scheiden; wat is de eerste stap?

Discussie in 'Alleenstaande moeders' gestart door ALeV84, 24 dec 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. ALeV84

    ALeV84 Fanatiek lid

    13 nov 2008
    2.358
    2
    38
    Ik wist niet zo goed waar ik deze vraag het beste kan neerzetten.

    Ik en mijn man gaan uit elkaar. Mijn man staat er niet helemaal achter. Het komt dus meer van mijn kant. We hebben twee kinderen, een huurhuis en ik heb geen inkomen. Ik moet een bijstandsuitkering aanvragen en krijg dat pas toegewezen wanneer mijn man zich hier uitschrijft. Daar wil hij niet aan meewerken. Hij heeft zoiets van: jij wil scheiden dus jij regelt alles maar. Hij zegt pas te willen vertrekken wanneer de scheiding is uitgesproken. Maar dat kan maanden duren. Ik wil dat hij zo snel mogelijk vertrekt zodat ik mijn uitkering/inkomen kan regelen. Hoe kan ik dit het beste aanpakken. Ik hoop dat jullie mij een beetje wegwijs kunnen maken.
     
  2. Helise

    Helise Fanatiek lid

    4 mrt 2012
    1.785
    0
    36
    Oei wat lastig dat je man niet mee wil werken. Hij zal echt zich uit moeten schrijven op jou adres, anders kom je niet in aanmerking voor een bijstandsuitkering als hij een inkomen heeft.

    Verder zou ik zsm een afspraak maken bij een advocaat, denk je dat jullie er samen uit kunnen komen? Dan kunnen jullie een gezamenlijke advocaat nemen. Al met al gaan er wat maanden overheen voordat de scheiding definitief is.
     
  3. Donkies

    Donkies Lid

    18 jan 2011
    80
    0
    0
    Even snel: neem contact op met een advocaat en vraag informatie over een voorlopige voorziening. Is iets wat de rechter moet uitspreken waardoor jij in jullie huis kunt blijven. Kan helaas wel wat tijd overheen gaan. Maar vraag vooral om informatie bij de advocaat! Vaak is er een gratis spreekuur waar je info kunt inwinnen.

    Verder heel veel sterkte.
     
  4. Amethist

    Amethist Niet meer actief

    Je hebt een advocaat nodig, zoveel lijkt me duidelijk. En als je man nu al zo weigerachtig is om mee te werken dan zou ik zeker geen gezamenlijke advocaat in de arm nemen.

    Nu je geen inkomen hebt zul je in aanmerking komen voor gefinancierde rechtsbijstand, je betaalt dan een eenmalige eigen bijdrage en de rest van de advocaatkosten wordt door de overheid betaald. Als je je door het Juridisch Loket laat doorverwijzen naar een advocaat krijg je een korting van ca. € 50,-- op je eigen bijdrage. Houd er wel rekening mee dat kosten zoals griffierecht (een vastrecht dat de rechtbank heft voor het voeren van een procedure) en kosten van uittreksels uit de gemeentelijke basisadministratie niet onder de toevoeging vallen.

    Met een voorlopige voorziening/kort geding kan je de woning vast aan jou toe laten wijzen. Echter, vraag ik me af hoe dat zit als het huurcontract bijvoorbeeld alleen op naam van je man staat. Maar goed, dat is iets dat een advocaat je allemaal haarfijn kan uitleggen.

    Kort gezegd: Ga naar het Juridisch Loket en vraag een doorverwijzing naar een familierechtadvocaat.

    Succes en sterkte!
     
