Hoe combineren jullie gezin, werk, huishouden?

Discussie in 'Weer aan het werk' gestart door koekwaus, 27 feb 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. koekwaus

    koekwaus Actief lid

    18 jan 2011
    135
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hoi hoi,

    Weet niet of ik hier bij het juiste topic zit, maar heb een vraagje.

    Heb een kindje van bijna 3 en ben zwanger van de 2e. Sinds de geboorte van mijn dochter heb ik weinig gewerkt. Het eerste jaar veel ouderschapsverlof opgenomen en veel gewerkt in de avonden en weekenden, zodat ik doordeweeks altijd overdag thuis was. Daarna gestopt met werken om te studeren. Dat was wel heel druk, maar ik was wel bijna de hele week thuis.
    Zodoende ben ik gewend om het huishouden (was, strijk, boodschappen, poetsen) over 4 á 5 dagen te verspreiden. Elke dag een uurtje of 2, wat soms uitloopt naar 3 uur als mijn dochter veel aandacht vraagt. Want echt doorpezen is lastig met een kleintje om je heen die wil 'meehelpen', of die een knuffel wil of verschoond moet worden etc.
    Na de bevalling van de 2e wil ik weer werk gaan zoeken, voor 2 á 3 dagen door de week. Nu vroeg ik me af hoe ik dan in hemelsnaam (zeker met 3 dagen) het huishouden bestier. Want als ik alles wat ik nu doe in die 2 dagen moet proppen, dan ben ik volgens mij kei-gestrest en is er geen tijd voor leuke dingen met mijn kinderen. Nu vind ik ook wel dat ze zich ook even zonder mij moeten kunnen vermaken, dus dat ik niet de hele dag met ze moet gaan zitten spelen. Maar ik wil ook niet de hele dag bezig zijn in het huis. Mijn man werkt heel veel, dus het komt op mij aan.
    Hoe doen jullie dat?
    Ik ben trouwens echt geen superpoets. 1x per week de vloer boven en beneden stofzuigen en dweilen, 1x per week wc en badkamer, en het stoffen doe ik zo dat ik in 3 weken het huis rond ben. Doe dus echt niet elke week alles. Maar met wassen, strijken en boodschappen doen erbij zijn het stiekem toch heel wat uurtjes.
     
  2. angietjuh

    angietjuh Actief lid

    14 okt 2010
    132
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik heb dan momenteel maar 1 kindje maar werk ook 3 dagen in de week. Ik moet doordat L. vrij druk en uitgelaten is bepaalde taken zowiezo uitstellen tot zij haar uurtje slaapt. Zoals strijken, afwassen etc. Strijken durf ik gewoon niet met haar te doen. ze huppelt teveel om de stijkplank heen en weer.Misschien kun jij dit doen als je jongste straks slaapt en haar evt. afleiden met een filmpje ofzo. Wassen betrek ik haar bij. ze vind het leuk spapeltjes maken met witte was/ gekleure was, sokken ondergoed Daarna mag ze ook alles in de wasmachine doen. (je bent even bezig maar en je doet iets leuks met haar, want een kind vind het prachtig als hij mama kan helpen.) En zoals poetsen/dweilen doe ik ook even zonder haar dan moet ik haar maar even voor de tv zetten maar zodra ik klaar ben. Heb ik tijd voor haar. Ik weet met 2 kinderen zit je ook nog met de voedingen van de jongste ertussendoor, maar probeer dan ook je oudste evt. erbij te betrekken van ooh kom gaan we samen flesje geven of pak jij alvast een luier voor joepje (sorry moest even een naam verzinnen:D)En weet dat het oeilijk klinkt maar vraag hulp mijn moeder/Schoonmoeder vind het prachig als ze mag oppassen vraag ze voor even een uurtje zodat jij je dingen kan doen. Zo hebben hun ook een gezellig middagje en jij bent een stuk sneller klaar zodat je tijd hebt voor de kids. Ik plan me wel altijd 2 uurtjes in voor ons, dan blijft alles maar even liggen maar dan gaan we bijv. na de winkel of eendjes voeren of na een vriendin die ook een kleine heeft.Boodschappen zit ik gelukkig niet mee maar ik werk dan ook op zaterdag en boodschappen doet papa ( hij wil dan meestal ook even eruit en iets samen doen met L.)Kijk heb nog geen ervaring met 2 kids maar ik denk persoonlijk zolang je jongste nog klein is en veel slaapt kun je meer doen als dat je 2 kindjes hebt die rondrennen. En ergens moet je ook denken als eens werk blijft liggen. Nja wij hebben kinderen en als mensen op bezoek komen. Gewoon denken: Min kids mogen spelen daarom is het rommelig.Ja heb een berg strijkgoed maar dat kom mijn kids krijgen wel elke dag schone kleren aan. Als ze komen om je huis te zien maken ze maar een afspraak. Al denk ik als je mensen op bezoek krijgt die zelf ook kinderen hebben weten ze maar al te goed wat het voor werk is.En als het je toch teveel is zou ik vragen of je opbouwens kan werken tot je je draai erin vind. Begin met 2 dagen als je baas het hiermee eens is en dan spreek af op wat voor duur je naar 3 dagen kan gaan. Suc6 en geniet nog van je verdere zwangerschap!!
     
