Gedrag klanten is ook ver te zoeken

Discussie in 'De lounge' gestart door blossom85, 29 mei 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Wollywell

    Wollywell Bekend lid

    31 okt 2010
    547
    0
    16
    Zuid-Holland
    Oh God, ik kan hele boeken vol schrijven over gedrag van klanten naar winkelpersoneel toe. :)
    En JA, ik werk bij Kruidvat. Je weet wel, "waar personeel nog te dom is om uit hun doppen te kijken en waar ze nooit klantvriendelijk zijn" volgens vele mensen (dus met andere woorden, eigenlijk zou ik me moeten schamen dat ik voor Kruidvat werk...) Toch apart dat die keten JUIST de crisis glansrijk doorstaat en nog steeds elk jaar winst maakt, ondanks dat zoveel mensen het een k*twinkel vinden... :)
    Al kan ik van mezelf zeggen dat ik WEL beleefd naar klanten toe handel. Soms zelfs over the top.
    Ik sta nu dik 15 jaar in winkels, van de supermarkt tot fotowinkel. En elke keer als ik denk dat ik alles wel heb meegemaakt, komt er weer een situatie voorbij waar mijn bek van op de grond hangt.

    Hoe vaak ik al niet te horen heb gekregen dat ik "maar de k*nker moest krijgen" ,om simpele dingen als een potje gezichtscrème die net uitverkocht was en die avond weer binnen zou komen.

    Of wat voor een "t*fuswinkel" het is, omdat de actie maandag nog niet binnen was, terwijl die dinsdag ingaat.

    Ben ooit eens bedreigd door een vent die seksuele toespelingen naar me maakte en ik beleefd zei dat ik daar niet van gediend was ("Ik wacht je buiten op en sla je helemaal verrot!")

    De voordeur er half uittrappen omdat die om 5 voor 11 nog niet open staat terwijl de openingstijd om 11 uur is.

    Een stel die iets zocht, waarvan de vrouw tegen haar man zei: "Vraag het dan even aan de jongedame." Waarop de man zei: "Die weet dat toch niet joh!" Ik kon het niet laten om erop in te haken en te zeggen: "Dat weet u toch niet? Vraag maar, wie weet heb ik het antwoord wel voor u!" En laat ik nu net het antwoord weten zeg...! ;)

    En de (jammer genoeg) standaard zaken die al eerder genoemd zijn: Geen gedag terug zeggen, in een andere taal terug spreken terwijl je het Nederlands prima beheerst, letterlijk geld over de toonbank naar je toe gooien, telefoongesprekken voeren terwijl je met mij staat af te rekenen (hallo! Je bent nu met mij bezig!), afval op de grond gooien (tot aan ijsjes, kauwgom en etensresten aan toe), en zo kan ik even doorgaan.

    Wel jammer dat je nu ook een aantal reacties krijgt in de trend van: "Actie reactie". Tuurlijk hoort winkelpersoneel beleefd te zijn en ook te blijven! En tuurlijk moeten ze behulpzaam zijn en minstens overkomen alsof ze plezier in hun werk hebben.
    Maar dat wil niet zeggen dat Jan en alleman het personeel maar als str*nt mag behandelen. "Want daar staan ze toch voor!"
    Je hebt het nog steeds tegen een ander persoon, die net zoveel waard is als ieder ander hoor.
    Als iemand mij de k*nker toewenst, dan wijs ik ze beleefd doch dwingend het gat van de timmerman aan. Want ik hoef me niet zo te laten behandelen.

    Desondanks vind ik werken in een winkel helemaal leuk hoor! ;) Het contact met de leuke klanten maakt een hele hoop goed wat dat betreft, en maakt mijn werk gelukkig heel divers! Anders was ik 14 jaar geleden wel een andere carrière gaan zoeken...
     
  2. shahrazed

    shahrazed Fanatiek lid

    12 aug 2012
    1.638
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik werk ook met mensen (thuiszorg). Je kunt inderdaad altijd je grenzen aangeven, zonder je professionaliteit te verliezen. Gewoon assertief zijn, maar wel altijd fatsoenlijk blijven. Dat hoort erbij als het je werk is.
     
