Colonoscopie

Discussie in 'De lounge' gestart door Biccy, 20 dec 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Chebu

    Chebu VIP lid

    17 dec 2007
    7.174
    2
    36
    Midden-Oosten
    Een volledig dikke darmonderzoek duurt bij mij altijd rond de 40 minuten, incl. biopten. Ik zou dat niet zonder roesje kunnen vanwege de pijn. Apart dat sommigen dat wel kunnen. Hebben we het hier over hetzelfde onderzoek? Het gaat niet alleen om de eerste centimeters he.

    @Stamboom, laxeren met alleen magnesium? Heb ik nog nooit van gehoord.
     
  2. Baylee

    Baylee Fanatiek lid

    21 jan 2008
    2.417
    0
    36
    Je heb natuurlijk ook zo'n ander onderzoek voor alleen het laatste deel van de darm maar daarvoor krijg je hier dus helemaal niets dus ook geen roesje dat is echt alleen maar voor colonscopie.

    Ik weet niet of hier nog meer mensen zijn maar ik heb het PDS dus misschien dat al die pijn daarvan komt maar goed kijk wel even wat de MDL arts zegt maandag.

    Inderdaad er bestaan CT scan voor dat onderzoek maar blijkbaar hebben ze hier nog nooit van gehoord ik zal het maandag ook nog eens vragen alleen het enigste nadeel is dat als ze toch een polyp zien ofzo je alsnog het onderzoek moet hebben...
     
  3. emje

    emje Niet meer actief

    ik heb het een paar keer als kind gehad. gelukkig wel onder narcose. het enige vervelende vond ik het spul wat je van te voren moet drinken.
     
  4. Chebu

    Chebu VIP lid

    17 dec 2007
    7.174
    2
    36
    Midden-Oosten
    Alleen het laatste deel is idd een Proctoscopie (alleen anus) of Sigamaidoscopie (tot even voorbij het bochtje).
     
  5. Baylee

    Baylee Fanatiek lid

    21 jan 2008
    2.417
    0
    36
    @Chebu
    Ja die doen ze hier helemaal niet met een roesje of pijnstiller ik snap nu ik zo alles lees eigenlijk ook niet dat dat zo per ziekenhuis verschilt.

    Ik vroeg onder narcose en toen gingen ze me net nog niet uitlachen :$ terwijl ze het in andere zh in NL (en buiten NL dus ook doen)

    Enigste verbeter punt hier is dat je niet die vieze drankjes moet drinken maar 2 pilletjes en 2 kleine zakjes moet nemen en voor de rest mag je gewoon heldere dranken drinken met of zonder koolzuur
     
  6. Mauw

    Mauw Fanatiek lid

    4 sep 2012
    1.626
    0
    0
    Amsterdam
    Ik vond het heel fascinerend om de binnenkant eens te bekijken. Vond het geen pijn doen maar net zoals de meeste het laxeermiddelen gebruik en het naar het toilet rennen het meest vervelende.
     
  7. cherryl

    cherryl Fanatiek lid

    27 jan 2009
    2.923
    0
    0
    ik moet 7 januari...
    het drinken van dat spul ken ik helaas al.. en dat is het enigste waar ik tegen op zie.
    die blote konten zijn ze echt wel gewend, dus daar maak ik me niet druk om.
    verder krijg ik extra slaapmiddel/roesje omdat een normale dosering bij mij meestal niet afdoende is.
     
  8. Baylee

    Baylee Fanatiek lid

    21 jan 2008
    2.417
    0
    36
    Ik heb ook extra gekregen omdat bij niets werkt maar helaas andere slapen gewoon door het onderzoek heen en ik was zoals gewoonlijk klaarwakker en ben zo opgestaan en weggegaan...

    Ik snap niet waarom ze nog in ziekenhuizen die laxeermiddel geven dat vieze dan terwijl het bij mij zo simpel was 2 pilletjes en 2 zakjes misschien kan je het ook ff vragen schijnt nieuw te zijn!
     
