starten met pleegzorg

Discussie in 'Adoptie en pleegzorg' gestart door Dorien87, 25 mrt 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Miekiej88

    Miekiej88 Fanatiek lid

    7 nov 2011
    1.262
    0
    36
    Gelderland
    He Dorien,

    Inderdaad spannend nu. Vandaag punctie gehad wat gelukkig meeviel en dan hopelijk zaterdag terugplaatsing.

    Het is inderdaad fijn op hier alles zo anoniem te delen. Ik zit in clubje met anderen in de MMM daar is het soms niet bij te houden zo actief. Het valt mij op dat onder kopje adoptie/pleegzorg erg weinig gekletst word. Misschien zijn er andere sites wat gerichter en actiever op dat vlak.
    Zelf nog niet zo in verdiept omdat we nog midden in de mmm zitten. Zelf sta ik steeds opener voor pleegzorg maar mijn man is nog wat terughoudend daarin.

    Fijn om dan ook jouw verhalen/ervaringen te lezen in de weg daar naar toe.
     
  2. Y84

    Y84 Bekend lid

    3 nov 2012
    512
    0
    0
    Dag allemaal!

    Ik wil hier ook wel meeschrijven, inderdaad fijn om eens wat uit te wisselen over dit onderwerp.

    Mijn man en ik denken serieus erover om met pleegzorg te starten. We hebben 12-6 de informatie avond hierover... Ik ben zelf orthopedagoog en weet wel aardig wat het inhoudt. Hij is docent van beroep maar werkt nu als bedrijfsleider.
    Ikzelf heb ik altijd affiniteit gehad met pleegzorg, mijn man niet. Die is er pas de laatste tijd meer mee bezig. We zijn de afgelopen paar jaar bezig geweest met onze eigen kinderwens en hebben verschillende miskramen en een ICSI behandeling achter de rug. De MMM zien we echt niet meer zitten maar misschien dat we in de toekomst wel nog een keertje via de natuurlijke weg willen proberen. Voor ons staat dat los van het inzetten van een pleegzorgtraject; we zouden er natuurlijk wel rekening mee houden dat we niet proberen zwanger te worden net op het moment dat een kindje net bij ons is. Maar verder denken we dat goed te kunnen combineren.

    Wel spannend allemaal, hopelijk ziet pleegzorg het ook met ons zitten :)... Waar wonen jullie? Want er zijn iets van 28 pleegzorginstellingen in NL begreep ik. Wij wonen in Limburg.

    Groetjes!
     
  3. Morgan77

    Morgan77 Lid

    2 mei 2014
    10
    0
    0
    NULL
    NULL
    #23 Morgan77, 2 mei 2014
    Laatst bewerkt: 2 mei 2014
    Hoi,

    Mag ik hier ook meepraten? Ik ben nog een beetje zoekende op deze site maar over dit onderwerp kan ik sowieso meepraten want wij hebben een pleegkindje van nu 5 jaar in huis. We starten dus niet maar hij woont ondertussen al 15 maanden bij ons en het ziet er naaruit dat hij bij ons opgevoed zal worden. In ons geval overigens netwerkpleegzorg dus wij hebben geen cursus of iets dergelijks hoeven volgen maar zijn alleen gescreend door de RvdK. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet of ik het nog een keer zou doen als ik alles van tevoren had geweten. Wat een getouwtrek soms met instanties en bio ouders. Ook zijn we tegen een hele hoop bureaucratische rompslomp aangelopen. Nu na ruim een jaar kan ik zeggen dat het eindelijk allemaal een beetje op de rit lijkt te zijn.

    Wij zijn ondertussen ook al anderhalf bezig met het proberen van zelf een kindje te krijgen, dat wil nog niet echt vlotten en de eerste onderzoeken zijn nu in volle gang. Mijn man is getest en de eerste keer waren de uitslagen van het semenonderzoek niet zo denderend dus doorverwezen naar de uroloog. Tweede onderzoek gedaan, een urinetest en een echo van de testis. De uitslagen van het tweede onderzoek waren gelukkig allemaal zeer postief! Bij mij is alleen nog maar bloedgeprikt en volgende week hebben we een afspraak bij de gynaecoloog maar is ook mijn NOD...we hopen stiekem nog steeds op een wondertje :D. Wij zijn beide 36 dus de kans dat ik nog erg vruchtbaar ben is natuurlijk ook best klein. Spannend dus. Waren we elkaar 10 jaar eerder tegengekomen :).

