harte welkom!!
     
  2. Romy1979

    Romy1979 Niet meer actief

    Is er iets veranderd/gebeurd wat zijn gedrag kan verklaren?
     
  3. mamamadelon

    mamamadelon Fanatiek lid

    13 aug 2007
    4.077
    5
    38
    Wat je kan proberen is zodra hij vloekt jij meteen stopt met praten, je omdraait en iets voor jezelf gaat doen. Op een gegeven moment komt hij vanzelf weer om aandacht vragen en dan negeer je hem nog even totdat hij nog meer om jouw aandacht vraagt en dan zeg je vrij streng iets van 'Pietje, ik vind het niet goed dat hij vloekt/nare dingen zegt, ik wil dat niet meer horen, heb je dat begrepen?' Als hij verder gaat blijf je hem negeren, als hij 'ja' zegt dan mag hij nog even sorrie zeggen en dan ga je iets leuks met hem doen, bijvoorbeeld een spelletje.

    Mijn zoontje heeft ook een tijdje gevloekt en een grote mond gegeven en ik zette hem dan zonder pardon buiten in de tuin op z'n sokken, toen was het snel klaar, maar dat is niet echt een super nanny aanpak zeg maar haha!
     
  4. lunaatje

    lunaatje Actief lid

    4 dec 2006
    297
    0
    0
    dienster
    deurne(antwerpen)
    hmmm..ja ,dat wel!
    7 maanden geleden is zijn bompa gestorven aan kanker en hij had daar een heel sterke band mee...maar te zwijgen,toen we dringend opgebeld werden dat hij het niet meer lang ging houden..was hij erbij...
    hij heeft lang over de dood en de hemel gepraat daarna en zei constant dat hij bompa miste enz...nu is het al wat geminderd.
    5 maanden geleden heeft hij er ook een broertje bij gekregen..
    ik voel me op het moment zo een slechte mama en onzeker en het gevoel dat ik gefaald heb.. volgens mij ben ik zelf nog niet echt helemaal over mijn vader heen. heb al mijn verdriet verstopt voor mijn zoontje en nu ben ik aan het crashen denk ik en dat zal hij ook wel voelen..:(
     
  5. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    @lunaatje: ook hier merk ik dat een timeout minder werkt.
    Wij zijn dus min of meer over gestapt op straffen met iets dat ze wel erg vind.
    Bijv dat ze naar bed moet (ja, desnoods een middagdutje), sturen d'r naar d'r kamer of evt is ze datgene kwijt waar ze mee aan het spelen is. (Als de reden met het betreffende speelgoed te maken heeft dan)

    En laatst (tot grote frustratie van onszelf overigens) geen pizza (met een leuke kinderfilm) gegeten ondanks dat ze al in de vriezer lagen :)
     
  6. lunaatje

    lunaatje Actief lid

    4 dec 2006
    297
    0
    0
    dienster
    deurne(antwerpen)
    ja,dat doen we ook soms. straffen door de dag er na heel de dag geen tv kijken of zo,maar wat als hij na een uurtje terug zich stout gedraagt?? dan moet je weer iets verzinnen met wat niet mag..en buiten tv kijken gaat er niet veel helpen.
     
  7. moniponi

    moniponi Fanatiek lid

    21 sep 2012
    3.167
    0
    0
    NULL
    NULL
    De straf werkt het best als deze direct en logisch volgt op het gedrag. De beloning ook trouwens! Dan is er ook nog een ideale verhouding tussen straffen en belonen, ik geloof dat je minimaal 4x moet belonen (complimentje bijv! alleen bij gewenst gedrag natuurlijk, hoe klein ook) tegen 1x straffen. (Even opgehaald uit de theorie ;))
     
  8. joyce1838

    joyce1838 Fanatiek lid

    6 nov 2008
    1.922
    1
    36
    mkd groepsleidster
    Misschien toch goed om eens rustig met hem te praten over het verlies van bompa. Het lijkt erop dat hij het er nog heel moeilijk mee heeft. Ga bijv. ook eens lekker alleen met hem op pad, met de komst van de baby kan hij dit echt nodig hebben.

    Verder zou ik wat betreft het vloeken een vaste plek afsprekken, waar hij ongestoord die woorden kan zeggen, bijv de badkamer. Zodra hij een gek woord zegt aangeven dat hij naar de badkamer mag gaan om daar die rare woorden te zeggen, omdat jij er last van hebt. En aangeven dat zodra hij klaar is hij weer terug mag komen. Zo haal je vaak al heel snel de lol van het vloeken eraf.