  3. koekwaus

    koekwaus Actief lid

    18 jan 2011
    135
    0
    0
    NULL
    NULL
    Angietjuh,

    Hartelijk dank voor je uitgebreide reactie! Sowieso moet ik eerst nog bevallen en nog een baan zoeken, dus voorlopig lukt het huishouden allemaal wel. Hopelijk vind ik straks ook een ritme.
     
  4. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    11.884
    7.594
    113
    Ik heb 2 kinderen, van bijna 4 en 15 maanden, en ben in verwachting van de derde. Ik werk 4 dagen in de week. Mijn huishouden schiet er dus als eerste bij in :D Mijn man doet evenveel als ik en we hebben een flexibele gastouder dus de kindjes zijn ook goed onderdak.

    Ik denk dat het belangrijkste is om in te zien dat je niet alles wat je nu in 5 dagen doet in 2 dagen kunt proppen. Dus je zult gewoon een paar dingen moeten schrappen. Bij zijn dat o.a.: ramen lappen, boven dweilen gebeurt minder, prio op schone toiletten en keuken (en de rest is bijzaak ;)) en niet alles strijken (alleen het hoogst noodzakelijke). Anders word je echt helemaal gek hoor, dus gewoon schrappen in je takenpakket en het delen met je man.
     
  5. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.644
    7.429
    113
    Vrouw
    4 a 5 dagen per week 2 a 3 uur huishouden?:)
    Ik zal vast dan een smeerpoets zijn of zo maar uiterst 5 uur in de week en alles is hier schoon hoor.
    Zowiezo word er hier elke dag gezogen. Strijken doe ik bijv niet aan. Een enkele keer iets wat erg gekreukt is of zo. Scheelt dus al een hele hoop tijd. Wasje vouw ik onder het tv kijken, afwasje of doekje over de keuken tijdens het koken enz.
    Zou dus inderdaad eens zeer kritisch gaan kijken of het allemaal wel nodig is.
     
  6. koekwaus

    koekwaus Actief lid

    18 jan 2011
    135
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik zal ff opschrijven wat ik doe en hoeveel tijd dat kost per week.

    - Boven en onder stofzuigen en dweilen: 1,5 uur
    - Wc en badkamer: 1,25 uur
    - 1/3 deel van het huis (= keuken, kamer of slaapkamers, in 3 weken heb ik dus het hele huis) poetsen: 1,5 uur
    - boodschappen doen: 2 uur (ga 2x per week en vindt dat ook fijn, 1x lijkt me niks)
    - wassen en strijken: 2,5 uur (ik strijk alleen bloezen en T-shirtjes)

    Bij elkaar is dat ca: 8,75 uur. En dit is echt niet in 1 dag te doen met 1 (en straks 2) kindjes. Want de genoemde tijden lopen vaak wat uit als mijn dochter eens een dagje wat minder goed alleen kan spelen. Daarbij komen natuurlijk de fruithapjes, de luiers e.d. er gewoon tussendoor.
    Zelfs in 2 dagen spreiden lijkt het me nog veel. Want daarnaast ook nog koken 's avonds. Dan ben ik bijna de hele dag bezig met het huishouden en heb ik amper aandacht voor mijn kids ben ik bang.

    Ik vind niet dat ik hier iets op kan schrappen, dan wordt het smerig. Bovendien schrap ik al regelmatig wat, bijvoorbeeld om de koelkast schoon te maken (ca 1x per 6 weken), eens een keer het speelgoed af te soppen etc. Mijn man werkt heel veel.
     
  7. 84Chantal

    84Chantal Lid

    4 mrt 2013
    8
    0
    1
    Sinds ik kinderen heb is mijn huis een stuk minder schoon, dan het geweest is... Terwijl het juist nu belangrijk is. Soms is het wel erg druk allemaal!
     
