Wat doe ik verkeerd??? (eten)

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door Sally05, 25 okt 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Sally05

    Sally05 Actief lid

    15 mrt 2013
    232
    0
    16
    Limburg
    Vanochtend ging ik op de weegschaal staan en tot mijn grote schrik gaf deze 81,5 kg aan! Dat is 16 kg sinds het begin van mijn zwangerschap! :$

    Nu heb ik als sinds mijn puberteit een eetstoornis was zich uit in perioden met vreetbuien afgewisseld met perioden van extreem lijnen. De laatste twee jaar had ik dit echter goed onder controle, maar mijn gewicht blijft toch een issue voor me.

    Ik ben geen heilige, want ik geef eerlijk toe dat ik me ook af en toe tijdens mijn zwangerschap best te buiten ben gegaan aan allemaal lekkers. Ik heb een onbedwingbare trek in zoetigheid. :)

    Maar toen ik drie weken geleden de weegschaal op 78 kg zag staan heb ik het snoepen afgeschaft. Nu vraag ik mij af: eet ik dan echt te veel of eet ik helemaal verkeerd? Wie weet raad?

    Ontbijt: 2 bruine boterhammen met sandwichspread en kaas.
    10 uur: 2 bruine boterhammen met kaas.
    11 uur: liga.
    13 uur: 2 bruine boterhammen met kaas.
    15 uur: fruit (appel, peer, banaan of iets dergelijks)
    18 uur: avondeten bestaande uit groente (veel), aardappels en een half stukje vlees, meestal geen jus.
    20 uur: 2 bakjes pudding.
    Drinken: 4 bekertjes chocolademelk uit de koffieautomaat en ca 3 liter water.

    En geloof het of niet: ik word 's ochtends echt wakker met honger.:x

    Beweging: ik werk fulltime (kantoorbaan), dus mijn enige beweging bestaat uit 3x per dag met de hondelen wandelen. Dus ca 1,5 uur beweging per dag.

    Ter vergelijking: voor mijn zwangerschap at ik 2 boterhammen per dag en mijn avondeten. Dus ja, ik ben wel meer gaan eten.

    Dus dames, kom maar op! Wat doe ik verkeerd? Ik verga nl. de hele dag door van de honger. Maar ik wil ook niet de gezondheid van mijn kindje of mijzelf in gevaar brengen door zoveel aan te komen.
    Het aankomen zit trouwens vooral op buik, kont en heupen.
     
  2. xxYasmina

    xxYasmina Actief lid

    4 mrt 2013
    383
    0
    0
    NULL
    NULL
    Dit lijstje ziet er toch keurig uit, maar volgensmij heb je een "goede" dag met ons gedeeld..hoe zit het met die minder goede dagen waar je in je intro over spreekt? Aardappelen zijn trouwens erg koolhydraat rijk, je zou beter meer vlees of groenten kunnen eten, en minder koolhydraat rijk (i.e. Pasta, broodproducten, aardappelen, mie) kunnen nemen, maar ik denk eerlijk gezegd, afgaande op je verhaal, dat dat niet "het probleem" is.

    Je verloskundige ziet jouw lichaam regelmatig, wat zegt zij? En wat is je begin en huidige BMI (mocht je die willen delen uiteraard)? Ik hoop dat we je een beetje kunnen helpen, je moet je natuurlijk wel goed voelen in en over je lijf!
     
  3. xxYasmina

    xxYasmina Actief lid

    4 mrt 2013
    383
    0
    0
    NULL
    NULL
    En wat is een bruine boterham? Lichtbruin, meergranen, volkoren? Idem dito voor wat betreft de kaas. Je eet best "eentonig" (niet gemeen bedoeld hoor!), vooral gedurende de dag. Eet je dit echt omdat je het lekker vindt?
     
  4. Sempje

    Sempje Niet meer actief

    Ach meid, ik had mijn eerste zwangerschap ontzettend veel honger. Geen lekkere trek, maar gewoon echt honger! Ben toen 20 kg aangekomen (ook vocht door zwangerschapsvergiftiging). Na de zwangerschap was het er zo weer af. Dus no worries, het komt goed!

    Ik vind je lijstje er keurig uitzien hoor :)
     
  5. Mienemuisje

    Mienemuisje Fanatiek lid

    17 feb 2013
    1.161
    0
    0
    Ik woog voor mijn zwangerschap 49/50 kilo. Ik ben nu 39 weken zwanger en ben minstens 25 kilo aangekomen :):$ ( Ga inmiddels niet eens meer oo de weegschaal staan bij de vk/gyn).

