Niet poepen op de wc

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Marjolein79, 17 mrt 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Marjolein79

    Marjolein79 Actief lid

    11 sep 2007
    253
    0
    16
    Het zonnige zuiden
    Hallo allemaal,

    Aangezien ik enigzins aan het eind van mijn latijn ben hebben jullie misschien nog tips of trucs.

    Het probleem:

    Mijn zoon (4) wilt niet op de wc poepen. Hij geeft het ook niet aan, ook niet als je hem het vraagt, met als gevolg dat hij het in zijn broek doet of ophoudt met gigantische verstoppingen tot gevolg.
    We zijn inmiddels met hem bij de poeppolie en heeft daar medicatie gekregen voor het zacht houden van zijn ontlasting zodat hij geen verstoppingen meer krijgt. Nu gaat het qua dat redelijk goed alleen het poepen op de wc is nog steeds prut. Afgelopen maand is hij 4 jaar geworden en gaat hij met veel plezier naar school toe. Hij was er ook echt aan toe.

    De eerste weken school gingen goed qua ongelukjes. Maar sinds de carnavalsvakantie (vorige week) is afgelopen gaat het slecht in de vorm van dat hij bijna dagelijks in zijn broek poept op school.
    Nu heb ik hem zojuist van school kunnen ophalen omdat hij weer in de broek had gepoept. En gaf de juf aan dat dit niet meer kon en gaf de volgende opties mee:
    1. hem uit school houden totdat zl ook op de wc poept
    2. met een luier naar school
    3. elke keer naar school komen na een ongelukje en hem dan verschonen.

    Nu weet ik het niet meer, in mijn ogen zijn 1 en 2 sowieso geen optie maar 3 is ook erg omslachtig omdat ik hier nog een meisje heb rondlopen die nog naar bed gaat 's middags. Ik heb haar vandaag ook uit bed moeten halen, ze lag er net in en sliep, om zl te halen.

    Wat is nu wijsheid, want ik weet het niet meer.
     
  2. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Waarschijnlijk vindt hij het nog altijd eng om op de wc te poepen. Hebben ze daar niets over gezegd op de poeppoli? Voor veel kinderen is die drempel vrij hoog.

    Ik zou hem thuis op een potje laten poepen, dan is de 'druk' niet zo groot en het beangstigt hem minder. Wat school betreft heb ik eigenlijk geen idee, een potje of po daar voor hem neerzetten in de wc kan waarschijnlijk niet? Ik denk dat als hij thuis goed op het potje poept en dan onder veel aanmoediging ook op de wc gaat, het op school ook geen probleem gaat zijn.
     
  3. Marjolein79

    Marjolein79 Actief lid

    11 sep 2007
    253
    0
    16
    Het zonnige zuiden
    Nescio, op het potje wilt hij ook niet poepen en op de wc kan hij kiezen of wel of niet een verkleiner wilt maar hij wilt het gewoon niet. Zijn angst om te poepen ligt waarschijnlijk bij het probleem dat het door het lange ophouden pijn kan doen. Nu heeft hij daarvoor medicatie maar hij poept nog steeds niet op de wc of op het potje. Wat het denk ik ook nog extra moeilijk voor hem maakt is dat als hij poept, hij dan niet een grote keutel legt en klaar is. Hij verspreidt het over de dag.
     
  4. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    He wat naar :( ik dacht dat het echt het poepen op de wc was dat hij niet wilde. Hoe is hij zindelijk geworden (wanneer, hoe ging het poepen buiten de luier toen)? Sinds wanneer wil hij niet op de wc poepen, of heeft hij dat nooit "graag" gedaan?

    Lastig ook dat hij vaker moet :( ik begrijp dat jullie door die harde ontlasting nu in een negatieve spiraal zitten. Ik had ook hetzelfde probleem als kleuter, behalve dat ik nooit in mijn broek poepte, ik hield het gewoon op. Heb weleens een week alles opgehouden. En opeens was het over, mijn moeder weet ook niet wat het nu was.
     
  5. Marjolein79

    Marjolein79 Actief lid

    11 sep 2007
    253
    0
    16
    Het zonnige zuiden
    Met plassen was hij met 3,5 jaar zindelijk en dat gaat goed op een enkel ongelukje na dan als hij te lang wacht om naar de wc te gaan. Maar poepen lukt nog steeds niet, hij wilt het ook niet. Als ik zie dat hij staat te drukken of staat op te houden vraag ik of hij moet poepen. Maar zijn antwoord is altijd NEE!! Als ik hem dan op de wc/potje zet is het drama. In overleg met de pedagogisch medewerker van de poeppolie heeft hij nu 4 wc "momenten" op de dag waar hij 3 minuten op de wc moet zitten. Buiten de momenten dat hij naar wc gaat om te plassen. Als er dan wat komt is dat bonus als er niks komt is dat ook niet erg.
     
  6. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Lastig! Hij vindt het poepen duidelijk eng. Hoe reageer je als hij in zijn broek heeft gepoept? Ik begrijp dat het steeds minder leuk wordt naarmate het langer duurt, maar het is belangrijk dat hij niet voelt dat het iets 'fouts' is, anders wordt de druk alleen maar groter.

    En als hij een luier om heeft? Ik weet niet of dit het advies van de poeppoli in de war stuurt, maar misschien moeten jullie even 'resetten' en hem gewoon in de luier zijn behoefte laten doen. Daar verder geen woorden aan vuil maken, drolletje in de wc gooien, samen doorspoelen, klaar. Alsof hij weer aan het begin van het zindelijkheidsproces staat. En heel voorzichtig, stap voor stap, toewerken naar het potje en dan naar de wc. Ik denk niet dat die vaste momenten iets op gaan leveren, dan voelt hij veel te veel druk en de weerzin om te poepen op de wc wordt alleen groter.
     