  8. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    11.884
    7.594
    113
    Dit doen mijn man en ik met zijn tweetjes in het weekend. Op mijn mamadag doe ik de boodschappen en op zijn papadag doet hij evt. andere klusjes. Dus prima te doen hoor!
     
  9. Emmarijn

    Emmarijn Fanatiek lid

    21 jun 2011
    2.548
    1
    0
    Wij doen hier ook veel in het weekend. Gewoon samen.
    Maar ik strijk ook niks en de badkamer maak ik zelden schoon ;)
    Gewoon even geen tijd voor...

    Vrienden van mij die beide veel werken, hebben een schoonmaakster ingehuurd voor 3 uur per week. Misschien is dat nog een optie?
     
  10. Zinaa

    Zinaa Fanatiek lid

    28 mei 2010
    3.719
    22
    38
    Ik heb maar 1 kind en ik werk drie dagen..ik ken dit probleem.
    Mijn man heeft een eigen bedrijf en werkt ook veel, maar thuiskomen betekent hier OOK je klusjes doen ;). Ik kan het gewoon niet alleen, heb nl ook een hernia waardoor ik niet volledig belastbaar ben. Dus ik zou zeggen: met twee kindjes en een baan straks..moet toch echt je man aan de bak.
    Mijn man doet sowieso de boodschappen en hij ruimt bijvoorbeeld de vaatwasser uit en ruimt de gevouwen was op.
     
  11. Zinaa

    Zinaa Fanatiek lid

    28 mei 2010
    3.719
    22
    38
    We doen idd veel in het weekend ook en ik heb mijn prio's duidelijk op de wc beneden, vloer beneden en keuken en wasgoed. En dat is ook te zien aan de andere plekken in huis...hahaha
     
  12. niek

    niek Fanatiek lid

    31 aug 2005
    2.611
    0
    0
    zaanstad
    sinds mijn kraamhulp is geweest, heb ik nooit meer volle wasmanden. ik zet hem 's avonds klaar, zet ik 's ochtend aan (20 minuten) en voordat ik weg ga hangt het al of gooi ik het in de droger die ik later aanzet. als de kinderen in bad gaan, vouw ik het op. heb nu drie kinderen, werk 21 uur verdeeld over 4 dagen (manlief heeft ook ploegendiensten en doet ook veel en dat scheelt misschien ook), maar het gaat goed zo. en ja, vaak als de schoonouders langs komen is het een bende...
     
  13. Zonn

    Zonn Fanatiek lid

    11 okt 2010
    1.170
    253
    83
    NULL
    NULL
    Heb 1 kindje, werk drie dagen op kantoor en 4 uur thuis...best druk soms.
    Als ik de boel niet helemaal aan kant heb dan denk ik altijd aan de spreuk 'de beste moeder heeft een vies huis en gelukkige kinderen' :)

    Bij strijken denk ik..ik strijk niets van de kleding van mijn dochter. Zet de strijkstand op de wasmachine aan en strijk alleen wat nodig is. Kan je zo een uur per week schelen.

    Badkamer schoonmaken: als dochter in bad zit, wat ze heerlijk 10-15minuten wil...dan maak ik ff de wc schoon en de spiegel en wasbak. Fff stofzuiger en dweil erdoor en alleen het bad zelf hoeft dan nog, wat mijn man doe als hij op zaterdag onder de douche staat.

    Kortom door dingetjes slim te combineren kun je ook flink tijd besparen.

    Als ik straks hoogzwanger ben van nummer twee, wil ik wel een schoonmaakster inhuren om de grote klussen te doen.
     
  14. Jo85

    Jo85 Niet meer actief

    Ik werk 4 dagen in de week.
    Heb 1 zoontje en drie honden in huis. Ook een man die veel werkt en dus veel dingen op mijn schouders komt.

    Goed plannen is noodzaak. Ik stofzuig en dweil elke dagen dan direct als ik uit bed kom,, zelfde als de toiletten ook elke dag als tweede, keuken poetsen doe ik direct na het koken, afstoffen als meneer ligt te slapen, bovenverdiepnling doe ik 2x per week s avonds. Bedden verschonen op zondag direct na we uit bed zijn.
    Wassen doe ik ook s avonds, ach en zo met een planning kom je een heel eind hoor ik heb nog voldoende tijd voor mijn zoontje en de honden.
    Dus daar vindnje echt je draai wel in..
     
  15. mel

    mel Actief lid

    23 okt 2005
    284
    0
    0
    Pfff jo85, dat lijkt me niet echt relaxed zeg, maar goed ieder zn ding... Bij ons komt het gewoon zoals het komt, je hebt dagen dat het beter gaat en je veel kunt doen en dagen dat het minder gaat en dan denk ik 'ach lekker belangrijk, morgen weer een dag'.

