denk aan gastric bypass

Discussie in 'De lounge' gestart door geriannes, 7 okt 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Maar even een oprechte vraag: waarom kunnen mensen na een dergelijk gevaarlijke operatie dan WEL hun eetpatroon veranderen en niet zonder deze hele heisa, als het uiteindelijk ook na de operatie een kwestie blijft van zelf de goede keuzes maken?
     
  2. lieke

    lieke VIP lid

    7 sep 2005
    5.589
    65
    48
    Omdat je dan geen keus meer hebt !
     
  3. mamazeyad

    mamazeyad Niet meer actief

    #123 mamazeyad, 9 okt 2013
    Laatst bewerkt door een moderator: 9 okt 2013
    weet je het is niet eens zo dat iedereen die zo'n operatie gaat doen een hele slecht voedingspatroon heeft. er zijn vele waar de voedingspatroon prima is alleen in te grote hoeveelheden. ik heb bijvoorbeeld de hele dag door honger en dan bedoel ik geen trek. dat is echt heel vervelend. er zijn ook veel mensen die met hulp van zo'n operatie het wel lukt om de goeie keuzes te maken en hun leven helemaal om te gooien (waarom ja waarschijnlijk extra motivatie, extra hulp enz) . en er zijn ook mensen die gewoon heel ziek worden als ze verkeerd eten en die daardoor een extra stok achter de deur hebben.
     
  4. Metire

    Metire Niet meer actief

    Maar waarom dan in het weekend extra nemen en niet sporten? Dit is echt iets wat ik niet snap.. waarom de hele tijd moeite doen en dan zeggen 'in het weekend mag ik wel iets lekkers' als je niet constant volhoudt kan je lichaam nooit wennen aan je nieuwe lifestyle! Het is heel moeilijk maar ook echt simpel.. wat wil je nou liever, calorie rijk eten of een gezond lichaam?

    Dit gaat niet over jou, maar ik hoor zoveel mensen om me heen zeggen: neem je wel iets lekkers, je moet wel een beetje leven! Maar waarom heb je alleen een leuk leven als je suiker en vettigheid eet? Ik begrijp het gewoon niet. Als je het je kan permitteren dan kan je best iets lekkers nemen maar wanneer je vol bezig bent met afvallen gewoon simpelweg niet.

    Maarja, ik hou op. Ik snap het gewoon niet (en ik bedoel het echt echt echt niet slecht)
     
  5. lieke

    lieke VIP lid

    7 sep 2005
    5.589
    65
    48
    Dat je het niet snapt is omdat je zelf niet in het schuitje zit ! en dat bedoel ik ook niet slecht:D:D
     
  6. Metire

    Metire Niet meer actief

    Nee maar ik ben wel ruim 20 kilo afgevallen op eigen kracht, en dat is niet te vergelijken met het gewicht wat veel mensen moeten/willen kwijtraken maar ik zit op een zekere manier wel in dat schuitje.. als ik geen goede keuzes maak kom ik ook aan, en als ik dat lang genoeg doe schiet het gewicht er ook aan.
     
  7. lieke

    lieke VIP lid

    7 sep 2005
    5.589
    65
    48
    Weet je en dat is het laatste wat ik er over ga zeggen !!

    In mijn omgeving heeft tot nu toe niemand gezegd !! jij kiest de makkelijke weg :$:$:$ dat is nou echt dom ga gewoon sporten verander je eetpatroon en het komt goed !

    Mensen die mij oprecht kennen mijn strijd zien en meemaken en zien wat het mij mij doet steunen en veroordelen niet tot een makkelijke keus , ze steunen mij in de moeilijkste strijd die gaat komen;);););)
     
  8. lieke

    lieke VIP lid

    7 sep 2005
    5.589
    65
    48

    tuurlijk ben ik in 20 jaar tijd vaker afgevallen 30 kg 20 kg enz enz.
    En dat allemaal op eigen kracht en dat is echt niet moeilijk het allermoeilijkste van het hele plaatje is en blijft ...
    HOE houd je , je gewicht vast en dat is mij nog niet gelukt en nu ben ik uitgestreden ik kan het zelf niet meer opbrengen het is klaar over en uit.... mijn keus is gemaakt.
     
  9. Metire

    Metire Niet meer actief

    Dan wens ik jou alle geluk en sterkte en dat meen ik!
     
