kinderen mee op begrafenis opa

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door sabrinab1986, 18 aug 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Umm85

    Umm85 VIP lid

    17 jun 2007
    26.310
    248
    63
    Vrouw
    huismama, doktersassistente
    Turkije
    Vind ik ook..

    Mijn kinderen gingen ook gewoon mee toen mijn vader overleden was. Ja zo nu en dan een kreet en ze hebben gespeeld op de grond, daar zijn het kinderen voor toch.
     
  2. lisanne123

    lisanne123 Fanatiek lid

    28 feb 2012
    2.862
    0
    36
    Ik zou ze wel mee laten gaan zodat ze ook afscheid kunnen nemen .
    Vind het in de kist kijken een lastig onderwerp .
    Juist omdat ze zo gevoelig zijn zullen ze dan niet een heel eng beeld gaan creëren als ze niet kijken .

    Mijn nichtje van 6 en neefje van 4 hebben wel gekeken . Voordat mijn nichtje keek vroeg ze aan haar moeder "is oma nu botjes?" . En na dat ze had gekeken vond ze oma meer lijken op sneeuwwitje .
     
  3. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Ik denk dat dat geheel en al afhangt van hoe je er zelf mee om gaat.

    Als je zelf doet alsof het het allervreselijkst is... Is het wellicht verstandig om ze niet mee te nemen.
    Gewoon omdat je onbewust het idee overdraagt dat het iets verschrikkelijks is... En kinderen gaan daar dan gewoon in mee en vinden het ook verschrikkelijk.

    Ga je er vanuit dat het heel normaal is en erbij hoort ondanks dat iedereen er heel verdrietig van wordt...
    Dan komt het op een klein kind al heel anders over.
    Veel geaccepteerder en normaler...
    En dan kunnen ze ook best mee.

    Dochterlief heeft hier meermalen in de kist gekeken...
    En ze heeft opa ook zien afglijden van gezond en midden in het leven tot doodziek. Dan hoort die begrafenis er ook gewoon bij.
    En ja, De kerkdienst duurde te lang maar daar was dan ook vantevoren rekening mee gehouden dus dat was geen probleem.
    Bij de condoleance hadden de kinderen in de gang en buiten de grootste lol met z'n allen. Terwijl wij ouders, ik denk wel 500 mensen de hand hebben geschud.
     
  4. Micchan

    Micchan VIP lid

    24 jan 2012
    22.458
    2.258
    113
    Vrouw
    Wenen
    Ik was zes toen ik naar de begravenis van mijn opa was, en ben achteraf wel enorm blij dat ik daarbij ben geweest. Ik heb hem, voor zover ik me kan herinneren, niet dood gezien. Alleen de dichte kist in de kerk..
     
  5. debke83

    debke83 Fanatiek lid

    24 jun 2008
    3.588
    0
    36
    Beek-Limburg
    Een tijd geleden is onze opa gestorven dus de overgroot opa van one kindjes. Ze zijn beide mee geweest naar de crematie.
    Ze zijn 4 en 1.
    De oudste is ook gaan kijken toen opa opgebaard lag, heb er heel erg over getwijfeld maar ben blij dat we t gedaan hebben.
    Kinderen kijken er heel anders na, hij heeft gekleurd voor opa en dat bij m gelegd.
    Hij wilde zelf ook heel graag en is elke keer mee geweest.
     
  6. MamaPeetje

    MamaPeetje Niet meer actief

    Meenemen... afscheid nemen hoort ook bij het leven.. Vind ze niet te jong en iedereen zal het ook wel begrijpen als ze misschien iets doen wat ongepast zal zijn..

    Destijds heb ik mijn zoontje van toen nog net geen 2 meegenomen naar de begrafenis van zijn oma (mijn schoonmoeder) en ja, hij deed grappige dingen en zei ook grappige dingen. En mensen moesten zelfs nog lachen tussendoor om zijn kreten. Het was apart maar ik weet zeker dat schoonmama het niet anders gewild zou hebben.
     
