Schoolkeuze jenaplan of gewoon, help!

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Amarens, 3 mrt 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    Dames, ik weet dat wij het zelf moeten beslissen maar ik weet het echt niet meer. Al een tijdje geleden heb ik mijn zoon op een openbare school ingeschreven. Het is een grote school (500 kinderen) met grote groepen (30+). Verder is het een goede school en ik heb daar een goed gevoel over. De school is 15 min met de auto dus wat verder weg. Nu hebben wij ook gekeken naar een openbare jenaplan school en die spreek ons ook aan maar ik heb echt geen idee of het bij onze zoon past. Het is heel normaal gemiddeld kind. Hij is goed in taal, sociaal is ie wat gereserveerd. De jenaplanschool is kleiner (350 kinderen) en dichterbij (15 min fietsen, te ver om te lopen). Iemand advies, tips, mening want ik weet het echt niet, ben zo bang dat wij een verkeerde keuze maken...
     
  2. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.554
    3.456
    113
    Hoe groot zijn de groepen van de Jenaplanschool gemiddeld?
    30+ is best groot hoor.
     
  3. Enora

    Enora Lid

    20 feb 2013
    10
    0
    0
    NULL
    NULL
    Er zijn een aantal dingen waar ik naar zou kijken.

    1 Hoe groot zijn de klassen op de jenaplanschool? Een klas met meer dan 30 kinderen vind ik namelijk wel erg veel..

    2. Hoe dichter de school bij huis staat, hoe makkelijker het is om eventueel met vriendjes en vriendinnetjes af te spreken.

    Heb je bij beide scholen al een rondleiding gehad? Dan kun je ook de sfeer op een school proeven, vaak zegt dat meer dan een schoolgids (al is het natuurlijk verstandig om die ook door te nemen).
     
  4. Athina

    Athina VIP lid

    31 okt 2007
    23.474
    3.153
    113
    zwemjuf
    zuid-holland
    Jenaplan is natuurlijk heel anders dan gewoon onderwijs. Het feit dat ze met 3 leeftijden in de klas zitten, maakt een verschil.

    Ik zelf vond dat prettig. Ook de lessen/projecten waarbij kinderen zelfs opdrachten toen met kinderen uit andere klassen, vind ik erg leerzaam en interessant. Er wordt echt veel van elkaar geleerd.
    Verder merk je hier dat er heel wat excursies zijn, vaak ook gewoon korte hoor, naar de milieustraat bv , in het thema 'afval' . Maar door dingen te zien en écht mee te maken buiten de schoolmuren, steken ze wel heel veel van de stof op en blijft het naar mijn idee, beter hangen.
    Wel wordt er (in elk geval bij ons) op de jenaplan wel een zekere inzet en betrokkenheid van de ouders verwacht. Wil en kan je dat opbrengen? (natuurlijk als je 30 of 40 uur werkt, gaat dat minder) .
    Maar oke hier bevalt het erg goed. Ik had voordien geen ervaring met het jenaplan onderwijs. Hier is het trouwens een katholieke Jenaplan school.
     
  5. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    Er zitten 350 kinderen op deze school en er zijn 14 groepen, 25 kinderen in 1 groep dus.
     
  6. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    Zie mijn reactie in het rood.
     
  7. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    Klopt en daar ben ik een beetje bang voor, maar misschien onterecht ook. Ik heb tot nu toe altijd horizontale groepen meegemaakt, verticaal is erg nieuw voor mij. Fijn om te lezen dat jenaplan jullie goed bevalt!
     
  8. Enora

    Enora Lid

    20 feb 2013
    10
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik ben benieuwd hoe de sfeer op school daar is. :)

    Vergeet niet dat hoe vroeger werd lesgegeven en hoe nu wordt lesgegeven heel anders is. Ik ben zelf midden 20 en hoe ik vroeger les kreeg herken ik zelfs al helemaal niet meer (overigens sta ik nu zelf ook voor de klas). Als jouw kind doorsnee is zal het vast minder lastig zijn in een grote groep maar als jouw kind wel extra aandacht nodig heeft gaat dat in een klas met 25 kinderen gewoon veel makkelijker dan in een klas met meer dan 30 kinderen. Daarbij een stuk persoonlijke aandacht..

    Jenaplan vind ik zelf trouwens ook prima onderwijs van de scholen die ik hier in de buurt ken, maar elke jenaplanschool is weer anders. Is ook net wat voor soort kind je hebt en waar je zelf achter staat.
     
  9. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.554
    3.456
    113
    Precies. Ik zat vroeger in een klas met in groep 8 zelfs 37 kinderen, ging werkelijk prima, weinig agressiviteit, geen echte 'bijzondere' kinderen met gedrags- of leerproblemen, want ja, die gingen vroeger gewoon eerder naar speciaal onderwijs dan nu.
    Mijn dochtertje zit in een klas met rond de 30 kinderen, maar daarvan hebben een paar flinke gedrags- en/of leerproblemen, wat heel veel aandacht vraagt. Mijn dochtertje komt prima mee, is sociaal, maar gewoon een rustig meisje wat weinig aandacht vraagt en wordt daardoor gewoon nogal eens een beetje 'vergeten'. We gaan verhuizen en dan gaat ze naar een andere school, met kleinere klassen, daar heb ik nu een stuk bewuster op gelet.
     