  9. Riverr

    Riverr Fanatiek lid

    27 aug 2012
    2.006
    156
    63
    Ik heb hem ook gehad en vond die liters laxeermiddel drinken veeeeeeeeeel erger dan het onderzoek zelf, ik zou ook zorgen dat je vaseline hebt staan want dat spul brandde gewoon op een gegeven moment. Ik had mij zo druk gemaakt maar ik vond het 100% meevallen. Misschien scheelde het wel dat ik een roesje had en er eigenlijk weinig van mee gekregen heb.

    Van schaamte had ik geen last, ik had zoiets van de arts heeft al zo veel blote billen gezien, als hij daar niet van houdt dan had hij een ander beroep moeten kiezen ;)
    Ik vond het vreemder dat ik mijn broek en onderbroek achter een gordijntje uit moest doen maar vervolgens wel in mijn blote kont naar die behandel tafel moest lopen. Daar kreeg ik overigens direct een handdoek over mijn onderlijf.
     
  10. Babyliz

    Babyliz Fanatiek lid

    4 feb 2011
    1.038
    0
    36
    NULL
    Die 2 pilletjes en 2 zakjes heb 2 andere onderzoeken gehad. Ene via de boven en andere via de onderkant. Toen vulden ze de darmen vol met pap en lucht en werd ik daarna in allerlei bochten gedraaid. En maar op die buik duwen, vreselijk! Duurde ook vrij lang. Werd daar echt zweverig van en was pijnlijk.

    Colonscopie ook gehad. Laxeren met klean prep was inderdaad vreselijk, wat een smerig rotspul is dat. Moest overigens 2 dagen laxeren, 2e nacht bijna flauwgevallen. Colonscopie zelf gelukkig een roesje gekregen, niets van gemerkt. Daarna lekker wakker worden, wat eten en weer naar huis. Beter dan een narcose, want daar word ik doodziek van.
     
  11. ukkie1985

    ukkie1985 VIP lid

    27 mrt 2012
    6.134
    0
    0
    Twee weken geleden weer een gehad ivm darmziekre.
    Bij ons in t ziekenhuis hadden ze iets nieuws voor t laveren. Twee keer een zakje oplossen in water en tussendoor zoveel mogelijk helder vloeibaar drinken. Veel beter dan die 4l troep wat ik eerst altijd moest drinken. Dit smaakt een beetje naar sinas :D

    Onderzoek zelf een roesje gedaan. Volledige narcose doen ze niet want je moet enigsinds een beetje meewerken. Bij mij deed het wel pijn maar je herinnert je het als een droom zeg maar. Heel vaag. 2 uur erna was ik nog zo stoned als een garnaal, mijn man lag ik een deuk!
    Geen pretje maar maagonderzoek is erger.
     
  12. Babii

    Babii VIP lid

    10 jun 2009
    11.520
    2
    38
    Heb het ook gehad, dat drankje was walgelijk, 4 liter op 1 dag.

    Had wel veel pijn, schijn om m'n man te hebben geschreeuwd desondanks de plaatselijke verdoving.
     
  13. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    7 okt 2007
    7.759
    2
    0
    mama!
    Ik vond het wel meevallen.
    4L drank was wel veel en niet lekker, je loopt helemaal leeg, maar ik was er gelukkig niet ziek van. Vond t wel lang nuchter blijven, want had de scopie pas de volgende dag om 15u en liep ook nog een uur uit. Ik had honger!!