  7. Marijke1982

    Marijke1982 Niet meer actief

    Hier ben ik het helemaal mee eens. Als mijn schoonvader nu komt te overlijden gaat mijn dochter zeker mee.. Toen schoonmoeder 3 jaar terug overleed hebben we haar thuisgelaten, we vonden haar toen te jong.
     
  8. sandra1979

    sandra1979 Fanatiek lid

    Ten eerste ligt het wel aan de band die de kinderen met opa hebben.

    Bijna 2 jaar geleden ben ik mijn broer en vader in 4 mnd tijd verloren. Onze dochter was toen 4 jaar. Ze is bij bijna alles bijgeweest. Dus ook bij het opbaren (meerdere keren zelfs), heeft de kist mee dichtgedraaid, hebben haar zelf een bloemstukje uit laten kiezen, heeft ook een deel gehad in de mis (kaarsjes mee aansteken en kruisje naar achter in de kerk gebracht enz. Ik zag soms mensen denken.......maar ik vind het heel belangrijk dat zij afscheid kon nemen van haar opa en oom. Beide hadden ook een belangrijke rol in haar leven, en waren er opeens niet meer. Ik denk dat het belangrijk is dat je hen daar mee om leert gaan (OP HUN NIVEAU).
    Nu 2 jaar later kan ik met zekerheid zeggen dat we er goed aan hebben gedaan....opa en oom zijn hier nog haast dagelijks onderwerp van gesprek.

    Sterkte.
    gr.sandra
     
  9. Sjalleke

    Sjalleke Fanatiek lid

    21 okt 2005
    2.150
    401
    83
    Mijn vader is overleden toen ik 4 was en ik heb er rond mijn 10e,11e heel veel last van gehad, terugkerende nachtmerries etc.
    Dus vanaf dat moment zeg ik dat ik mijn kinderen meeneem als een dierbare overlijdt!
     
  10. suusje1982

    suusje1982 Actief lid

    7 aug 2013
    363
    0
    0
    Als je kinderen een goeie band met hem had zou ik het zeker doen. Ik zou mijn dochter er niet voor weg houden. Wel zou ik iemand mee nemen die eventueel met mijn dochter mocht ze vervelend worden en de dienst verstoren met haar er even uit kan. Ik zou haar ook wel in de kist durven laten kijken, ook mijn dochter is gevoelig maar op deze manier laat je zien dat de dood hoe verdrietig ook wel iets vredigs heeft. Of je kunt van te voren even heen gaan en ze een tekening laten brengen en dan niet tijdens de dienst maar even op hun manier en niveau er aandacht aan geven. Vooral goed praten en uitleggen wat dood zijn nou betekent, wel op hun niveau maar maak het zo dat het naast dat het verdrietig is ook iets moois is om afscheid te nemen. Kijk gewoon goed hoe je kinderen erop reageren, en vraag eens na een goeie en mooie uitleg wat ze zelf willen. Ik zou het ook niet doen als ze het niet willen, dan kan je misschien wat mooie foto's maken en er zo samen met ze op terug kijken.

    Gecondoleerd!
     
  11. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Wat mooi!
     
  12. Moonchild82

    Moonchild82 Actief lid

    8 mei 2007
    455
    1
    0
    Postbode & Interieurverzorgster
    Hoofddorp
    Onze zoon is 5, en mijn schoonvader is afgelopen mei, helaas overleden. Zoonlief heeft duidelijk meegekregen hoe ziek opa was, en begreep ook dat toen opa overleed, hij niet ziek meer was. We hebben hem wel meegenomen, omdat wij een dag van te voren al terecht konden, zonder verdere familie erbij.