    Wbt het straffen, inderdaad meer aandacht geven aan het positieve. Wel een vaste plek blijven houden voor de straf. Omdat er dus toch wat lichamelijke onrust uitmoet (aangezien hij schopt tegen de deur) kon je hem een kussen geven waar hij tegen aan mag schoppen of aat hem papier scheuren. Soms kan samen boos zijn ook heel fijn zijn, dus blijf bij hem. Houdt hem stevig vast en laat hem flink boos worden, om vervolgens ruimte te maken voor verdriet.

    Sterkte ermee, volgens mij zit er veel verdriet en je zoontje en dat moet eruit. Geef hem de tijd en neem zelf ook de tijd voor je verdriet. Hij voelt ook jouw verdriet, dus samen verdrietig zijn om opa kan voor hem heel prettig zijn, omdat hij zo ervaart dat hij mag huilen....
     
  9. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Hmm hier wordt niet gescheiden en gevloekt... Maar hebben inmiddels afgesproken dat ze enkel poep en plas grapjes mag maken nadat ze op de wc gepoept heeft.
     
  10. Emmarijn

    Emmarijn Fanatiek lid

    21 jun 2011
    2.548
    1
    0
    Ik zou ook proberen de oorzaak te vinden en die aan te pakken.
    Praat met hem. Het klinkt alsof hij aandacht nodig heeft en/of een uitlaatklep en dit nu op de verkeerde manier vraagt. Praat ook over je eigen gevoel. Ik denk idd ook dat hij dat voelt.
     
  11. annetske

    annetske VIP lid

    14 sep 2007
    5.112
    1
    0
    Friesland
    vloeken en scheldwoorden negeren! mijn zoon kan ook zo vloeken en schelden terwijl hier niet gevloekt wordt of gescholden. Negeren werkt echt! Hij heeft een tijdje gehad toen was het GVD voor en GVD na en schelden en rare woorden gebruiken, ik ben het gaan negeren en ja hoor binnen 2 weken was het over. Klasgenote van mij heeft haar zoon ooit eens 100X GVD laten zeggen en bij 35x had hij het wel bekeken en nooit weer gezegd ;) dit heb ik nog nooit geprobeerd hoor... maar schijnt ook te werken. Negeren werkt hier heel goed, geen aandacht aan geven en niks zeggen en er over heen praten.
     
  12. Juli2009

    Juli2009 Niet meer actief

    Inderdaad het schelden gewoon negeren.... Is het al heel snel niet meer zo interessant.

    Daarnaast heeft de geboorte van het broertje/zusje er waarschijnlijk ook mee te maken dat je zoontje zo "vervelend is". De 1e maanden ging het hier ook prima, tot zoontje 6 maanden was en hij ook om aandacht ging vragen. Toen begon er heel duidelijk een strijd tussen beide omde aandacht van mama. Ik probeer beide apart 1op1 regelmatig aandacht te geven en dat gaat tot nu aan toe erg goed.
     
  13. lunaatje

    lunaatje Actief lid

    4 dec 2006
    297
    0
    0
    dienster
    deurne(antwerpen)
    Maar hoe zoek je de oorzaak??
    ik probeer zoveel met hem te praten.
    ik praat super veel over mijn papa,hoe hard ik hem mis ,we gaan dikwijls naar het kerkhof en dan geeft hij zijn foto kusjes en knuffeltjes(zoals hier op het forum nog iemand haar kindje dit doet)
    had ook al gezegd dat we een kerstkaartje(van hem en zijn broer) gaan inkaderen en bij bompa gaan zetten.

    vandaag na school naar de bomma geweest en had gezegd dat als hij flink was aan tafel voor zijn eten dat we daarna een spelletje gingen spelen.
    dus 2 spelletjes gespeeld met hem,zijn papa en zijn bomma.
    met het de spelletje werd hij al vervelend en met op te ruimen kwam er alleen maar uit.."alé mama,ruim nu op". ik zie "zo mag je niet tegen mama praten" en toen begon het hé.
    uitdagen,vloeken...
    heb hem in de kamer gezet van bomma(nieuwbouwappartement) en toen begon hij tegen de deur te stampen,komt er uit ,ik wil hem terug zetten en dan blijft hij continue zelf terug gaan naar zijn eigen straf...pff zo vermoeiend.
    ik huil bijna heel de dag omdat ik het gevoel krijg dat ik een klein monstertje heb. erg hé!!
     

Deel Deze Pagina