    Groetjes,
    Morgan
     
  4. Mama-in-love

    Mama-in-love VIP lid

    11 mei 2010
    7.354
    158
    63
    Vrouw
    Verpleegkundige
    Leuk! Ik heb ook al eens eerder een informatie bijeenkomst bijgewoond. Zou het graag willen doen maar we hebben helaas geen kamers meer over :(
    We hebben 2 kindjes van ons zelf en ik zou daar best 2 of 3 pleegkindjes bij willen. Kort of lang maakt me niet zo veel uit. Een tweeling of broertje/zusje lijkt me wel erg leuk.
    Maar voor ons dus voorlopig niet aangezien we dan eerst een stuk groter zouden moeten gaan wonen..
     
  5. Dorien87

    Dorien87 Bekend lid

    31 okt 2012
    707
    93
    28
    Vrouw
    Leerkracht
    Retie

    Ik denk dat op sommige onderwerpen vlotter gereageerd dan op anderen omdat het ook meer aanwezig is... Ik heb al veel gezocht naar sites maar blijkbaar moet je uitgenodigd worden om mee te praten en is het vooral op Nederland gericht.
    Wij hebben ons eigenlijk apart wat ingelezen. Eerst hebben we een lang gesprek gehad over hoe wij onze kinderwens zagen en daarna zijn we ons apart gaan informeren en inlezen. Enkele maanden geleden dan heeft mijn man aangegeven dat hij er over wilde praten, zijn bevindingen aftoetsen met die van mij en es kijken waar we ons goed bij voelden. Hij is echt wat moeten gaan groeien in dit onderwerp en deze manier van voor kinderen zorgen, maar ik ben blij dat we het zo gedaan hebben. Soms hebbend dat soort dingen wat tijd nodig!
    Over twee dagen hebben we ons volgende gesprek en de spanning stijgt hier wel hoor!
     
  6. Dorien87

    Dorien87 Bekend lid

    31 okt 2012
    707
    93
    28
    Vrouw
    Leerkracht
    Retie

    Hoi, heel leuk dat je hier komt mee praten!!

    Dus jullie hebben al wel wat behandelingen achter de rug? Wij nog niet en kiezen daar momenteel ook bewust niet voor (is ook niet nodig want er is geen reden om aan te nemen dat het niet zou lukken) maar medische behandelingen is gewoon niet is iets wat ik mij persoonlijk zie doen. Ik denk dat ik er gewoon niet sterk genoeg voor ben.
    Bij ons staat pleegzorg niet negatief tegenover een kinderwens die bestaat uit biologische kinderen en pleegkinderen en/of adoptiekinderen maar je moet laten zien dat je het vooral aankunt. Ze raden het niet aan om tegelijkertijd met medische behandelingen bezig te zijn, maar dat is dus bij ons geen issue! Ze geven gewoon duidelijk aan dat wanneer je in de selectieprocedure of voor plaatsing zwanger wordt, je case on hold wordt gezet tot zes maanden na de geboorte en indien je zwanger wordt na een plaatsing, je samen gaat evalueren hoe het verder kan/moet.

    Ikzelf woon in de Belgische kempen en bij ons is pleegzorg net volledig hervormd. Dat wilt zeggen dat er in principe één dienst is per Vlaamse provincie en dan binnen die dienst kunnen er eventueel verschillende vestigingen zijn. Wij vallen hier dus onder pleegzorg provincie Antwerpen.
     
  7. Dorien87

    Dorien87 Bekend lid

    31 okt 2012
    707
    93
    28
    Vrouw
    Leerkracht
    Retie
    Hoi Morgan,

    super dat je mee komt praten!!
    Ook al is het eerste stadium bij jullie iets anders verlopen als bij ons (in de toekomst dan) toch vind ik het super dat je mee komt praten! Altijd leuk om met iemand te praten die al wat meer ervaring heeft!
    Ja, soms snap je niet dat je elkaar niet eerder tegen bent gekomen, het had dan misschien zo anders kunnen zijn.
    De laatste tijd houd ik fel vast aan het volgende gezegde 'Voor alles is een reden en het leven geeft je niets dat je niet aan kunt!'. Man, wat ben ik een muts als ik het zo lees, maar kijk, het zijn die dingen die me extra motiveren om harder te werken ;).

    Wauw, wat spannend! Ondertussen al nieuws rond de laatste resultaten?
     
