Dementie

Discussie in 'De lounge' gestart door kiki80, 12 sep 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Bluesky

    Bluesky VIP lid

    1 okt 2007
    5.941
    0
    36
    Verzorgende-IG
    Heerewaarden
    Even uit nieuwsgierigheid: Had jou oma ook iets aan haar ogen? Dingen of mensen zien die er niet zijn en vooral het weten dat het niet echt is wat je ziet is typisch een verschijnsel van het syndroom van Charles Bonnet. Dit komt vaak voor bij oudere mensen, die op latere leeftijd blind of slechtziend zijn geworden.
     
  2. mel78

    mel78 VIP lid

    12 feb 2008
    8.320
    242
    63
    Ts, ik vraag me toch een beetje af of het echt dementie is. Een delier kan ook een bepaald beeld geven, of toch iets in haar hoofd. Zijn er ooit signale

    Laat het goed uitzoeken door een geriater.
     
  3. Panda1

    Panda1 Bekend lid

    28 feb 2013
    834
    114
    43
    Overijssel
    Beetje gissen wordt het wel op deze manier. Ik zou vragen om een psychologisch onderzoek(po). Een een dos score bij laten houden door de verzorging. Dat is een lijst die je meerdere keren per dag invult en dan een paar dagen. Daarin hou je bv bij of ze plukkerig is, snel afgeleid, rusteloos etc. Samen met een po kun je een goed beeld krijgen en daarop de medicatie en behandeling afstemmen.
     
  4. Bambi93

    Bambi93 Fanatiek lid

    4 apr 2013
    1.173
    0
    36
    Mijn opa kende de ene week nog iedereen en de week erna niemand meer. Hij was wel eerder al vergeten hoe hij moest lopen, naar de wc gaan, zich wassen e.d
    helemaal op het einde 'sprak' hij met zijn overleden ouders.. Hij zag ze overal.

    Sterkte meid! Accepteren is inderdaad heel moeilijk.
     
  5. muis26

    muis26 Fanatiek lid

    bij mij komt ook een delier naar boven.. daar kunnen ook wanen en hallucinaties bij voorkomen.

    Een delier heeft bijna altijd een onderliggende oorzaak. zoals hierboven al genoemd is bv een blaasontsteking die vaak te laat wordt gevonden bij oudere mensen.

    Is ze medisch wel helemaal nagekeken? onderzocht op infecties (bloedonderzoek)?

    liefs Muis
     
  6. mam1991

    mam1991 VIP lid

    17 jan 2013
    10.071
    2.096
    113
    Helaas zal ze jullie op een gegeven moment ook niet meer herkennen. Mijn oma was dement, in het begin was het ontzettend heftig omdat ze zelf doorhad dat ze dingen vergat.

    Toen ze echt helemaal ''weg'' was hebben we ontzettend veel lol met en om haar gehad :D Ik heb het best wel positief bekeken, dit komt misschien ook wel omdat zij dol gelukkig was in het tehuis. Ze was dan ook altijd vrolijk, was met iedereen vrienden, hielp daar zelfs mee met afwassen etc.

    Alleen ons herkennen deed ze helaas niet.

    De opa van mijn man zit daar nu ook, moest tijdje geleden heel erg lachen :D We waren bij hem op visite, en na een half uurtje wouden we weer naar huis en dan gaven wij dus aan.

    Toen zei hij; Ik vond het ontzettend gezellig dat jullie er waren.. maar dan mogen jullie mij nou wel eens vertellen wie jullie nou zijn? :D haha
     
  7. chrystel73

    chrystel73 VIP lid

    9 jan 2009
    6.180
    2.374
    113
    nee ze had geen erg slechte ogen. ze omschreef een meisje met een rood jurkje
     
  8. cyntje78

    cyntje78 VIP lid

    11 nov 2008
    6.297
    3
    0
    Genieten van ons ventje!
    Inderdaad!

    Ik sta er soms van te kijken hoe ouderen kunnen veranderen als ze een blaasontsteking onder de leden hebben. 9 van de 10 x is het prijs als we de urine sticken.

    Ik zou echt even aandringen bij de verzorgenden dat ze de urine sticken. Is maar een kleine moeite voor hun namelijk.
     
  9. Bluesky

    Bluesky VIP lid

    1 okt 2007
    5.941
    0
    36
    Verzorgende-IG
    Heerewaarden
    Voor de duidelijkheid: Hallucinaties hoeven niet alleen visueel te zijn voor diegene, dat kan dus ook auditief. Dus die stemmen horen, kan daar best bij passen...

    Onderschat vooral niet wat een blaasontsteking of verkeerde medicatie kan doen bij mensen. Ik heb al die jaren dat ik in de zorg werk al meerdere keren meegemaakt dat iemand letterlijk op sterven na dood is, dan word de medicatie gestopt ivm palliatief beleid en dan knapt iemand weer helemaal op! Zitten ze 2 weken later weer gewoon aan tafel brood te eten terwijl ze het hoogste woord hebben! Blijkt dus dat een combinatie van medicijnen de schuldige was.
     
  10. MamaTal85

    MamaTal85 Fanatiek lid

    13 sep 2011
    2.080
    192
    63
    NULL
    NULL
    Wat naar voor je!

    Ik heb zelf in een verzorgingstehuis gewerkt als bijbaan vroeger. En inderdaad, daar heb ik meerdere malen gezien hoe snel het ging.