  5. ALeV84

    ALeV84 Fanatiek lid

    13 nov 2008
    2.358
    2
    38
    Bedankt voor jullie antwoorden, helemaal duidelijk. Maar helaas wil hij pas echt vertrekken wanneer alles (de scheiding) op papier staat. Hij doet gelukkig niet moeilijk over het huis. Mijn zoon gaat hier naar school en hij vindt het vanzelfsprekend dat wij dan hier blijven wonen. Ook wil hij niets van meubels, tv ed. Dat vind ik wel ontzettend lief van hem dat ik weer twijfel of het wel verstandig is uit elkaar te gaan. Wanneer ik hier lees hoe idioot sommige mannen zich gedragen bij een scheiding:(
     
  6. Amethist

    Amethist Niet meer actief

    Hij kan zoveel willen, maar als jij een voorlopige voorziening start en de woning krijgt toegewezen, dan moet hij vertrekken, of hij het nu leuk vindt of niet. En dat hij nu zo "makkelijk" doet zegt m.i. niets. Het kan een paar maanden duren voor een scheiding rond is als je het niet op gemeenschappelijk verzoek doet en al die tijd zit jij dan zonder inkomen. Bovendien klinkt het leuk dat hij niks van de gemeenschappelijke spullen wil, maar dat kan wel betekenen dat jij hem een vergoeding moet betalen omdat de inboedel uit de gemeenschap niet evenredig is verdeeld.

    Ik zou je adviseren om e.e.a. echt even goed met een advocaat te bespreken.
     
  7. alamea

    alamea Fanatiek lid

    15 jan 2013
    1.270
    0
    0
    Begin nu al te zoeken naar werk in plaats van de bijstand in te gaan. Ik snap wel dat hij zich zo voelt, dat hij vindt dat hij niet hoeft te vertrekken nu, omdat jij degene bent die de stekker eruit wil trekken.

    Pak jezelf op en regel alles. Werk, eventueel auto, steun van je ouders en vrienden.

    Dat heb ik ook allemaal gedaan, en dan stond de huurwoning niet eens op mijn naam. Het is niet leuk hoor, ik logeer nu bij een vriendin en dochter blijft bij de papa tot ik een eigen woning heb gevonden. Maar zonder geld kom je nergens, en als eerste optie denken aan de bijstand in plaats van solliciteren is niet de manier om vooruit te komen en je eigenwaarde terug te krijgen.
     
  8. Kaboutermeis

    Kaboutermeis Fanatiek lid

    16 apr 2013
    4.184
    0
    0
    Als hij eerst alles op papier wil voor hij weg is, dan zou ik als de bliksem zorgen dat je ergens juridische steun krijgt (juridisch loket, advocaat, ...). Zodanig dat de officiële scheiding zo snel mogelijk kan gaan.

    Dat huis, het financiële, ... dat komt daarna dus wel.

    Ook ik zou beginnen zoeken naar werk, maar je moet natuurlijk inderdaad wel ergens op kunnen terugvallen als je dat niet hebt of niet direct vindt.

    Als het enigszins kan, vertel dan ook je familie en vrienden zo snel mogelijk dat je uit elkaar gaat. Dat je ergens terechtkan met je zorgen, problemen, misschien ook wel iets van tijdelijke financiële of materiële hulp (of tweedehands kleding en dergelijke voor je kind), ...

    Succes!
     
  9. Kaboutermeis

    Kaboutermeis Fanatiek lid

    16 apr 2013
    4.184
    0
    0
    Pas overigens op met mannen die nu zeggen dat ze "alles achterlaten" van spullen. Het kan ook zijn dat hij dat immers gebruikt stel dat er ooit een rechtszaak van komt.
    Of dat hij daarmee bij alle vrienden en familie mee "uitpakt" van "zie je, ik arme drommel laat alles achter bij mijn ex, terwijl ik niet eens wou scheiden".

    Ik zou zelf nog liever de helft van de spullen aan hem meegeven dat daar achteraf geen zever meer over is.
     
  10. Choco

    Choco Fanatiek lid

    30 okt 2006
    1.186
    0
    0
    Friesland
    Jij kan het huurcontract overnemen mits jij meer dan 2 jaar ingeschreven staat op dat adres. Je wordt dan automatisch medehuurder. Zo is dat bij mij gegaan.
     