    Ik had een roesje, maar kon me er na afloop wel nog wat van herinneren. Op een punt deed het héél erg pijn, moesten ze me met zn tweeen tegenhouden, want ik probeerde dat ding er uit te duwen ;)

    Maar de gastroscopie (zonder roesje) vond ik veuuuuuul erger!
    Ik vond alleen het bloot (van onder) naar de tafel lopen vervelend. Verder lig je onder een deken/doek.
    Ik was ook nog eens ongesteld, maar je mag je tampon inhouden.. ;)
     
  14. boxertjes

    boxertjes Bekend lid

    7 aug 2010
    973
    1
    0
    NULL
    brabant
    hier ook ervaring. ik heb geen roesje gekregen en ik vond het wel meevallen. het voorbereiden vond ik het ergst.
    nderzoek zelf is alleen vervelend als ze lucht erin blazen. ach die blote kont valt wel mee, je ligt op je zij met knieen opgetrokken en je kunt ondertussen meekijken op het scherm.
     
  15. Biccy

    Biccy Fanatiek lid

    28 jul 2008
    2.056
    14
    38
    Ierland
    Ik weet op het moment nou niet of de reacties me gerust stellen, of me nerveuzer maken .... :)
     
  16. Maartje06

    Maartje06 Fanatiek lid

    5 dec 2006
    2.143
    0
    0
    MW-er
    Noord Holland
    Het onderzoek valt echt wel mee als je een roesje krijgt. Ik heb met en zonder roesje meegemaakt en zonder zou ik echt niet nog een keer doen. Met roesje merk je er niks van en wordt je pas weer goed wakker als je alweer op zaal bent.

    Vraag voor het laxeren op picoprep in plaats van kleanprep. Kleanprep is echt vreselijk. Liters gore bende drinken...brrrr!
    Picoprep zijn twee (of was het drie?) kleine zakjes poeder die je oplost in water. Tussendoor moet je evengoed veel drinken, maar dat mag van alles zijn (mits het helder is).

    Succes meid! Komt echt wel goed. Die artsen doen niet anders dan dit soort onderzoeken. Die kijken echt niet meer op van een blote kont. ;)
     
  17. Wijffie75

    Wijffie75 VIP lid

    26 jun 2009
    5.330
    0
    36
    Midden v/h land
    Ik heb vorige week een colonscopie gehad. Ergens in de lounge staat mijn topic nog over laxeren. http://www.zwangerschapspagina.nl/de-lounge/406528-moviprep-laxeren.html

    Ik vond het onderzoek erg naar, het roesje werkte niet, werd halverwege bijgespoten en werkte nog steeds niet. Ze zeiden ook dat ze er erg slecht bij konden, m'n dikke darm schijnt erg lang te zijn. Het duurde zo'n 45minuten, ipv 20/25 zoals ze gezegd hadden. Van schaamte heb ik geen last gehad, dat was ik me dan weer amper bewust.

    Ik las hier boven iets over in je blote kont naar de kamer lopen, das wel heel apart! Ik moest m'n broek en onderbroek uit doen (achter gordijntje) en daarna gewoon in bed liggen met dekentje over me heen. Ik moest nog even naar de wc en toen hielp de verpleegkundige me om het lakentje om me hen te slaan en toen kon ik naar de wc lopen.

    Voordeel dat t roesje niet werkte..na afloop kon ik gelijk m'n broek weer aan, in een stoel zitten en broodje eten! :)
     
  18. Wijffie75

    Wijffie75 VIP lid

    26 jun 2009
    5.330
    0
    36
    Midden v/h land
    Overigens, mbt het advies over vaseline: niet doen! Dat werd mij door de arts nadrukkelijk gemeld, omdat dat niet goed is voor de endoscoop die ze moeten inbrengen.
     
  19. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    7 okt 2007
    7.759
    2
    0
    mama!
    Nee, hoefde niet naar de kamer te lopen, maar wel door de kamer. Dat vond ik idd niet prettig nee.

    Ik heb gewoon heel veel bepanthen en ook vaseline gesmeerd. Na paar keer naar de plee, deed t al enorm zeer aan mn kont van die zure bende, branden!
    Dus ben blij dat ik t gedaan heb. Steeds voor en na ;) Las t overal ook als tip en is niets over gezegd door arts of in t boekje.
     

Deel Deze Pagina