Hoe krijg ik meer eten in mijn 3-jarige?

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door mcm78, 12 jun 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. mcm78

    mcm78 Bekend lid

    6 mei 2011
    852
    1
    16
    NULL
    NULL
    Dag allemaal,
    ik ben weer even op zoek naar tips. Ik was vandaag bij de ha met mijn zoontje van drie en een half, omdat ik hem erg bleek vind. Hij heeft geen acute bloedarmoede, maar wel wat ijzertekort. Hij blijkt ook niet erg goed te groeien, zowel in lengte als gewicht buigt zijn lijn nu af (al groeit hij wel nog).

    Hij is een erg moeilijke eter -altijd al geweest - en we hebben veel moeite hem voldoende binnen te laten krijgen. De dokter vond dat we moeten proberen hem meer te laten eten. Tja...

    Hij eet nu: een kom cereal met melk of een dubbele boterham (meestal met pindakaas, iets anders wil hij niet) 's morgens; een dubbele boterham 's middags (meestal met kaas, of anders pindakaas) met een paar happen van iets fruitachtigs (druiven, blueberries, banaan, appel etc.); en 's avonds: misschien twee of drie piepkleine stukjes vlees, drie sperciebonen (of andere groenten) en wat rijst/aardappel. Het enige dat hij redelijk goed eten qua avondeten is broccoli of bloemkoolsoep en pasta (liefst zonder saus maar met wat kaas).

    We geven hem ook twee tussendoortjes (fruit, noten, blokjes kaas etc.), maar als hij die goed eet, eet hij de maaltijd daarop weer niks. De regel 'wij bepalen wat je eet, jij bepaalt hoeveel' werkt hier totaal niet, want dan eet hij een hapje van alles, en dat is het dan. Maaltijden duren ook echt uren, hij eet zo ontzettend langzaam... Hij drinkt alleen water, verder lust hij niks.

    Maak me wel wat zorgen, dus tja, tips zijn welkom. :)
     
  2. All Mine

    All Mine Bekend lid

    22 feb 2009
    913
    0
    0
    NOP
    Tsja, dwingen kun je niet, dat is lastig.

    Maar toch zou ik proberen me niet zo zorgen te maken, want dat merkt je kindje.
    Mijn kids eten eigenlijk wel hetzelfde?! Dus vind het niet echt heel weinig.

    Misschien wat vaker kleine dingen aanbiedingen en niet zo druk maken om het avondeten?
    Tussendoor 2 snoep tomaatjes, 1,5 uur later plakje kipfilet met een schijfje komkommer, later wat banaan/appel/peer met volle yoghurt erover met vruchtenhagel erover gestrooid(hier favoriet!).
    En als hij dan wat minder avondeet is dat jammer, maar hij heeft dan in ieder geval wel voedzame dingen gegeten die dag.


    Mijn oudste kan zo een paar maand echt erg slecht warm eten en dan ineens eet hij 2 weken volle borden en merk ik ineens dat hij gegroeid is. Maar dat is pas sinds hij 4 jaar is, zodra hij naar school ging, ging hij ook wat meer eten.
    Maar strijd heb ik er nog nooit om gemaakt.
     
  3. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Ik zou ook de druk eraf halen, en de maaltijd geen uren laten duren. 20 minuten is mooi zat, heeft hij dan nog geen hap gegeten is het jammer. Ik snap wel dat je je zorgen maakt maar vind het ook niet heel weinig.

    Verder voedzame en gezonde tussendoortjes geven. Normaal gezien werken 6 kleine maaltijden beter dan 3 grote en zal hij juist meer trek krijgen.
     
  4. Suusjeuh

    Suusjeuh VIP lid

    4 jul 2010
    13.212
    13
    38
    Verpleegkundige/gastouder
    Het klinkt mij eigenlijk echt niet gek in de oren. Hij ontbijt, hij eet tussen de middag en hij proeft zn avondeten!

    Jaren lang - echt, 2,5 jaar lang! - heeft mn dochter warm eten/avond eten geweigerd. Echt niets. Nu proeft ze tenminste weer. Zolang hij van een aantal dingen 's avonds nog wat proeft is het niet echt een probleem toch?

    Je zou knijpfruitjes kunnen proberen?
     