  8. Dorien87

    Dorien87 Bekend lid

    31 okt 2012
    707
    93
    28
    Vrouw
    Leerkracht
    Retie
    Ah, wat jammer dat je (misschien voorlopig) beperkt wordt door plaatsgebrek! Bij ons was dit gelukkig geen probleem, we hebben sowieso drie grote slaapkamers.
    Bovendien waren ze er ook niet op tegen om de kinderen eventueel een slaapkamer te laten delen, allemaal afhankelijk van de situatie natuurlijk!
    Maar hier is het ook net iets anders, gewoon omdat er nog geen kinderen zijn. Als er al kindjes zijn, hebben die sowieso ook hun eigen ruimte nodig, toch?
     
  9. Y84

    Y84 Bekend lid

    3 nov 2012
    512
    0
    0
    Hee Dorien87! Oh, jullie wonen dus in Belgie! Dan zal het allemaal wel net wat anders geregeld zijn dan in Nederland denk ik he? Geen idee eigenlijk.
    Ja, wij hebben twee miskramen achter de rug in 2012 en 2013 en nu dus een mislukt IVF-poging met embryoselectie. We willen zeker weten niet verder met medische behandelingen, en ik denk ook echt dat dat niet te combineren valt met het pleegzorgtraject omdat ook je hele lijf daarvan op de kop staat. Je kunt nou eenmaal niet alles tegelijk, zelfs wij vrouwen niet he :).

    Wat betreft een kind van onszelf, ja, daar zijn we nog niet helemaal uit. Maar wel willen ons graag nu eerst op pleegzorg concentreren en dan zien we een eigen kinderwens nog wel. Het is ook nogal een groot risico omdat ik een schildklierprobleem heb dat erg opspeelt tijdens een zwangerschap. Dus wellicht zien we er helemaal vanaf.

    Inmiddels hebben we ons informatiepakket ontvangen en hebben we een bevestiging voor onze inschrijving op de info avond van 12-6. Ben erg benieuwd. Mijn man is ook erg enthousiast en heeft zelfs al een boek besteld met info over pleegzorg. Wel leuk om te zien dat we er allebei in ieder geval zin in hebben. Bij de info avond schijn je meteen een eerst huisbezoek te kunnen plannen, dus dan weten we weer wat meer.

    Leuk allemaal :)!
     
  10. crisje

    crisje Fanatiek lid

    5 aug 2006
    2.974
    1
    0
    brabant
    Toevallig, wij hebben op 12-6 ook de info avond. ..
    K heb al volwassen kinderen die de deur uit zijn, en nog 2 kleintjes van 5 en 7.
    En een grote zolderkamer... vol met spullen. ... kunnen daar, met aan beide kanten een dakkapel, 2 flinke kamers van maken. Of 1 hele grote. We zien wel.
    Ik dacht 15j geleden al na over pleegzorg, maar onze kinderen waren alles behalve makkelijk en t leek mij geen goed idee om dan andere kinderen op te vangen daar de onze toen niet goed om konden gaan met veranderingen. . Niet fijn voor onze kinderen en niet fijn voor het pleegkind wat t al moeilijk genoeg heeft.
    Nu is het rustiger. Mijn / ons hart heeft liefde genoeg om andere kindjes te helpen en een lekker warm nest te bieden.
    Wij gaan dus ook het traject in.
     
  11. Y84

    Y84 Bekend lid

    3 nov 2012
    512
    0
    0
    Hee crisje!
    Wat leuk dat jullie ook nadenken over pleegzorg! Hebben jullie al een bepaalde vorm in je hoofd? Zoals crisisopvang of korte termijn of langere termijn? Misschien komen we elkaar tegen op de info avond :)!
     
  12. crisje

    crisje Fanatiek lid

    5 aug 2006
    2.974
    1
    0
    brabant
    Hallo,

    Misschien komen we elkaar idd tegen. Maarja, wie weet wie wie is:))
    Ik weet ook niet of dit een landelijke datum is of alleen voor onze regio?
    Ik heb nog niet echt een idee of keuze daarin. Laat het maar op mij afkomen en wat ik hoor en lees is dat je al doende je vordert in de STAP cursus dat je daar vanzelf achter komt.
    Zo zit ik ook erg te denken aan de leeftijd van de pleegkinderen, en of ik voorkeuren heb, beter gezegd...een liever niet voorkeur...sowiso gaan mijn haren overeind staan als er iets bij kinderen gebeurd...en er zijn situaties denkbaar....kweet niet of ik dat aankan om dan contact te hebben met de ouder(s)..maarja...ook dat laat ik maar op me afkomen, al doende leert men hoor en lees ik.
    Jullie?
     
