Wanneer een uurtje of langer alleen na schooltijd?

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Anouk2005, 13 nov 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    21 mrt 2012
    21.946
    15.248
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
    Onze zoon wordt over een aantal weken 10 jaar en zit nu in groep 6.
    Op de 2 dagen dat ik werk gaat hij samen met zijn 8 jarige (bijna) zus naar de BSO.
    Nu begint hij steeds vaker te zeuren dat hij de BSO niet meer leuk vind.Hij vind het saai.Kan me wel een beetje voorstellen want op de één of andere manier zijn er vooral veel meisjes en er zijn gewoon heel veel kleuters en daar heeft die niets mee.
    Nu is er even geleden wel een jongen bijgekomen van zijn leeftijd waar die het goed mee kan vinden dus dat maakt het weer iets gezelliger.
    Het ligt helemaal niet aan de BSO want ze doen leuke dingen maar doordat de BSO in school zit hebben ze ook met veel regels van school te maken mbt voetballen op schoolplein ed.
    Nu vraagt hij steeds vaker of hij van de BSO af mag.Ik zie dat nog niet zitten.Hij komt 15.30 uit school en ik werk tot 17 uur.
    Ik zou wel eerder kunnen stoppen om 16.30 door 's morgens iets eerder te beginnen en dan blijven ze voorlopig naar de VSO gaan.
    Als ik 16.30 stop ben ik 16.45 thuis.
    Nu hebben we als ijkpunt gegeven dat die van de BSO af mag wanneer hij in groep 7 zit.Dus volgende zomer.Nu opperde mijn man om straks na de kerstvakantie gewoon eens te gaan proefdraaien.Hij komt om 15.30 uit school(zusje blijft wel gaan naar BSO) en moet mij dan bellen wanneer die thuis is.Gaat dit allemaal goed dan kunnen we het uitbreiden doordat die ook wel iemand mee mag nemen of naar een vriendje toe mag gaan mits hij mij belt en laat weten hoe of wat.
    Vakantie opvang blijven we wel afnemen want hele dagen thuis kan nog niet.Het zou ons sowieso al 150 euro per maand schelen als hij niet meer naar de BSO gaat.
    Hoe zijn jullie hiermee begonnen en werkt het?
    Ik weet dat je ook naar het kind moet kijken.Hij is wel een fladderaar maar je kunt wel goede afspraken met hem maken.

    Hoe zijn jullie hiermee begonnen.Hij zou bij elkaar genomen ruim 1 uurtje alleen thuis zijn.

    Gr Ingrid.
     
  2. cosdy

    cosdy Fanatiek lid

    21 jun 2012
    1.690
    1.885
    113
    Hoi,
    Lastig toch dat loslaten. En bepalen wat je kind al wel en niet aankan. Hier zit de oudste in groep 8 en die hoeft nu dit jaar niet meer op school over te blijven. Dan gaat ze alleen naar huis om te eten. Haar broertjes (groep 4 en groep 7) blijven wel op school over. Mijn kinderen gaan ook 2 dagen per week naar de BSO, maar de oudste is in september gestopt op de maandag. Dan gaat ze alleen naar huis en zorgt ze dat ze op tijd op haar dansles is. Afspraak is dat ze op die dag pas voor de tv gaat hangen als haar huiswerk en leerwerk is gedaan. De vrijdag blijft ze tot het eind van het schooljaar gaan, vooral omdat ze 1x per twee weken door hun vader daar worden opgehaald. Ik vind het soms ook best lastig om steeds verder los te laten, maar het voelt ook best goed om te merken dat ze er ook wel aan toe is om dingen zelf te doen. En sinds ik alleenstaand ben zijn de kinderen ook noodgedwongen een stuk zelfstandiger geworden en blijven ze ook regelmatig alleen of samen thuis. Ze mogen van mij alleen geen vriendjes meenemen als ze alleen thuis zijn, want ik kan wel goed inschatte hoe mijn kinderen zich gedragen als ze alleen thuis zijn, maar met vreemde kinderen erbij vind ikzelf niet prettig. Verder zijn er wel een aantal buren waar ze altijd aan kunnen bellen als er iets is. En als ik echt lang/ver van huis ben regel ik natuurlijk oppas. Want hoe "groot" ze al zijn volgens zichzelf het blijven natuurlijk wel kinderen.
    Maar als jij inschat dat je zoon zich goed kan redden alleen thuis en zich aan afspraken houdt is het volgens mij prima om hem alleen naar huis te laten gaan.
     