    Ik kan er niks aan doen, heb gewoon continue honger. Zelfs als ik smorgens wakker word. Kan ook veel grotere porties op.
    En snoepen doe ik ook. Als ik 1 chocolaatje eet kan ik niet meer stoppen :p
     
  6. Micera

    Micera Fanatiek lid

    23 jun 2013
    3.296
    547
    113
    Wat je zou kunnen doen is een eetdagboek bijhouden met echt alles wat je eet en drinkt, om exact te weten wat je binnenkrijgt. Dat je meer eet lijkt me vrij gezond, boterhammen is op zich niets mis mee. Maar het kan zijn dat je bijv toch onbewust nog wat vruchtensap pakt, of af en toe een koekje, etc. Of thee met suiker. Dat soort "onbewuste extratjes" kunnen per dag toch wel aantikken.

    Mocht je toch standaard al minder kcal binnen willen krijgen kan je misschien makkelijk winst halen in:
    Broodbeleg: 48+ kaas is behoorlijk vet, veel kcal, en dat eet je op al je boterhammen. Per dag heb je als zwangere vrouw maar 30 gram kaas nodig, dat is 1,5 plak. 'S ochtends heb je dubbel beleg (sandwichspread = licht, kaas = vet). Je kan overstappen op mager vleesbeleg (bijv kip), of heel dun belegt met kaas, of 30+ kaas, smeerkaas, halvajam, etc
    Liga / koek tussendoor: 2x een liga (een pakje) is ongeveer 180-200 kcal. Dat is niet overdreven veel, maar komt toch overeen met 3,5 appels. Dus misschien is fruit een beter alternatief?
    Avondeten: Hoe groot is je portie aardappelen/vlees? Om hier gevoel voor te krijgen zou je eens kunnen wegen hoeveel gram aardappels voor jou een standaard portie is, en hoeveel gram vlees. Komt dit overeen met het advies van het voedingscentrum? (zwanger: aardappels 200gram, vlees - 125-150 gram)
    Pudding: Vervangen door magere yoghurt, of goed kijken naar zuivelproducten met weinig vet en suiker. Om toch voldoende calcium binnen te krijgen overdag meer melk drinken?
    Chocomelk: Dat zijn veel overbodige suikers, wat lekker is, maar niet nodig in je voeding. Die zou ik schrappen en vervangen door melk.
     
  7. izzaiqbal

    izzaiqbal Lid

    2 jul 2013
    89
    0
    0
    NULL
    NULL
    allereerst hoef het niet zo te zijn dat je ''fout eet'' iedereen komt verschillend aan tijd de zwangerschap. Dit kan ook verschillende redenen hebben: je kan vocht ophouden, je baby kan goed sneller groeien of je kan veel vrucht water hebben. Voor mijn gevoel ben ik ook heel veel aangekomen in de eerste 25 weken (maar ik was ook best opgezwollen door vocht ophouding) en daarna beetje ziek geweest en beetje gezweten. Nu ben ik 6 weken verder en voormijn gevoel kom ik een stuk minder aan. Dus een deel van je gewicht zal gewoon vocht ophouden + gewicht baarmoeder en baby zijn.

    Als ik naar je eet schema kijk is het niet dramatisch ongezond ofzo. Je hebt tijdens je zwangerschap zoizo van alles extra nodig, want je baby kan veel energie uit je halen waardoor je altijd honger hebt.
    Voor mijn zwangerschap at ik eigenlijk amper brood, ik heb gemerkt dat ik tijdens me zwangerschap meer behoefte hebt aan brood.

    Nu zie ik dat je vooral in de ochtend ''alleen maar'' brood eet, misschien kun je proberen om 1 keer een salade te eten of iets als musli en yogurt/melk. Dat is wel iets wat ik denk dat je mist in je voeding, er zit ''weinig'' zuivel in, terwijl melk en yogurt producten wel veel nodig zijn.

    Dus wat ik zou veranderen is: 1 maaltijd bv 10 uur geen brood maar iets als musli, brinta of cornflakes met melk, yogurt en ik zou proberen de pudding te vervangen door een gezondere toetje? Lichte vla of zoete yogurt. Mss inplaats van chocomelk (4) 2 keer chocomelk en 2 keer thee?