  13. Y84

    Y84 Bekend lid

    3 nov 2012
    512
    0
    0
    Ja, wij laten het ook een beetje op ons af komen. De avond voor zuid limburg is 12 juni, midden en noord is 25 juni en voor de rest heb ik geen idee! Wij hebben op zich wel wat ideeen in ons hoofd qua wat we wel en niet aan zouden kunnen.. Ook omdat we wel allebei werken en dus ook wel wat kinderopvang zouden moeten regelen. We denken daarom dat crisisopvang of kortdurende opvang bij ons praktisch erg moeilijk wordt. Want dan moet je volgens mij meer thuis zijn omdat alles ad hoc geregeld moet worden etc. Wij zijn nog redelijk jong (ik ben net 30 geworden) en weten dus ook niet of echt oudere kinderen op dit moment bij ons passen. Ook al onze vrienden en kennissen hebben kids tussen 0 en 5 dus ook wanneer je bijvoorbeeld samen wat wil gaan doen ofzo of je kunt spullen lenen is dat ook allemaal gericht op jonge kinderen. Dat is eigenlijk waar we zelf al een beeje over hebben gedacht. Voor de rest maar eens afwachten.. Ik geloof niet dat ik veel moeite zou hebben met die oudercontacten. Voor mijn werk heb ik regelmatig contact met ouders die hun kind mishandelen en ik geloof echt dat deze mensen meestal veel van hun kind houden maar gewoon niet beter kunnen.. Machteloos en vaak zelf veel meegemaakt... Heb wel zin in de avond, daarna gaat hopelijk die cursus van start! Ben benieuwd wanneer die is! Jij enig idee?
     
  14. crisje

    crisje Fanatiek lid

    5 aug 2006
    2.974
    1
    0
    brabant
    Zou limburg en brabant op 1 locatie zijn? (in Eindhoven)
    Ik heb nooit te maken gehad met ouders die hun kind mishandelen of verwaarlozen. Ik denk dat ik die omgang wel zou kunnen, en ook ik geloof dat hun echt wel van hun kinderen houden, de meeste althans....waar ik denk ik moeite mee zou hebben zijn ouder(s) die hun kind misbruikt hebben.

    In onze vriendenkring lopen de leeftijden van kinderen behoorlijk uiteen, van 2 jaar tot 15 jaar. Zelf hebben we al ervaring met pubers, onze eerste 3 zonen zijn al volwassen en die waren allesbehalve makkelijk :))
    Maar moet natuurlijk ook rekening houden met onze kotertjes nu, die zijn 5 en 7.

    Crisis en kortdurend zou hier wel kunnen, ik ben altijd thuis geweest voor mijn kinderen, in de tijd dat ik buitenshuis werkte was dat uitsluitend onder schooltijd. Nu werk ik niet meer en ben altijd thuis.

    Crisis loopt overigens ook vaak uit op maandenlange plaatsing lees en hoor ik.
    Wij gaan na de informatiebijeenkomst eens in gesprek met een gezin wat al 8 jaar kinderen opvangt. Eens horen hoe het bij hen in de praktijk gaat. Hun zeiden al meteen toen ik het erover had...owww...dat vind ik echt iets voor jullie....:)
    Ik hoor dat best veel gezinnen starten als crisis kortdurend of vakantie/weekend opvang en dan later overgaan op langdurend.

    Ik heb geen idee wanneer die cursus begint. Ik geloof dat BJZ niet een heel snelle organisatie is..en dan komt de vakantie er ook nog aan...ben zelf ook benieuwd wanneer dat start.
     
  15. Y84

    Y84 Bekend lid

    3 nov 2012
    512
    0
    0
    Hee crisje,

    Nee de info avond van limburg is in Maastricht en in Horn of Venlo. Dus op twee verschillende plekken. Brabant zal dan ook wel een aparte plek hebben? Ik denk zelf ook dat BJZ niet snel is hahaha dus zal wel september worden eer er weer een cursus start ofzo!

    Wat fijn dat jullie zoveel mogelijkheden en zoveel ervaring al hebben!!

    Tot gauw weer!
     
  16. YasmijnN

    YasmijnN Fanatiek lid

    8 okt 2013
    1.706
    444
    83
    Vrouw
    Hi Dorien,

    Ik heb het traject vorig jaar gestart, maar ondanks dat mijn behandelingen een tijd zouden stoppen (op dat moment en ik niet wist wanneer ik verder zou gaan) mocht ik niet starten.