  5. Amethist

    Amethist Niet meer actief

    Hm, ik vind ook niet dat hij weinig eet. Mijn zoontje, bijna 3, eet ongeveer hetzelfde. Avondeten eet hij vaker niet dan wel. Hij is ook klein, hij past nog korte broeken maat 92 van vorig jaar, shirts maat 92 beginnen nu wat klein te worden. Ik maak me er eerlijk gezegd niet druk om.

    Ik denk dat je er weinig aan kan doen. Eten kun je niet dwingen. Ik zou toch proberen het was los te laten.
     
  6. Adriana85

    Adriana85 VIP lid

    20 okt 2010
    6.081
    25
    48
    Als ik het goed begrijp eet hij dus 4 boterhammen per dag? Dat vind ik echt veel hoor!
    Ik vind het zeker niet klinken als een slechte eter.

    Hier helpt het wel als we wat later eten, dan merk je gewoon dat hij honger krijgt en eet hij beter. Wel opletten dat je hem geen 'snoeperij' zoals fruit of crackertje geeft als het té lang duurt, dan is het effect natuurlijk weg.

    Drinkt hij wel genoeg? Anders opletten dat hij een uur voor het eten niks meer drinkt, of alleen water.
     
  7. moon78

    moon78 Actief lid

    15 mei 2013
    282
    0
    16
    Sta voor de klas
    Friesland
    Onze zoon van 3 eet ook niet super. 's Ochtends een broodje, 's middags een broodje en 's avonds een beetje warm eten ( 3 tot 5 happen) + een toetje. Tussendoor 2 soepstengels, een appel of banaan en soms een bumbakoekje. Er zijn soms dagen bij dat hij ineens 2 broodjes eet + beschuit erbij en bordje avond eten op, maar er zijn ook dagen bij dat hij helemaal geen avondeten eet. Ja koekjes en nootjes, is hij gek op...maar dat laten we voor het weekend. Ik maak me er nu niet meer te druk om, heeft weinig zin. Die strijd verlies je toch. Onze zoon is een iel mannetje en mag best wat vet gebruiken. Hij past ook nog makkelijk in broekmaat 86 / 92, alleen is de lengte veel te kort. Hier op het cb hebben we een hele fijne consultante en die zegt ook dat het wel goed komt, druk helpt in ieder geval niet ( heb ik ook geprobeerd hoor ;) )

    Heel verhaal :), maar ik heb helaas geen echte tips voor je. Ik vind dat jouw zoontje best goed eet hoor, maar ik snap je bezorgdheid ook wel. In ieder geval veel sterkte en misschieb zeggen we ooit eens, als ze puber zijn ofzo: je vreet me de oren van het hoofd, lijk wel een hotel! :D
     
  8. mcm78

    mcm78 Bekend lid

    6 mei 2011
    852
    1
    16
    NULL
    NULL
    Dank voor het meedenken. Misschien dat 6 kleine maaltijden inderdaad beter werken, dat ga ik zeker proberen. En proberen minder lang over maaltijden te doen en er zeker geen strijd meer van te maken. (knarsetand, knarsetand, want hij kan zo opvallend zitten te 'niet eten' en oh wat vind ik het moeilijk om daar niet op te reageren haha).

    Wat grappig dat jullie vinden dat hij eigenlijk best veel eet. De ha (die houdt hier zijn groei en ontwikkeling in de gaten, zit in Canada, dus consultatieburo hebben we niet) vond het niet als veel klinken en vond vooral ook dat hij niet genoeg echt voedzaams eet; eigenlijk is het enige dat hij goed eet koolhydraten. En sowieso buigt zijn groei nu dus af. Hij zat op het 50e percentiel qua lengte en nu op het 37ste, en qua gewicht zat hij op het 15e en nu net onder het 5e (ze doen de lijntjes hier anders dan in Nederland). Vandaar dus dat ik me wat zorgen maak.

    Hij past hier ook nog in maat 2T (denk vergelijkbaar met 86/92) al zijn zelfs die nog zo wijd dat ze voortdurend afzakken. Hij loopt dus altijd met bretels... ;)
     
  9. Suusjeuh

    Suusjeuh VIP lid

    4 jul 2010
    13.212
    13
    38
    Verpleegkundige/gastouder
    Lust hij pap? Hoewel dat ook weer koolhydraten zijn. Groenten-frietjes? Pannekoekjes met wortel/courgette/pompoen er doorheen? bananenmuffins zonder suiker? Dit krijgt ik allemaal wel aan mn dreumes gegeven niet aan mn peuter.
     