    Wij hebben het als volgt gedaan: ik ben samen met m'n schoonzus eerst naar binnen gegaan, om te kijken, of opa nog opa was en of hij er netjes bij lag. Was een aparte ruimte, dus hij hoefde niet perse naar binnen. Gelukkig zag hij er goed uit, dus zoonlief mocht erbij. Hij heeft naar opa gekeken, maar wilde opa niet meer een kus geven, of een aai, deze keuze hebben we hem volledig zelf laten maken. Wel heeft hij gezwaaid, toen hij weg wilde gaan.
    Naderhand hebben we er wel over gesproken. Dit vonden we heel erg belangrijk. Hij was er erg van onder de indruk. Ook vooral van het feit dat papa en mama zo verdrietig waren. Maar wij denken, dat het voor hem goed was, om het af te kunnen sluiten. Opa was gezond, opa werd ziek, en opa overleed. Op 4 en 6 jaar, zit er genoeg besef in die ukkies. Daarna even rustig zitten en ze de ruimte geven te praten, of vragen te stellen, werkt goed. Naderhand was het ook klaar voor onze zoon. Hij heeft het goed een plek kunnen geven, en geen nachtmerries gehad.
     
  13. Trisha1981

    Trisha1981 Bekend lid

    27 feb 2009
    841
    1
    0
    Eindhoven
    Ik zou het aan de kinderen zelf overlaten of ze wel of niet in de kist willen kijken. Doe er iig niet geheimzinnig over dan wek je mss meer nieuwsgierigheid. En naar de begrafenis kan wel. Mss iemand meenemen die evt met hen naar buiten kan mochten ze het niet trekken.
    Ik vind dat het bij het leven hoort hoe vervelend ook en dat je ook daar open over mag zijn tegenover kinderen.
    Iig gecondoleerd met ex schoonpapa
     
  14. sandra1979

    sandra1979 Fanatiek lid

    Dank je!!! Zo voelt het ook......
     
  15. Gerdatje

    Gerdatje Fanatiek lid

    27 apr 2012
    1.920
    0
    0
    100% Mama
    Achterhoek
    Hier is mijn schoonvader een maand geleden overleden.
    Onze dochter was toen 1,5 jaar. We hebben haar overal bij betrokken.

    Ze is een aantal keren bij opa wezen kijken. Was bij het condoleren, en natuurlijk bij de begrafenis. Alleen op de begraafplaats, is mijn moeder even met haar gaan steentjes zoeken.

    Als ze ouder was geweest had ik wel aan haar gevraagd wat ze had gewild. Maar op die leeftijd moeten ze zeker afscheid nemen.
     
  16. PenF

    PenF VIP lid

    20 aug 2009
    8.257
    2.166
    113
    Vrouw
    Coach
    Dordrecht
    Ik heb beide kinderen meegenomen naar de dienst van mijn opa toen waren ze 1,5.... En 3 maanden geleden toen mijn moeder overleed waren ze er ook bij. Ook zijn ze van te voren bij de kist gaan kijken en zijn we in de zaal geweest zodat ze wisten wat er zou gebeuren. Is allemaal prima gegaan en het heeft hun ook wat duidelijkheid gegeven...
     
  17. Bluesky

    Bluesky VIP lid

    1 okt 2007
    5.941
    0
    36
    Verzorgende-IG
    Heerewaarden
    Waarom dan niet? Een dood iemand is niet per definitie eng, toch? Jelle was ruim 4 toen zijn overgrootvader overleed en ik heb hem gewoon laten kijken. Ik heb hem gevraagd of hij dat wilde zien, en dat wilde hij wel. Hij zat ook vol vragen over wat dood dan was enzo. En opperopa zag er ook nog uit als opperopa, hij was niet ziek geweest voor hij overleed.

    En sterker nog; Jelle heeft gevoeld aan opperopa. Hij lag opgebaard op bed en ik vertelde dat opa nu heel koud was en dat zijn hart niet meer klopte en toen wilde Jelle wel even voelen. Dus dan heeft hij gedaan, hij heeft een hele tijd met zijn hand op opa's hand gezeten.

    Naar de begrafenis is Jelle ook meegeweest, Jitte niet want die was pas net 2. (ze is overigens wel meegeweest om te kijken, maar ik geloof niet dat ze daar veel van meegekregen heeft) In de kerk had hij honderdduizend vragen, dus is mijn man iets opzij gaan zitten om alles uit te leggen. Op de begraafplaats was het even lastig omdat het toen allemaal wat te lang begon te duren, hij wilde daar gaan spelen... Dat vond ik niet zo'n goed idee, maar goed dat was misschien 10 minuten, dus dat was wel te overbruggen.