    Dit zijn natuurlijk eventuele variaties. Ik wil je ook aanraden om even bij de VK te informeren over wat zij vind over je gewicht toename? of het veel is of niet? EN als je toch zoiets hebt dat je niet zeker weet, vraag of je doorverwezen kan worden naar een Dietiste die een evenwichtig dieet voor je kan opstellen en dat ze eventueel je suikers controleren. Dit omdat het soms mogelijk is dat die beetje hoog zijn waardoor je vocht op houdt.

    Niets bang op te zijn, maar het is meer als een controle voor je zelf!

    En natuurlijk nogmaals als alles goed is, dan is het gewoon je lichaam die er behoefte aan heeft om aan te komen. We hebben daar geen controle over, sommige vrouwen komen meer dan 20 kilo aan sommige 10 kilo en sommige bijna niks!
     
  8. Sally05

    Sally05 Actief lid

    15 mrt 2013
    232
    0
    16
    Limburg
    Dank jullie wel voor jullie antwoorden!
    Mijn bruin brood is volkoren brood. En de kaas is inderdaad 48+, dus dat zou ik wel kunnen vervangen ja. Ben gewoon verslaafd aan kaas, hihi. Dus vandaar dat eentonige patroon.
    Mijn verborgen extra's zijn inderdaad vruchtensap, bedenk ik met net. Althans, in het weekend drink ik veel vruchtensap. Op een gewone werkdag is mijn zonde dus die warme chocolademelk.
    Sinds drie weken verder geen extraatjes meer hoor. Was zo geschrokken!!!
    Ik heb vl gisteren vanille yoghurt mee laten nemen om de pudding te vervangen.

    Dank jullie wel voor jullie tips. Ik heb er zeker wat aan.

    Mijn vk zegt er eigenlijk niet veel over omdat mijn bloeddruk nog steeds keurig laag is en mijn suiker ook in orde is.

    Edit: mijn bmi was voor de zwangerschap al wat hoog. Woog 66 kg bij een lengte van 1.64.
     
  9. izzaiqbal

    izzaiqbal Lid

    2 jul 2013
    89
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik zou me niet veel zorgen maken, gewoon gezond proberen te eten, soms zondigen mag, we moeten natuurlijk wel variatie blijven hebben. Sommige periodes heb je nou eenmaal zoet of zout meer nodig.

    Gezien je waardes prima zijn, is het gewoon een kwestie van aan kijken je zou nu is over 2 weken kunnen stoppen en eigenlijk nog maar grammen aan komen van de baby of juist afvallen door vocht afname en alleen aankomen van de baby.
     
  10. angel071986

    angel071986 Bekend lid

    24 mrt 2013
    721
    113
    43
    Mijn verloskundige zegt, dat als iemand "dun/slank"is voor de zwangerschap dat het lichaam dan meer vet gaat aanmaken, voor bijv de borstvoeding....dan dat dat nodig is bij iemand die wat voller al van zichzelf is. Dus misschien doet je lichaam dat ook wel een beetje uit zichzelf en heb je daarom ook wat vaker en meer honger.
     
  11. xxYasmina

    xxYasmina Actief lid

    4 mrt 2013
    383
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik zou het gewoon even aankaarten bij de VK als ik jou was, of eventueel je huisarts. Als je de afgelopen drie weken dit bovenstaande eetpatroon hebt aangehouden vind ik het vreemd dat je alsnog gemiddeld een kilo per week bent aangekomen, ook met eventueel "verborgen" suikers/calorieen. Je VK kan denk ik wel een beetje bekijken of je baby bijvoorbeeld een groeispurt heeft gehad de afgelopen tijd.

    Verder heb ik het idee dat aankomen tijdens de zwangerschap ook een beetje in de familie kan zitten; dus als jouw moeder ook vlug aankwam tijdens haar zwangerschappen, en eventueel haar zussen (mocht ze die hebben) ook, zou dit ook een verklarende factor kunnen zijn.

    Als je zoals je aangeeft 's morgens wakker wordt met honger zou ik persoonlijk niet zo snel denken aan vermindering van je calorie-inname, maar wel meer variatie proberen aan te brengen waardoor je meer verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt, je lange suikers en gezonde vetten (die noten bijvoorbeeld) tot je neemt en je lichaam ook wat meer "verrast" met de voedingskeuzes die je maakt. Zo blijf je langer verzadigd.