  10. Salapio

    Salapio VIP lid

    15 jan 2007
    13.917
    0
    0
    Zuid-Holland
    Ik zou proberen meer eiwitten te geven en volle producten (volgranen brood met roomboter en pindakaas). En goede vetten zoals noten, avocado ed.

    Daarnaast kun je een monkeyplatter aanbieden. En dan met een gevarieerd aanbod dus eiwitten, fruit, koolhydraten, groenten en vetten. Dus bijvoorbeeld:

    - kleine gehaktballetjes
    - druifjes op een spies (of regenboogspiezen maken met fruit in de kleuren van deregenboog)
    - komkommer en paprika (en bloemkool)
    - dip van avocado met klodder crème fraiche
    - olijfjes / blokje kaas
    -
     
  11. Salapio

    Salapio VIP lid

    15 jan 2007
    13.917
    0
    0
    Zuid-Holland
  12. Salapio

    Salapio VIP lid

    15 jan 2007
    13.917
    0
    0
    Zuid-Holland
    En hartige pannenkoeken, muffins, smoothies?
     
  13. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.749
    113
    Als jij vooral tussendoortjes geeft als noten, fruit, stukjes kaas en hij eet dat goed zou ik mij echt geen zorgen maken over het avondeten. Ik ken ook peuters die weinig tot geen avondeten eten en wel koekjed als tussendoortjes krijgen..dat feest zou hier niet doorgaan.

    Wat ook heel leuk is...is einde van de middag een schaal met van alles op tafel: blokjes kaas, noten, komkommer, tomaat, paprika e.d. als hij dan weinig eet met qvondeten...boeiend!
     
  14. Evvie

    Evvie Fanatiek lid

    13 feb 2012
    1.118
    30
    48
    Herkenbaar. Mijn dochter groeit het laatste jaar, anderhalf jaar ook niet goed. Afwijkende groeicurve met gewicht vanaf 1 jaar en lengte vanaf drie jaar. Momenteel is ze aardig bezig... Zij eet minder dan jouw zoon, maar dat de hoeveelheid voldoende kan zijn maakt natuurlijk niet uit als hij niet goed groeit. Ik krijg dat namelijk ook wel tehoren, dat ze voldoende eet, dat wij ook niet zo groot zijn. Maar ja, ik zit met een kind dat minder goed groeit dan ze altijd deed. Ze is gezien door een kinderarts en uit bloedonderzoek kwam niets, dus dat traject laten we even rusten en kijken hoe ze de komende tijd groeit. Ik ben ook langs een diëtist geweest. Ik ben er niet veel mee opgeschoten. Daar kreeg ik te horen, van beide, dat ze vanzelf wel gaat eten als ze honger krijgt. Eh, dat betekent niet dat ze dan opeens haar avondeten op eet. Ze kiest er voor bepaalde dingen niet te eten, honger of niet. Ze kan zonder problemen maaltijden overslaan. Dat maakt het erg lastig en daarom werken sommige adviezen niet. Wel hebben we de maaltijden ingekort. Dat scheelt stress bij mij en dus bij haar. Ook bepaalt zij hoeveel ze eet en dring ik niet meer aan. De rust is er weer meer gekomen aan tafel, en daardoor zijn de maaltijden gezelliger. En uiteindelijk eet ze nu net zoveel als een paar maanden geleden. Sterkte ermee, ik weet hoe lastig het is!
     
  15. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    29 nov 2007
    11.895
    42
    48
    Mijn oudste at echt veel minder. Was blij als ik er met het ontbijt en lunch samen 2 boterhammen inkreeg. En dan overdag een stuk fruit, soms 2. En het avondeten ook erg wisselend.
    Vanaf 1,5 is zijn curve ook erg gezakt, maar rond de 3,5 is dat weer gestabiliseerd. Hij eet nu wel meer, maar groeit nu weer even erg hard.

    Oja: ergens anders at hij wel 2 boterhammen bij de lunch. Dus hij kon het wel. Thuis nooit gedwongen, maar hij had er verder ook geen last van, behalve die curves dan..
     
  16. Sandana

    Sandana VIP lid

    9 jan 2012
    5.682
    5
    38
    Vrouw
    Verpleegkundige
    Onder Eindhoven
    Qua eten eet hij toch behoorlijk goed lijkt me. Okee het avondeten en het fruit wat minder.