    Na dat momentje op de begraafplaats zijn we even naar het graf van mijn vader gelopen en toen we terug kwamen hadden de medewerkers van de begraafplaats net de kist met opa in het gat laten zakken. Dus ik heb dat Jelle laten zien en toen vroeg die man of Jelle even wilde helpen met het gat dicht maken. Nou, dat wilde hij wel! Dus hij heeft letterlijk meegeholpen om opa te begraven. Voor Jelle is het nu ook overduidelijk wat er gebeurt als iemand begraven word, en ook voor ons was het een mooi moment als afsluiting. De rest van de familie vond het ook mooi om te horen, ze vonden het eigenlijk wel een beetje jammer dat ze er niet bij waren.

    Maar goed, dit alles dus op begeleiding van wat Jelle liet zien. Had hij op enig moment aangegeven dat hij het niet meer leuk vond, dan waren we weggegaan. Maar ik ken mijn kind, hij is nieuwsgierig en wil alles weten, dus ik kon goed inschatten dat dit geen problemen zou opleveren. Hij heeft het er nu nog wel eens over, het heeft wel indruk gemaakt.
     
  18. Gerdatje

    Gerdatje Fanatiek lid

    27 apr 2012
    1.920
    0
    0
    100% Mama
    Achterhoek
    Wij noemen hier de plek waar opa begraven is, Opa Tuintje.
    als we er zijn, gaat ze steentjes zoeken, en die komen dat in Opa Tuintje.
    We willen de dood voor haar en eng maken. Het hoort bij het leven.
     
  19. sabrinab1986

    sabrinab1986 Fanatiek lid

    9 okt 2012
    1.157
    266
    83
    NULL
    NULL
    bedankt dames!

    mijn eerste reactie was nee ze blijven thuis!

    oorzaak ik was 8 jaar toen oma was overleden mijn ouders hielden mij ook thuis heb 2 jaar geleden heb ik voor het eerst een persoon gezien die overleden was vond het altijd dood eng dat was op mijn werk.
    dus dacht eigenlijk dat dat normaal was, mijn moeder zei net voor de telefoon ook je neemt de meiden toch niet mee , dus zo ben ik opgevoed en vond het eigenlijk wel prima.

    we woonden eerst naast opa de eerste 3 jaar van de oudste toen ben ik gescheiden maar de meiden hadden zeker een goede band met opa. ze wouden zelf ook graag heen en heb ze uitgelegd hoe een begrafenis gaat op hun niveau

    ben echt blij met jullie verhalen daar ben ik het anders door gaan zien!
     
  20. 2g4e

    2g4e Niet meer actief

    Mijn dochter is niet meegeweest naar de begrafenis omdat zij toen nog net geen 2 was en ik haar niet zag stilzitten tijdens de dienst. Wel lag mijn vader in een zogenaamde 24-uurskamer en konden wij dus ten alle tijden naar hem toe. Zij is wel meegeweest naar haar opa. We vertelde haar dat opa ziek was en zijn hartje was gestopt met tikken. Hij was nu een sterretje aan de hemel geworden. Van de begrafenisondernemer moest ik haar wel vasthouden als we gingen kijken zodat ze zich, mocht ze het eng vinden, veilig voelde bij mama. Ze was toen al heel wijs en zei al zelf "opa ziek, hartje doet niet tikken" en gaf zelfs aan hem een kusje te willen geven. Dit heeft ze dan ook gedaan "Dat is koud" riep ze. Whahaha lieverd! Ze is nog een keer wezen kijke en toen mocht ze haar handjes op de binnenkant van de deksel zetten. Vond ze helemaal leuk. Ik zou de keuze om te gaan kijken aan je kinderen overlaten. Voor Isabella was het fijn maar ieder kind is anders.
     

Deel Deze Pagina