even van me af schrijven

Discussie in 'De lounge' gestart door happyglow, 2 sep 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Joycey

    Joycey Niet meer actief

    Ik ben benieuwd of het probleem met SV straks is opgelost...
    Ik denk dat het nog wel zou kunnen escaleren met zo'n koppige vent.
     
  2. twinkle star

    twinkle star Niet meer actief

    In geval van overlijden zal in dit geval het geld naar de kinderen gaan. Zij zijn erfgenaam. Ts is voor dit bedrag ws uitgesloten.

    Ts je hebt het over spaargeld wat ze nu jaarlijks schenken. Of schenken ze jaarlijks het bedrag wat ze je vriend schenken. Ik vind het een vreemde situatie want als jullie spaarden op hun rekening dan is het officieel hun geld en wordt dat idd een schenking als ze het terug geven. Ik snap niet dat jullie er in zijn "getrapt" op deze manier te sparen.

    Eerlijk gezegd snap ik schoonvader wel. Zelf zou ik als het om een hoog bedrag gaat ook schoonkinderen uitsluiten.
    Ik weet trouwens niet in wat voor villa jullie wonen maar er is heel veel geld nodig om nooit meer te hoeven werken. Ook blijft dit bedrag in het huis zitten dus hier heeft hij in eerste instantie niks aan.
     
  3. Strijkkraal

    Strijkkraal VIP lid

    11 apr 2008
    10.680
    3.691
    113
    De clausule bepaalt alleen wat er gebeurd bij het overlijden van so in TS haar geval. Hoe TS haar man zijn testament opstelt, daar hebben so niets mee te maken. Zover kan je niet uitsluiten ;) volgens mij

    Alleen in scheiding heeft het zin. Dus als so komen te overlijden en daarna gaat TS scheiden, dan is dat specifieke deel uitgesloten van de boedelscheiding.
     
  4. Mary1981

    Mary1981 Bekend lid

    8 jan 2009
    772
    0
    16
    Ben erg benieuwd hoe dit afloopt idd. Maar hoop niet dat de boel escaleert. Het enige dat er echt mis is, is dat ts een gedeelte heeft gespaard waar ze, als ze uit elkaar gaan niets van terugziet.

    Je kunt om dit recht te breien wellicht zelf bij de notaris een financieel iets regelen wat er gebeurt als je uit elkaar gaat. Dat jij dan bv dat bedrag sowieso krijgt? Weet niet of dat kan hoor.

    Over op straat komen te staan na een scheiding (waar gelukkig geen sprake van is) zal in de praktijk denk ik nog wel meevallen. Als je man 'vermogend' is zal hij daar ook naar moeten bijdragen qua partner en kind alimentatie volgens mij.
     
  5. Johannal

    Johannal Fanatiek lid

    28 jan 2009
    3.119
    0
    0
    #45 Johannal, 2 sep 2013
    Laatst bewerkt: 2 sep 2013
    Ik heb niet alles gelezen (wel jou verhaal) dus misschien reageer ik dubbel

    MAAR (in hoofdletters want dit is echt belangrijk!)

    Ik wil je één ding zeggen; en dat is moeilijk als je heel gelukkig bent samen maar dit is wat mij vader mij heeft gezegd. En hij heeft gelijk! Ook al ben ik nog steeds gelukkig samen met mijn man.

    ALS! àls jullie ooit uit elkaar gaan dan is de situatie heel anders dan nu dan heb je geen zin meer om alles netjes te delen enz. Want je bent boos, verdrietig enz. en dan gun je elkaar niks meer. Hij jou dus ook niet! En dan zit je er maar mooi mee.

    Echt waar je MOET het nu gewoon netjes regelen. Vooral dat gezamemlijke spaargeld. Ga samen met je man en de afschriften naar je schoonvader en zeg dat je niet weggaat voordat hij toezegt dat hij dat spaargeld uit de uitsluitingsclausule haalt. Met zijn drieën, incl. je schoonmoeder, moeten jullie hem toch in beweging zien te krijgen. Hallo!! Het is JULLIE geld!!! Breng het kort en zakelijk (zoals hij het zelf zou doen) maar regel het je bent het aan jezelf schuldig.