  3. twinkle star

    twinkle star Niet meer actief

    Onze zoon is in augustus 11 geworden en zit in groep 8.

    Toen zijn zusje met zwemles begon zijn wij begonnen met alleen uit school komen en thuis zijn, hij was toen 10,5 en zat in groep 7.
    Zo hoefde hij niet mee naar het zwembad en kinden we langzaam wennen. Ik zie hem soms op school nog even en anders belt hij als hij thuis is. Ik ga dan meteen door naar het zwembad met de meiden en ben rond 5 uur weer thuis. Gaat dus om ongeveer 1,5 uur en 2x per week verder ben ik na school altijd thuis.

    Sinds dit schooljaar hoeft hij ook niet meer over te blijven. Ik vind dit heel lastig omdat ik dan niet in de buurt ben. Maar hij wilde zelf echt niet meer en vooruitlopend op de middelbare school toch alvast wennen.

    Hij eet nu 2x per week tussen de middag thuis als ik aan het werk ben. We hebben het zo geregeld dat een vast vriendje die ook altijd moet overblijven hier eet zodat hij niet alleen is. Hij is hier ook eigen, komt hier vaak over de vloer en zijn beiden verantwoordelijk en zo voelde het voor ons beter.

    Ik denk datje zelf het beste kan beslissen of hij het kan en het "veilig" is. Mijn ervaring is, kinderen vragen niks waar ze niet aantoe zijn. Op zulke momenten is het tijd (wanneer het verantwoord is natuurlijk) een beetje mee te geven.
     
  4. Syane

    Syane VIP lid

    21 aug 2013
    11.457
    10.660
    113
    Lastig om dat in te schatten he. Waarom probeer je het niet een paar keer uit op een dag dat je wel thuis bent eigenlijk. Dan ga je gewoon met de jongste even iets doen rechtstreeks uit school en oefen je met de oudste het alleen thuis zijn.
    Kan je meteen ook kijken hoe je jezelf erbij voelt.
     
  5. Kaboutermeis

    Kaboutermeis Fanatiek lid

    16 apr 2013
    4.184
    0
    0
    Ik zou het ook eerder beginnen te testen in de vakantie met hem een uur of 2 uur alleen te laten (jij boodschappen gaan doen ofzo). Of ie dat aankan.

    Als dat goed gaat en hij zich aan de afspraken houdt, kan je gaan testen of het ook werkt na school.

    Maak hem wel duidelijk dat hij zelf verantwoordelijk is. Als hij de regels niet volgt, moet ie terug mee boodschappen gaan doen en vliegt ie terug naar BSO. Hij heeft het zelf in de hand of hij meer vrijheid krijgt en verdient.

    Zijn er overigens geen vriendjes in de buurt waar ie mee wil spelen wiens moeder wel thuis is op de dagen dat jij werkt?
    Dat hij bijvoorbeeld zijn boekentas thuis gaat afzetten, eventueel zijn huiswerk maakt en nadien naar een vriendje gaat (om te voetballen, ...)?

    Eventueel ook de buren verwittigen - als die thuis zijn - dat hij alleen thuis is ... Zo kan hij in noodgevallen ook daar terecht.
     
  6. miesemies

    miesemies Actief lid

    25 mrt 2013
    374
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik leg in ieder geval een mobiel nummer bij de telefoon thuis neer. Als er wat is kunnen ze bellen. En verder is er hier in de buurt altijd wel iemand thuis mocht er echt wat gebeuren. Het is een buurt met veel kinderen en na schooltijd zijn er hier genoeg volwassenen die ze durven aan te spreken. Vanaf een jaar of 8 liet ik ze af en toe eens even alleen: boodschap halen, even iets wegbrengen enz. en langzaam aan voerde ik de tijd wat op. Wel alleen overdag en niet meer als het donker wordt.
     
  7. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.594
    3.483
    113
    Ligt een beetje aan het type kind. Ik was zelf als kind op die leeftijd ook nog wel eens alleen thuis, ging prima.
    Een buurmeisje van me op die leeftijd ook, maar die ging zodra haar moeder haar hielen had gelicht allerlei stiekeme dingen doen. Aard van het beestje. Weet ook niet of ik mijn kinderen allebei rond dezelfde leeftijd straks alleen thuis laat.
    Misschien kun je ook even bij de buren melden als je daar een goed contact mee hebt dat hij dan even alleen thuis is. Gewoon dat ze ervan op de hoogte zijn.
     