    Probeer jezelf eens te verleiden tot wat andere keuzes m.b.t. je eten; muesli is al genoemd, maar noten of een lekkere vullende smoothie zijn ook heel voedzaam, zoet en ook goed vullend. Lange energie dus! En als je zo van kaas houdt zou je dat bijvoorbeeld als "special treat" voor één van je maaltijden overdag kunnen bewaren, en dan wat snacktomaatjes en komkommer erbij? Rauwkost of radijsjes, worteltjes, you name it! Net wat jijzelf lekker vindt..zo maak je het wat meer een complete maaltijd dan slechts twee sneetjes met een plakkie ertussen. Als je goed op de aanbiedingen in de supermarkt let kan je trouwens je sapjes ook vers persen, bijvoorbeeld nu perssinaasappels in de aanbieding bij Albert Heijn (ook kan je diepvries fruit gebruiken voor smoothies en sapjes), dit scheelt wel enorm veel toegevoegde suikers!

    Straf jezelf niet af! Neem in plaats van 4 bekertjes chocolademelk er één of twee waar je echt even een momentje (met je broodje kaas..;)) van maakt voor jezelf, en blijf ook veel (in hoeverre het kan op tempo) bewegen.
     
  12. Tines mam van 2

    Tines mam van 2 Bekend lid

    11 feb 2013
    973
    0
    0
    ik zou me niet te veel zorgen maken

    ik eet minder dan dat jij eet en ik groei ook zo snel.
    op een of andere manier ontploft mijn lichaam als ik zwanger ben.

    bij de eerste ruim 30 kilo hah het er in anderhalf jaar af
    2e ongeveer 25 kilo
    2 dagen na de bevalling had ik mn eigen broeken alweer aan.
    dat was dus ontzettend veel vocht.

    nu ben ik sinds het begin 16 kilo aangekomen.
    vreemde is dat ik 3 weken terug 18 kilo was aangekomen
    en dus gewoon 2 kilo ben afgevallen.

    ik ben er van overtuigd dat de kilo's ook straks wel weer weg gaan....hoop ik dan maar haha.

    maar of ik er nou op let of niet, ik groei gigantisch tijdens de zwangerschap
     
  13. Sally05

    Sally05 Actief lid

    15 mrt 2013
    232
    0
    16
    Limburg
    @Yasmina: bedankt voor de tips! Ik ga het proberen. Op de rauwe groenten na dan, want daar krijg ik ongelooflijke maagpijn van sinds ik zwanger ben.
    @Tines: Pfiew, ik ben dus niet de enige :)
     
  14. Tines mam van 2

    Tines mam van 2 Bekend lid

    11 feb 2013
    973
    0
    0
    nee hoor echt niet!!

    komt puur door de hormonen heeft niks te maken met je eetgedrag.

    tenzij je de hele dag chips koekjes en dat soort spul gaat eten natuurlijk haha. maar ik vind dat je lijstje er heel netjes uit ziet.


    komt straks wel weer goed, niet te veel mee bezig zijn. dat kan straks wel weer als je bevallen bent.

    heb je nog tips voor het lijnen?? ;);) ik moet in januari aan de bak
     
  15. Fietwordtmama

    Fietwordtmama Niet meer actief

    Hoi Sally,

    Wij kunnen elkaar de hand schudden hoor. Ik heb ook vanaf dag 1 de hele dag honger. En dat werd bij mij nog versterkt doordat de misselijkheid, en na de 1e 3 maanden het maagzuur, alleen te bedwingen was door het eten van boterhammen en nog meer boterhammen. Op het hoogtepunt at ik 9 boterhammen per dag + 3 fruit + avondeten + nog wat tussendoortjes voor de lekker.

    Intussen ben ik bijna 32 weken en 23 kilo zwaarder.

    Het enige wat je kunt doen is proberen zo gezond mogelijk te lijven eten en drinken. volkoren producten, extra fruit, veel groenten. Maar dat doe je geloof ik al zoveel mogelijk.

    En je niet de kop gek laten maken door de weegschaal. Ik merk de laatste weken wel heel erg dat mijn maag minder ruimte heeft. De honger is dus nu fors minder en ik kom ook niet meer zo snel aan. Kans is groot dat jij dat binnenkort ook hebt.