    Pas als de kinderwens helemaal over is mocht ik me weer aanmelden. Of als het is gelukt en het kindje een jaar is.

    Ik was daar eerst wel wat boos over, want ik heb toch een hele mooie omgeving te bieden en een goede, veilige bovenal. Alleen begreep ik later ook wel dat het niet alleen al zwaar genoeg is voor jezelf, maar dat het pleegkind het ook gaat merken als jij stress krijgt van het traject (wanneer je verder besluit t gaan).

    Ik vond de info avonden erg fijn en je krijgt dan nog een paar keer training. We hadden alles afgerond en het leek ons zo iets moois. Totdat we in een van de gesprekken erop kwamen dat we dus in het fertiliteitstraject zitten, toen was het al gauw over en staan we nu dus in het systeem op pauze.

    Succes en hopelijk mag je je aanmelden, het is zo iets bijzonders om t doen!
     
  17. conejita

    conejita Fanatiek lid

    14 jul 2013
    3.311
    248
    63
    Vrouw
    customer service
    Spanje
    #37 conejita, 30 mei 2014
    Laatst bewerkt: 30 mei 2014
    hoi allemaal,

    ik heb even meegelezen, ik heb geen pleegkids en mijn man en ik zijn het ook niet van plan (hoewel ik ooit wel wil), maar ik was vroeger pleegzus, dus dacht ik schrijf ook even mijn ervaring op. misschien dat iemand er wat aan heeft?

    mijn ouders hebben toen ik twaalf was voor crisisopvang gekozen. ik vond het helemaal geweldig. we kregen ook een geweldig lief kindje, een meisje van twee. ze is twee jaar gebleven. dat kan dus gebeuren bij "kortdurende" opvang. daarna ging ze terug naar haar ouders, die van Turkse afkomst waren en die wilden absoluut geen contact. het afscheid was hartverscheurend. ze kon niet eens met haar ouders praten, die praatten alleen maar Turks, en zij praatte natuurlijk alleen maar Nederlands. ze was écht ons zusje. ze leek zelfs meer op mijn moeder dan wij :D.

    het is wel goed gekomen gelukkig met haar. via hyves (toen) en fb hebben we nu weer contact en het bleek dat zij supergoede herinneringen aan ons had! heel mooi om te horen. we hebben elkaar ook een paar keer ontmoet, het was bijzonder, ontroerend, mooi en gezellig.
    haar broertje en zusje zaten toen samen in een ander gezin. die hebben minder goede herinneringen. dat was wel moeilijk om te zien. bij de ontmoeting zat haar zus steeds te huilen :(.
    ik denk niet dat dat aan het gezin lag maar dat haar zus een jaartje ouder was toen ze uit huis geplaatst werden en zich meer bewust was van de situatie.

    later hebben we nog een jongetje van 3 gehad, ook crisisopvang, die bleef anderhalf jaar. best een wat moeilijker kind kwa gedrag en ik was "al" 15 dus ging mijn eigen weg. hij ging naar een langduring pleeggezin daarna en we hebben wel contact gehouden.

    daarna hebben mijn ouders nog een tijdje weekendopvang gedaan van twee meisjes. ook dat was prima en ook contact via fb nu. (ze zijn allemaal al in de twintig nu)

    ik heb het als positief ervaren en zou het zelf ook wel willen doen.

    ik heb ook inde jeugdzorg gewerkt op de crisisopvang en langdurige woongroep voor jonge kinderen en de kids zijn écht veel beter af in een gezin. veel meer rust, aandacht, warmte.

    heel veel succes!!
     
  18. Y84

    Y84 Bekend lid

    3 nov 2012
    512
    0
    0
    Wat leuk om te lezen, bedankt conejita!!!
     
  19. crisje

    crisje Fanatiek lid

    5 aug 2006
    2.974
    1
    0
    brabant
    Dank je voor je reactie.
    Dat is ook wel iets wat mij bezig houdt natuurlijk.
    Wat heeft het voor een impact op onze Kids.
     
  20. Y84

    Y84 Bekend lid

    3 nov 2012
    512
    0
    0
    Informatieavond was heel interessant :)! Hebben meteen de toestemmigsformulieren ingevuld voor het juridische onderzoek etc. We krijgen dan ook een huisbezoek om te bekijken of pleegzorg bij ons past. Spannend :). De nieuwe cursus start waarschijnlijk is sept/okt. Hoe is het bij de rest?
     

Deel Deze Pagina