    Ik werkte op een afdeling waar mensen als eerst komen, meestal na een beroerte of als het zelfstandig wonen net niet meer gaat. Ik kwam elke maandag, donderdag en zaterdag als voedingsassistente wat niet meer inhield dan de broodmaaltijd verzorgen in de avond en daarna een kopje koffie.

    Er was een vrouw, niets aan de hand, alleen maar oud en eenzaam.
    Op maandag was alles nog 'normaal' op donderdag wenkte zij me na haar broodje en vroeg wat ze moest betalen en of ik een taxi wilde bestellen om haar naar huis te brengen.... het ging zo snel dat ze twee weken later op een andere afdeling zat waar ze meer gespecialiseerd waren in dementie. Ik weet niet hoe het verder met haar is gegaan, maar ik blijf dit verhaal onthouden. En ik heb echt vreselijke dingen meegemaakt daar, maar dit is het eerste wat altijd weer naar boven komt als ik aan dat werk denk.
     
  11. kiki80

    kiki80 Fanatiek lid

    6 sep 2006
    3.967
    0
    0
    Centraal
    Het is heel snel gegaan. Vannacht is ze in haar slaap overleden na gisteren een heel nare dag te hebben gehad.
    91 jaar is een mooie leeftijd, het is goed zo.
     
  12. knap

    knap Niet meer actief


    Gecondoleerd.

    Sterkte verder voor jou en je familie.
     
  13. angel229

    angel229 Niet meer actief

    Gecondoleerd!
     
  14. Yasmijnkai

    Yasmijnkai Niet meer actief

    Gecondoleerd!!
     
  15. Roozjuh

    Roozjuh VIP lid

    1 okt 2007
    18.378
    1.286
    113
    Flevoland
    vreemd is die ziekte he. vind het vreselijk. mijn oma was ook kip lekker en binnen paar maanden was het helemaal omgeslagen. ze kan niet meer lopen, eten of drinken. alles moet aan haar gevoerd worden waarvan de helft uit haar mond valt omdat ze niet weet wat ze ermee moet doen. ze is in een half jaar tijd van mollige vrouw, naar vel-over-been gegaan. hoe vreselijk het ook is en klinkt, maar we zitten nu op het telefoontje te wachten dat we de begravenis moeten gaan regelen. dit bedoel ik niet negatief hoor. maar realistisch en misschien ook beetje uit zelf bescherming dat ik er niet teveel mee bezig wil zijn. heel onbewust gaf ik kort geleden ook het antwoord dat ik ook geen opa's en oma's meer heb. later bedacht ik me dat ik dat zei en soort van vergeten was dat ik nog 1 oma heb.

    sterkte!
     
  16. Roozjuh

    Roozjuh VIP lid

    1 okt 2007
    18.378
    1.286
    113
    Flevoland
    overigens had mijn opa ook soort van flashbacks naar vroeger. hij dacht dat hij in het jappenkamp zat weer, en dat iedereen om hem heen (verpleegkundige) hem wilden vermoorden, dat het jappen waren. pff heb echt een helse dag met hem meegemaakt. hij lag in bed, wilde persee in zn scootmobiel(hij zat nog in zn ondergoed/luier) en ging richting de lift. hij zei bloed serieus 'ze komen eraan, vertrouw niemand en ren zo hard je kan' en duwde mij de lift in en ging er zelf ook in. hij keek als een bezetene, hele vreemde blik had hij. ik vergeet het nooit meer. op beganegrond reed hij zo de deur uit het parkeerterrein op richting de weg. ik gilde naar hem dat hij moest stoppen en er niks aan de hand was. maar hij had écht écht het idee dat hij terug was in de oorlog. heb personeel geroepen, en kreeg doodleuk de melding 'het is niet mijn patient, ik kan niks voor u doen' terwijl mijn opa als een razende naar de weg sjeesde. ben erachteraan gegaan en heb sleutel uit zn scootmobiel getrokken met daarop volgende gescheld dat de jappen zijn auto hebben gesloopt en ze hem komen halen. heb mn pa in paniek gebeld en die is met hem in de auto stuk gaan rijden en naar het huis van mijn vader gegaan. sta je daar dan met knikkende knieen pfff wat een klote dag was dag zeg. was blij dat mijn vader ziek thuis was van zijn werk en dus meteen eraan kwam. anders weet ik niet hoe het afgelopen was. mn vader was ook de enige die hem weer rustig kreeg en hem kon wijsmaken dat hij nu veilig is. helaas moest je mee gaan in zijn waanbeelden anders maakte je het alleen maar erger. doen alsof de 'jappen' de andere kant op waren gegaan en hij nu veilig was 'ondergedoken' (gewoon in mn vaders huis was)
     
  17. redone

    redone Fanatiek lid

    2 jul 2007
    2.864
    0
    0
    Gecondoleerd
     
  18. femmy

    femmy Fanatiek lid

    1 jan 2006
    4.061
    0
    0
    Administratie
    Gecondoleerd en sterkte voor jullie!
    Bij ons is het mijn moeder als we 2 weken geleden uit eten zijn geweest weet ze dat niet meer best moeilijk, ik ga eens op zoek naar het boek wat rozeroos melde, bedankt voor de tip !
     
  19. Knuffie85

    Knuffie85 Niet meer actief

    Gecondoleerd en veel sterkte
     

Deel Deze Pagina