    En als de kleine er straks is lekker veel met de honden en de wandelwagen naar buiten. Loop je die extra kilo's er zo weer af ;)

    Ik was bij de eerste ook heel veel aangekomen. En na de bevalling door een complicatie heel lang niet kunnen bewegen/sporten. Dus in het eerste half jaar nog wat extra bijgekomen (nadat het vocht er wel af was trouwens). Maar daarna is het in een jaartje toch weer goed gekomen met gezond eten en weer beginnen met hardlopen.
     
  16. Ellen8

    Ellen8 Actief lid

    8 apr 2013
    414
    96
    28
    Hoi Sally,

    Hier nog een lotgenoot, inclusief eetstoornisverleden. Ik ben nu ruim 34 weken zwanger en bijna 20 kilo aangekomen. En het gaat gewoon wekelijks nog gestaag door. Hoewel ik mij ook bij mijn voorgangers aansluit, dat je maar minimale invloed hebt op het aankomen, denk ik dat onze lichamen het wel wat extra te verduren hebben door het eetstoornisverleden. Ik was voor de zwangerschap nog enigszins aan de lichte kant en at ook wat te weinig. Ik ben ook voor mijn doen veel meer gaan eten, maar wel gezond. Ik denk dat onze lichamen toch wat extra opslaan.
    Ik probeer er nu maar zo weinig mogelijk aandacht aan te besteden en mij te blijven realiseren waar ik het voor doe. Blijf jij ook vooral genieten, ook van lekker eten. Ik neem af en toe zeker nog wat lekkers: dat gun ik mezelf. Zolang je basispatroon gewoon gezond is, zoals ook bij jou, is daar gewoon ruimte voor.
    Ik ben wel benieuwd hoe ik na de bevalling ga reageren wat betreft eten, maar hoop dat ik dan ook voor ogen houd dat onze zoon een gezonde moeder verdient.

    Succes en geniet ook hè!
     
  17. Sally05

    Sally05 Actief lid

    15 mrt 2013
    232
    0
    16
    Limburg
    @Tines: tips? Ikke? Hahahaha. Nee ik ben van plan om na de zwangerschap weer lekker te gaan zwemmen en gaan hardlopen.

    @Fiet: mijn maag begint af en toe ook al te protesteren hoor. Ik heb gewoon nergens meer plek ;)
    Ik lees op zp alleen maar verhalen van mensen die maar weinig aankomen. Dus vroeg me echt af of het aan mijn eten ligt.

    @Ellen: Ik at dus ook altijd standaard te weinig (overigens zonder succes. Want afvallen deed ik bijna niet omdat mijn lichaam er geen snars meer van snapte na een periode van vreetaanvallen). En nu voor dit kleintje wil je natuurlijk zo gezond mogelijk eten. Dus eet ik wat meer en vaker op een dag. Zou dus goed kunnen dat mijn lichaam nu automatisch in de reserve modus gaat. Vind het alleen zo moeilijk om te verkroppen.
    Maar je hebt gelijk: ik moet gewoon genieten van deze bijzondere tijd! Heel veel succes met de laatste weekjes en bedankt voor je verhaal!!
     
  18. Micera

    Micera Fanatiek lid

    23 jun 2013
    3.296
    547
    113
    Ik was nu zelf ook wel benieuwd naar de voedingswaarden van chocomelk uit de automaat (omdat ik dat ook nog wel eens tussendoor wil pakken). En ik ben daar toch wel van geschrokken. Zo ongeveer 125 kcal per bekertje. Als je die een aantal op een dag drinkt, is dat aan kcal net zoveel als een volledige lunch. Misschien is dat nog een tip om toch te laten staan? Want het zal niet bijdragen aan het stillen van je hongergevoel.
     
  19. Sally05

    Sally05 Actief lid

    15 mrt 2013
    232
    0
    16
    Limburg
    125??? :$ OMG! Die ga ik nu zeker laten staan. Dank je.
     
  20. Tweekids

    Tweekids VIP lid

    26 aug 2012
    13.148
    329
    83
    Vrouw
    Kraamverzorgster & hypnobirthing docent
    Ik kwam zonder oorzaak 25 kg aan bij Sylvano. En aankomen hoort er ook bij he! Maak je je zorgen bespreek dit met de verloskundige/huisarts..
     

Deel Deze Pagina