  3. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.554
    3.456
    113
    Volgens mij heeft TS verder wel plezier in haar werk, vindt ze het alleen een beetje jammer dat er soms zulke vervelende types tussen zitten. En ik lees alleen dat ze zelf chagerijnig was aan het einde van een werkdag bij een bepaalde winkel door die types, niet dat ze chagerijnig terug deed.
     
  4. blossom85

    blossom85 Fanatiek lid

    4 jan 2013
    4.621
    1.576
    113
    Vrouw
    het oosten
    Precies dank u. Ik hou van mijn werk en de mensen en ben altijd heel blij als mensen ook blij de winkel uit gaan en doe daar elke dag weer mijn best voor.
     
  5. TempusFugit

    TempusFugit Niet meer actief

    Ik heb er ook nog wel een paar.

    - Heel vaak een grote bek gekregen als ik naar identificatie vroeg aan de kassa.
    - Een keer een klant gehad die zijn kind een pakje drinken had gegeven (was dus al half op toen hij bij de kassa kwam) maar dat dan wel los had gewrikt uit een verpakking van 10 die je alleen in zijn geheel kunt kopen. Ik zei dat hij het hele pak dus helaas moest betalen en ik werd totaal verrot gescholden.

    Verder mensen die bellen aan de kassa of boos worden als er iets niet meer op voorraad is (net of ik dat regel)

    En niet onbeschoft, maar wel eng: Toen ik als 16-jarig meisje bij de C1000 vleeswaren werkte, kwamen er vaak gastarbeiders. Kon goed met die mensen overweg, tot ik op een avond opeens een roos kreeg van één van hen. Was wel een beetje creeped out maar toen stond hij me ook nog eens op te wachten toen ik uit het werk kwam (hij liep opeens uit de bosjes, ieks)

    En ik ben een paar keer opgewacht door een obsessed jongen bij de ALDI toen ik daar werkte, omdat ik de vuilnisbakken 's avonds binnen moest halen (dan moest ik over het parkeerterrein en kon hij me zien/aanspreken). Hij volgde me ook naar huis op een gegeven moment tot mijn baas een keer mee is gereden tot de voordeur :p

    Maar ja, klanten kunnen dus echt raar, onbeschoft en eng zijn.
     
  6. TempusFugit

    TempusFugit Niet meer actief

    Ik vergeet er trouwens nog een, we hadden altijd een oudere vrouw die de winkel in kwam met haar rollator. Ze had zwachtels rond haar hele benen en stonk ZO erg en plaste ook weleens in de winkel. Mijn collega (Turkse) werd door haar gediscrimineerd en mevrouw kwam op een gegeven moment altijd aan mijn kassa. Maar één keer moest ik om koffiepauze van mijn bazin dus ik sloot mijn kassa, wat betekende dat die mevrouw bij mijn collega aan de kassa moest. De keer erna heeft ze me zo hard staan uitschelden en bedreigen en zeggen dat ik dat EXPRES deed, dat ik totaal overstuur een halfuur op het kassakantoor heb moeten zitten. Echt pff..
     
  7. Micchan

    Micchan VIP lid

    24 jan 2012
    22.458
    2.258
    113
    Vrouw
    Wenen
    :$ Daar valt mijn mond ook van open..
     
  8. Wollywell

    Wollywell Bekend lid

    31 okt 2010
    547
    0
    16
    Zuid-Holland
    Oh, wat ik pas trouwens nog had!
    Een oudere vrouw sprak me aan (op een al niet te beleefde manier, maar dat negeerde ik voor het gemak maar...) en op dat moment zat ik op een krukje in de winkel, omdat ik op lage planken moest wezen en mijn rug dat niet zo leuk vond.
    Op het moment dat ze me aansprak, stond ik voor haar op, zodat ik met haar het gesprek kon aangaan en eventueel met haar mee kon lopen als dat nodig was.
    Op een gegeven moment laat ze me gewoon haar boodschappen verzamelen en allemaal nog eens van de onderste planken van het schap. Ik was toen al duidelijk zichtbaar zwanger. Dus op een gegeven moment maakte ik er maar een grapje over in de trend van "Momentje hoor, ik ben ook niet zo flexibel meer zoals u ziet" met een glimlach en een knipoog erbij.
    Krijg ik vervolgens naar mijn kop geslingerd: "Oh je bent zwanger? Dan moet je maar lekker thuis gaan zitten, in plaats van met je luie k*t op een krukje hier in de winkel!"
    Ik werd werkelijk witheet! Maar ik probeerde nog rustig te blijven, en ik zeg: "Mevrouw, ik ben zwanger, niet ziek of gehandicapt".
    Maar gewoon doorrazen tegen me. Toen was ik het echt zat, en heb gezegd dat als het haar niet bevalt, ze weet waar de uitgang zit. En vervolgens ben ik weggelopen om mijn collega aan de kassa bij te staan.