    En inderdaad met de spreuk van één van de andere berichtjes hier eens, hier komt er nog één;
    exuse the mess... the children are making memories' :)

    Maar druk is het zeker, ik heb er 3 en werk 2 dagen
     
  16. adi

    adi Niet meer actief

    hemel ik word al moe als ik het lees :D
     
  17. adi

    adi Niet meer actief

    Het beste advies ever :D

    Het huishouden is hier nu als volgt verdeeld:

    - de was doe ik;
    - strijken doe ik, maar alleen noodzakelijke;
    - koken doen we om en om;
    - keuken poetsen en de afwas doet mijn man;
    - bedden verschonen doen we samen in het weekend;
    - wc/ badkamer doe ik tussen de bedrijven door;
    - stofzuigen doet mijn man;
    - de rest van het huis poetsen doet de poetsvrouw 1x per week.

    Ik werk 3 dagen per week, en ALLE andere tijd besteed ik aan kinderen. Koken doen we samen en al het andere doe ik als kinderen slapen.
    Overwerken indien nodig doe ik 's nachts (zoals nu), dan sla ik een nachtje slapen over en haal dat de volgende nacht wel in.
     
  18. Bluesky

    Bluesky VIP lid

    1 okt 2007
    5.941
    0
    36
    Verzorgende-IG
    Heerewaarden
    Ik doe het hele huishouden zo ongeveer naast mijn 16 uur werken. Mijn man doet niet veel thuis, maar die werkt zich dan ook de blubber zodat ik het niet hoef... :D Het scheelt dat ik er nu 1 op school heb en vanaf mei gaan ze allebei naar school. Wat zal ik zeeën van tijd overhebben, zeg! ;)

    Maar goed, voor de kinderen werkte ik 32/36 uur per week en moest alles ook op mijn vrije dagen. Dus wat dat betreft is er eigenlijk niet veel veranderd, al kan ik het nu over meer dagen verdelen. Ik ben echt niet elke dag 2 uur aan het werk maar ik heb dan ook geen heel groot huis. Of je 20m2 moet dweilen of 50, dat scheelt nogal... ;)

    Ik combineer veel dingen, dat scheelt. Als de kinderen 's avonds onder de douche staan, poets ik het bad, de wastafel enz. De volgende dag doe ik dan de douchecabine als ze op school zitten.

    Dweilen doe ik als ze op school zitten, de berging en de keuken elke week, maar de huiskamer maar eens in de 2 à 3 weken.

    Wassen doe ik op 2 dagen in de week, dan is het wel veel, maar is het ook klaar. Meteen uit de droger de was opvouwen scheelt al een hoop strijken. Strijken doe ik dan 's avonds voor de tv.

    Stofzuigen doe ik bijna elke dag tussen de middag als ze hun brood op hebben, dat geeft het langste resultaat. Zomers, als ze veel buiten spelen en steeds in en uit lopen stofzuig ik de berging ook nog als ze op bed liggen.

    Ik kook en mijn man ruimt op. Hij ruimt na het eten de vaatwasser in en zorgt dat de keuken er weer netjes uit ziet. In de tussen tijd zorg ik dat de kinderen onder de douche gaan. De vaatwasser ruim ik altijd tussen de middag uit en de afwas die op het aanrecht staat gaat er dan in.

    Even denken... Wat nog meer; O ja, de wc. Die doe ik op het moment elke dag met zo'n wegwerpdoekje. Even over de deurklink, het doorspoelknopje, de bril en de rand van de pot en hij kan er weer tegen. (Jitte is net zindelijk aan het worden en Jelle kan nog niet heel goed mikken) en 1x in de week doe ik het goed, met een emmer met sop en wc eend.

    Ik zorg over het algemeen dat ik 's avond niks meer hoef te doen, behalve dan af en toe een keer strijken, al pak ik dat tegenwoordig vaak ook meteen mee als ik de was opvouw. Dan staat de strijkplank wel een hele dag in de keuken, maar dat is niet zo erg.