    Als jullie samen blijven is er niks aan de hand en kunnen jullie er samen van genieten maar het staat in ieder geval goed op papier voor àls.... Tegen die tijd krijg je het nooit meer voor elkaar NU is het moment.

    Daarna zorgen jullie samen ervoor dat jullie gezamenlijke financiën en vaste lasten ook gezamenlijk geregeld zijn en dat je schoonouders, behalve persoonlijke schenkingen van je man, niks meer met jullie financiën te maken hebben

    Ik ben zo'n geluksvogel dat ik uit een vermogend gezin kom waarbij mijn ouders soms wat overdragen, mijn man is dat niet. Zolang wij elkaar gelukkig maken genieten we er samen van. Zodra het mis gaat heb ik elke cent hard nodig om met de kinderen hier te kunnen blijven wonen en leven. Mijn man en ik blijven voor de rest van ons leven bij elkaar maar mocht het mis gaan dan is het goed geregeld.
     
  6. Johannal

    Johannal Fanatiek lid

    28 jan 2009
    3.119
    0
    0
    #46 Johannal, 2 sep 2013
    Laatst bewerkt: 2 sep 2013
    oh en... ik denk dat het wel ok geregeld is maar als je op de rekening van je schoonouders hebt gespaard hebben zij er zeer waarschijnlijk belasting over moeten betalen (daarom alleen al is het raar dat je schoonouders dit willen) daarnaast als zij het jullie weer lenen (wat in eerste instantie niet eens nodig was geweest) moet je er ook rente over betalen.

    Bijv. Mijn ouders schenken ons ook jaarlijks geld. Geld wat ze nu nog helemaal niet vrij hebben omdat het bijvoorbeeld in de zaak en in hun huis zit. Maar mochten ze komen te overlijden dan scheelt het bijvoorbeeld een heleboel erfbelasting. Zij schenken het aan ons en lenen het dus gelijk weer terug. Inmiddels is het dus wel mijn geld wat mijn ouders lenen en dus moeten ze er rente over betalen. Niet van mij maar van de belastingdienst.

    Maar goed je zegt dat je jullie situatie goed begrijpt en dat geloof ik (al is het soms inderdaad echt lastig het al die schenkingen en rentes en overdrachtsbelastingen enz enz en dan komt daar nu nog de hypotheek bij....)

    Wij hebben overigens voor de helft van ons huis een hypotheek bij de bank en voor de andere helft bij mijn ouders dat gaat prima maar dat zou ik in jullie geval echt afraden ;)
     
  7. Ratje

    Ratje Lid

    18 mei 2010
    58
    0
    0
    AMS
    @happyglow
    Heb je verhaal gelezen en ik leef met je mee.(Heb niet alle reacties gelezen dus misschien staat er iets dubbel)
    Ik ben zelf ingemeenschap van goederen getrouwd. Ja met eigen bedrijf en alle toeters en bellen erbij. Je bent er voor elkaar in goede en slechte tijden en je gaat niet alvorens je getrouwd bent dingen afspreken voor als je uitelkaar gaat.
    Het enige wat ik zou kunnen adviseren is praten. Desnoods met een neutrale mediator. Waarom word jij er niet bij betrokken en waarom alles op zijn naam. Het enige wat ik kan bedenken is dat zij van de oude stempel zijn. De man regelt en werkt, de vrouw zorgt en voed de kids op. Als dat laatste het geval is dan moeten zij uit hun stramien stappen en dat is best moeilijk. Maar praten en confronteren is denk ik de beste optie. En houdt het bij jezelf... 'Ik vind' klinkt beter dan wijzen en 'jij doet'
    Succes meis!
     
  8. Strijkkraal

    Strijkkraal VIP lid

    11 apr 2008
    10.680
    3.691
    113
    Persoonlijk vind ik het in geval van eigen bedrijf toch echt niet handig om in gemeenschap van goederen te zijn getrouwd.
    De hele reden van HV is in dat geval om je privé te beschermen. Nu is het zo dat wanneer het bedrijf omvalt, je dus ook je huis en je eigen vermogen kwijt kan zijn.