    Dat was dus dezelfde (83-jarige) mevrouw die mij al 2 keer daarvoor de k*nker toe heeft gewenst...;)
     
  9. Micchan

    Micchan VIP lid

    24 jan 2012
    22.458
    2.258
    113
    Vrouw
    Wenen
    Ah gedverderrie, dat is inderdaad heel creepy zeg.. :)
     
  10. Chantalleke1985

    Chantalleke1985 Actief lid

    10 apr 2009
    316
    0
    16
    Was een keer in de Zeeman toen een oudere vrouw iemand van het personeel aansprak. Ze had die ochtend daar een shirt gekocht en had het bonnetje in haar hand. Toen zei ze dat ze het shirt kwijt was geraakt en verwachtte een nieuw shirt te krijgen. Dat meisje wat haar wilde helpen (maar dit natuurlijk niet kon) kreeg echt de volle laag. Stond met mijn oren te klapperen. De oudere vrouw liep weg en riep nog even door de winkel heen dat ze de politie er bij zou halen.
    Moet niet gekker worden.....
     
  11. Blemma

    Blemma Fanatiek lid

    11 mrt 2013
    2.472
    16
    38
    Vrouw
    Verpleegkundige in de wijk
    Ja zo heb je toch eigenlijk best veel rare enge types op de wereld

    @wollywel. Nou vind ik de kruidvat juist een van de winkels die wel erg vriendelijk personeel heeft. Enige probleem met die winkels is dat sommige gangpaden te krap zijn om met de wandelwagen door heen te passen.
     
  12. kimmetjuh1981

    kimmetjuh1981 Bekend lid

    19 jul 2007
    956
    0
    0
    je haalt me de woorden uit de mond, werk ook in een winkel en ergerde me gisteren ook bijhoorlijk
    bleren of ik nog iets heb terwijl ik een andere klant aan het helpen ben
    geen mag ik iets vragen
    als je ze vervolgens geholpen hebt geen dank u wel of tot ziens
    grrrr
    ach ja klant is koning
     
  13. blossom85

    blossom85 Fanatiek lid

    4 jan 2013
    4.621
    1.576
    113
    Vrouw
    het oosten
    Wij hebben een hoek met een leestafel, verse thee enzo staan.

    Wat dan weleens gebeurd is dat ze dan zomaar producten uit de winkel halen openmaken en opeten. (zonder af te rekenen dus..) Hoe kom je erop????
    Vinden we weer weggemoffelde open potjes terug enzo.
    Er was een keer een oude dame die was verontwaardigd dat we geen appeltaart hadden.....euuuh..oke....???

    Maar goed. Gelukkig zijn dat incidenten.
     
  14. Wollywell

    Wollywell Bekend lid

    31 okt 2010
    547
    0
    16
    Zuid-Holland
    Daar heb je gelijk in, bij veel filialen zijn de paden te krap.
    Vooral in het filiaaltje waar ik hiervoor stond, was het meer een opstapel-magazijn, dan een winkeltje. Winkelwagens mochten niet naar binnen (is bij alle filialen zo, maar bij dit winkeltje waren we er heel streng in!) vanwege de brandveiligheid. Kinderwagens hadden daar dus ook moeite mee. En voor het personeel is het ook echt niet prettig werken, geloof mij! ;) We hadden het liever ook anders gezien.
    Van het hoofdkantoor krijgen we instructies over hoe we dingen moeten plaatsen in de winkel, dus dat ligt jammer genoeg niet (geheel) aan ons. Dat is echt een winkelbeleid.

    Maar wel erg fijn om te lezen dat er toch mensen zijn die met plezier bij Kruidvat komen! :)
     
  15. Edge

    Edge Fanatiek lid

    30 mrt 2009
    4.833
    478
    83
    Vrouw
    Haarlemmermeer
    Ik vind de Kruidvat ook echt een leuke winkel, maar die paden inderdaad he....hahaha. Gisteren was ik er nog en ik knalde weer overal tegenop, kaartje van een stelling afgedonderd. Nu was ik wel redelijk agressief met mijn kinderwagen aan het rijden (en beetje aan het schelden :p).
     