  11. Vagans

    Vagans VIP lid

    13 aug 2010
    8.491
    0
    0
    Zwijndrecht
    Pas wel op dat voor je bijstand aanvraag wordt goed gekeurd je eerst (geloof 3 maanden? ) moet solliciteren. Daarna wordt er beslist of je in de bijstand kan. En je moet minimaal 27 jaar zijn. En in 2014 gaat er weer heel veel veranderen natuurlijk.

    Sterkte en succes
     
  12. ALeV84

    ALeV84 Fanatiek lid

    13 nov 2008
    2.358
    2
    38
    Huurcontract staat op mijn naam maar dat maakt niet zoveel uit. Ook al zou het anders zijn, hij dus op papier de hoofdhuurder en hij zou niet willen vetrekken, dan nog zou ik de woning toegewezen krijgen.

    Jeetje hoe moet ik solliciteren zonder oppas? Ik weet dat er veel op me af komt als alleenstaande.
     
  13. Eppo82

    Eppo82 VIP lid

    25 jun 2007
    14.995
    5.821
    113
    kdv? En voor een gesprek kan je misschien je man/ouders/vrienden/kennissen inschakelen om even op je kindjes te letten?

    Ik ben ook alleenstaande, en mijn kinderen gaan naar het kdv/de bso als ik werk. Beter dan bijstand toch?

    Mijn ex en ik hebben een hele goede verstandhouding, wat ik wilde kon allemaal,/mocht ik allemaal hebben, maar dat was geen reden om te twijfelen om uit elkaar te gaan. Denk er goed over na waarom je wilt scheiden.
    Succes en sterkte.
     
  14. RosaLynn

    RosaLynn Fanatiek lid

    5 mrt 2011
    1.791
    0
    36
    staat het huis op jou naam of zijn naam?

    ik kon namelijk alleen het huur huis overnemen van mijn ex partner omdat ik een baantje had...
    en sta jij of hij ingeschreven voor een nieuw huur huis?

    ik had het geluk gehad dat ik mijn partner een paar maanden voor dat we gingen scheiden had bijgeschreven bij mijn pas.. waardoor hij mijn inschrijfduur kreeg en dus niet op 0 stond.
    na een aantal maanden vond hij zn nieuwe huisje en kon ik het huis op mijn naam krijgen, wel ben ik dus een nieuwe huurder en heb ik hierbij de gebreken aan dit huis ook geaccepteerd. denk aan de gaten van kastjes enz die hij mee neemt gaten in de deur enz...

    naast mijn baan ben ik tijdelijk de bijstand in gegaan vanwege seizoenswerk.. eerst werkte ik 2 dagen en paste mijn ouders op en het bedrag werd aangevuld tot bijstand niveau.

    later was het seizoen voorbij en kreeg ik standaard de bijstand, nu inmiddels heb ik eventjes ww maar vanwege dat ik de bijstand in ga en geweest ben... ben ik verplicht naar school te gaan omdat ik onder de 27 jaar ben.

    mocht je vragen hebben... mag je een PB sturen... ik ben alleenstaande mama en heb een aantal maanden bijstand gezeten en nu tijdelijk WW en daarna verplicht naar school... tja als alleenstaande met 2 jonge kinderen
     
  15. ALeV84

    ALeV84 Fanatiek lid

    13 nov 2008
    2.358
    2
    38
    Bedankt voor jullie reacties.

    Ik merk aan mezelf dat ik het steeds aan het uitstellen ben. Ik heb geen rijbewijs en woon in een afgelegen wijk met weinig openbaar vervoer. Hoe moet ik alles regelen zo alles voor mekaar krijgen zonder een meewerkende man. Heb binnenkort wel een rijexamen (mijn zoveelste) en dit keer moet het gewoon lukken. !!