    Heeft dus niets met in goede en slechte tijden te maken, maar alles met de veiligheid van je eigen vermogen en niets met een eventuele scheiding.

    Waarom nemen mensen dit soort dingen altijd zo vreselijk persoonlijk op?
     
  9. Johannal

    Johannal Fanatiek lid

    28 jan 2009
    3.119
    0
    0
    #49 Johannal, 2 sep 2013
    Laatst bewerkt: 2 sep 2013
    Zou je me nog eens 1 x willen uitleggen hoe het nu zit met hun schenkingen?
    in fictieve bedragen (ik weet hoeveel 'jehoeftnooitmeertewerken' is maar dat legt wat makkelijker uit.)

    jullie hebben 100,- spaargeld op een rekening bij je schoonouders. zij hebben jullie 500 euro geschonken en hebben een deel hiervan bij de notaris gestort? (wat betekend dit? is dat naar de bank gegaan of is de notaris nu tijdelijk rijk :D ;) ) elk jaar storten zij een deel (belastingvrij) aan wie? En waarom !?!? nee ik snap het niet.

    Het probleem zit hem erin dat jullie op hun rekening hebben gespaard maar zij niet zomaar alles terug kunnen geven (dat mag niet van de belasting, die ziet het volgens mij als geld van je so en je mag niet zomaar iemand, zelfs niet je kinderen, een heleboel geld geven) maar je schoonvader kan het wel gewoon uit de clausule halen. Dan is het probleem eigenlijk opgelost... mits je schoonvader niet ineens zich bedenkt en een dure boot koopt ;)
     
  10. Johannal

    Johannal Fanatiek lid

    28 jan 2009
    3.119
    0
    0
    Zo ontzettend mee eens. Het is gewoon dom (sorry) en het heeft niks met houden van te maken.

    Overigens zijn wij ook in gvg getrouwd maar dat was nodig (huis stond al op mijn naam, ik woonde er met mijn zus. Man en ik studeerde nog en konden net mijn zus uitkopen, oeps overdrachtsbelasting vergeten, oh dan maar trouwen ;) ) Inmiddels zijn we allebei zzp-er maar we bouwen nauwelijks vermogen op (wonen iets boven onze stand :D) maar ook geen schulden zo slim zijn we wel! Mocht een van de twee echt gaan verdienen dan gaan we naar de notaris en dan regelen we dat het goed zit....
     
  11. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    11.885
    7.595
    113
    Je hebt gelijk dat door het sparen op hun rekening zij het met zo'n rare clausule hebben kunnen storten. Wat ik zou doen in jouw situatie is aan je sv zeggen dat hij dat spaargeld van jullie als de wiedeweerga uit die uitsluitingsclausule haalt, anders laat je je man een schuldbekentenis aan jou schrijven voor het bedrag dat jij in het spaargeld had gestopt. Dit hoeft niet bij de notaris te gebeuren, dat hoef je alleen allebei te ondertekenen en goed te bewaren, en dan moet hij het je terugbetalen in geval van scheiding (of de erfgenamen bij overlijden). Ik ben het namelijk wel met je eens dat jij ook op papier recht hebt op dat geld en dat je dat moet regelen. Zoals al meer dames zeiden, je regelt zulke dingen nu jij en je man nog wel met elkaar door 1 deur kunnen :D De schenking van je SO kunnen zij inderdaad met uitsluiting doen en dat zal dat inderdaad zuur zijn als jij en je man ooit uit elkaar gaan, maar dat recht hebben ze.
     
  12. Mirro

    Mirro Fanatiek lid

    27 dec 2007
    1.782
    30
    48

    Ik ben het hier helemaal mee eens!
     