  16. blossom85

    blossom85 Fanatiek lid

    4 jan 2013
    4.621
    1.576
    113
    Vrouw
    het oosten
    Ik vind de kruidvat prima. De paden zijn hier ook wat krap. Het kan net met de wagen. Het personeel is wisselend. Heb heel erg vaak dat er met iedereen wordt gekletst behalve met de klant die aan het afrekenen is. Dua niet bepaald iets eenmaligs en dat vind ik toch jammer dan. Dan voel ik mij bijna bezwaard om als klant diegene nog goeiedag te wensen haha
    Maar het ene filiaal is het andere niet. Ken ook Kruidvat filialen waar heel vriendelijk personeel in staat.
     
  17. nana33

    nana33 VIP lid

    17 nov 2008
    5.536
    3
    0
    Haha, ik moest wel een beetje gniffelen om de titel. TS bedoelt waarschijnlijk dat beleefd of normaal gedrag ver te zoeken is, maar aan haar voorbeelden te zien vertonen de klanten gedrag genoeg ;).
     
  18. BabyR

    BabyR Fanatiek lid

    18 dec 2011
    2.009
    5
    38
    Wolywel, in wat voor tokkie aso stad werk jij?
     
  19. captain

    captain Niet meer actief

    Kruidvat Raamsdonksveer is super, was er toevallig vanmorgen nog, meteen vriendelijke begroet, vrolijke mensen aan het werk, dan krijg je meteen een glimlach op je gezicht, en ondanks alles makkelijk manouvreren tussen de aparte stellinkjes door (kan net)
    Dat is mijn favo kruidvat, altijd rustig vriendelijk, en een gezellig (snel klets) praatje achter de kassa over kleine kindjes die door het weer zo jengelig zijn (sorry was mijn dochtertje vanmorgen ook, vandaar dat het daar op aankwam hihi)
    Ook als het druk is, maken ze toch tijd (voor wie dan ook) om alles zo goed mogelijk uit te leggen, of op te zoeken of van achter te halen.

    ZO denk ik, als mensen reageren op een manier die niet hoort: of ze zijn met het verkeerde been uit bed gestapt, ze zijn zo (helaas) geboren, ze zitten met problemen en denken daar aan en zijn minder bezig met de boodschappen/afrekenen etc. en zien jou dan als uitlaatklep om even de stress/stoom af te blazen.
    Rustig blijven en het ombuigen scheelt een stuk, is geen excuus voor deze mensen, maar kan soms wel begrijpen dat ze zo (extreem) kunnen reageren (al blijft het voor ziektes dood en co uitschelden niet netjes)
    Heb het wel eens gehad dat een mevrouw de volgende dag haar excuses aankwam bieden, omdat ze me zo had uitgescholden, bleek dat haar man pas overleden was, en ze op dat moment even niet meer aan kon.

    Maar dingen kapot maken en verstoppen, zou me echt schamen om zoiets te doen, ik heb het 1x meegemaakt dat mn dochter wat had laten vallen (potje voeding) en ik vroeg of ik dit op kon ruimen, meteen: nee mevrouw dat hoeft u niet te doen, dat kan altijd gebeuren.
    Ik schaamde me wel en vroeg ook om het te vergoeden: nee mevrouw dit kan gebeuren, maakt u zich alstublieft geen zorgen. Dat was in de supermarkt toen was het nog c1000 nu ah
     
  20. adi

    adi Niet meer actief

    Hier hebben ze bij de supermarkt ook een gezellig ingerichte koffiehoek, waar altijd iets lekkers staat om te proeven. Maar de laatste tijd wordt die tafel als een soort gratis eettent gebruikt, vooral door de bejaarden. Bij de vleesafdeling maakt de slager namelijk elke zaterdag een gerecht dat geproefd mag worden (en daarna kant-en-klaar gekocht bij de slagerij). Dan zie je mensen meerdere kleine borden goulash of soep wegwerken aan de koffietafel, lekker kop koffie en koek/ gebak erbij, en een half uur zitten kletsen.
     

Deel Deze Pagina