  10. lieke

    lieke VIP lid

    7 sep 2005
    5.589
    65
    48
    txs...:):):):):):)
     
  11. xlns

    xlns Actief lid

    20 dec 2007
    423
    0
    16
    Het is logisch dat je het je niet voor kan stellen want je hebt nooit morbide obesitas gehad. Jij hebt geen bodemloze put als maag... Wanneer je lichaam het signaal 'honger' geeft ga je eten, dat is normaal. Alleen iemand met morbide obesitas heeft dat signaal de hele dag door. En dat hoort niet. Sinds de operatie is mijn maag geen bodemloze put meer en kan ik weer voelen wanneer ik vol zit, wanneer je voelt dat je vol zit kun je daar ook op reageren. En dat is de magie van het verkleinen van de maag. Het haalt je uit de vicieuze cirkel van je lichaam waar je op dat moment inzit. Je lijnt niet, je eet gewoon (net als alle andere mensen) tot je vol zit. En dan stop je. Negeer je dat signaal en eet je door? Dan wordt je maag opnieuw die bodemloze put en ben je terug bij af. Dit heb je wel degelijk zelf in de hand. Dit staat eigenlijk nog los van het maken van de juiste keuzes (alleen maar gezond eten kiezen bedoel ik dan).
     
  12. MyMiracle

    MyMiracle Fanatiek lid

    2 jun 2013
    4.657
    2.872
    113
    Waar mijn huis woont
    Ik snap je frustratie okal ligt het bij mij anders.
    Die opmerkingen, ga gewoon sporten en gezond eten, pppffff
    Net alsof je dat met zwaar overgewicht zomaar ff doet...;)

    Zoals ik al zei ligt het bij mij anders.
    Die 1kg á 1,5kg die jij afvalt na 1 week goed sporten en op je voeding letten is voor mij een droom!
    Ik zou willen dat ik met sporten en op mijn voeding letten 1 tot 1,5 kg afval, van mij part in een maand.
    Hier is het eind resultaat van een maand min.3x in de week sporten(laatste poging zelfs 6 dagen in de week) en op mijn voeding letten: het zelfde gewicht(vaak zelfs een kilo of meer erbij) en kleding dat nog even strak zit.

    Ik kan de mensen met hun " goed bedoelde adviezen" (vaak meer betweterig en oordelend zijn) soms wel schieten!
    Denken mensen nou echt dat ik me niet ingelezen heb over sporten? Dat ik niet heel veel verschillende manieren geprobeerd heb? Dat ik niet met professionals gesproken heb(die overigens geen idee hebben wat ze met mijn situatie moeten, want alles komt terug bij mijn pcos, dus tja....;))?

    Nu ik lekker eet waar ik zin in heb(ja ook vette/slechte dingen) en ik me niet forceer om te sporten(dit dus ook niet doe), blijf ik op gewicht.

    Voor een operatie heb ik net een te laag BMI en ik vraag me ook af of het me überhaupt zal helpen.....;)

    TS ik snap je en vindt het echt goed en knap van je, dat je deze stap hebt genomen! Ga ervoor en laat je door niemand ontmoedigen!
     
  13. noensje

    noensje Bekend lid

    25 jul 2011
    968
    0
    0
    In me holletje

    Makkelijke weg!! Meid je weet niet van wanten joh!, Ga je eerst eens inlezen, het is een risicovolle operatie!
     
  14. Debaky

    Debaky VIP lid

    22 apr 2013
    10.348
    5.392
    113
    Omdat je in het begin bijna niet kan eten, je krijgt niet meer binnen dan twee eetlepels eten binnen.

    Je hebt dus geen keus.
     
  15. Tyra

    Tyra Actief lid

    18 jul 2007
    156
    0
    0
    Levensgenieter
    Ergens op de Veluwe.......
    OMG ik verbaas me enorm aan het plaatsen van de ongenuanceerde maar voornamelijk niet onderbouwde opmerking "de gemakkelijke weg" en "ik zou nooit zomaar in me laten snijden" de meeste mensen die voor een GBP gaan maken ook niet ZOMAAR deze keuze maar daar gaat een ellenlange lijst aan lijnpogingen vooraf, sommige succesvol en sommige niet. Uit wetenschappelijk onderzoek is BEWEZEN dat van alle mensen die succesvol veel gewicht verliezen er maar 5% deze reductie behouden. Dwz dat 95% weer hetzelfde maar vooral meer gewicht toeneemt. Dit is niet in alle gevallen verwijtbaar aan doorzettingsvermogen. So please,...... Veroordeel mensen niet als je hun persoonlijke verhaal kent. En realiseer je dat een GBP niet een soort schoonheidsingreep is. Het gaat om langer en gezonder leven wat niet lukt met gewoon lijnen en/of bewegen. Als het zou gaan over een pilletje slikken dan kan ik mij voorstellen dat je zegt dat gemakkelijk lijkt. Maar zo'n zware operatie afdoen als gemakzuchtig,..... Come on!!!
     