  13. Ratje

    Ratje Lid

    18 mei 2010
    58
    0
    0
    AMS
    Ik snap je punt heel goed en je hebt gelijk met hv door prive te beschermen. Wij hebben die keus bewust gemaakt en er goed over gesproken. Beide hebben eerst flink gespaard voor ons eigen bedrijf en de investeringen zelf kunnen bekostigen zonder lenen en genoeg spaargeld zodat we 1 jaar zonder werk kunnen zitten. Hopen dat dit niet gebeurd maar dan kan je overbruggen.
    Iedereen kiest voor wat het meest fijn voelt, hv of gg. Voor ons was en is dat gg.
     
  14. Strijkkraal

    Strijkkraal VIP lid

    11 apr 2008
    10.680
    3.691
    113
    Je weet dat in geval van faillissement dat je je spaargeld dan dus OOK kwijt bent? Dat is het grote probleem. Heeft ook niets te maken met wel of niet lenen voor investeringen. Een faillissement betekent dat je geen geld hebt om wat voor reden dan ook, en dan wordt volledig privé aangesproken.

    In een "normale" relatie (dus zonder eigen bedrijf) moet iedereen kiezen waar hij/zij zich goed bij voelt, MET een eigen bedrijf is het gewoon ronduit gevaarlijk.
     
  15. happyglow

    happyglow Fanatiek lid

    18 okt 2012
    2.101
    0
    0
    Accountmanager Binnendienst
    Maarssen
    Ook bij overlijden ben ik uitgesloten, zijn kinderen (en dus ook de mijne) krijgen dan zijn deel van de erfenis verdeeld. Ik zie hier niets van. Ik vind dat wel heel erg. Heb daar ook veel moeite mee want ik vind het niet fijn dat de kinderen ineens beschikken over veel geld, ze gaan daar vaak rare dingen van doen (drugs of gokken e.d.) en als ze 18+ zijn heb ik er gewoon echt niets over te zeggen en hebben mn kids ineens een groot bedrag op hun rekening.

    Voor degene die het niet snappen even een voorbeeld (de bedragen kloppen niet hoor maar dat is denk ik wel duidelijker zo)

    Je mag per jaar 100 euro schenken aan je eigen kind. Wij hebben 500 gespaard op hun rekening. Ze hebben dit aan de notaris overgemaakt.

    in 2012 hebben wij al 100 euro gehad met een uitsluitingsclausule en dit jaar kopen wij het huis met de grote gift waardoor er geen gift meer mogelijk is dit jaar. de overige 400 euro word ons "geleend" (zonder rente! dat zag ik ook ergens hier staan maar dat hoeft dus niet) dan vanaf 2014 krijgt mijn man op papier elk jaar 100 euro waarmee we dus die lening aflossen tot het op 0 staat. en elke gift is uiteraard met die uitsluitingsclausule.

    is het zo wat duidelijker? Op die manier hoeft niemand belasting te betalen over eventuele schenkingen.


    Verder kwamen wij thuis van de avond en hoefde we geen gesprek aan te gaan. Hij begon zelf over de mail die hij ons gestuurd had en ik was voor het eerst best fel. Hij gaf aan dat hij het contract probeerde over te zetten op ONZE naam en ik reageerde direct vrij fel dat dit niet het geval was want dat er in de mail stond dat mijn man het huis kocht en hij dus de nieuwe contactpersoon werd, of het contract op ZIJN naam overgezet kon worden en dat ik helemaal niet genoemd werd in zijn mail en dus weer niet bestond. (schrok ik best van want normaal ben ik naar hun toe helemaal niet zo brutaal... maar was er dus echt even klaar mee) Mijn man had dus helemaal geen tijd om te reageren haha wat eigenlijk wel de bedoeling was (hij is wat rustiger) Mijn schoonvader schrok er ook behoorlijk van en zei direct dat dit niet expres ging en ging over in de "hm" mode die voor hem vertrouwd is. Hij voelde zich heel erg aangevallen en mijn man suste de boel nog door te vragen of hij het in het vervolg op 2 namen wil zetten omdat we samen in het leven staan en hij al jaren niet meer alleen is. Schoonvader zou hier rekening mee houden mompelde hij.