    Hebben jullie volkorenbrood? Dus met volkorenmeel op de ingrediëntenlijst? Want dat bevat meer ijzer dan ander brood met gewoon meel.

    Heb je hier wat aan?
    IJzer in voeding; een onmisbaar element | Mens en Gezondheid: Gezonde voeding
    En anders een vitamine of ijzertabletje? Of roosvicee ferro?

    Tip voor beter opnemen van ijzer is fruit eten na het avondeten ipv zuivel.
     
  17. mcm78

    mcm78 Bekend lid

    6 mei 2011
    852
    1
    16
    NULL
    NULL
    dank voor nog meer tips.

    Hij krijgt hier inderdaad alleen volkoren brood. Ik probeer er echt op te letten dat wat hij eet ook telt. Volkoren muffins met minder suiker en met groente of fruit (courgette, wortel, pompoen, of banaan) e.d. werkten een tijdje, maar nu zegt hij 'ik lust geen courgette/wortel etc. en dan weigert hij het gewoon weg te eten. Misschien moet ik hem gewoon niet vertellen dat het erin zit, maar ik laat hem meestal helpen met het maken, dus hij weet wat erin zit. Pannekoeken met bijvoorbeeld blueberries werken soms, maar hartige sowieso niet. Ik probeer ook bijvoorbeeld wat extra groenten door de pastasaus te doen, maar dat merkt hij meestal ook meteen, dus dat werkt ook niet meer echt.

    Salapio: dat monkey platter idee hebben we een tijd geprobeerd, maar mijn zoontje eet dan dus echt alleen de koolhydraten (brood, pita's, volkoren crackers etc.), en soms wat kaas en heel af en toe een plakje vlees. Groente en fruit gaat er dus nauwelijks in helaas. Als we alleen vlees, groente en fruit neerleggen eet hij gewoon niet.

    En nogmaals: misschien zijn de hoeveelheden niet schrikbarend, maar hij groeit dus slecht... :(

    Loslaten... ;)
     
  18. Kaboutermeis

    Kaboutermeis Fanatiek lid

    16 apr 2013
    4.184
    0
    0
    Kan je eventueel proberen om er meer melkproducten in te krijgen?
    Dus geregeld een potje volle yoghurt of platte kaas (kwark)? Al dan niet met fruit.
    Of af en toe een milkshake maken (met fruit)?

    Qua groenten misschien 's avonds gemixte tomatensoep aanbieden? Zolang het rood ziet, kan je daar aardig wat groenten in kwijt ;). Of net wel groentensoep maken, maar dan met lettertjes (pasta), gehaktballetjes, ...
    Misschien eet dat ook makkelijker weg dan een bord warm eten.
     
  19. soefdeboef

    soefdeboef Fanatiek lid

    5 aug 2011
    2.049
    0
    0
    NULL
    NULL
    Idd geen druk meer op leggen...!
    Hier betekend dat wel dat ze alles moet proeven!
    Maar als ze het nog niet lekker vindt mag ze dat zeggen en hoeft ze het niet op te eten. Ze moeten dingen zo'n 20 x proeven voordat ze kunnen zeggen of ze iets lekker vinden he?!
    Ze moet wel alles proeven op haar bordje, maar hoeft er ip niets van te eten.
    Wij doen dit sinds eetproblemen in het eerste jaar en nu kan ik soms zeggen; je moet nu even dat stukje vlees eten en dan mag je weer wat kaas of groenten ( op die laatste 2 is ze gek op, maar vlees zit ook weer meer ijzer in...)!
    Kijk goed naar waar veel ijzer in zit ( wij hebben n poos ook veel appelstroop (uit blik) gegeven... Ipv die pindakaas bijv.
    En succes met loslaten ;)
     
  20. nikkijane

    nikkijane Fanatiek lid

    27 jul 2007
    2.410
    0
    0
    friesland
    Is hij ook vaak ziek? In de zin van verkouden, oorpijn, keelpijn, veel moe etc?
    Onze zoon was altijd erg bleek, at slecht, groeide ook niet geweldig (maar wel binnen de lijntjes).
    Nu zijn zijn neusamandelen verwijderd en buisjes geplaatst, en hij is veel fitter, niet meer bleek, niet meer altijd moe, en hij eet weer! Is daardoor ook flink gegroeid qua gewicht.
     

Deel Deze Pagina