  16. lieke

    lieke VIP lid

    7 sep 2005
    5.589
    65
    48

    amen;)
     
  17. bereke

    bereke Niet meer actief

    Ik moet eerlijk zeggen dat ik beide kanten wel begrijp.

    Soms zou men het zelf wel kunnen doen met anders eten en sporten maar kiest men toch voor de operatie. Dat kan zijn om verschillende redenen waarvan er 1 toch echt gemakzucht is. Want ja het is riskant en er zijn nadelen aan maar die wegen dan niet op tegen het voordeel, nl eindelijk een normaal lichaamsgewicht. Je vindt online verhalen over kilo's bijkomen of gewichtjes in je bh stoppen om toch maar in aanmerking te komen.

    En soms is het echt nodig en echt een laatste redmiddel. En dan moet men dat ook zonder schuldgevoel kunnen accepteren!

    Ik heb recent nog een gesprek gehad met een psychologe die gespecialiseerd is in eetproblemen (niet owv een eetproblematiek trouwens alhoewel ik ook te zwaar ben) en zij raadt het in heel veel gevallen gewoon echt af. Vaak hangt een te zwaar gewicht samen met issues die iemand bewust of onbewust meesleept en na de operatie blazen die dan op in hun gezicht. Dus zij was enkel te vinden voor operaties bij mensen waar het écht een laatste redmiddel is.

    En het moeilijke is natuurlijk bepalen voor wie het eerste of het laatste van toepassing is. Ik weet wel dat dokters ook aan hun portemonnee denken ;). Er zijn er zelfs die wat foefelen qua lengte en/of gewicht. Dus of je kan vertrouwen hierop?!

    Maar ieder voor zich maakt die keuze in eer en geweten hoop ik.
     
  18. bereke

    bereke Niet meer actief

    En al haar patiënten die na de operatie slechter af zijn als ervoor zijn allemaal door zo'n fameuze screening geraakt! Bezint eer ge begint zou ik zeggen...
     
  19. Wijffie75

    Wijffie75 VIP lid

    26 jun 2009
    5.330
    0
    36
    Midden v/h land
    Dat is ook precies het idee van de operatie. Je moet kunnen aantonen dat je echt alles geprobeerd hebt, dat het echt geen kwestie is van 'dat doen we even', dat het noodzaak is en je niet lekker ff makkelijk voor zo'n operatie kiest.

    Helaas is dat de theorie.

    In de praktijk zullen er zeker mensen zijn die om verkeerde redenen voor een operatie kiezen, die zich niet bewust zijn van de consequenties of ze gewoon voor lief nemen. Die niet hun leven aanpassen etc. En die om wat voor reden dan ook, toch (ten onrechte) door de screening komen.
    Gelukkig zijn dat nog steeds de uitzonderingen en niet de regel.

    En net als bij alle andere diëten en lijnpogingen is een GBP ook geen wondermiddel en zijn er ook mensen die ondanks al het harde werk en de GBP nooit slank zullen worden. Ik ben er een van.

    Ik ben een van die mensen die eigenlijk helemaal niet zoveel hoefde aan te passen na de operatie, ik at al niet veel, geen grote porties, snoepte niet veel, sportte etc. Maar viel nooit af. Dus ik ging ook wel met enige twijfels het traject in. Want waarom zou het nu wel lukken? En helaas heb ik gelijk gekregen. Ja ik ben afgevallen en behoorlijk veel ook. Maar niet zoveel als de chirurg en ik gehoopt hadden. Dus ik heb nog steeds overgewicht, sterker nog, nog steeds obesitas (BMI 32, ik kom van 46).

    Heb ik er spijt van? NEE, absoluut niet. Vind ik het jammer dat ik niet nog meer ben afgevallen. JA, zeker weten. Maar toch beschouwen we de operatie als geslaagd, want ik heb m'n leven terug, m'n gezondheid terug, ik kan weer met m'n kind spelen, de trap op zonder hijgen, op een stoel zitten zonder klem te zitten etc etc.

    De enige manier om nog verder af te vallen is nóg een operatie, maar daar sta ik nu dus niet meer achter. Ik heb nu geaccepteerd dat ik nooit slank zal zijn, hoe hard ik er ook voor werk. En dat mijn overgewicht nu alleen nog maar een ijdelheid/uiterlijk issue is, en geen gezondheidsprobleem meer. En opereren uit ijdelheid is voor mij nooit een optie geweest :)
     
  20. Wijffie75

    Wijffie75 VIP lid

    26 jun 2009
    5.330
    0
    36
    Midden v/h land
    En mensen zullen altijd een (voor)oordeel hebben, die hoor ik ook al jaren. Maar de mensen mij persoonlijk kennen en weten hoe ik mekaar zit, weten wel beter. En dat vind ik persoonlijk veel belangrijker :)
     

Deel Deze Pagina