    Haalt waarschijnlijk niets uit maar ik voel me zo "ontladen" dat ik gewoon even goed heb laten voelen wat ik voel terwijl ik normaal dit overlaat aan mijn man. Mijn schoonmoeder reageerde ook direct met "WAT heb je gedaan?!" en begon al met haar hoofd te schudden dus hij zal het thuis ook nog wel te horen krijgen...

    Hoop dat het nu wel duidelijk is, of hij het nu expres doet of niet, het is duidelijk dat het nu niet meer kan dus hoop dat het eindelijk stopt.
     
  16. twinkle star

    twinkle star Niet meer actief

    Maarbegrijp ik uit dit en eerdere stukjes goed dat jullie gespaard hebben van de giften?
     
  17. Ratje

    Ratje Lid

    18 mei 2010
    58
    0
    0
    AMS
    Dat klopt ook allemaal wat je zegt. Beide hebben wij een eigen bedrijf (zzp) en werken voor een deel in loondienst. Ja ons spaargeld kan, als er geen geld meer binnenkomt, in een keer doorheen zijn. Ja het is een risico, ja het is gevaarlijk. Maar ik heb er absoluut geen slapeloze nachten van. Ik snap ook heel goed dat mensen het geen logische keus vinden en gewoon een ronduit niet handige (domme) keus. Maar het een beslissing waar wij samen achter staan. Wel zeg ik dat we financieel alles flink hebben gecoverd. We hebben met onze notaris ook besproken wat het handigste was om te doen alvorens wij door gingen naar de KVK. Dit met betrekking op spaarrekeningen en dergelijke.
     
  18. Strijkkraal

    Strijkkraal VIP lid

    11 apr 2008
    10.680
    3.691
    113
    Ik denk dat wel elkaar niet begrijpen. ALS een van jullie bedrijven failliet gaan, omdat jullie in GvG zijn getrouwd, kan het eigen vermogen onder de failliete boedel vallen. Ergo .. het geld is er niet doorheen omdat jullie geen inkomsten hebben ... het geld is domweg gewoon NIET beschikbaar voor jullie, omdat het geld wordt gebruikt om de debiteuren te betalen.

    Ik vind het bijzonder dat een notaris dit jullie heeft geadviseerd, mijn keuze is het absoluut niet, maar goed ... ;)
     
  19. Ratje

    Ratje Lid

    18 mei 2010
    58
    0
    0
    AMS
    @Strijkkraal
    Ik snap wat je bedoelt en je hebt ook gelijk. Notaris heeft niet besloten hoe we moesten trouwen dat is echt onze eigen keus geweest. Notaris heeft geholpen met de constructie toen ik ook voor mijzelf begon. Toen waren wij al getrouwd. Het is ook een keus die ik zelf niet snel anderen zou adviseren. Maar wij staan erachter zoals we getrouwd zijn en met de afspraken die gemaakt zijn bij de notaris en advocaat met betrekking tot onze bedrijven.

    En iets heel sufs, ik zie dat je na 11 jaar spontaan zwanger bent....geweldig! Super gefeliciteerd! ( i know het is geen baby topic maar kon het even niet laten)
     
  20. happyglow

    happyglow Fanatiek lid

    18 okt 2012
    2.101
    0
    0
    Accountmanager Binnendienst
    Maarssen
    Nee wij hebben gespaard door elke maand een X bedrag over te maken naar hun rekening. Wij hadden toen nog 2 fulltime salarissen en konden rondkomen van 1 salaris. Dit hebben we bij hun op de rekening gespaard zodat we daar niet meer zo makkelijk aan konden komen.

    Nu staat dit geld bij de notaris met een uitsluitingsclausule waarin staat dat dit bedrag van mijn man is en buiten de gemeenschap van goederen valt. En dit bedrag word elk jaar deels aan hem geschonken met die uitsluitingsclausule zoals ik het hierboven uitgelegd heb.

    Als het nu nog niet duidelijk is, kan ik het echt niet duidelijker uitleggen :D Vond het zelf al lastig om het te begrijpen toen en vind het nog lastiger om het uit te leggen nu ik het begrijp haha.
     

Deel Deze Pagina