  8. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    21 mrt 2012
    21.946
    15.248
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
    Hee meiden,
    Bedankt voor de reacties.
    We gaan het na de kerstvakantie gewoon proberen.
    Ik vond een tip hierboven ook een goede.
    Hem op een niet werkdag alleen naar huis laten gaan en ik ga dan met mijn andere 2 meiden boodschappen doen.
    Hij moet me dan bellen wanneer die thuiskomt en mag zelf wat drinken en eten pakken.
    Hij is wel vaker alleen thuis maar nooit langer dan een uur.
    Met mijn buren heel ik goed contact en ik zou het dan inderdaad aan mijn buurvrouw kunnen doorgeven.
    Mocht nu blijken dat het niet gaat werken dan wachten we er nog even mee.
    Ik heb ieder geval wel kunnen regelen dat ik om 16.30 kan stoppen ipv 17 uur en dan ben ik uiterlijk 16.45 thuis want ik werk vlakbij.
    Hij weet er nog niets over want als ik het ga vertellen dan wil die er direct al mee beginnen en dat vind ik nu nog even te vroeg.
    Bedankt voor de tips.
     
  9. knap

    knap Niet meer actief

    Ben hier mee begonnen rond de 9 jaar.

    Met 8 jaar ging ik wel eens snel een avond boodschapje doen en dan schakelde ik mijn moeder op afstand in als standbye. Was binnen 10 minuten terug en zo ben ik het alleen laten gaan uit breiden.

    Van af een jaar of 11 vorig jaar eigenlijk is hij wel eens middagjes alleen gebleven. Nu is hij 13 en hij wil nooit meer ergens mee naar toe. ( soms moet hij van mij) maar meestal is hij thuis een middag. Zaterdag.s of zondag.s.

    Het wend heb ik gemerkt. en ook al vertrouw ik hem. toch blijft hij een ( tussen het servet en tafellaken nu) en heeft wel eens ( stout gedaan) bv een frikadel in de magnetron warm maken.

    Dat soort dingen kan je dus wel eens verwachten. En hij gaat op zoek naar het lekker in huis). Nu mag hij wel ondertussen een eitje voor zich zelf baken. Dit ben ik gaan leren doormiddel van het avondeten mee laten koken.
    Vandaag had ik het op gezet en hij heeft het afgemaakt( jus maken dat vind hij een leuk klusje) dan ben ik er natuurlijk nog wel bij. maar ja zo maak ik hem wel steeds zelfstandiger.
    Hij zit nu op het vmbo. Op de dagen dat zijn zusje niet naar het kdv gaat word hij zelf wakker. ( en lig ik nog met haar op bed) hoor het wel op de achtergrond. ( hij vind het prettiger om in de ochtend zelf wakker te worden in aller rust)

    Gaat in eens snel nu hij op het vmbo zit.

    Los laten gaat in etappe.s en t.s denk ergens dat de leeftijd van een jaar of 10 idd wel de leeftijd er voor is.
     
  10. Zuidriem

    Zuidriem Niet meer actief

    Mijn dochter is nu 10,5 en blijft ook regelmatig alleen thuis.
    Elke dinsdag breng ik mijn zoon naar turnen en blijf daar dan ook. (Tussen 5 en 6)
    Ik laat haar dan thuis en leg mijn mobiele nr naast de telefoon.
    Tot nu toe gaat het altijd prima.
    Van de week zou mijn buurmeisje voor het eerst alleen thuis blijven totdat haar vader haar kwam halen voor paardrijles.
    Prompt vergat ze de sleutel en kwam ze bij mij aan de deur om haar vader te bellen.
    Moest toch wel een beetje lachen, 't gaat bij iedereen wel een keertje 'fout' maar meestal kunnen ze het op die leeftijd best wel goed zelf oplossen.
     
  11. Mrs Hair

    Mrs Hair Fanatiek lid

    9 jun 2010
    3.330
    0
    36
    Jurist
    Zwolle
    Dat heeft ze inderdaad goed opgelost. Als ze mondig genoeg zijn om dit soort dingen dan goed op te pakken, gaat het ook wel goed toch? Als ze maar niet als een bang vogeltje in de tuin gaat zitten wachten :D
     

Deel Deze Pagina