  7. Marjolein79

    Marjolein79 Actief lid

    11 sep 2007
    253
    0
    16
    Het zonnige zuiden
    Het probleem met een luier om doen is dat hij dan alles laat lopen. En doordat hij niet 1 keer goed poept maar het verspreidt zou dat betekenen dat hij de hele dag een luier om zou moeten hebben. Plus ben ik bang dat hij dan qua plassen ook stap achteruit gaat doen omdat hij er dan niet meer op hoeft te letten.
    Tegenwoordig reageer ik er eigenlijk niet meer op, ik maak hem schoon en maak er verder geen woorden meer aan vuil. Want boos worden helpt niet, stickers en cadeautjes helpen ook niet. Ik laat het op dit moment naar zl toe helemaal los maar ondertussen vreet me dit op qua frustratie.
     
  8. Sanne2011

    Sanne2011 Fanatiek lid

    23 feb 2011
    4.151
    0
    0
    niet alles gelezen van iedereen

    maar een vriendin heeft dit ook gehad
    zij ging ook naar de poep poli geweest
    daar moest zl eerst met luier aan op dr wc poepen
    toen erna met luier id wc poepen dacht ik
    en uiteindelijk zonder luier op de wc

    hij poept nu normaal op de wc zonder luier
     
  9. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Hoe lang heeft de poeppoli gegeven tot die aanpak zou moeten werken? Kan de huisarts nog iets voor jullie betekenen?

    Het in 'stukjes' poepen heeft er wellicht ook mee te maken dat hij veel angst voelt. De meeste kinderen en volwassenen gaan toch een of twee keer per dag naar de wc (of minder vaak), maar zo vaak over de dag, ik weet eigenlijk niet of dat normaal is?
     
  10. Marjolein79

    Marjolein79 Actief lid

    11 sep 2007
    253
    0
    16
    Het zonnige zuiden
    Volgens de poeppolie gaat het wel een aantal maanden duren. We zijn nu sinds december bezig met de poeppolie.
    De kinderarts wilt graag dat hij 1 keer per dag gaat poepen, maar zl doet daar helaas niet aan mee :(
    Poepen doet hij eigenlijk liever ook niet in zijn luier, heb al aangeboden dat als hij moet poepen dat ik hem dan een luier om doe maar dat wilt hij niet want luiers zijn voor baby's.
    Dus ja wat moet je dan???
     
  11. Kolibrie

    Kolibrie VIP lid

    29 jun 2008
    5.731
    405
    83
    Vrouw
    Zuid-Holland
    1x per dag poepen vind ik nog best veel :) Dat doe ik zelf niet eens, en mijn dochter ook niet.

    Mijn dochter heeft ook heel lang angst voor poepen gehad door ervaring met harde ontlasting en obstipatie. Ze krijgt nu nog steeds Forlax om de ontlasting zacht te houden.

    Wat ik deed: haar op de wc (verkleiner) zetten (ook al huilde ze en zei ze niet te willen). Ik ging er dan voor zitten met een boekje (hoera, ik krijg een potje). Dan ging ik haar voorlezen en plaatjes laten zien om haar wat af te leiden van het "moeten poepen". Ik verzon een verhaaltje erbij dat haar poepje dan naar de kabouterkindjes ging die er huisjes van maakten :) Ze zei dan weleens dat het poepje niet wilde komen, waarop ik zei dat zij de baas is over haar poepje en dat ze dan maar tegen poepje moest zeggen dat hij eruit moest komen voor de kabouterkindjes.

    Ik heb dagenlang minutenlang op de wc doorgebracht met haar, tot ze er zo eindelijk vertrouwen in ging krijgen.
     
  12. blauwespeen

    blauwespeen Fanatiek lid

    20 mei 2012
    2.133
    0
    0
    NULL
    Gelderland
    Hier was het in het begin ook drama (maar dat duurde maar twee weken. Dus dat is niet erg en hij was Nog maar twee) Maar ik zette hem er gewoon op een hij kreeg een boekje. Juist niet over plassen en poepen. Of ik zong een liedje met hem. Zette een wekker op 5 min er daarna mocht hij eraf

    en hij mocht altijd mijn poep door trekken (misschien raar maar hij vind het prachtig)
     
  13. blauwespeen

    blauwespeen Fanatiek lid

    20 mei 2012
    2.133
    0
    0
    NULL
    Gelderland

    Lijkt me een hele goede manier.
    Hoe verzin je het. Huisjes maken van poep :)
     
  14. Marjolein79

    Marjolein79 Actief lid

    11 sep 2007
    253
    0
    16
    Het zonnige zuiden
    Ik heb al zo veel geprobeerd. verhaaltjes verteld, op de wc met de tablet, snoepjes het helpt allemaal niet. Ik word er knettergek van. Want dit speelt al maanden en op de een of andere manier gaat er maar geen knop om in dat koppie van zl zodat hij gaat poepen op de wc.
     
  15. Purk

    Purk Fanatiek lid

    19 nov 2013
    3.189
    0
    0
    NULL
    NULL
    Zelf begreep ik als kleuter niet hoe wc's werkten, ik vond het gewoon heel eng omdat je kunt doorspoelen en alles dan ineens verdwijnt... Dus na wat uitleg over hoe wc's werken, waar de poep en plas naar toe gaat, dat je zelf echt niet meegespoeld kan worden etc... toen vond ik de wc an sich in ieder geval niet meer eng. Nog steeds wel spannend, heb nog jaren de wc doorgetrokken op een zo groot mogelijke afstand en dan weg rennen ;)
     

Deel Deze Pagina