verbaal performaal kloof/NLD

Discussie in 'Aangeboren afwijkingen' gestart door liesbet77, 22 mei 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. liesbet77

    liesbet77 Actief lid

    26 dec 2009
    333
    0
    0
    bediende
    België
    zijn er hier mensen die hier ervaring mee hebben?
    uit mijn zoon zijn testen bleek een verschil van 20 performaal / verbaal, waarbij zijn verbaal IQ een stuk hoger is. We merken dit ook doordat hij zeer taalvaardig is / lijkt (soms lijkt hij sterker dan hij in werkelijkheid is) maar ruimtelijk inzicht, rekenen ... zijn zwak.

    verder nog wat "speciale" kantjes , maar wil eerst eens horen hoe jullie kinderen zijn voor ik alles neerpen ...

    Hij heeft al verschillende etiketjes gekregen , eerst ASS (wat volgens ons helemaal niet klopt, ok er zijn een paar kantjes aan hem maar die heeft iedereen wel en hij is daar veel te sociaal , te flexibel voor en hij heeft veel fantasie), er zijn zeker adhd trekken want zijn concentratie is niet goed en het is een spraakwaterval.

    maar nu ik wat gelezen heb over NLD denken we toch eerder dat het dat is en niet al die andere dingen ... deze zomer doen ze de testen opnieuw om zeker te zijn want IQ testen zijn een momentopname.
     
  2. MamaChantal

    MamaChantal VIP lid

    14 okt 2010
    16.182
    2.834
    113
    Ik heb zelf Nld, het is helaas erg onbekend.
     
  3. mamavanluca

    mamavanluca Bekend lid

    5 jul 2007
    639
    0
    0
    pedagogisch medewerker
    zoetermeer
    Hier een kloof van 22 verbaal is net als bij jullie hoger. En bij ons ook de diagnose ADHD. Over 6 mnd nieuwe testen en dan hopen we dat de kloof minder is door zijn medicatie. Pas over 6 mnd omdat er nu ook nog het vermoeden dat hij dyslexie heeft en de komende maanden rt gaat krijgen.
     
  4. Kache

    Kache VIP lid

    11 jan 2012
    6.137
    1.059
    113
    Mijn zoontje had ook een kloof van ongeveer 20 punten, ten nadele van performaal.
    Overigens geen verbale score, door zijn achterstand in ontwikkeling heeft hij alleen nog maar non-verbale IQ tests gehad. Ze hebben ooit een verbale test geprobeerd, maar daar liep hij zo vast in de taal dat het een niet-presentatieve bedroevend slechte score zijn geworden (al dus de orthopedagoog).

    Hij heeft klassiek autisme en ze hebben mij verteld dat dit dysharmonisch profiel passend is daarbij.

    Veel sterkte met je zoektocht! Zulke trajecten kunnen erg energievretend zijn...
    (altijd blij geweest dat diagnose van mijn zoontje heel duidelijk was, hij is er een uit het boekje ;))
     
  5. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.008
    4.182
    113
    Mijn zoon heeft ook een disharmonisch iq beeld en heeft de diagnose Asperger gekregen (maar dat vinden wij ook kloppend)
     
  6. carry27

    carry27 Lid

    9 mrt 2013
    91
    0
    6
    Zuid-holland
    Mijn zoontje heeft een verschil van 26, verbaal is hoger. Hij heeft het etiketje pdd-nos gekregen.
     
  7. ike

    ike Fanatiek lid

    5 jul 2013
    1.573
    118
    63
    Gehandicaptenzorg
    Waalwijk
    NLD is idd iets wat nog erg onbekend is. Ik heb hetzelf.
    Als kind had ik er soms echt last van. Tegenwoordig lijk ik er minder last van te hebben. Soms worden er snel etiketten geplakt, maar zelf was ik blij met t etiketje. Ik kon hierdoor mijzelf beter begrijpen. Helaas was ik al 16 voordat de diagnose gesteld werd.
     
  8. mamajanneke

    mamajanneke Fanatiek lid

    22 mei 2007
    2.688
    4
    38
    Vrouw
    hier ook een gat tussen de verbale en perfomale. Je merkt dit in school met name aan het begrijpend lezend en de woordenschat via de cito toetsen. gewoon lezen en rekenen in hij de beste van de klas. hij is dan ook met glans over naar groep 4. Hij heeft nu wel de stempel dcd gekregen. is een motorische achterstand. en vermoedelijk pdd nos. hier volgen nog onderzoeken voor. overigens scoorde hij bij de verbale test hooggemiddeld en performaal heel laag gemiddeld.
     
  9. nataschan

    nataschan Lid

    8 jan 2013
    11
    0
    0
    smartphone-service
    rijswijk
    Mijn zoon (12 jaar nu) heeft een kloof van 18 punten. verbaal sterker dan performaal. Tot zijn 4e levensjaar was alles volgens het boekje. Hij liep voor. Lopen al los vanaf 10 maanden, nooit gekropen. Hij rekende simpele sommen al vanaf 3 jaar. En bedacht hele bordspellen met regeltjes (die te moeilijk waren om te begrijpen. hihihi) Toen moest hij naar groep 1 en kwam er heel raar gedrag aan. Huilen voor een mandarijntje dat in de prullenbak viel. claim gedrag naar vriendjes toe, niet veel vrienden hebben. Niet zelf schoenen kunnen aandoen na gym bv.

    1 dag voor de kerst vakantie kwam de leerkracht van groep 2 naar me toe en vertelde me tussen neus en lippen door dat ze dacht dat hij misschien asperger zou hebben. Ik heb me daar toen ziek naar gezocht op internet en er waren idd overeenkomsten.

    Na die kerstvakantie kwam er een psychologe op school en die gooide het balletje op dat hij hoogbegaafd zou kunnen zijn maar beslist niks anders. Dus is hij in de mallemolen van de testen gekomen met 6 jaar. Uit deze testen kwam dat hij "alleen" hoogbegaafd zou zijn. (terwijl dat ook geen zegen voor een kind is.)

    Hij is nu met 12 jaar nog steeds beetje anders dan andere kinderen. De gewone basisschool maakte hem ongelukkig, dus hebben wij gekozen voor leonardo basis onderwijs. Hier zagen we hem opbloeien en meer rust te vinden in zijn gedachten. Nu gaat hij over naar 2 vwo> maar dan ook hoog en meer begaafden onderwijs.

    Dus let heel goed op je gevoel. Er worden te snel, te onnodig etiketten geplakt.
     

Deel Deze Pagina