    UItstellen is namelijk niet meer te doen. VAndaag waren de kinderen een dagje met schoonzus mee en dat was voor hem een reden om lekker tekeer te gaan. We kregen ruzie en dat liep behoorlijk uit de hand. Ik schaam me om het neer te zetten maar we gingen ook fysiek tekeer. Ik kreeg zo'n harde klap dat ik nu mijn hoofd nauwelijks kan bewegen. Ik heb de hap gebeld en zij denken aan een verrekt spiertje in mijn nek en vanzelf wel weer over zal gaan. Dat hoop ik dan maar. Maar dit is toch weer een teken dat uitstellen en het nog eens proberen geen optie meer is. Ook zo egoistisch van hem dat hij me zo in de steek laat en nu lekker aan het stappen is met zijn vrienden. Ik begrijp niet dat ik de man waarmee ik al jaren leef nu zie als een vreselijke monster, getsiederrieeee.

    Ik hoop dat ik in ieder geval mijn rijbewijs straks heb en dan zal ik me vele malen sterker voelen en meer zelfstandiger zijn.
     
  16. ALeV84

    ALeV84 Fanatiek lid

    13 nov 2008
    2.358
    2
    38
    En dan had ik het een paar reacties terug over dat hij zo lief kan zijn en dat dat mijn twijfels om te scheiden vergroot. Zo zie je maar dat ik behoorlijk in de war ben:(
     
  17. Emo

    Emo Fanatiek lid

    6 nov 2013
    1.855
    1
    36
    Vrouw
    Moeder
    Zwangerschapspagina
    Jeetje meid wat heftig.

    En een ding waar ik een hekel is wanneer ik hoor of lees over mannen die vrouwen slaan. Wat ongelooflijk triest. Kun je niet tijdelijk ergens gaan logeren bij familie of vrienden met je kind? Weet hier iemand uberhaupt over dat je man losse handjes heeft. Was het een eerste keer?

    Sterkte hoor, weet dat je dit niet verdient. Slaan hoort en mag niet, nooit.
     
  18. ALeV84

    ALeV84 Fanatiek lid

    13 nov 2008
    2.358
    2
    38
    Het is wel vaker gebeurt hoor niet de eerste keer. Het is wel elke keer zo dat ik soms zo kwaad op hem word dat ik begin met slaan, een duw of een klap :)
    En als hij vind dat deze klap te hard aanvoelt slaat hij 10 x erger terug. Maar ja elke keer kon ik hem wel vergeven omdat ik ermee begin. Ik ben dus ook schuldig hieraan. Toch kan ik hem vandaag niet vergeven omdat ik nu niets meer kan. Ik kan alleen nog vooruit kijken en bij elke begeging heb ik intense pijn. Zo laat hij me alleen en gaat lekker op stap met vrienden en heeft niet eens zijn excuses aangeboden. klinkt lekker he onze relatie ;)

    dit kan echt niet langer doorgaan zo, alleen ik voel me zo zwak momenteel. Echte hulp heb ik niet van familie of vrienden. Die zien me liever met positieve verhalen aankomen en voor dit soort dingen kan ik ze beter niet lastig vallen. Zelfs aan mijn ouders heb ik niets. Enige die me nog helpt is mijn schoonzus, maar die woont ook niet hier in de buurt.
     
  19. Eppo82

    Eppo82 VIP lid

    25 jun 2007
    14.995
    5.821
    113
    Wegwezen daar. Bel je schoonzus en vraag of je daar een tijdje kan blijven. Zoek anders een blijf van mijn lijf huis oid. Ik heb er geen ervaring mee, maar ik zou echt informatie inwinnen als ik jou was.
    Maar je moet daar weg. Het gaat van kwaad tot erger. Stel dat ie de volgende keer niet eens meer wacht om de moeite te nemen te wachten totdat de kinderen wegzijn om zich fysiek te uiten naar jou? Het is een giftige situatie voor jou en de kinderen.

    Oh en je bent niet zwak, je doet het voor jou en je kinderen. Tuurlijk krijg je het voor elkaar!
     

Deel Deze Pagina