    De extra dingen zoals ramen lappen, gordijnen wassen, keukenkastjes poetsen enz doe ik als ik er zin in heb en tijd voor heb. En dan ook op de makkelijk manier hè? Dus met de spuitfles glassex en een doekje lap ik de ramen binnen en buiten. Minimaal 2x per jaar doe ik ze wel met een sopje, maar op de een of andere manier zijn ze met glassex beter schoon... (lui huisvrouwenspul noemt mijn moeder dat)

    Keukenkastjes doe ik ook nooit allemaal tegelijk, maar gewoon 1 voor 1. Laatst ergens een tip gelezen: 1 kastje per dag! Dus elke dag 1 kastje/laatje/plankje/whatever leegruimen, sorteren wat weg kan, schoonmaken en weer inruimen. Werkt als een tierelier! Na een week of 4 had ik alle kastjes enz hier in huis een keer gehad en is alles weer netjes opgeruimd. En het kost je hooguit 15/20 minuten per keer.

    Nou ja, heel epistel, ik hoop dat je er wat aan hebt!
     
  19. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Je man moet inderdaad ook aan de bak.

    Wij hebben nu 1 kind en ik werk thuis, dus dat is makkelijk. Maar ik ben echt niet zo vaak met het huishouden bezig als jij, en toch is het hier niet vies (wel rommelig, maar dat is een ander verhaal).

    De prioriteiten hier:
    -keuken en toilet/badkamer moeten schoon zijn. De keuken neem ik bijna dagelijks mee na het koken, of anders sla ik een dagje over, ook geen ramp. Wc 3 x per week, badkamer 1 x, en dat is echt voldoende.
    -er moeten schone kleren in de kast liggen: was 2 x per week (regelmatig uitpuilende wasmanden dat wel), we hebben een droger en het opvouwen doe ik meestal 's avonds als mijn dochter in bed ligt
    -er moet elke dag een goede, versgekookte maaltijd op tafel staan. Boodschappen doen man en ik altijd samen, 2 x per week, als ik iets anders nodig heb doe ik dat even snel.

    Verder stofzuig en dweil ik door de week wanneer het me uitkomt en ik ben daar echt niet langer mee bezig als een half uur.
     
  20. koekwaus

    koekwaus Actief lid

    18 jan 2011
    135
    0
    0
    NULL
    NULL
    Bedankt voor alle jullie uitgebreide reacties.

    Het is niet zo dat mijn man niets doet hoor. Na het koken maakt hij altijd de keuken schoon (en dan ook echt alles: afzuigkap, fornuis, aanrecht, wasbak, vloer). En we brengen onze dochter 's avonds om en om naar bed. Hij houdt ook de tuin enigszins bij en als er ramen gelapt worden (ca. 2 á 3 keer per jaar) doet hij dat meestal ook.

    Strijken doe ik ook vaak 's avonds, maar verder zie ik het niet zitten om 's avonds nog andere dingen te doen. Als je de hele dag gewerkt hebt, of kinderen om je heen, vind ik het belangrijk dat de avond voor jezelf is. 's Avonds een was draaien dat zou nog wel kunnen, alleen is het lastige dat bij ons de wasmachine op de badkamer staat. Dan worden de kids wakker van het centrifugeren.
    's Morgens vóór dat je gaat werken nog poetsen is voor mij ook niet wenselijk; toen ik nog wel werkte had ik vaak al de idee dat ik er een werkdag op had zitten als ik nog moest beginnen, met jezelf aankleden en opmaken, en je kind aankleden en eten geven en afzetten.

    Het is heus niet zo dat er in het weekend niets gedaan wordt. Meestal wel boodschappen en de wc. Maar mijn man zit vaak in het weekend ook nog werk voor te bereiden.

    Ik lees dat sommige dames hier niet poetsen in het bijzijn van hun kinderen. Als ze nog veel slapen kan ik me dat voorstellen. Maar die mij slaapt overdag niet meer. Bovendien vind ik dat ze moet leren om zelf te kunnen spelen. Ik poets dus wel in haar bijzijn. Meestal zit ze dan een boekje te lezen, of 'helpt ze me mee', of springt ze op bed terwijl ik daar afstof. En zo leert ze dat ook poetsen normaal is.

    Een hulp in de huishouding zou ik wel heel graag willen als ik straks een dag of 3 in de week werk (nb. moet nog wel een baan vinden). Als die bijvoorbeeld alleen al wekelijks de badkamer en de wc schoonmaakt en de vloer dweilt, dan is het belangrijkste al gedaan. Mijn man is echter principieel tegen een hulp, omdat ie vindt dat je je eigen troep moet opruimen. Maar als je zo iemand toch goed betaald, dan is daar toch niets mis mee? Als je de luxe hebt om zo iemand bijv. 3 uur per week in te kunnen huren.... het gaat er ook om hoe je wilt leven... Ik zie het niet zitten om naast een behoorlijke deeltijdbaan ook nog te stressen om het huis schoon te houden, terwijl je kinderen ook aandacht nodig hebben.
     

Deel Deze Pagina