  10. Vera

    Vera Fanatiek lid

    17 apr 2006
    2.604
    1
    0
    Hier ook een Jenaplanschool en dat bevalt goed.
    Het principe van leeftijden bij elkaar bevalt ook erg goed. Kinderen leren echt van elkaar en ook op sociaal vlak is dit goed. En als je kind juist sneller of langzamer leert is het heel fijn dat het niet meteen "opvalt" of andere dingen moet doen.
    Het fijne vind ik ook dat ze een keer de jongste, middelste en oudste zijn in de klas. Bij een "gewone" school blijf je steeds in dezelfde rangorde en moet je het maar net treffen in je klas.
    Bij Jenaplan heb je elk jaar nieuwe kids, dus ook verschuivingen in samenstelling en onderlinge sociale verbanden.
    Er wordt veel betrokkenheid van ouders gevraagd en dat vind ik juist wel goed. Hierdoor voel je je meer een met de lesgevers en leer je ook veel andere ouders kennen.
    Ook is het echt fijn als de school niet te ver weg is. Met afspreken is het wel een gedoe als je steeds kids moet halen en brengen met de auto.
     
  11. pinguin72

    pinguin72 VIP lid

    7 jan 2006
    7.831
    0
    36
    Ik denk dat het belangrijk is om te gaan kijken en in gesprek te gaan met de directeur.
    Mijn kinderen zitten op een jenaplanschool en passen hier goed.
    Maar ik heb ook al kinderen gezien waar het verticale juist niet zo goed voor was.
     
  12. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    Jo79, maar ik ben dan een ouwe taart en heb nog geen schoolgaande kinderen dus geen idee wat er sinds mijn tijd veranderd is. Straks is alles nieuw voor mij als mijn zoon naar school gaat.
     
  13. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    #13 Amarens, 4 mrt 2013
    Laatst bewerkt: 4 mrt 2013
    Ik vraag me dus inderdaad af of mijn zoon zich in een verticale groep prettig zal voelen. Op 26 maart ga ik samen met hem naar de jenaschool om te kijken of het iets voor hem is. De school heeft ook nadrukkelijk gevraagd om hem mee te nemen!
     
  14. meid

    meid Fanatiek lid

    14 okt 2010
    1.259
    0
    0
    moeilijk he een schoolkeuze....pff het heeft mij ook wat slapeloze nachten gekost.

    onze keus is op een jenaplan school gevallen.
    wij hebben om ons heen meerdere scholen maar toch voor deze [wat verder weg liggende] school gekozen omdat wij daar een heel positief gesprek hebben gehad.
    wat ik een grote plus vind is juist die leeftijdsverschillen in 1 klas, het is zo mooi om te zien, hoe een oudste een jongste helpt met bv veter strikken of uit te leggen waar de tassen moeten liggen.
    ik vond het opvallend om te zien hoe sociaal de kinderen zijn. mijn zoontje was laatst gevallen, was er smiddags een paar kindjes[denk rond de 10jr] die vroegen aan hem,'jongetje hoe gaat het nu?'.

    er word idd wel wat inzet van de ouders gevraagd, maar dat vind ik meer vanzelf sprekend en leuk. je wilt als ouders toch weten wat er speelt op zijn/haar school??

    wat wel heel opvallend bij ons is, is dat er maar een paar allochtone kindjes opzitten.[niet dat mij dat uitmaakt] en weet ook niet waarom dat zo is, maar dat valt wel op. het is wel zo dat de ouders van die kindjes vaak wel heel actief betrokken zijn op school bv, als klassenouder, of in de activiteiten vereniging.

    o en over vriendjes enz hoef je je geen zorgen te maken, veel ouders kiezen heel bewust voor jenaplan dus de kinderen komen ook overal en nergens vandaan. niet alleen uit een bepaalde wijk.

    succes met je keuzen! ga op je gevoel af!
     
  15. miep84

    miep84 Niet meer actief

    Jenaplan is niet beter of slechter, zelfs door diverse onderzoenen aangetoond. Je kiest er bewust wel of niet voor. Het moet passen bij het kind en bij de eisen/ verwachtingen van de ouders. Ben zelf juf en heb op jenaplan en gewone scholen gewerkt.
     
  16. yps

    yps Lid

    17 apr 2012
    56
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik heb het toen heel moeilijk gehad met de schoolkeuze. Ik heb toen echt gekeken naar hoe mijn dochter op de twee verschillende klassen reageerde en de sfeer van de school. Als je meer over de kwaliteit van de scholen wil weten vergelijk ze dan eens hier: Home | Onderwijsinspectie.nl misschien dat je daar ook wat meer je keuze op kan baseren. Ik heb daar ook erg veel aan gehad. Maar sfeer, en reactie kind, hebben ons toch een school doen kiezen verder op. Het afspreken met vriendjes is verder geen probleem! Ze kunnen altijd in de buurt ook vriendjes maken en je zou kunnen overwegen om af en toe een speelkameraadje thuis te brengen als je die mogelijkheid hebt. Deed ik ook wel eens in het begin. Succes, met je keuze!
     
  17. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    Dank jullie wel voor alle lieve reacties. Wij wachten het tot 26 maart af, daarna beslissen wij. Spannend!!! :)
     

Deel Deze Pagina